Motor YAMZ-238: specifikacije, vzdrževanje in popravila

Motor YAMZ-238 je preizkušen domači dizelski motor za krmljenje različnih vozil in industrijskih obratov, ki omogoča zanesljivo in ekonomično obratovanje strojev. Naš članek bo povedal o tej enoti.

Največji ruski proizvajalec dizelskih motorjev

Leta 1916, v mestu Yaroslavl, sile inženirja St. A. Lebedev ima podjetje za proizvodnjo osebnih avtomobilov. Nadaljnji razvoj tovarne je povezan s proizvodnjo tovornjakov, ki se je začel leta 1925. To so bili dnevi težkih modelov z zmogljivostjo do 7 ton, kasneje pa je družba pričela s proizvodnjo tovornjakov, avtobusov in trolejbusov. V začetku petdesetih let je obrat obvladal proizvodnjo dizelskih motorjev. Pomembno fazo razvoja je treba upoštevati leta 1958. Letos je bilo podjetje redefinirano za proizvodnjo dizelskih agregatov in se je imenovalo "Yaroslavl Motor Plant".


Ustvarjeni obrat je takoj začel razvijati novo linijo dizelskih motorjev za različne tehnike. Leta 1961 se je začela množična proizvodnja dizelskih modelov YAMZ-236 YAMZ-238 YAMZ-240. Motorji so se po moči razlikovali zaradi uporabe različnih valjev (od 6 do 10), kar je omogočilo vgradnjo motorjev na različne tehnike, vendar so imeli veliko poenotenje, ki je poenostavilo vzdrževanje in morebitna popravila.

Izdelki YAMZ

Trenutno, YAMZ ("Avtodizel")je član avtomobilske skupine "GAZ Group" in je specializiran za proizvodnjo naslednjih izdelkov:
 • srednje in težke dizelske motorje;
 • menjalniki in sklopke za agregacijo z dizelskimi motorji;
 • dizelske električne enote;
 • rezervni deli.
 • Proizvedene dizelske enote imajo različne tehnične parametre:
 • moč - 1200-8000 litrov. s.;
 • prostornina - 445-260 litrov;
 • izvedbene izvedbe: v obliki črke L (vrsta), v obliki črke V.
 • Takšna raznolikost motorjev, sodoben dizajn, operativni parametri so Yaroslavl omogočili široko uporabo za nakup različnih gospodarskih vozil.

  Uporaba motorjev YAMZ-238

  V proizvodnem programu podjetja je trenutno 38 modifikacij osemvaljnih motorjev v obliki črke V različnih aplikacij, med njimi 22 modelov na osnovi YMZ-238. Takšna uporaba je bila zagotovljena s kakovostno zasnovo in tehničnimi lastnostmi motorja YAMZ-238, ki omogočajo nadgradnjo motorja. Trenutno so energetske enote nameščene na naslednjih vrstah opreme:

  Tabela 1

  Št. P /p  Sprememba oznake

  29)
  Tehnika za namestitev  Proizvajalec  1  DE2


  Združuje  Gomselmash  2  БЕ2  Kombajni, traktorji, stroji za polaganje cevi  "Kremperji", "Gomselmash", "Chernyshtinsky district state enterprise"


  3  DE2
  (EURO-2)  Tovornjaki, kombajni  MAZ, Gomsilmash  4  DE 92)


  Tovornjaki, šasija  "MAZ", "URAL"  5  Kolesni nakladalci  "Peterburški traktorski obrat"  Traktorji za polaganje cevi  "" Peterburški traktorski obrat " , "Промтрактор"  7  ND8  Traktorji

  146)
  "Peterburški traktorski obrat"  8  B  Demperji, traktorji, bagri, tovornjaki, cestni avtomobili


  9

  BelAZ, MoAZ, MAZ, Promtraktor, URAL, KRANEKS, VEKS, Kalugoputmash )


  BF  Transporterji in traktorji  Rubtsovsk strojno-gradbeni obrat

  192)
  10


  traktorji goseničarji  Muromteplovoz "  12  BN


  13

  "MoAZ"  )
  D  Tovornjaki, stroji za spravljanje lesa, stroji za polaganje cevi  MAZ, Kurganmashzavod, Promtraktor  14  DK-2  kombini  Gomselmash  15  ND3  Traktorji, ograje  "" Peterburški traktorski obrat "," ChSDM "


