Tehnologija WiMax: načelo delovanja opreme, področje uporabe

Obstaja veliko različnih tehnologij, ki omogočajo komunikacijo med različnimi akterji. Nekateri so bolj mobilni, drugi imajo moč. Obstajajo tudi povprečni parametri, kot je tehnologija WiMax. To je relativno nov razvoj in je dokaj slabo znan. Kaj predstavlja? Kje se uporablja? Katere funkcije ima? Katera načela deluje? Kakšne so možnosti za njegovo uporabo?

Splošne informacije

Najprej si oglejte celotno ime - Svetovna interoperabilnost za mikrovalovni dostop. Tako je WiMax dešifriran. To je dokaj mlada tehnologija, katere prvi standard je izšel leta 2004. V vsakdanjem svetu je začela prodirati šele zdaj. Treba je opozoriti, da je bila tehnologija WiMax prvotno postavljena kot četrta generacija zaradi svoje novosti in hitrosti prenosa. Toda leta 2008 je bilo končno odločeno, da ga prenesemo v 3G. To pa ne preprečuje, da bi ga različni znaki postavili kot brezžični 4G internet.


Kaj predstavlja? Tehnologija WiMax je opisana v specifikaciji 80216 d, ki se je pojavila leta 2004 in je predpostavljala, da se naročniške naprave ne premikajo na precejšnjih razdaljah, vendar hkrati zagotavljajo utrujenostno zmogljivost petdeset kilometrov od osnovne postaje. Leta 2005 se je pojavila specifikacija 80216 e, bolj znana kot Mobile WiMax. Ta tehnologija lahko deluje v frekvenčnem območju 2-6 GHz. Najbolj je primeren za uporabo 23-27. Vendar je za njih težko dobiti dovoljenje. Zato, v opremo pogostouporablja 34-36 GHz, kar velja za zlato sredino. Konec koncev, če pristop preveč blizu 6 GHz, potem obstajajo številne težave, povezane s prodiranjem valov in bypass razpoložljivih ovir. V takih primerih je potrebno zagotoviti, da se naročniške naprave nahajajo v območju neposredne vidnosti delovne bazne postaje.


Ta tehnologija se uporablja za reševanje problema, znanega kot "zadnja milja". Uporablja se tudi za zagotavljanje internetnih pisarn in omrežij okrožja. Mimogrede, tukaj je zadnja milja, ki jo zelo učinkovito rešuje. Ampak vse je v redu.

Kako je urejeno?

Tukaj smo razdelili to tehnologijo WiMax. Načelo njenega dela je naslednje: v omrežju operaterja je konfigurirana naročniška naprava, ki ima v območju razpoložljivosti bazno postajo. Zahteva dodelitev radijskih virov. V primeru uspešnega odgovora se izvede preverjanje pristnosti. Zahtevo preusmeri strežnik AAA, ki se odloči, ali ga bo dovolil ali zavrnil. Če je bilo preverjanje pristnosti uspešno, je modemu dodeljen naslov, način delovanja in drugi parametri. Tukaj, na splošno, in vse - naprava je pripravljena za izvajanje manipulacij s strani uporabnika. To je najpreprostejša shema. Poleg tega je možna tudi oprema WiMax, ki je namenjena vzpostavitvi povezav med baznimi postajami, ponudniki storitev in internetom. Vmes lahko uporabite širok razpon od 15 do 11 GHz za vzpostavitev povezave. V idealnih pogojih je lahkoHitrost prenosa podatkov je do 70 Mb /s. Čeprav govorimo o baznih postajah, je situacija nekoliko drugačna. Torej za povezavo in izmenjavo podatkov uporabljajo frekvence v območju 10-66 GHz. Hitrost izmenjave podatkov med njimi lahko doseže vrednost 120 Mbps. Hkrati je treba zagotoviti, da je vsaj ena bazna postaja priključena na omrežje ponudnika s klasično kabelsko povezavo. Na splošno, več kot so, višja je hitrost prenosa podatkov.
Skupna zanesljivost in zanesljivost omrežja narašča. Na splošno je omrežje WiMax zelo podobno tradicionalnemu GSM. Bazne postaje delujejo na precejšnjih razdaljah, ki so lahko desetine kilometrov. Da bi jih namestili, stolpov ni treba zgraditi, lahko naredite namestitev na strehah hiš. Vendar je treba upoštevati pogoje neposredne vidljivosti. V nasprotnem primeru oprema WiMax ne bo delovala z zahtevano učinkovitostjo (če bo sploh delovala).

