Najcenejši netbooki: kratek pregled, funkcije, cene

Problem izbire proračunskih pripomočkov postaja vse bolj pomemben zaradi inflacije, šibke obrestne mere rublja in naslednjega vala novic o dvigu cen izdelkov Apple. Danes je povsem realno kupiti zanesljiv prenosni računalnik za $ 250-300. Najcenejši netbooki in po nižjih stroških lahko uporabniku zagotovijo minimalni nabor funkcij in delujejo kot mobilna rešitev.

Prednosti in slabosti netbookov pred prenosniki in stacionarnimi računalniki

Meglice se sprva ne morejo pohvaliti z visoko produktivnostjo in so namenjene predvsem za surfanje po spletu, urejanje dokumentov v standardnih pisarniških aplikacijah, ogled filmov in druge preproste akcije. Pravilen zagon profesionalne programske opreme za obdelavo slik in video posnetkov ali zahtevne igre na netbookih ni več na voljo.


Po drugi strani pa celo najcenejši kitajski netbook lahko dobesedno ni izven roke: majhna velikost, minimalni pomnilnik, šibke funkcije (v primerjavi z analogi polne velikosti) vam omogočajo, da podaljšate življenjsko dobo baterije do 8 ur. Zato subnotebook ne more v celoti nadomestiti standard prenosni ali stacionarni računalnik, vendar je zelo optimalno kot dodatno mobilno napravo.

Moški set netbookov: ključne značilnosti

Najcenejši netbooki imajo podobne parametre, njihova cena pa je odvisna od prepoznavnosti blagovne znamke, oblikovanjarazpoložljivost dodatnih izboljšav v primerjavi s standardnimi funkcijami. Tako je "gospodovski set" velike večine predstavnikov tega razreda tehnologije sestavljen iz naslednjih parametrov:


 • Diagonalni zaslon. Najcenejši 89-palčni diagonalni netbooki so enostavni za prevoz, model z 116 "in 121" pa ima bolj udobno tipkovnico, zlato sredino v tem segmentu pa so 10-palčni zasloni. Povprečni netbook tehta 12–15 kg.
 • Procesor in grafična kartica Velika večina naprav deluje na Intel: AtomN270 ali N280 se uporabljata s frekvenco 160 in 166 GHz
 • ) Operativni in diskovni pomnilnik Običajno se lahko najcenejši netbooki ponašajo s 1-2 b RAM in 120-160 GB prostora na disku.
 • Baterija: Mnogi proizvajalci ponujajo več različic baterij za isti model. Torej, delo brez povezave lahko doseže od 2-3 do 8-10
 • Brezžični adapterji: Brezžični vmesnik Bluetooth je privzeto nameščen na vseh napravah
 • Priključki: Število priključkov v netbookih je minimalno. Na zalogi so praviloma HDMI vrata, tri USB izhodi, LAN priključek, slušalke, video vrata in čitalnik kartic.
 • Operacijski sistem. Poceni kitajski prenosni računalnik pogosto stane brezplačen operacijski sistem, vendar samodejna nadgradnja na običajno Windows ne deluje.
 • Druge značilnosti nimajo opaznega učinka na udobje delanapravo ali zmogljivost ali zmogljivost. Poleg tega zgoraj navedeni parametri niso večinoma enaki za večino netbookov.

  Proračunski netbooki: glavni akterji na trgu

  Mnogi proizvajalci niso preveč dejavni v netbookih, osredotočeni na bolj donosne standardne prenosnike. Zato obseg modelov ne bo podvržen velikim spremembam že dolgo časa.
  Google Chromebook je bila zanimiva odločitev v segmentu poceni in maksimiziranih mobilnih računalnikov z minimalnimi značilnostmi. ChromeBook, ki je bil izdan že leta 2011, ponuja nestandarden pristop k delu s podatki: za shranjevanje datotek se pričakuje, da ne bo delal s trdim diskom, ampak z oblakom. Trenutno Chromebooke izdelujejo Acer, Samsung in Sony, vendar se štejejo za polnopravne možnosti za netbook - to je osebna izbira za vsakega uporabnika. Spodaj so navedeni nekateri modeli proračunskih netbookov, ki si zaslužijo pozornost.

  ASUS Eee PC X101CH: elegantna oblika in mobilnost

  ASUS Eee PC X101CH je dober poceni netbook, ki ima popolno zmogljivost. Naprava tehta približno en kilogram, poleg tega pa njena debelina ne presega 25 centimetrov, kar zagotavlja maksimalno mobilnost in udobje pri prevozu. Model deluje popolnoma tiho na račun pasivnega hladilnega sistema, izhod iz stanja mirovanja pa traja le dve sekundi. Čas delovanja baterije ASUS Eee PC X101CH je približno pet ur. Netbook ima zanimivo obliko in je na voljo v štirih barvnih različicah: rdeča, bela,črne in rjave barve.
  ASUS Eee PC 1015BX: Visoka zmogljivost in avtonomija
  Še en Asusov model (ki je sicer že izven proizvodnje, vendar ima dobre lastnosti in je primeren za nakup rabljene opreme) - ASUS Eee PC 1015BX. Netbook ima razmeroma zmogljiv grafični vmesnik, ki lahko predvaja visokokakovosten videoposnetek in zaradi prisotnosti priključka HDMI lahko prenaša slike na širok zaslon. Uporabna funkcija, ki je še posebej uporabna pri potovanju, je ta, da lahko ta model zaračunava druge pripomočke prek USB-ja, tudi v izključenem stanju. Dvojedrni procesor zagotavlja visoko zmogljivost (kot je netbook), in zaradi nizke porabe energije lahko ASUS Eee PC 1015BX deluje do osem in pol ur brez ponovnega polnjenja.

  Gigabyte Q2006: eleganca in dolgo življenjsko dobo baterije

  Majhen prenosni računalnik z vnaprej nameščenim operacijskim sistemom Windows 7 in 10-palčnim zaslonom je elegantna rešitev, ki lahko traja dolgo življenjsko dobo baterije. Najdaljši možni delovni čas brez ponovnega polnjenja doseže deset ur, procesor Intel Atom pa zagotavlja zadostno zmogljivost. Koliko stane netbook (najcenejši, vendar izvirni) strošek Gigabyte Q2006? Cena v povprečju je približno 5 tisoč rubljev.

  Lenovo IdeaPad 100S: Optimalna rešitev za večino opravil

  Lenovo-ov majhen prenosni računalnik se lahko izvede v rdeči, sivi, beli ali modri barvi, v notranjosti naprave je črna (za rdeče in sivo delovanje) ali bela. Pokrov se odpre za 180 stopinj,zaslon ima mat površino, zažene netbook na Intel Atom in Intel HD, kar vam seveda ne omogoča, da se zanašate na lansiranje zahtevnih iger. Vendar pa je za vsakdanje delo, po mnenju uporabnikov, njegova učinkovitost je dovolj. Koliko je netbook (najcenejša možnost)? Model bo stala 10-13 tisoč rubljev.
  Pri izbiri proračunskega netbooka ne bi smeli pričakovati veliko različnih možnosti. Modelno linijo predstavlja več »dolgoletnikov«, ki so uspeli utrditi trg, redko pa se izdajajo popolnoma nove rešitve.

  Sorodne publikacije