Motor YAMZ-530: specifikacije, fotografije in pregledi delovanja

Yaroslavl Motor Plant je bil odprt leta 2013. Omeniti je treba, da je stopnja avtomatizacije na njej - približno 90%, vse dela okoli 400 ljudi. Skoraj vsa oprema za proizvodnjo dizelskih 4 - in 6-valjnih motorjev YAMZ-530 se uporablja v tujini, od najbolj znanih proizvajalcev. Zmogljivost dizelskih in plinskih motorjev je od 112 do 360 konjskih moči. Za začetek projekta je bilo vloženih približno 11 milijard rubljev. Poglejmo značilnosti tega motorja, njegove prednosti in slabosti.

Na poti k uspehu

Mnogi od nas so precej pristranski do domače avtomobilske industrije. Če menite, da dobro, ni tako lahko omeniti vsaj enega primernega dizelskega motorja, ki bi lahko tekmoval z evropskimi kolegi. Toda podjetje "Avtodizel" je uspelo ustvariti res dobro enoto, ki ima značilnosti moči in stroškov, boljši od naprednih evropskih modelov.

Vendar se je izkazalo, da je ta pot trnja. V začetku leta 2000 so bili v tovarno vključeni inženirji iz Evrope, ki so prispevali tudi k izdelavi motorja CNG YMZ-530. Le nekaj let trdega dela je bil ustvarjen zaporedni motor z volumnom 11 litrov na valj. Približno enake parametre so napredni motorji Volvo, Cummins, itd Če ste prebrali številne preglede strokovnjakov in navadnih voznikov, lahko razumete, da je to res vredno pozornosti na enoto. Njegova kakovost ni slabša od evropskih ICE. Izdelan je YAMZ-530praktično s popolno avtomatizacijo proizvodnje na uvoženi opremi, kar je tudi zelo pomembno.

O konstrukcijskih značilnostih

Tu gre za motor z nižjim položajem gredi. To so se odločili oblikovalci, saj je to najboljša rešitev za srednje težke dizelske motorje z nizkim številom vrtljajev. Da bi dosegli majhne velikosti, je bilo mogoče zaradi dejstva, da v glavi bloka valjev ni odmičnih gredi. Sama GBC je tukaj malo ohlapna, da bi prihranila prostor. Ni plinskega motorja YAMZ-530 in dolgega mehanizma za distribucijo plina. Omogočila je tudi zmanjšanje velikosti ICE.

Druga naloga, s katero so se srečevali oblikovalci, je bilo zmanjšanje vibracij in teže. Tako kot pri prvem elementu, z drugim pa smo uspeli navijati. Treba je omeniti, da je motorno kolo tega modela motorja približno 1 milijon kilometrov. Zelo zanesljiva in enostavna zasnova YAMZ-530 praktično ne zdrsne.

Inovativni hladilni sistem

Bodite motor, ki ga lahko odplaknete, če ga pregrejete. Zato so oblikovalci razvili precej nenavaden tip hladilnega sistema. Dejstvo je, da v klasičnem primeru tekočina prihaja od spodaj navzgor in tukaj je vse drugače. Ta pristop je omogočil ohladitev najbolj vročega območja, ki je GBC. Nato je antifriz že na samih cilindrih. Po mnenju mnogih strokovnjakov ta pristop omogoča praktično odpravo možnosti pregrevanja motorja. Vendar pa je treba skrbno spremljati uporabnost vseh vozlišč sistemahlajenje, saj lahko okvara termostata ali črpalke povzroči žalostne posledice. V času testiranja je opaziti visoko stopnjo toplotne stabilnosti vseh vozlišč. To je seveda zelo dobro. Takšen motor se lahko po potrebi enostavno vozi. Za enakomerno hlajenje jeklenk je bila uporabljena tehnologija izdelave mokrih rokavov. To pa je privedlo do povečanih stroškov v proizvodnji, vendar je omogočilo znatno povečanje življenjske dobe valjaste praškaste skupine.

Učinkovito delovanje motorja

Če si podrobneje ogledate preglede YMZ-530, postane jasno, da je ta motor zelo hvalevreden. Dejstvo je, da se pri sestavi večinoma uporabljajo tuje komponente. Na primer, oprema za gorivo je bila naročena pri Boschu, skupina batov pa je bila napajana s strani Federal Mogul Company. To velja tudi za nekatera druga vozlišča in agregate. Ta pristop je bistveno izboljšal kakovost motorja in njegovo zanesljivost. YMZ-530 se ponaša z najsodobnejšimi in inovativnimi rešitvami. Tukaj najdete akumulator oskrbe z gorivom, ki deluje pod nadzorom elektronske krmilne enote. Poseben sistem mazanja in hlajenja je omogočil, da bi dosegli 34 kW moč enega litra prostornine.