Tehnične točke

Kako je zagotovljena zanesljivost? V ta namen uporabite:
 • TDD. Ta komponentna tehnologija omogoča uporabo istega pasu za prenos in sprejem podatkov, kar omogoča optimizacijo omrežja.
 • CP. Omogoča preprečevanje motenj odsevnega in neposrednega signala.
 • CC & CTC. Uporablja se za kodiranje znakov.
 • AMC. Ukvarjajo se s pretvorbo digitalnih signalov v analogne. Specifičnost dela je odvisna od ravni hrupa in moči prenosa podatkov. Višje kot so kakovostni signali, višja je modulacija in midosegamo višje hitrosti prenosa podatkov.
 • HARQ. Ta mehanizem se uporablja za sledenje napakam in v primeru težav pošlje zahtevo za ponovno posredovanje.
 • MIMO. Omogoča izmenjavo podatkov z več antenami med sprejemom /prenosom.
 • AAS. To je antenski sistem, ki se spreminja glede na gibanje naročniških naprav.
 • Seveda to niso vse tehnične točke, ki jih ima brezžični internet pri tej tehnologiji. Toda vse zgoraj navedeno je dovolj, da se seznanite.

  Smiselnost uporabe

  WiMax je še posebej pomembna v primeru reševanja problema zadnje milje. V zadnjem času obstaja kar nekaj tehnologij, ki ponujajo odgovore na ta izziv. In preden se operater sooča z nalogo izbire takšne konfiguracije, ki bo optimalno rešila problem dostave podatkov naročnikom. Univerzalna rešitev ga še ni našla. Zato ima vsaka tehnologija svoje področje uporabe, prednosti in slabosti. Na končno izbiro vplivajo številni dejavniki, med katerimi so:
 • velikost potrebnih naložb in obdobje njihovega vračila.
 • Čas, ki je potreben za zagon omrežja in nadaljevanje zagotavljanja storitev.
 • Že obstoječa omrežna infrastruktura in viri, ki so potrebni za njegovo ohranitev v delujoči državi.
 • Izbrana strategija izvajalca, njegova ciljna skupina, predlagana in načrtovana v bližnji prihodnosti.
 • Drugi dejavniki.
 • V katerih primerih se uporablja tehnologija WiMax? Odgovor na to vprašanje je naslednji: \ t
 • Kadar je treba zagotoviti brezžični širokopasovni dostop kot alternativo DSL in namenskim linijam.
 • Ustvariti dostopne točke, ki niso povezane z geografskim položajem.
 • Zagotoviti je treba hitre telekomunikacijske storitve in podatkovne storitve.
 • Povežite se z drugimi segmenti svetovne brezžične dostopne točke.
 • Zato se WiMax uporablja kot glavni kanal. Zahvaljujoč njemu lahko ustvarite visokohitrostna omrežja v celotnem mestu.

  Zakaj je tehnologija privlačna za telekomunikacijska podjetja?

  Za to obstaja več razlogov:
 • WiMax je bolj ekonomsko upravičen v smislu zagotavljanja storitev in dostopa do omrežja za stranke (v primerjavi z vodilnimi tehnologijami). Strankam omogoča delo tudi na težko dostopnih mestih. In to pozitivno vpliva tako na število naročniških baz kot tudi na vrsto storitev.
 • Prav tako je pomembno opozoriti na veliko preprostost uporabe (v nasprotju z delom s tradicionalnimi žičnimi kanali). WiMax se lahko zlahka uporabi in po potrebi enostavno prilagodi. Ta lastnost je izjemno uporabna, kadar potrebujete za omrežje veliko časa za kratek čas. Za boljše razumevanje tega premoženja, dajmo majhen primer. Decembra 2004 je Indonezija utrpela hud cunami. Da bi pomagali tistim, ki so preživeli, je bil razporejen WiMax. Takrat je bila komunikacijska infrastruktura celotne regije neprimerna. In bilo je potrebno hitro obnoviti povezavo.
 • Vse toomogoča znižanje cene kakovostnih storitev za podjetja in posamezne državljane. Ločeno je treba omeniti tudi upravljano opremo. Pri uporabi v zaprtih prostorih je v prostoru nameščena naprava, ki je podobna standardnemu DSL modemu. Lahko se uporablja tudi zunaj stavbe, v tem primeru je nekoliko večji in je že podoben zvezku. Namestitev v zaprtih prostorih je bolj ugodna možnost, ki ne zahteva strokovnega znanja. Ampak, na žalost, ima bolj zahtevne zahteve za največjo razdaljo, ki je lahko osnova in naročniške postaje.

