Programi za čiščenje podjetja: seznam najboljših, kratek opis, pregledi

Velika večina sodobnih uporabnikov računalnika ve, da takoj po namestitvi operacijski sistem, ki se imenuje, preprosto "leti", kar kaže neverjetno hitrost (seveda, ko strojni del ustreza zahtevam). Toda sčasoma se zmogljivost zmanjša precej oprijemljivo, kar postane opazno tudi s prostim očesom. To se dogaja najpogosteje zaradi dejstva, da je v računalniku preveč nepotrebnih datotek, da je trdi disk ali celo RAM zamašen, kar vodi do upočasnjevanja celotnega sistema kot celote. Če se želite znebiti takšnih komponent, je pogosto priporočljivo uporabiti vse vrste programov za čiščenje podjetja iz smeti. Vendar, preden izberete ustrezno programsko opremo, morate natančno ugotoviti, kaj je isti računalnik odpadkov.


Kaj pomeni čiščenje računalnika?

Za mnoge uporabnike obstajajo nekatere napačne predstave o čiščenju računalnika. Običajno nekateri mislijo, da je dovolj, da odstranite nepotrebne uporabniške datoteke ali mape, ki imajo veliko prostora na disku. To ni dovolj. Ker so vsi podatki na trdem disku, vključno z objekti naloženimi v RAM, predstavljeni v obliki datotek, jih je potrebno natančno izbrisati. Toda poleg datotek samega uporabnika je še vedno veliko neuporabljenih ali celo nevarnih za operacijski sistem.sistem objektov! Zato, če govorimo o popolnem čiščenju osebnega računalnika in optimizaciji njegovega dela, je treba upoštevati tudi take datoteke. Glavne sestavine, ki jih je treba odpraviti, so naslednje:


 • neuporabljeni ali zelo redko izvajani programi;
 • ostanki oddaljenih programov na trdem disku;
 • nepravilni ali zastareli ključi sistemskega registra;
 • začasne datoteke sistema in nameščeni internetni brskalniki;
 • zastarele posodobitve in nepotrebne komponente operacijskega sistema, vključno s procesnimi datotekami, v RAM nenehno "visijo";
 • zastareli gonilniki naprav, ki lahko povzročijo konflikte s posodobljenimi;
 • podvojene datoteke;
 • virusi.
 • Programske datoteke po meri za čistilna podjetja običajno niso prizadete, zato pri opisu glavnih aplikacij in njihovih zmogljivosti ne bodo upoštevane.

  Glavne vrste programov za oskrbo z osebnim računalnikom

  Na podlagi razumevanja, kaj bodo morali delovati predmeti, navedeni na seznamu, bomo še naprej upoštevali glavne kategorije programov, ki se uporabljajo za nego računalnika ali prenosni računalnik Malo odvrnjeno od teme, je treba omeniti, da se lahko mobilne naprave v glavnem uvrščajo v ločeno kategorijo računalniških pogonov, tako da lahko uporabite nekatere opisane applete kot mobilne različice zanje. Položaj ključa je zaseden s programi, ki so razvrščeni po smeri dejanj, med katerimi se lahko imenujejo glavni:
 • programi za brisanje nepotrebnih datotek in njihovih dvojnikov;
 • odstranitev nameščenih programov;
 • čistila za registre;
 • optimizatorji RAM;
 • programi za upravljanje komponent operacijskega sistema, ki jih namestijo posodobitve in zagon;
 • antivirusi.
 • Kljub delitvi po namenu in izvedenih operacijah je pogosto mogoče najti programe za integrirano oskrbo, ki se pogosto imenujejo optimizatorji, ki združujejo več funkcij s spodnjega seznama.

  Potrebujete program za čiščenje podjetja pred virusi ob prisotnosti stalne protivirusne programske opreme?

  In začeli bomo razmišljati o čiščenju računalnika iz najbolj nevarne kategorije aplikacij in datotek - virusov. Mnogi ljudje lahko ugovarjajo, zakaj uporabite program tretje osebe za čiščenje podjetja pred virusi, če ima računalnik že celodnevni protivirusni program, ki se začne z operacijskim sistemom? Ali njegove sposobnosti niso dovolj? Kot se je izkazalo, ne. Najpomembnejša težava je, da lahko mnogi protivirusni programi prezrejo sodobne grožnje, ki jih prikriva uradna programska oprema in imajo posebne certifikate pristnosti ali celo digitalne podpise. Zelo pogosto prodrejo v sistem pod krinko partnerja ali v obliki samopostrežnih programčkov (najpogosteje skripte), ko uporabnik prezre opozorila protivirusne zaščite pri prehodu na nezanesljive ali vprašljive vire na internetu. Poleg tega nekateri antivirusi (najpogostejelahko okuženi. In iz vseh znanih varnostnih paketov za oglaševalske grožnje so povezani z ugrabitelji brskalnikov, zato na splošno reagira nekaj enot. Za testiranje računalnika in nevtralizacijo vseh vrst nevarnih komponent se uporabljajo posebni prenosni skenerji, med katerimi so najmočnejši znani pripomočki KVRT, AVZ in Dr. Web CureIt
  Vendar pa je oglaševanje najbolj primerno za programe, kot je AdwCleaner. Kljub temu, da je katerikoli program za čiščenje računalnika pred virusi in ga je mogoče zagnati z izmenljivih medijev, se najmočnejši štejejo za pripomočke, ki imajo svoje lastne zagonske naprave, omogočajo vam, da prenesete svoj vmesnik namesto operacijskega sistema in preverijo vse komponente, vključno z RAM-om. .
  Osupljiv primer je disketa Kaspersky Rescue Disk, ki jo potrjujejo številne povratne informacije strokovnjakov.

