Vrste in vrste svetlečih diod: klasifikacija, značilnosti, namen

Svetleče diode postajajo vedno bolj iskane rešitve in na različnih področjih. Uporabljajo se lahko kot dekorativni izdelki ali za razsvetljavo prostorov, kot tudi za različna območja zunaj stavb. Svetleče diode se dostavljajo na trg v precej širokem razponu sprememb. Hkrati razvijalci teh izdelkov občasno ponujajo inovativne rešitve, ki bodo v prihodnosti sposobne oblikovati nove tržne niše. Katere so danes najbolj običajne vrste LED? Za katere cilje jih je mogoče uporabiti?


Kaj so LED diode?

Pred pregledovanjem običajnih tipov LED, si poglejmo splošne informacije o ustreznih napravah. LED je polprevodnik, ki lahko pretvarja električni tok v svet. V tem primeru je polprevodniški kristal, ki je njegova glavna komponenta, sestavljen iz več plasti, za katere je značilna dva tipa prevodnosti. Namreč - luknja in elektronska. Vodljivost prvega tipa vključuje prehod elektrona iz enega atoma v drugega, ki ima prosti prostor. Po drugi strani pa na prvi atom pride še en elektron, na prejšnjem - drug, itd. Ta mehanizem deluje na račun kovalentnih vezi med atomi. Vendar se njihovo gibanje ne dogaja. V bistvu se premika pozitivni naboj, ki ga fiziki običajno imenujejo luknja. Hkrati pri prehodu elektrona in luknje pride do emisije svetlobe. Po svoji strukturiLED na splošno je podoben usmerniški diodi. To pomeni, da ima dva izhoda - anodo in katodo. Zaradi te funkcije je treba pri priključitvi LED na vir električnega toka upoštevati polarnost.


Ustrezni izdelki so izračunani v splošnem primeru za enosmerni tok 20 miliamperov. Načeloma se lahko ta vrednost zmanjša, vendar se lahko v tem primeru barva spremeni in svetlost LED diode se zmanjša. Po drugi strani pa povečanje ustreznega parametra ni zaželeno. V primeru, ko tok presega optimalno vrednost, da bi jo zmanjšali na zahtevano raven, se uporabi omejevalni upor. Obstaja veliko odtenkov, ki jih je treba upoštevati pri nameščanju LED. To je določeno z njihovo notranjo strukturo, obliko izvršitve. V nekaterih primerih je morda treba uporabiti svetlečo diodo in druge elektronske komponente, da zagotovite delovanje naprave, ki namesti izdelek v preiskavi. Odvisno od sestave polprevodnikov v LED, je lahko rdeča, rumena, zelena ali modra. Na primer, če struktura ustrezne elektronske komponente vsebuje galijev nitrid, bo LED sveti modro. Pravzaprav je lahko ena od meril, na podlagi katerih so dodeljene določene vrste LED, njihova barva.

Uporaba

Prve LED diode, dobavljene na trg, so bile izdelane v kovinskih ohišjih. Postopoma se je začela zamenjati plastika. Hkrati se za barve praviloma izbere ob upoštevanju barvežarnica LED. Pogosto pa obstajajo tudi prozorni plastični zaboji.
Obravnavane elektronske naprave se pogosto uporabljajo na različnih področjih. To je posledica dejstva, da so za skoraj vse vrste LED značilni: - energetska učinkovitost; - dolgo življenjsko dobo; - sposobnost določanja barve sijaja in prilagajanja njegove moči; - varnost; - okolju prijazno. Ko govorimo o energetski učinkovitosti, imajo lahko LED diode z enako svetilnostjo bistveno manj energije kot konvencionalne svetilke. Nižja moč LED diode tako zmanjša celotno obremenitev energetskega sistema stavbe. Življenjska doba naprav je lahko več desetkrat višja od običajne svetilke. V tem primeru, z vidika funkcije LED ne more biti slabša od njih.
Zaradi velikega povpraševanja po takšnih izdelkih, pa tudi zaradi njihove pocenitve, se LED-diode vedno bolj uporabljajo za iste namene kot običajne svetilke. Pri nameščanju ustreznih rešitev v primerjavi s klasičnimi napravami za razsvetljavo ni težav. Pomembno je, da se prepričate, da je posebna LED primerna za vgradnjo v električno omrežje prostora. Da bi to dosegli, je morda potrebno vnaprej - pred nakupom LED - določiti glavne parametre. Katere druge koristi se lahko obravnavajo? Torej, je treba opozoriti, da je barvna temperatura LED lahko skoraj vse, vključno pri kombiniranju zgoraj navedenih barv. RazenPoleg tega je napravo mogoče dopolniti z različnimi svetlobnimi filtri, ki lahko bistveno razširijo obseg LED v smislu izbire potrebne barvne temperature. Zmožnost nadzora moči sijanja je še ena prednost obravnavanih naprav. Ta možnost je popolnoma združena z visoko energetsko učinkovitostjo. Moč LED se lahko samodejno nastavi - glede na dejanske pogoje uporabe svetlobnih naprav. In to praktično ne vpliva na trajanje njihove službe.
Svetleče diode so okolju prijazne, saj ne oddajajo škodljivega sevanja za ljudi. Ta funkcija ponovno razširja zmožnost uporabe teh naprav.