  Arhitekturne značilnosti

  WiMax na tej ravni je določil številne različne vidike, kot so avtentikacija, distribucija omrežnih naslovov, interoperabilnost z drugimi omrežji in številne druge stvari. Treba je omeniti, da v tem primeru arhitektura ni vezana na določeno konfiguracijo, zaradi česar je visoka stopnja prilagodljivosti in obsega. V tem primeru se uporablja algoritem za načrtovanje. Kako izgleda v praksi? Recimo, da imamo veliko število uporabniških postaj, ki želijo posredovati podatke prek dostopne točke v realnem času. V tem primeru je napravo enostavno povezati z njo, saj bo že imela režo, ki ne bo mogla vplivati ​​na druge naročnike. S tem se doseže stabilnost prenosa podatkov, kar pozitivno vpliva na splošno delovanje omrežja in njegovo zanesljivost.

  Primerjava WiMax in Wi-Fi

  Ne glede na to, kako čudno se sliši,za mnoge državljane pa te tehnologije niso nič drugačne. Kar seveda ni tako. Morda jih pogosto primerjamo s soglasniškim imenom. Verjetno zato, ker se standardna tehnologija WiMax in Wi-Fi začnejo z "802". Njegov delež v tej napaki uvaja in uporabo brezžične povezave za povezavo s kanalom za izmenjavo podatkov. Toda kljub takšni površni podobnosti so še vedno različni. Torej je WiMax sistem dolgega dosega, ki se uporablja za zagotavljanje komunikacije preko kilometrov prostora. V tem primeru se lahko uporabita tako mobilni kot fiksni pristop. Kakšna je njihova razlika? Pri uporabi mobilnega pristopa prenos podatkov ni vezan na določeno lokacijo naročnika. Fiksiranje vključuje situacijo, ko mora uporabnik med uporabo brezžičnega omrežja biti na določeni točki. Wi-Fi je krajši sistem. Ponavadi pokriva stotine ali desetine metrov, pri čemer za dostop uporabljajo nelicenčne frekvenčne pasove. Ta tehnologija se običajno uporablja za ustvarjanje lokalnega omrežja, ki ni potrebno povezati z internetom. Pravzaprav se lahko WiMax primerja z mobilnim, medtem ko je Wi-Fi - s fiksnim brezžičnim telefonom. Obstaja tudi določena razlika v stroških uporabe. Isti Wi-Fi je cenejši, kar omogoča uporabo v (relativno) majhnih organizacijah, kot so hoteli, kavarne, železniške postaje in letališča. Tudi če naj bi pokrivala več ali manj pomembnih ozemelj, je treba zagotoviti delo več točk.

  Primerjava WiMax in prizemnega interneta

  Za državo z velikim območjem je pomembno zagotoviti komunikacijo s katere koli točke. WiMax v ta namen je vsekakor dobro, če je na primer približno deset kilometrov. In če je naročnik na razdalji 50 ali celo 80 km? No, ta obseg WiMax ni mogoče zagotoviti brez kršenja sanitarnih pravil omrežja (ne pozabite, da je njegov obseg odvisen od moči, ki ob odhodu do določene mere negativno vpliva na ljudi). V takih primerih letalski prevoznik pride na pomoč. To je tehnologija, ki za prenos podatkov uporablja enako frekvenco kot televizijski kanali. Zaradi tega je možno uporabljati precej dober (do 3 Mbps) internet na precejšnji razdalji brez znatnih stroškov. Da, povezava je možna tudi, če je zračni stolp 80 kilometrov oddaljen. Ta razpon je mogoč samo zaradi relativno nizke hitrosti, ki je še vedno dovolj za interakcijo s svetom. Ta tehnologija radijske komunikacije vam bo omogočila, da uporabljate internet povsod, kjer lahko sprejemate radijske valove: podeželsko hišo, avto, državni piknik in celo čisto polje. Za povezavo je dovolj, da imate standardno decimetrsko televizijsko anteno in ustrezne nastavitve računalnika. Res je, da obstaja tudi določena pomanjkljivost. Da, dva različna kanala se uporabljata za prenos in sprejem podatkov, kar vpliva na zmogljivost. Po drugi strani pa je ta tehnologija precej poceni. Skupaj z velikim razponom lahko to obravnava kot zelo priročen in nezahteven način izmenjave podatkov. Ampak, na žalost, za toplačati V primerjavi z istim WiMaxom se hitrost prenosa zmanjša za desetkrat. Čeprav je prednost preprostega obiska interneta (in ne prenosa velikih iger ali podaljšanih filmov), razlika ni zelo opazna.

