Vrste varovalk: namen, opis, označevanje

Varovalke se uporabljajo povsod in povsod - v tehnologiji, v različnih električnih napravah, avtomobilih, industrijski opremi. Obstaja veliko vrst teh elementov. Kaj potrebujejo in kakšne so njihove značilnosti? Upoštevajte glavne vrste varovalk.

Karakteristična

Varovalka je splošen izraz, ki se dokaj dosledno uporablja na področju električne energije. Ta del zagotavlja zaščito za žice, opremo in električna omrežja.
Varovalka je preklopni izdelek. Kakšen je njegov dogovor? Varovalka je namenjena zaščiti električnega omrežja pred visokimi tokovi in ​​kratkimi stiki. Načelo delovanja dela je zelo preprosto - v primeru super udarcev se uniči posebej zasnovan element za ta element. Najpogosteje je talilni vložek. Tako so urejene vse vrste steklenih varovalk.


Ti vložki so obvezen element, brez katerega ni mogoče izdelati nobenih varnostnih elementov. V njem je tudi posebna obločna naprava. Vstavki v varovalkah so izdelani iz ohišja iz porcelana ali vlaken in pritrjeni v posebnih delih, ki vodijo električni tok. Elementi, zasnovani za nizke tokove, morda sploh nimajo primera.

Taljiva

To so najpogostejše vrste varovalk za uporabo v vsakdanjem življenju. Verjetno je to edini element, ki je najlažje diagnosticirati za servisiranje. Če želite to narediti, samo poglejte podrobnosti na lumen - bo vidna, celoten talilni vložek ali ne.
Ti podatki so izdelani v stekleni škatli.

Taljiva cevasta keramika

Ta element se praktično ne razlikuje od steklenih izdelkov. Edina razlika je v materialu, iz katerega je izdelano telo. Toda v delovanju te podrobnosti niso tako udobne - za diagnosticiranje "svetlobe" ne bo delovalo. Za testiranje je potrebno uporabiti testerje ali multimetre.

Vložek varovalke PVD

Te vrste varovalk delujejo na podlagi istega načela.
Toda tukaj je konstrukcija spremenjena tako, da se vidi podrobnost dela. Torej, če je predmet razneslo, se na hrbtni strani izdelka prikaže posebno potrditveno polje.

Elementi s kremenovim peskom

Za te varovalke so značilne visoke značilnosti obloka. Izdelani so v dveh izvedbah: pri keramičnih materialih ali v steklenih ohišjih. Najpogosteje je izdelek zasnovan za delo z velikimi tokovi. Obstajajo še bolj napredni modeli. Sklop varovalk zagotavlja še eno podrobnost, podobno HVT. Treba je ugotoviti, katera od varovalk je poplavljena.

Varovalke za visoke hitrosti

Ti izdelki se ne razlikujejo veliko od drugih. Edina razlika je, da ko pride do kratkega stika, talilni del zelo hitro zgori.

SMD

Te izdelke je mogoče najti v elektronskih napravah. So zelo majhne. Načelo delovanja in namen varovalk - za zaščito tehnologije pred visokimi tokovi, s katerimi se popolnoma spopadajo.


Samozdravljenje

To je dovoljzanimive rešitve. Samoregulativna varovalka je del, znotraj katerega je posebna plastika. Medtem ko je plastični vložek hladen, lahko prenaša elektriko. Takoj ko se vložek segreje na določeno temperaturo, se zaradi povečane upornosti izgubijo njegove prevodne lastnosti.
Po ohladitvi se bo tok lahko spet spustil skozi izdelek. Plus teh podrobnosti je, da po izgorevanju ni treba zamenjati elementa. Industrija proizvaja te izdelke v različnih vrstah. Primerni so za tehnologijo spajkanja za pritrditev na tečaje ali na površino. V bistvu se te vrste varovalk uporabljajo v nizkoenergetskih vezjih.

Eksplozivna

Če vsi zgoraj omenjeni proizvodi poznajo, je eksplozivna varovalka redka skupina. Proces zgorevanja dela je opremljen s precej spektakularnim zvokom. Posebna eksplozivna naprava, ki se pritrdi na prevodni del, eksplodira. Za to so odgovorni posebni senzorji. Slednji sledijo toku v električnem tokokrogu. To so zelo natančne varovalke, saj praktično niso odvisne od lastnosti kovine na prevodnem delu. Ta element je odvisen od točnosti trenutnega senzorja.

Druge vrste varovalk

Za uporabo v visokonapetostnih tokokrogih se uporabljajo posebni plinski in plinski izdelki ter tekoče komponente. Obstajajo celo vžigalne varovalke. Ne moremo jih videti v vsakdanjem življenju - to je močna profesionalna oprema.

Označevanje in označevanje

Vsak proizvajalec izdelujevarovalke z določeno kodo ali členom. Številka varovalke omogoča imenikom, da poiščejo in izpopolnijo specifikacije. Pogosto so te kode na voljo v primerih izdelkov. Prav tako lahko kodo uporabite za kovinski del. Poleg kod so lahko na primeru navedeni tudi glavni podatki - to je nazivni tok A, nazivna napetost, ki izključuje značilnosti ali konstrukcijske značilnosti. Ti podatki se lahko uporabijo za določitev namena varovalk.

Vrednost nazivnega toka je torej največja dovoljena vrednost, pri kateri del lahko normalno deluje dolgo časa. Nominalne napetosti so največja dovoljena napetost, pri kateri del varno zlomi vezje v primeru kratkega stika ali preobremenitve v omrežju. Onemogoči klic največjih tokov. Z njimi bo delovala varovalka, vendar se njene enote ne bodo uničile. Karakteristike se imenujejo odvisnost časa, ko se varovalni element zruši iz toka, ki teče skozi del. Različne vrste varovalk so razvrščene v skupine glede na posebnosti uporabe in hitrosti delovanja.
Značilno je, da se te značilnosti nanašajo na močnostne dele. Za označevanje se uporabljajo črke latinice. Prva je preklopna moč. Da, G je poln razpon, del je sposoben zaščititi vezje in preobremenitev, od kratkih stikov. A - območje je delno in takšne vrste varovalk so zaščitene samo od kratkega stika. Drugo pismovrste verige so navedene:
  • G - veriga za splošno uporabo.
  • L - Zaščita kablov in distribucijskih sistemov.
  • M - zaščita verig v električnih motorjih.
  • Tr - varovalka, ki lahko zaščiti omrežje transformatorja.
  • Izdelki s črko R se uporabljajo skupaj z energetsko polprevodniško opremo. In PV bo lahko zagotovil zaščito sončnih kolektorjev. Torej, pogledali smo, kakšne so vrste varovalk in kaj so označene.

    Sorodne publikacije