Razvrstitev: kazalniki in svetlobne rešitve

Strokovnjaki razlikujejo dve glavni kategoriji svetlečih diod - indikatorsko luč, pa tudi razsvetljavo. Prve so zasnovane predvsem za ustvarjanje dekorativnega svetlobnega učinka in se uporabljajo kot element dekoracije stavbe, prostora, vozila. Ali kot orodje za oblikovanje besedila - na primer na oglaševalski pasici. V zameno pa so svetleče diode. Zasnovani so tako, da povečajo svetlost razsvetljave v prostoru ali na določenem območju ozemlja - na primer, če upoštevate svetlobne diode za avto. Ustrezna vrsta rešitve je alternativa uporabi običajnih žarnic in v mnogih primerih bolj ugodna glede energetske učinkovitosti in prijaznosti do okolja.

Vrste zmogljivosti

Toda nazaj na klasifikacijo LED. Lahko se opredelinajrazličnejših razlogov za njihovo razvrstitev v določene kategorije. Razširjeni strokovni pristop vključuje dodelitev naslednjih glavnih vrst LED: - DIP; - Spider LED; - SMD; - COB; - vlaknate; - filament Poglejmo jih več.

Kakšna je posebnost DIP LED?

Če pogledate v način, kako so se te vrste LED pojavile na trgu, se lahko naprave razreda DIP uvrščajo med prve, ki so se začele prodajati v razsutem stanju. Te rešitve so kristali, ki se nahajajo v primerih z optičnimi komponentami, zlasti lečo, ki ustvarja svetlobni žarek.
Ugotoviti je mogoče, da se kategorija obravnavanih LED, kljub splošni razširjenosti, redko uporablja v sektorju visoke tehnologije. Pogosto se te rešitve uporabljajo kot komponente svetlobnega oglaševanja, trakov, osvetlitev, okraskov. LED DIP-i so kategorizirani kot indikatorske lučke. Imajo drugo ime - DIL. Namestijo se na desko, na kateri je potrebno vnaprej izdelati luknje. Ugotovimo lahko, da je v obravnavani kategoriji mogoče razlikovati različne vrste LED, ki se razlikujejo po premeru žarnice, barve, materiala za izdelavo. Istočasno lahko ustrezne parametre predstavimo v najširšem spektru. V obliki obravnavanih rešitev - cilindričnih. Med ustreznimi LED diodami so enobarvne in večbarvne naprave.

Spider LED

Ta tip LED svetil je na splošno zelo podoben prejšnjim napravam. Ampak imajo dvakrat tolikougotovitev - 4. Medtem ko so LED-diode DIP-2 dejstvo, da ima predstavljeni tip rešitev več izhodov, optimizira odvajanje toplote in povečuje zanesljivost komponent. V praksi se uporabljajo na različnih področjih, zlasti kot svetleče diode za avtomobile.