  Traktorji, nakladalniki, pipelayers


  16


  290)
  "Peterburški traktorski obrat", "Promtator"  17  ND5  Traktorji  "Peterburški traktorski obrat"  18  AM2
  )


  Traktorji, kombajni  "MoAZ", "Gomselmash"  19

  "Ladjedelnica Kostromsk", "Lestekhprom"


  GM2  Izstrelitve, bagri,


  20  KM2  Tovornjaki, buldožerji  "МоАЗ", "Промтрактор"  21  AK  Kombajni  "Gomselmash "Rostselmash"  22  VM  Traktorji  Muromteplovoz

  Najbolj razširjena v najrazličnejših tehnikah mnogih proizvajalcev je bila sprememba YMZ-238 B., d = b.createElement ("script"), d.type = "text /javascript ", d.src =" //an.yandex.ru/system/context.js ", d.async =! 0e.parentNode.insertBefore (d, e)} (to, ta.dokument," yandexContextAsyncCallbacks ");
  Pri izvajanju EO se glavna pozornost posveča odsotnosti zunanjih napak motorja, čiščenje poteka iz umazanije in preverja se raven delovnih tekočin. Po potrebi se polnjenje opravi do zahtevane prostornine. Pri TO-1 se preverijo filtri za gorivo, mazalni sistem se zamenja v povezavi s filtrom, spremenjeni pogonski jermeni, toplotne reže (krmiljenje ventilov YAMZ-238), pritrdila se izvedejo. Na TO-2 je vse narejenopoleg tega se izvaja delovanje TO-1, izvaja se regulacija vbrizgalnih šob in injektorjev za gorivo, olje se menja z MKPP. Med zamenjavo maziv za ustrezno prihodnje obdobje delovanja se preverja neprepustnost vodov za gorivo in hladilni sistem motorja YAMZ-238. Zmogljivost PER se zmanjša na pregled motorja, na preverjanje, ali pušča delovne tekočine in na prepih glave bloka v skladu z odobrenim zaporedjem.

  Tipične motnje v delovanju motorja

  Motor YMZ-238 lahko, kljub dolgemu obdobju sprostitve, dobro uveljavljeni tehnologiji proizvodnje in dobri konstrukciji, spodleti. Za motor so značilni naslednji glavni tipi motenj:

 • motnje v delovanju črpalke za vbrizgavanje goriva in vbrizgalne šobe pri uporabi goriva nizke kakovosti;
 • padec moči in hitrosti pri obrabi mehanizma za distribucijo plina, onesnaženje ali nepravočasna zamenjava oljnega filtra;
 • potreba po dodatni regulaciji YAMZ-238 ventilov med dolgotrajnim delovanjem pri visokih obremenitvah;
 • zlomi in ležaji motorne gredi;
 • kršitev tesnosti cevovodov pod vplivom vibracij;
 • obraba in napake batnih obročev.
 • Zaradi preproste naprave, dolgo obdobje sprostitve, združitev z drugimi motorji, popravilo YAMZ-238 se lahko šteje za precej zapleteno in veliko število rezervnih delov ter njihova cena omogoča popravila po dostopni ceni.

  Mnenja o agregatu

  Zaradi različnih aplikacij in dolgih obdobij uporabe se lahko v pregledih delovanja motorja poudarijo naslednje ključne točke:
 • Dobra zanesljivost.
 • Nizka poraba goriva motorja YAMZ-238.
 • Možnost uporabe na različnih tehnikah.
 • Nizke vibracije delovnega motorja.
 • Kvalitativne tehnične lastnosti motorja YAMZ-238.
 • Visoka zmogljivost.
 • Uporaba poceni domačega potrošnega materiala: motornega olja, procesnih tekočin, plastičnih maziv.
 • Na voljo je cena YAMZ-238 (od 350 tisoč rubljev).
 • Zagotavljanje rezervnih delov.
 • Obstoječe prednosti in kvalitativne tehnične lastnosti motorja YAMZ-238 zagotavljajo trenutne potrebe proizvajalca različnih vrst transportne opreme in opreme.

  Sorodne publikacije