Kako popraviti poškodovano datoteko: DOC, XML, JPG, MP4 in AVI

Mnogi ljudje danes delajo na računalnikih, ne da bi izključili študente. Za delo z dokumenti, tabelami, fotografijami, videi in podobno uporabljajo različne programe. In vsi se bodo strinjali, da je izguba ene ali druge datoteke velika neprijetnost, saj je mogoče vložiti toliko truda in časa, da je za novo delo nemogoče ustvariti delo. No, obstaja možnost, da obnovite poškodovano ali izgubljeno datoteko. V tem članku bomo govorili o tem, kako popraviti poškodovano datoteko. Obravnavali bomo štiri vrste datotek: DOC (Word dokument), XML (Excel dokument), JPG (slika) in MP4 (video).


Obnovitev datoteke DOC

Najprej bomo govorili o tem, kako popraviti poškodovano datoteko Ward, ker se večina ljudi ukvarja s tem programom. Veliko primerov, v katerih so študenti zaradi takšnega dogodka izgubili tečaje ali diplomske naloge, tako da vam to ne zgodi, zdaj razumemo, kaj je treba storiti za obnovitev DOC datoteke. Prvi način za popravilo poškodovane datoteke DOC je precej pogost na internetu in je najbolj priljubljen med vsemi uporabniki. Zato bomo prvo analizirali, čeprav ne daje 100% rezultata.
Najprej morate odpreti program Ward. V meniju "File" kliknite "Open" - odpre se okno Explorer. V njej morate najti poškodovano datoteko, ki jo je treba obnoviti. Izberite datoteko in poleg gumba »Odpri« kliknite puščico navzdol (?). V spustnem menijuizberite »Odpri in obnovite«. Če je škoda datoteki nepomembna, se bo nadaljevala, vendar to ni vedno tako.


Drugi način za obnovitev datoteke DOC

Prejšnji način za obnovitev poškodovane datoteke Ward morda ne bo deloval v vseh primerih, zato preučimo drugo možnost. To je bolj zapleteno, vendar učinkovito.
Torej bomo uporabili program podpore - isti urejevalnik besedila LibreOffice 5. Z lahkoto ga lahko prenesete iz interneta. Ta programska oprema se brezplačno distribuira, zato vam ni treba prenesti zlomljene različice. Ko prenesete in namestite ta program v računalnik, ga odprite s poškodovano datoteko DOC. Odkritje lahko traja dolgo časa, zato ne bodite presenečeni. Ko odprete datoteko, kliknite meni »Datoteka« in izberite »Shrani kot«. V polju »Vrsta datoteke« izberite »MS Word 2007-2013« in kliknite gumb »Shrani«. V novem oknu kliknite »Uporabi format MS Word 2007-2013«. Na ta način boste obnovili datoteko. Nato se lahko odpre z uporabo Warda, vendar so spremembe oblikovanja možne. Najpogosteje se pojavljajo v premaknjenih mizah.

Obnavljanje datoteke XML

Oglejmo si, kako popraviti poškodovano datoteko Excel iz iste zbirke Microsoft Office. Če želite obnoviti datoteko XML, bomo uporabili dobro znani program ExcelFIX. Zakaj? Ker pa je ta programska oprema trenutno najbolj priljubljena in učinkovita. Sposoben je obnoviti ne le besedilo v tabeli, temveč vse formule in oblikovanje dokumenta, kinajpogosteje potrebuje uporabnik.
Torej, poglejmo, kako popraviti poškodovano datoteko Excel z uporabo programa ExcelFIX.
 • Prenesite program z uradne strani, ga namestite in zaženite.
 • Izberite meni "Datoteka" in kliknite "Odpri".
 • V raziskovalcu določite pot do poškodovane datoteke Excel.
 • Kliknite gumb "Restore".
 • Po nekaj sekundah boste prejeli uporabno datoteko, ki vam bo omogočila nadaljevanje dela.

  Obnovitev slike JPG

  Oglejmo si, kako popraviti poškodovano datoteko JPG ali JPEG. Poskrbite, da bo veliko lažje kot pisarniške datoteke. Sedaj bomo obravnavali dve različici razvoja dogodkov. Najprej, ko ugotovite, da je slika JPEG poškodovana, jo poskusite preimenovati in jo shraniti v .jpg format v novo. Če to ne deluje, se je vredno obrniti na bolj produktivni način. Druga možnost je uporaba posebnih programov in spletnih storitev za obnovitev tovrstnih datotek. Nemogoče je imenovati specifično, ki vam bo pomagala sto odstotkov. Poskusiti morate vsakega, da dobite rezultat. Tukaj je seznam najbolj priljubljenih programov:
 • JPEG Recovery;
 • Picture Doctor;
 • ACDSee;
 • IrfanView.
 • Uporabite lahko tudi spletne storitve po vrsti //online.officerecovery.com.

  Obnovitev datoteke MP4

  Zdaj pa se vrnimo na vprašanje, kako popraviti poškodovano datoteko MP4. Trenutno lahko to storite na več načinov, toda kot ponavadi vam bomo prikazali najbolj priljubljene. Prvi je uporaba pripomočka za popravilo HD videa.
  S prenosom, namestitvijo in odpiranjem programa morate klikniti na gumb Izbira filma. Nato določite lokacijo poškodovane datoteke MP4. Če želite povečati možnost obnovitve, morate podati datoteko MP4 s podobnimi možnostmi fotografiranja. To pomeni, da če imate še en videoposnetek, ki je bil posnet na istem fotoaparatu, ga določite s klikom na gumb za izbiro referenčnega filma. Sedaj morate samo klikniti na Scan in počakati.

  Obnovitev datoteke AVI

  Kako obnoviti datoteko MP4, o kateri smo govorili, zdaj razpravljamo o tem, kako popraviti poškodovano datoteko AVI. Razmislite na primer DivFix ++. Ta programska oprema je popolnoma brezplačna in jo lahko vsakdo prenese, vendar jo je treba prenesti z uradne strani, da bi se izognili virusu. Program je zelo enostaven za uporabo, za začetek obnovitve datoteke ni potrebno določiti podobnega ali zahtevati dodatnih parametrov. Vse manipulacije so zložene z nekaj kliki z miško. Torej potrebujete:
 • Kliknite gumb Dodaj datoteke.
 • Določite pot do datoteke v Raziskovalcu.
 • Izberite datoteko.
 • Kliknite gumb Rebuild Index.
 • To je vse. Zato bo datoteka obnovljena. Zdaj veste, kako popraviti poškodovano datoteko AVI.

  Sorodne publikacije