YAMZ-238: parametri in spremembe

Na začetku 60-ih let je namesto dvotaktnih dizelskih motorjev v Yaroslavlskem motorju prišlo do popolnejšega štiritaktnega motorja. Eden od njih je bil osmocilindrični V-oblika YMZ-238, ki je zamenjal šestvaljni YMZ-206. Razvoj motorja se je ukvarjal z ekipo oblikovalcev pod vodstvom R. D. Chernysheva.

Splošna konstrukcija

Osnova motorja je ohišje iz litega železa z dvema blokoma valjev. Carter ima debele stene in veliko število ojačevalnih reber, kar zagotavlja visoko togost konstrukcije dela. Vsak blok ima nameščene štiri roke "mokrega" tipa. Osi rokavov nasprotnih valjev imajo premik 35 mm, kar omogoča uporabo ene ročice na ročični gredi. Ta rešitev vam omogoča ustvarjanje trdne konstrukcije z minimalnimi dimenzijami. Vrstni red valjev 1-5-4-2-6-3-7-8. Spodnja fotografija prikazuje tipični atmosferski motor. Črpalka za gorivo je jasno vidna pri porušitvi enot in zračnega kompresorja.


Motor YAMZ-238 je opremljen z glavami iz litega železa, ki imajo vodila za ventile sistema za distribucijo plina in navojne luknje za vgradnjo injektorjev za vbrizgavanje goriva. Za pogon ventilov je motor opremljen z eno distribucijsko gredjo, ki je nameščena v okrovu ročične gredi pod črpalko za gorivo. Pogon ventilov je izdelan z vodili in palicami. Na fotografiji - dizel z odstranjenim pokrovom ventila na enem od blokov. Dobro viden pogonski ventili in cevovod za bakreno oljeavtocestah
Oskrbo z gorivom izvaja črpalka za gorivo, ki se nahaja med bloki valjev. Zasnova črpalke ima avtomatski regulator hitrosti. Pogonska gred črpalke se izvede iz blokirne gredi blokirnih zobnikov. Parametri začetka vbrizgavanja goriva v cilindre motorja in položaj faz distribucije plina so prikazani na etiketah, ki so na voljo na gonilih in motorju motorja. Značilnost YMZ motorjev je zgorevalna komora, ki je narejena v obliki vdolbine na dnu bata.

Sistemi motorjev

Da bi ohranili parametre motorja YMZ-238, obstaja mazalni in hladilni sistem. Mazanje najbolj obremenjenih vozlišč, kot so ležaji ročične gredi in odmične gredi, pogoni ventilov in ležajev turbopolnilnika, se izvaja pod pritiskom zobniške črpalke v motornem bloku motorja. Za čiščenje olja obstajata dva filtra - centrifugalni in s spremenljivim elementom. Za hlajenje olja je na levi strani ohišja motorja nameščen ločen radiator. Fotografija spodaj je atmosferska YAMZ-238.
Hladilni sistem ima prisilno kroženje tekočine iz črpalke, ki jo poganja jermenski pogon iz ročične gredi. Konstrukcija motorja ima termostat, ki omogoča vzdrževanje optimalne temperature.

Področje uporabe

Zasnova motorja omogoča delovanje pri temperaturah okolice od minus 60 stopinj do plus 50 stopinj. Motor je sposoben delovati na nadmorski višini do 4650 metrov. Dovoljene so tehnične lastnosti YAMZ-238uporabite ga na drugačni tehniki:
 • Tovornjaki tovarn MAZ, KrAZ, Ural.
 • Traktorji iz serije "K" ("Kirovets").
 • Avtobusi LiAZ.
 • Združuje.
 • Majhne ladje.
 • Različna vojaška oprema.
 • Spremembe

  Prve variante motorja so zagotavljale zrak z normalnim atmosferskim tlakom in razvile moč do 235 z delovno prostornino 1.486 litrov. Ker so se zahteve za emisije izpušnih plinov povečale, so se vse tehnične lastnosti YAMZ-238 stalno povečevale. Ena od smernic za izboljšanje motorja je bila povečanje njegovega vira. Najnovejše različice YAMZ-238 so imele vir za prvo večje popravilo na milijon kilometrov. V nadaljevanju je prikazana različica motorja s turbopolnilnikom.
  Izdanih je bilo več kot 25 različnih različic motorja YAMZ-238 z zmogljivostjo od 235 do 420 sil in rotirajočim navorom 8821764 N /m. Najmočnejše različice motorjev so bile označene z YAMZ-6581 in 7513. Med modernizacijo so motorji začeli izpolnjevati emisijske standarde do Euro-4. Najnovejše različice motorja so opremljene s turbopolnilnikom in radiatorjem za hlajenje stisnjenega zraka. Za izpolnjevanje okoljskih zahtev so motorji opremljeni s sodobno črpalko, električno krmiljenimi injektorji za vbrizgavanje goriva, različnimi senzorji in elektronsko krmilno enoto.

  Vzdrževanje in popravila

  Motor je izjemno nezahteven do vzdrževanja in ne zahteva visoke kakovosti olja. Vendar je interval medsebojnega servisiranja dizelskega goriva razmeroma majhen in znaša 20-25 tisoč km. Poleg zamenjave olja je potrebno prilagoditi tudi vrzelisprožilec ventila, izpiranje ali zamenjava vseh filtrov, preverjanje in čiščenje injektorjev goriva in prilagajanje parametrov črpalke za gorivo. Na fotografiji je še ena turbina YMZ-238. Vse pomožne enote in enote motorja so dobro vidne.
  Proizvodnja motorjev YMZ-238 se nadaljuje še danes, kar kaže na velik potencial za razvoj modela. Tudi Yaroslavl obrat nadaljuje proizvodnjo rezervnih delov za motorje zgodnjih modelov, ki jim omogoča, da vzdržujejo te motorje v delovnem stanju.

  Sorodne publikacije