  Primerjava WiMax in LTE

  Toda to je najbolj zanimivo. Ker pa se te tehnologije obravnavajo kot neposredni konkurenti. Zato bo primerjalna analiza omrežja LTE in WiMax bolje razkrila lastnosti slednjih. LTE je bil prvič omenjen v Rel-8 standardu. V času njegovega videza v njem uporablja skoraj enako kot v WiMax. In če jih primerjate s tehnično stranjo, lahko vidite, da so razlike minimalne. Da, oba uporabljata protokol IP za zmanjšanje kapitalskih stroškov in zagotovitev fleksibilnega zagotavljanja storitev. Omogoča tudi enostavno integracijo različnih objektov in poenostavlja upravljanje omrežja. Prav tako imajo podobno mrežno strukturo, ki uporablja enake osnovne funkcionalne elemente kot odjemalska naprava, bazna postaja, prehodi, centralno vozlišče, transportno omrežje (IP /MPLS protokol), sistem upravljanja. Te tehnologije tudi nimajo bistvenih razlik v svojih glavnih značilnostih. V laboratorijskih pogojih smo dosegli praktično enake kazalnike. Toda dejanska situacija je nekoliko drugačna. Značilno je nižja hitrost. Čeprav ima LTE nekaj težav s prostimi frekvencami. V primeru WiMax je stanje nekoliko boljše. Končno izbiro pa je naredil ponudnik, medtem ko je za uporabnike razlika med WiMax in LTE njihovo deloneopazne

  Uporaba

  Kot lahko vidite, je WiMax zelo napredna tehnologija, ki vam omogoča uspešno uporabo. Verjetno se bo sčasoma uporabljala za zagotavljanje brezžičnih komunikacij v majhnih mestih ali za aglomeracije velikih naselij, kot sta Moskva ali Sankt Peterburg. Cenejša tehnologija in hkrati visoka učinkovitost bosta ljudem omogočili dostop do visokokakovostnih komunikacijskih storitev in sledili procesu urbanizacije. Dovolj je, da delate z običajnimi podatki, ki jih pošiljamo: fotografijami, videi in besedili. Hitrost dela je dovolj. Morda bo tehnologija WiMax v prihodnosti zamenjala nekaj drugega. Na primer, predstavniki 5G. Ampak ne dejstvo in ne povsod. Isti 5G je smiselno uporabiti le, če se število naročnikov v polmeru enega kilometra približuje enemu na milijon aktivnih naprav. In za podeželska območja in majhna mesta je verjetno, da več desetletij ne bo nič boljšega kot WiMax. Čeprav je treba priznati, je napovedovanje prihodnosti zelo težko in verjetno je, da bodo te besede v nekaj letih izgubile svoj pomen.

  Sklep

  Tu in tam je bila upoštevana tehnologija WiMax, njeno načelo delovanja, načrt gradnje in celo najpogosteje omenjeni razvoj. Morda bo v prihodnosti izpopolnjena, njene značilnosti pa se bodo bistveno izboljšale, kar ji bo dalo nove možnosti za osvojitev občinstva. Do takrat se lahko šteje za optimalno rešitev, katere perspektive so skoncentriranemajhna mesta in aglomeracije, ki rastejo okoli naših velikanov. Možno je tudi, da bo služila kot podlaga za nekaj naprednejšega, saj se tehnologije zgodnje generacije uporabljajo za ustvarjanje boljših metod prenosa podatkov. Toda medtem ko zadovoljuje naše potrebe, uporabimo tisto, kar že obstaja, in delamo na nekaj bolj popolnega hkrati.

  Sorodne publikacije