LED tipa SMD

Te rešitve so izdelane z uporabo koncepta površinske montaže. To so svetleče diode, ki so nameščene na neki površini, medtem ko se druge rešitve lahko namestijo prek namestitve. Mere te vrste LED so lahko bistveno manjše od tistih pri alternativnih rešitvah, kot tudi modelov, na katere so nameščene. Tudi v tem primeru je prav, da govorimo o bolj optimalnem odvajanju toplote. Uporaba LED kot SMD v mnogih primerih vam omogoča, da razširite variabilnost razsvetljave.
LED diode SMD so kategorija razsvetljave. Značilna precej zapletena struktura. Da, LED sama je sestavljena iz kovinske podlage. Pritrdi kristal, ki je spajkan neposredno na stike substrata. Nad kristalom je leča. V tem primeru lahko na eno podlago namestite 1-3 LED. SMD-ji vključujejo običajne vrste ultra-svetlih LED, kot na primer 3528. Te rešitve imajo visoko raven povpraševanja.

LED kot COB

Naslednja priljubljena vrsta LED je COB. Izdelana je s tehnologijo, ki zagotavljanamestitev kristala neposredno na ploščo. Za to rešitev je značilno veliko število prednosti: - zaščita povezave pred oksidacijo; - majhne dimenzije konstrukcije; - učinkovitost odvajanja toplote; - Zmanjšanje stroškov namestitve LED - v primerjavi, zlasti z napravami, kot je SMD.
Glede na zgoraj navedene vrste svetlečih diod je mogoče ugotoviti, da je mogoče odločitev o blagovni znamki COB pripisati inovativnosti. Takšno tehnologijo so prvič izvedli japonski inženirji konec leta 2000. Zdaj, te vrste LED še naprej pridobivajo popularnost. Strokovnjaki menijo, da lahko obravnavane odločitve postanejo celo najbolj zahtevane na trgu, zlasti če govorimo o komercialnem segmentu, o področjih domače razsvetljave. Treba je omeniti, da obstajajo področja, na katerih je lahko uporaba LED COB zapletena. Med njimi je proizvodnja profesionalne svetlobne opreme. Dejstvo, da obravnavane svetleče diode niso zelo optimalne v smislu prilagajanja organizaciji razsvetljave z uveljavljeno krivuljo intenzivnosti svetlobe. V takih primerih so lahko primernejše SMD naprave. Opisane diode se imenujejo osvetljevalne. Kot ugotavljajo strokovnjaki, jih je mogoče pripisati najboljšemu, ki temelji na značilnostih svetlobnega toka. Dobavljeno na trg v različnih barvah, na primer rdeča, zelena, modra in bela. Svetlobni tok v teh modelih ima razpršilni kot 40-120 stopinj. Namesti se lahko več kot 9 podlagSvetleče diode tipa COB. Pokriti so s fosforjem, kar ima za posledico visoko svetlost. Ugotovimo lahko, da je svetlobni tok v teh raztopinah višji kot pri SMD napravah. Torej, če upoštevamo, katera vrsta LED je boljša, potem lahko v skladu z določenim kriterijem prednost podamo rešitvi razreda COB. LED diode COB se uporabljajo tudi v avtomobilski industriji. Uporabljajo se lahko kot sestavni del sprednjih, zadnjih svetilk, zavojev. Glavna stvar je pravilno namestiti kupljeno napravo. Za to je smiselno, da se obrnete na izkušene strokovnjake.

Svetleče diode iz optičnih vlaken

Svetlobne diode iz optičnih vlaken se lahko štejejo za inovativne. Nedavno so se pojavili na trgu leta 2015. Razvite rešitve so obravnavali inženirji iz Južne Koreje. Lahko uporabite te vrste LED v proizvodnji oblačil. To pomeni, da je precej realno šivati ​​srajco ali srajco, ki lahko sije. Proizvodnja oblačil, ki temeljijo na svetlobnih diodah na osnovi vlaken, vključuje tudi uporabo različnih polimerov in aluminijevih spojin.

LED filamenti

Drug primer inovativnih LED je rešitev tipa Fi. Njihova glavna prednost je visoka energetska učinkovitost. Z enako močjo, na primer z LED diodami, kot so COB, lahko rešitev tipa filament zagotavlja višjo raven osvetljenosti. Šteje se, da se inovativni izdelek najpogosteje uporablja pri proizvodnji svetlobnih svetilk. Med opaznimi značilnostmi proizvodnje ustreznih LED - izvedba namestitve neposredno nastekleno podlago. Ta pristop omogoča razdelitev svetlobe, ki oddaja LED, za 360 stopinj.

