Regulatorji temperature za računalnike BP. Določite vsak stik

Običajno napajanje deluje z napetostjo 220 voltov, vendar obstajajo različice s stikalom za 110 voltno raztopino. Takšna stikala so bila izdelana za delovanje v omrežju evropskega standarda, kjer se električna energija napaja z napetostjo 110 voltov. Obstaja tudi možnost 220 AC, kar pomeni izmenični tok. Napajalnik za računalnik pretvarja izmenično napetost 220 voltov v stabilno 12 voltov, 5 voltov in 33 voltov. Že po konverziji se tok v konstantnem stanju vnaša v komponente računalnika, ki ga želite priključiti. Za napajanje čipov so bili uporabljeni kontakti z napetostjo 33 in 5 voltov. 12-voltne žice so namenjene za mehanske dele računalnika: ventilatorje in pogone.


Temperaturni regulatorji BZ starega računalnika se bistveno ne razlikujejo od sodobne generacije hrane. Edina razlika je dodajanje novih napajalnih kablov za sodobno opremo.

Regulatorji temperature za priključek glavnega napajalnega kabla

Termostatski krmilnik računalnika se začne z največjim in najpomembnejšim napajalnim kablom - kablom, ki se priključi na matično ploščo. V matični plošči starega modela ATX konektor je namenjen za 20 stikov, matične plošče nove generacije pa imajo v svojem priključku že 24 stikov. Zato je nova generacija napajalnikov opremljena s kabli z vtičem 20 + 4 kontaktov.
Pri demontaži BP računalnika je pomembno vedeti, da je ATX vtič primeren samo za napajanje matične plošče. To lahko preverite z ogledomkontakti v vtiču in priključku - vsak je edinstven in primeren samo za en namen.


Opis kabla Molex

Termostati priključka BP računalnika, ki vsebuje le štiri vzporedne kontakte, se imenuje "Molex". Tako kot pri napajalnem kablu za matično ploščo je zelo težko narediti napake pri povezovanju tega kabla. Primeren je za napajanje disketnih pogonov in trdih diskov. Namen kontaktov BP računalnika za priključitev na priključek "Molex":
 • rumena žica deluje z napetostjo 12 voltov;
 • Dve črni žici v sredini se imenujejo "zemlja" in v njih ni napetosti;
 • Rdeča žica nosi napetost, ki je enaka 5 voltov.
 • Regulatorji temperature SATA

  Uveden je bil nov kabel SATA za posodobitev vmesnika IDE, ki je vključeval 15-polne kontakte. Vseh pet priključkov je priključenih na vtič, od katerih vsak ima tri kontakte. Prvi trije oranžni kontakti delujejo z napetostjo 33 voltov. Drugi trije so COM stiki, to je "zemlja". Srednji kontakti imajo vhodno napetost 5 voltov. Četrti je enak drugemu. Zadnji trije kontakti so že z napetostjo 12 voltov.
  V starejših različicah tega kabla so bile štiri žice s tremi kontakti, vendar je bila s posodobitvijo vmesnika dodana podpora za 33 voltov vhodne napetosti, kar je označeno z oranžno žico.

  Priključek EPS na 8 in 4 pin + 4 pin

  V spoju računalnika BP lahko najdete kabel z 8 napajalnimi zatiči, ki je zasnovan za procesor. Dejstvo je, da strežniški procesorji zahtevajo več močiiz napajalne enote, saj delujejo neprekinjeno.
  Položaji zatiči na zatiči izgledajo takole: štirje zgornji kontakti so označeni kot "ozemljitev", spodnji štirje kontakti pa se napajajo z 12 volti.
  Struktura 4 + 4-pinskega kabla se ne razlikuje veliko od 8-polnega, vendar je primerna za napajanje standardnih in strežniških procesorjev.

  PCI Express

  6-polni napajalni kabel, namenjen za delo z grafičnimi karticami, ki porabijo največ 75 vatov. Lokacija kontaktov kaže, da trije zgornji kontakti napajajo napetost 12 voltov, trije spodnji pa odgovarjajo za ozemljitev. Vtič z 8 kontakti je bil uveden v proizvodnjo leta 2007, saj so se takrat začeli pojavljati močnejši grafični pospeševalniki. Tak kabel bi lahko zagotovil grafično kartico, ki ne zahteva več kot 150 vatov. Termostati BP računalnika na tem kablu so naslednji: štirje kontakti, ki se nahajajo v dveh vrstah. Prvi in ​​peti do osmi kontakt sta odgovorna za "ozemljitev", kontakti pa od druge do četrte napajalne napetosti 12 voltov.
  6 + 2 kabel je najbolj vsestranski, saj lahko podpira 6-pin in 8-pin video kartice.

  Določanje napetosti po barvi žic

  Pri proizvodnji standardnih napajalnikov za računalnike obstajajo določeni standardi, ki jih poskušajo storiti vsi znani proizvajalci, vendar obstajajo izjeme. Tu je natančna definicija žic po barvah:
 • črna - Com ali ozemljitev;
 • rumena žica zagotavlja napajanje 12 voltov;
 • rdeča žica je odgovorna za napajanje 5 voltov;
 • Oranžna žica se napaja z napetostjo 33 voltov.
 • Regulatorji temperature računalniškega računalnika pod obremenitvijo

  Za preverjanje napajanja električnega napajanja ga lahko priključite brez vpliva na sistem kot celoto. To storite tako, da preprečite poškodbe vseh komponent računalnika v primeru okvarjenega napajanja. Za začetni zagon BP je potrebno zakleniti 6 in 7 kontaktov. Če je vse pravilno opravljeno, mora napajalna enota poslati signal delovanja v obliki zasučevalnega ventilatorja.
  Opomba: štetje kontaktov se izvede brez upoštevanja dodatnih štirih priključkov ATX.

  Kako izbrati napajalnik

  Napajanje je najpomembnejši del sistema, ki zagotavlja učinkovitost vseh komponent. Pred izbiro krme je treba obravnavati s posebno odgovornostjo. Prva vizualna kontrola je prisotnost pletenice vseh kablov. To je dobra zaščita ali zaščita, ki vam omogoča premagovanje različnih vrst valov in ovir, ki lahko motijo ​​delo celotnega sistema. Drugi indikator je razpoložljivost certifikata za zagotavljanje kakovosti - 80 PLUS, ki zagotavlja zaščito računalnika pred padcem napetosti. Drugi podatki so že določeni s prisotnostjo delov sistema z visoko porabo energije v sistemu. Oskrba z električno energijo je bolje kupiti z zalogo, saj učinkovitost pogosto ne sovpada z dejansko vrednostjo.

  Sorodne publikacije