Elektronski ojačevalniki: vrste, značilnosti, namen

Elektronski ojačevalniki so posebne naprave, ki povečujejo moč, napetost ali tok vhodnih signalov. Njihov natančen namen in načelo delovanja sta odvisna od specifične vrste naprave, kar je precej. Uporabljajo se v snemalnih studijih, na televiziji in radiu, pomagajo pri izdelavi Wi-Fi signalov in signalov iz vesolja. In to je daleč od celotnega seznama funkcij, zato je težko preceniti vrednost teh naprav.

Triode in prvi ojačevalniki

Na začetku XX. Stoletja je v svetu prišlo do hitrega razvoja tehnologij. Strojništvo, industrija in energija so se razvili. V tem času je nastala znanost, kot je elektronika. Sprva ni imela široke praktične uporabe, po pol stoletja pa je ta smer postala najpomembnejša za človeško civilizacijo. Vse, kar danes uporabljajo ljudje, ne bi bilo mogoče brez razvoja elektronskih tehnologij. Pomemben dosežek tega obdobja je bil izum naprave, imenovane triode.


Prvi model te naprave je bila steklena svetilka s tremi električnimi kontakti in je bila zasnovana za spremembo vhodnega signala električnega toka. Sprememba je bila izvedena z ojačanjem vhodnega signala. Tako je bil prvi v zgodovini elektronskega ojačevalnika, ki se je v začetku stoletja dovoljeno prebiti na področju komunikacije - možno ustvariti prvi brezžični telegraf.

Splošna načela

Osnovno načelo vsakega električnega ojačevalnikasignalov, ne glede na funkcionalni namen, je povezan z dejstvom, da se z majhnimi spremembami vrednosti električnega toka in /ali napetosti na vhodu tokokroga poveča znatno povečanje teh parametrov v izhodu, ki se lahko uporabi v praksi.


Glavni del vsakega ojačevalnika je naprava, imenovana tranzistor. Sestavljen je iz treh ločenih polprevodniških elementov, ki imajo električne kontakte - zbiralnik, podnožje, oddajnik. Ko skozi njih teče izmenični tok, odvisno od smeri, tranzistor ojača ali slabi moč vhodnega signala.

Parametri ojačevalnikov

Glavna značilnost ojačevalnika je dobiček, ki je enak razmerju med vrednostjo parametra na vhodu in vrednostjo parametra na izhodu vezja. Ta indikator vam ponuja pregled kakovosti naprave in njenih zmogljivosti. Drug pomemben parameter je amplitudna karakteristika. Dejansko gre za funkcionalno odvisnost amplitude izhodnih parametrov od vrednosti vhodnega signala. Pomen tega parametra je v tem, da je ta odvisnost nelinearna in da se bodo različne vrednosti signala na vhodnem vezju odzvale na različne načine. Tretji pomemben parameter elektronskega ojačevalnika je amplitudno-frekvenčna karakteristika, ki dejansko pokaže odvisnost vrednosti ojačenja frekvence vhodnega signala. Kot se izkaže v praksi, se na različnih frekvencah izmenični tok povečuje na različne načine.

Razvrstitev

ObstajaVeč funkcij, ki razlikujejo nekatere vrste ojačevalnikov. Prva je frekvenca. Nizkofrekvenčne naprave lahko dvignejo hitrost ne več kot sto kilogramov. V visokih frekvencah raste v območju od 100 kHz do 100 MHz, včasih nekoliko večji. Obstajajo tudi ti "volilne" naprave, ki delujejo v določenem majhnem obsegu frekvenc. Najširša pokritost četrte vrste naprav. Širokopasovni dostop lahko poveča od 10 Hz do 100 MHz.
Druga tipologija je posledica dejstva, da naprave vsebujejo aktivni element. To je lahko na primer tranzistor. Dodeli polprevodnike, mikrovalovne ojačevalnike, diode, svetilke.
Ena od najnovejših sort je parametrična, kjer se povečuje moč signala z energijo generirajočega zunanjega vira. Občasno se spremeni kapacitivnost nelinearnega induktivnega elementa v električnem vezju. Obstajajo ojačevalne naprave na predorskih diodah, ki se uporabljajo za prenos zvoka v radijskih sprejemnikih. Več znanih razvrstitev po načinih. Označeni so z velikimi simboli latinice. Do šestdesetih let prejšnjega stoletja so obstajali le štirje razredi: A, B, C, D. Nato se je tehnologija izboljšala in postala bolj zapletena, pojavili pa so se tudi dodatni tipi načinov, podrazredov in ojačevalcev izmenične napetosti.

Osnove televizijskega oddajanja

Najpomembnejši negativni dejavnik, ki vpliva na kakovost signala, je oddaljenost od vira (televizijski stolp). Če je razdalja od televizijskega stolpa tako visoka, da antena preprosto ne more ujeti signala, je smiselno vključiti vomrežni tv ojačevalnik. Televizijski signal je kompleksen elektromagnetni impulz, ki prenaša video in avdio informacije. Zaradi tega se ojačevalniki za antene TB bistveno razlikujejo od radijskih naprav. Obstaja veliko TV ojačevalnikov, različnih funkcij in funkcionalnosti.
V bistvu so razdeljeni v dve kategoriji - analogni ojačevalniki signala in digitalni TB (DVB-T2). Prav tako je treba upoštevati, da je izbira naprave odvisna tudi od tega, koliko televizijskih sprejemnikov mora oddajati signal.

