Matična plošča "Socket 1150": pregled, specifikacije

Socket 1150 podjetja "Intel" je v letu 2013 samozavestno debitiral na trg računalniških tehnologij. Prvotno je bilo namenjeno za delo v povezavi s čipi Core 4. generacije, potem pa v posodobljenih spremembah matične plošče dovoljena namestitev CPU 5 serije. Gre za ta procesorski konektor in bo nadalje govoril.

Vsi sklopi sistemske logike v okviru LGA1150

Za priljubljeno računalniško platformo je bila vtičnica 1150 izdana 2 seriji sklopov sistemske logike. Prva je bila sestavljena iz 80. serije čipov. Sestavljal je naslednje:
 • Začetno raven je predstavil H81. Takšne matične plošče so imele nizke stroške in zelo skromen funkcionalni komplet.
 • Raztopine 85-Q85 Q87 in H87 so spadale med srednje razredne rešitve. V tem primeru se je cena teh izdelkov povečala, pa tudi njena funkcionalnost.
 • Niz čipov je pripadal nizu čipov Z87. Namenjen je delovanju v povezavi s čipi, ki so odklenili frekvenčni množilec.
 • Drugi sklop sistemskih logičnih sklopov je vključeval samo 2 čipov N97 in Z97. Včasih je bila imenovana tudi 90-ta. Take rešitve je mogoče najti le v najbolj produktivnih računalniških sistemih. Poleg tega je treba opozoriti, da je LGA1150 v letu 2015 zamenjal LGA1151 z novo platformo. Vgrajen je že procesor šestih in najbolj naprednih procesorjev sedanje generacije. Zato, ko se pojavi vprašanje: "Katera vtičnica je boljša od 1150 ali 1151?" odgovor bo drugi od njih

  Procesorji za LGA1150

  Kot smo že omenili, je računalniška platforma LGA1150 zasnovana za namestitev procesorjev serije Core 4. ali 5. generacije. V prvem primeru so bili v procesorje vključeni naslednji čipi:

 • Vstopna stopnja CPE segmenta, ki jo zasedajo Celeron in Pentium. Najmanjše vrednosti frekvence, zmanjšana velikost predpomnilnika in prisotnost samo dveh blokov obdelave kod sta jim omogočila reševanje najpreprostejših nalog.
 • Srednji segment je imel odločitev iz serije i3 ali i5. Razlika med njimi je bila v tem, da se je prvi med njimi lahko pohvalil s štirimi logičnimi tokovi, druga pa z že štirimi fizičnimi jedri.
 • Vodilni čip znotraj te platforme je i7. V tem primeru bi lahko PC že delal v 8 tokovih na logični ravni.
 • Peto generacijo namiznih čipov so predstavljali samo dve visokozmogljivi modeli. Eden je pripadal seriji i5, drugi pa i7. V letu 2015 pa se je pojavila dilema: "Kakšna vtičnica je 1150 ali 1151 - ali bo bolje izbrati?" S to primerjavo bo LGA1151 najnovejša, saj ima CPU izboljšano arhitekturo in večjo zmogljivost.

  Odločba o prvotni ravni

  Katera vtičnica je boljša - 1150 ali 1151 - pri oblikovanju sistema računalništva Office? V tem primeru cena gre v ospredje, vsi ostali parametri osebnega računalnika pa praktično niso pomembni, ker imajo raven zmogljivosti dovolj za reševanje katere koli naloge. Zato je pri izdelavi takega računalnika bolje uporabiti LGA1150. To nišo zasedajo tiskana vezja serije H81. KotNa primer, upoštevajte model matične plošče H81-Plus podjetja Asus. Kot večina podobnih izdelkov se lahko naslavlja le na 16 GB. Prav tako je opremljen z le 1 režo za namestitev video kartice. To je dovolj, da ustvarite najpreprostejši računalnik. Običajno se v povezavi s takšnimi rešitvami uporabljajo čipi serije Celeron ali Pentium. Dražji CPU-ji s takšno ploščo niso primerni za uporabo, ker niso v celoti razkriti do konca.

  Srednji segment

  Večja količina RAM-a s povečanjem števila slotov bi lahko obravnavala povprečno raven matične plošče 1150. Vtičnica, medtem ko vam omogoča namestitev katerega koli procesorja. Toda tukaj je uporaba čipov s strani ekonomista ni bila izvedljiva, kot tudi vodilnih modelov CPU. Zato se v kombinaciji z njimi praviloma uporabljajo i3 ali celo i5. Imeli so tudi več slotov za namestitev video kartic.

  Premium sistemske plošče

  V seriji bonusnih rešitev v okviru takšne računalniške platforme, kot je razloženo v tem članku, je bila vtičnica 1150 prvotno samo en sklop čipov - Z87. Nato je bil ta seznam dopolnjen z Z97. Ključna razlika med njimi je v tem, da je bila v drugem primeru dodana podpora za žetone 5. generacije, vendar se njen predhodnik ni mogel pohvaliti s to možnostjo. V tem primeru so bile tehnične specifikacije enake. Ima 32 GB pomnilnika RAM, 2 ali 3 reže za namestitev grafične kartice. Tudi te plošče so bile večinoma v velikosti ATX. Toda glavna razlika od drugih sklopov sistemske logike je bila v temprimer je bil možen overclock računalnik. Poleg procesorja in grafične kartice je ta sklop čipov omogočil tudi povečanje frekvence in modulov RAM-a. Posledično je to omogočilo, da dobite najvišjo možno raven zmogljivosti, ki jo lahko nudi vtičnica Intel 1150.

  Obeti za platformo

  Kljub temu lahko najdete takšne računalniške komponente, kot je matična plošča 1150. temelji na mnogih sodobnih osebnih računalnikih. Le v tem trenutku je ta platforma popolnoma neučinkovita, danes je njena zaloga razprodana. To je super za proračunske računalnike. V primeru visoko zmogljivega osebnega računalnika je bolje, da izberete nov procesorski vtič iz Intel LGA1151 ali AM4 od AMD. Imajo večjo mejo uspešnosti in vam omogočajo, da rešujete vse naloge brez izjeme. Zato je LGA1150 trenutno zastarel in ni primeren za visoko zmogljive računalnike. Tako je opisana v pregledih računalniških strokovnjakov različnih ravni.

  Zaključek

  Socket 1150 je bil razvojni razvoj prejšnjih platform LGA1156 in LGA1155. Zagotovila je 10-15-odstotno povečanje zmogljivosti. Toda njegova ključna razlika pred predhodniki je izboljšana poraba energije, ki se je v tem primeru zmanjšala za 30%. Druga pomembna komponenta te platforme je bila izboljšana grafična komponenta. LGA1150 je tako zagotovil večjo zmogljivost kot njegovi predhodniki. Toda medtem ko izgubi na istih parametrih novejše LGA1151. Torej zaNovi visoko zmogljivi računalniki so bolj primerni za novo platformo, ampak za začetno raven LGA1150.

  Sorodne publikacije