Kako izbrati najboljšo možnost?

Kako določiti vrsto LED, ki je optimalna za določeno konstrukcijo? Obstaja veliko število meril, ki jih lahko to vprašanje vodi. Načeloma je povsem legitimno določiti obseg uporabe svetleče diode, ki temelji na njeni klasifikaciji z značilnostmi, ki smo jih obravnavali zgoraj. Preučujemo posebnosti izbire ustreznih elektronskih komponent ob upoštevanju značilnosti naprav: - DIP; - SMD; - COB.

Izbira svetlečih diod: funkcije, podobne DIP-u

Kot je bilo omenjeno zgoraj, so DIP LED-i med prvimi izdelki, ki so se pojavili na trgu. Tako so uporabljali precej stare, a še vedno zahtevane tehnologije. Njihove glavne prednosti so enostavnost vgradnje, udobje oblike, nizka poraba energije, šibko ogrevanje in tudi precej visoka stopnja zaščite pred zunanjimi vplivi. Najpogosteje so LED diode na voljo v premerih 3 in 5 mm. Če primerjate svetleče diode po vrsti, lahko ugotovite, da so obravnavane rešitve najbolj optimalne za uporabo: - kot elementi tuning avtomobilov; - kot okrasne komponente; - med nizko močjo - kot varianto samonastavljenih luči. Obravnavane LED diode so relativno poceni in cenovno dostopne na trgu. Ugotovimo lahko, da je med najpogostejšimi modifikacijami - LED 12 voltov. Lahko so narazlične spletne kataloge in specializirane prodajalne v širokem asortimanu. Pravzaprav je za vse 12-voltne LED diode značilno precej veliko povpraševanje na trgu.

Izbira svetlečih diod: značilnosti rešitev tipa SMD

Ustrezna vrsta odločitve se po videzu popolnoma razlikuje od drugih, ki imajo ravno obliko. Montaža elektronskih komponent poteka brez nog. SMD LED se napajajo na priključke, ki so na njihovi zadnji strani. Tako je namestitev podatkovnih naprav izvedena brez uporabe odprtin. Namestitev svetlečih diod je zelo kompaktna. Posledično se lahko zmanjša tudi oblika, na kateri se nahajajo ustrezne naprave. Glavni načini uporabe teh naprav so enake samodejne nastavitve, različne vrste notranje razsvetljave. Med najpomembnejšimi prednostmi teh možnosti - visoka svetlost, svetlobna moč. Skupaj z majhnimi velikostmi imajo te rešitve pomembne prednosti pred alternativnimi modeli izdelkov. Med najpogostejšimi na sodobnem trgu - vrsta LED 3528. Ti izdelki se pogosto uporabljajo pri proizvodnji LED trakov. Oblikovanje izdelkov vam omogoča izdelavo tri-barvnih svetlečih diod - z rdečo, modro in zeleno barvo. Na osnovi rešitev tipa 3528 so izdelane številne druge elektronske komponente, na primer LED diode tipa SMD 5050. Za analizirane izdelke je značilna tudi razpoložljivost cen. Predstavljene na trgu so ponavadi v širokem razponuizbor

Izbira svetlečih diod: značilnosti rešitev tipa COB

Najprej je treba opozoriti, da so pomemben del LED ustreznega tipa zelo zmogljive oblike. Njihova značilnost je hitra difuzija svetlobe zaradi postavitve kristalov na površino, ki zagotavlja dinamično odvajanje toplote. Upoštevane LED diode - zelo svetle. Zaradi tega so še bolj privlačni za uporabo pri oblikovanju avtomobilskih žarometov. Treba je omeniti, da je treba te izdelke namestiti ob upoštevanju številnih pomembnih odtenkov - to lahko poznajo le izkušeni strokovnjaki. Zato priporočamo, da se obrnete na pristojne ponudnike storitev in namestite ustrezne rešitve.

Sorodne publikacije