Na poti do popolnosti

Oblikovalci so skušali ustvariti tudi zasnovo, ki bi ustvarila čim manj hrupa in jim je uspelo. V ta namen je bil iz vztrajnika izdelan pogon na osnovi zobnikov, kar je omogočilo zmanjšanje hrupa. Seveda, dizelski motor ne more delovati kotelektrični avtomobil, vendar je rezultat v našem primeru opazen.

Poleg vseh zgoraj navedenih značilnosti je tu še veliko drugih zanimivih rešitev. Vzemite na primer sistem prezračevanja plinov iz bloka motorja. Je popolnoma zaprta za plin YMZ-530. Zaradi tega ni potrebe po njegovem nadaljnjem vzdrževanju. Kljub temu, da motor, ki prihaja iz tovarne, nima klimatske naprave, grelnika sovoznika in grelnika kabine, je vse to mogoče zlahka namestiti, saj je vse v načrtu ICE. Majhne dimenzije za takšne dizelske motorje niso posebne. Toda v tem primeru je zelo dobro. Navsezadnje lahko majhna masa in velikost bistveno poenostavita odstranitev in vgradnjo pogonskega agregata iz karoserije vozila.

Motor YAMZ-530: tehnične značilnosti

Skupni razvoj ruskih in avstrijskih inženirjev ima trenutno dve spremembi. To so YAMZ-534 in YMZ-536. Prvi motor je štirikolesnik z zmogljivostjo 443 litrov in zmogljivostjo 136 do 215 konjskih moči, odvisno od spremembe. Ta enota ustreza evropskim okoljskim standardom 4 in 5 razredov, tako da lahko govorite o njeni visoki okoljski učinkovitosti.
Kar zadeva YMZ-536, je to že močnejša pogonska enota. Ta štirikratni šest ima skupni volumen 663 litrov in lahko izda do 312 konjskih moči. V tem primeru je ta model bolj ekonomičen kot YMZ-534. To pomeni visoko tehnologijo in visoko kakovost. Ob istem času, 536. ustreza Euro-4 in Euro-5. V letu 2014 je bil predstavljen motor YMZ-53472-10 z zmogljivostjo do 215 litrov. z Namestitev naj bi bila nameščena na vojskotehnika SMP-2. Pravzaprav se je povečal na 534. mestu.

Nizki stroški vzdrževanja

Oblikovalci so morali ustvariti ne le tih in varčen motor, ampak tudi zanesljivost. Toda najpogosteje je servisiranje takšne enote moči v peni. V primeru YAMZ-530, katerega značilnosti smo pregledali, je vse malo drugače. Razvijalci so povečali servisne intervale. Če za konvencionalne moči enote je 15-20 tisoč kilometrov, potem tukaj je približno 50 tisoč. V bistvu gre za dvojni prihranek denarja samo za TO. Če upoštevamo milijontega vira YaMZ in njegove splošne visoke kakovosti, potem ta motor zelo dobro prihrani denar lastnika. Hrup in vibracije med delom so ostali v preteklosti. V kabini tovornjaka ali avtobusa tega motorja se ne sliši. Raven hrupa v ozadju ne presega 92 dB. Tega ni bilo lahko doseči, vendar so naši inženirji uspeli.

Varčevanje in dinamika

Mnogi vozniki so navajeni na dejstvo, da če želite imeti zmogljiv motor z odlično dinamiko, boste morali sprejeti veliko porabo goriva. Hkrati pa motorji z majhno prostornino ne dovoljujejo vožnje, ampak porabijo tudi veliko manj goriva. Kot je za YAMZ-530, potem situacija izgleda takole.
Ker je vgradnja tega pogonskega sistema namenjena izključno težkim tovornim vozilom, mora biti ta motor zelo tesen in po potrebi dopuščati prehitevanje in druge manevre. Vendar pa so časi že minili, ko se je v grm nalilo dizelsko gorivo. Zato zdaj vsako gorivo stane veliko denarjavprašanje gospodarstva je zelo pereče. Oblikovalci so dosegli, da ta dizel porabi približno 26 litrov na sto pri hitrosti 60 km /h. To je dober kazalnik s to količino ICE. Kar zadeva dinamiko, je vrtilni moment 735 in 1240 Nm za 4 - in 6 - valjni motor. To je dovolj za dvigovanje tovora do 12 ton pri nizkih vrtljajih.

