Grafični pospeševalnik Radeon HD 3850. Značilnosti, specializacija in dodatki

V oddaljeni računalniški industriji je bil leta 2008 izdan diskretni pospeševalnik Radeon HD 3850. Značilnosti tega pospeševalnika so pokazale, da spada v skupino visoko zmogljivih grafičnih kartic. Še več, zaloga njegove hitrosti je bila tako velika, da je bil še vedno pomemben že dolgo časa in je praktično omogočil uresničitev vseh takratnih nalog.

Namen. Seznam dobave

Kot smo že omenili, je bil Radeon HD 3850 namenjen samo visoko zmogljivim računalnikom, značilnosti tega pospeševalnika pa so bile najbolj primerne za lansiranje igrač ali za obdelavo video informacij. V drugih primerih je tako hitra, diskretna rešitev neprimerna. Z izvedbo manj zahtevnih nalog ta adapter ni bil v celoti izkoriščen in poseben pomen preplačil za to ni bil smiseln.


Seznam dobave obravnavanega GPU vključuje naslednje glavne elemente:
 • pospeševalnik v diskretni izvedbi;
 • vožnja z vozniki, pripomočki in različno dodatno dokumentacijo;
 • navodila za vgradnjo in obratovanje;
 • garancijska kartica.
 • Značilnosti čipa

  Značilnosti AMD Radeon HD 3850 so poudarile dejstvo, da je osnova tega mikroprocesorskega modela RV670. Ta polprevodniški čip je bil izdelan po standardih tolerance do 55 nm. Na njegovi osnovi je bilo polprevodniku naloženih 660 milijonov tranzistorjev. In vsi so biliizdelani iz zastarelega površinskega sloja v trenutnem času. Ta mikroprocesor je vključeval 320 shader modulov, 16 TMU enot in 16 ROP elementov. Vsi ti elementi so delali na fiksni frekvenci 670 MHz. Vse te funkcije Radeon HD 3850 zagotavljajo zelo visoko zmogljivost. Po potrebi se lahko pospeševalnik pospeši. Kot so pokazali rezultati testov, bi lahko bila realna rast v številnih nalogah 10–12 odstotkov.


  RAM. Njeni parametri

  Značilnosti ATI Radeon HD 3850 so poudarile, da mora biti ta pospeševalnik opremljen z 512 MB RAM-a. Toda nekateri proizvajalci so izdali modele takšnega pospeševalnika že z 256 MB RAM-a. Stroški takšnih rešitev so veliko cenejši, vendar je pomanjkanje RAM-a zelo negativno vplivalo na njihovo učinkovitost. Vrsta uporabljenih čipov GDDR3. Slednji je deloval na frekvenci 828 MHz. Količina fizične povezave mikroprocesorskega vodila z video pufrom je bila 256 bitov. Posledično bi lahko lastnik takšnega pospeševalnika računal na pasovno širino RAM podsistema, ki znaša 52 Gbit /s. Seveda je zdaj ta vrednost zelo skromna, toda v letu 2008 se je ta številka zdela fenomenalna.

  Sklep. Ocene

  Značilnosti Radeon HD 3850 so omogočile, da je ta pospeševalnik zagotovil zelo visoko raven učinkovitosti pri izvajanju najzahtevnejših nalog programske opreme v letu 2008. Ampak od takrat je že dolgo časa. Zato je ta diskretna naprava postala precej zastarela. Zato potrebujejo osebne računalnike s takim pospeševalnikomnujna posodobitev, ker se je tak računalnik skoraj popolnoma spremenil v "elektronski pisalni stroj" in popolnoma razvrednoten.

  Sorodne publikacije