Uporaba v mobilnih omrežjih

Najpomembnejša naprava za ljudi je danes seveda mobilni telefon. Danes na svetu obstaja več milijard žepnih komunikacijskih naprav. Toda kaj bi imeli občutek, če ne bi bilo mobilnih omrežij? Telefon se preprosto spremeni v igračo, ko je naročnik na mestih, kjer ni pokritosti mobilnih signalov. Vsak telefon ima komunikacijski ojačevalnik. Dejstvo je, da ena vgrajena antena za sprejem signala od mobilnega operaterja ne bo zadostovala za to, da se signal zniža z razdaljo od vira. Da bi bila povezava neprekinjena, posebni komunikacijski ojačevalnik v telefonu poveča moč antene signalnega signala in jo prevede v uporabniku prijazen videz. Ampak včasih celo ta vgrajeni ojačevalnik ni dovolj pri zelo šibkem pokrivanju terena. Nato se uporabljajo posebni zunanji ojačevalniki - repetitorji, ki gredo ločeno od telefonskega kompleta.

Uporaba Wi-Fi

V sodobni informacijski dobi si je težko predstavljati svoje življenje brez dostopa do svetovnega spleta. Najbolj priljubljena vrsta brezžične povezave je nedvomno Wi-Fi. Vendar pa ima ta tehnologija opazen minus - omejen obseg delovanja. Če ni ovir, lahko naprave prejmejo omrežje na razdalji do 100 metrov. To ni vedno primerno, zlasti za velika podjetja ali podjetja, katerih podružnice se nahajajo v različnih delih mesta.
Podobna pomanjkljivost je odstranitev ojačevalnikov WiFi. To so posebne repetitorske naprave, ki sprejemajo šibek elektromagnetni signal, ga pretvorijo v močnejši in ponovno oddajo na bližnje sprejemnike internetnega signala. WiFi ojačevalniki postajajo na podeželju vse bolj priljubljeni, zaradi česar je ta vrsta internetne povezave manj priljubljena kot mobilna.

Spreminjanje zvočne frekvence

Oseba lahko sliši samo zvok v določenih mejah zaznavanja. Pravzaprav se za zvočne signale s frekvenco več kot 20.000 Hz ljudje ne morejo odzvati. Ultrazvočne valove slišijo le nekatere vrste živali, večinoma nočno življenje. Kot je za nizko frekvenco, potem prag za osebo - od 16 Hz. Vse spodaj se imenuje infrazvok. Takšni valovi nastanejo, ko meteorit pade med nevihto. Toda za človeško uho se taki signali ne slišijo. Frekvenčni ojačevalnik se uporablja v mnogih gospodinjskih aparatih in aparatih. To so televizorji, radijski oddajniki, glasbeni centri. Obstajajo tudi ločene posebne naprave. Njihovo bistvo - pri doseganju določenega frekvenčnega območja, ki je enako kot v človeških možganihsposoben zaznati. Nizke frekvence se pretvorijo, moč nihanja se spremeni. Nekatere naprave imajo možnost prilagajanja glasnosti in glasnosti. Z vgrajenim izenačevalnikom lahko celo prilagodite amplitudo signala.

Uporaba radijskih žarnic

V cevnih ojačevalnikih se uporabljajo vakuumske žarnice. Takšne naprave so priljubljene v snemalnih studijih in predvajanju glasbe. Njihova prednost je v tem, da je poleg prejemanja ustreznih frekvenc mogoče pridobiti dodatne tone. Imenujejo se harmoniki, če pa so v polprevodniških napravah hkrati parni in lihi, potem v ceveh - večinoma le prvi. Zvok je jasnejši, glasba je bolj kakovostna.
Moč ojačevalnikov svetilk je nižja od moči tranzistorja, vendar je njihovo vezje precej enostavnejše, brez veliko kompleksnosti podrobnosti. Domneva se, da takšne naprave prenašajo zvok bolj naravno, še posebej visoko frekvenčne pasove. Pri predvajanju nizkih tonov lahko pride do težav. Zato je priporočljivo, da poslušate glasovno ali jazz glasbo s pomočjo naprav.

O monoblokih

Obstaja vrsta elektronskih ojačevalnikov, ki se imenujejo monobloki. Njihov vpliv sega samo na en avdio kanal. Zato je izraz, kjer "mono" pomeni "enojni". Take enote so uporabljali glasbeniki iz znanih skupin, kot je Grateful Dead. Ojačevalniki delujejo na žarnice, vendar obstajajo tudi tranzistorji. Njihova prednost: odlična kakovost zvoka.
Stereo oprema zahteva dva monobloka. To je posledica vpliva nadesni ali levi avdio kanal. Poleg tega je zaželeno kupiti pred-ojačevalnik. Monobloki - čas preverjene naprave. Pojavili so se med prvimi, ki so podobni sami sebi in so skupni do danes. Slabosti so dokaj visoka cena in posebne zahteve za namestitev in uporabo. Zato lahko takšen zvočni sistem opremijo le profesionalni glasbeniki, ki imajo sredstva.

Sorodne publikacije