Certificiranje v okviru Euro-5

Ena glavnih zahtev za sodoben motor je zmanjšanje količine izpušnih plinov v ozračje. Če želite to narediti, je pri oblikovanju avtomobila postavljen katalizator, saj je filter za saje in katalizator. To je dokaj zapletena in draga enota, ki zahteva redno vzdrževanje. Oblikovalci obrata "Avtodizel" namestili sodobne čistilne sisteme, ki so omogočili pridobitev certifikata "Euro-5". To pa omogoča izvoz teh motorjev v evropske države, kjer so okoljski standardi podvrženi zelo visokim zahtevam. Motorji s certifikatom Euro 5 so razširili svoje tehnične zmogljivosti. Razpon moči se je dvignil na 330 litrov. z največjim momentom vrtenja do 3170 nanometrov. Oblikovalci so namestili tudi katalizator s spremenljivimi filtri. To vam omogoča, da ne zamenjate dragih vozlišč, ko je zamašen, ampak preprosto namestite nov filter.

Preskušanje in obratovanje

Prvi motorji, proizvedeni v tovarni Yaroslavl, so bili poslani strateškim partnerjem, vključno s skupino podjetij GAZ. Načrtovano je bilo obratovanje teh motorjev na tako težkihURAL, MAZ in Liaz. V prihodnje se bo linija YAMZ moči razširila tudi na druga vozila. Danes lahko rečemo, da ima ta motor edinstvene specifikacije. YAMZ-530 je izjemno zanesljiva in ekonomična enota. Poleg tega je nezahtevno v službi, kar je še posebej pomembno za stroje, ki delujejo v težkih pogojih.

Povratne informacije potrošnikov o motorju

Kljub dejstvu, da je ta linija dizelskih motorjev relativno nova, so vozniki že oblikovali jasne misli. Razlikujejo se naslednje prednosti te enote:
 • nizka raven hrupa in vibracij med delovanjem;
 • nizki stroški vzdrževanja motorja;
 • možnost namestitve kompresorja klimatske naprave, grelnika kotla in druge pomožne opreme;
 • majhna teža in mere;
 • cenovno ugodna in poceni storitev.
 • Seveda je to daleč od vseh prednosti YAMZ-530, vendar le nekaj od njih. Lahko pa rečemo, da je ta motor priljubljen ne samo v Rusiji, ampak tudi v bližnji in daljni okolici. To je posledica dejstva, da je domačim inženirjem uspelo ustvariti popolnoma konkurenčen izdelek.

  Obstajajo slabosti

  Običajno ima vsak motor določene pomanjkljivosti, zlasti v prvih letih sprostitve. Ampak, kot se je izkazalo, ta motor praktično ni. Tukaj je mogoče izpostaviti nekatere značilnosti izkoriščanja in ne določenih slabosti. Na primer, nalivanje olja zahteva le tisto, kar je proizvajalec predpisal, in je zaželeno, da ga ne kršimorazporejene termine, ki so tako precej raztegnjeni. Veliko voznikov, ki so uporabljali YMZ-236 in tam nekaj časa niso delali, se bo težko navaditi na tak motor.
  Toda cena rezervnih delov - je bolj verjetno minus. Kot smo že omenili, je bilo v proizvodnjo ICE uporabljenih veliko uvoženih delov. To velja za bat, sistem za gorivo, elektroniko itd. Torej, če gre kaj narobe, potem nakup rezervnih delov ne bo poceni. Ja, in popravilo takega motorja na terenu je malo verjetno, da bo mogoče, tako da bo veliko "starih moških" še vedno raje stare dokazane motorje.

  Povzamemo

  Tu smo upoštevali motor družine YAMZ-530. Na splošno je to odličen motor, ki lahko ustvari konkurenco z evropskimi kolegi. Toda v Rusiji ni servisnih centrov za vsakih 20 kilometrov cest, kot v Evropi. Torej, če se kaj zgodi s takšnim motorjem, potem na njegovem kolenu ne bo popravljen. Vendar napredek ni na terenu, tehnologija pa se razvija. Sodoben motor omogoča lastniku, da ne čuti nelagodja zaradi hrupa in vibracij in da ne skrbi, da se bo nekaj zagozdilo ali razpadlo. In ekologija zdaj posveča veliko pozornosti. Zato zasnova CNG YMZ-530 ne more biti tako preprosta, kot bi si želeli.

  Sorodne publikacije