  Čiščenje programa za smeti: kaj iskati pri izbiri programa?

  Povsem naravno je, da je treba trdi disk redno čistiti in od zbranih umazanije. Ogromna količina nepotrebnih datotek pogosto povzroči upočasnitev, na primer, ko iščete nekaj informacij ali ko zaženete program, da ne omenjamo zmanjšanja prostega prostora, kar vpliva na zmogljivost sistema (preprosto nima prostora za shranjevanje začasnih datotek ali tako imenovanega predpomnilnika, posodobitve za prenos, itd.). Pri normalnem delovanju sistema Windows morate imeti prostornino približno 10% skupne velikostisistemske ali logične particije.

  Če govorite o tem, kateri program za čiščenje podjetja od smeti, morate takoj paziti na njegove možnosti. Prav v tem kontekstu mora biti aplikacija prav tako sposobna brisati nepotrebne in začasne datoteke, registrske ključe in dvojnike. Med temi izdelki programske opreme lahko spoznate ozko usmerjene pripomočke (RegCleaner) in pripomočke za integrirano čiščenje (ASC, All-in-one-Toolbox, CCleaner in podobno).
  Toda prvi program za čiščenje podjetja iz smeti deluje izključno z registrom, odstranjuje stare ali popravlja neveljavne vnose, drugi tip pa odstrani predpomnilnik, kopije in registrske ključe, ki lahko ostanejo po njihovi odstranitvi. Če tega ne storite, optimizacije sistema Windows ni mogoče izvesti. Prenos sistema bo na primer še vedno zelo dolg zaradi dejstva, da se skeniranje registra šele pri zagonu. In kolikor več je, daljše je za izvedbo prejšnjih operacij.
  Načeloma lahko uporabite tudi enostavnejši program za hitro čiščenje podjetja iz nepotrebnih datotek (aplikacije s skupnim imenom, kot je DiskCleaner), vendar v tem ni posebnega smisla. Poleg tega je še vedno treba paziti na možnost čiščenja sistemskega predpomnilnika in predpomnilnika brskalnika, ker so v procesu brskanja po internetu začasne datoteke shranjene na trdem disku, kar lahko včasih privede do dejstva, da je delo brskalnika prekinjeno ali pa dostop do določenih mest postane prekinjen ali dostop do določenih mest postane. nemogoče.

  Programi za odstranjevanje nepotrebne programske opreme

  Nemogoče si je zamisliti brisanje računalniškega smeti brez odstranitve neuporabljenih aplikacij, na kar veliko običajnih uporabnikov ne namenja pozornosti. Zakaj potrebujete program za čiščenje podjetja iz nepotrebnih programov? Tu lahko ločite dva glavna problema. Prvič, pri namestitvi nekaterih aplikacij so sistemske komponente, ki niso potrebne za uporabnika, pogosto integrirane v sistem. Na primer, če namestite aplikacijo iTunes, brez katere ne bo mogoče sinhronizirati mobilnih naprav z računalnikom, kot dodatno komponento, boste dobili pripomočke za nadgradnjo in vzdrževanje naprav Apple ali Bonjour, ki so nežno v sistemu. rekel, "visi" z mrtvo težo. Seveda se lahko znebite takih aplikacij prek standardnega dela programov in komponent v "Nadzorni plošči". Ampak tukaj je drugi problem, zaradi dejstva, da vgrajeno orodje za odstranitev za operacijske sisteme Windows, in vse spremembe, so daleč od popolnega, in lahko samo odstraniti glavne elemente izbranih paketov, po katerem isti trdi disk ostaja nepotrebno ali celo nepopravljive datoteke in imenike, da ne omenjamo preostalih ključev v registru. Toda program-odstranitev čiščenje podjetja iz nepotrebnih programov proizvajajo veliko bolj previdno. Najmočnejši v tej kategoriji programov je veliko, saj na podlagi mnenja večine strokovnjakov zagotavljajo pakete Revo Uinstaller in iObitUninstaller Zaznavajo absolutno vse ostanke in jih lahko samodejno odstranijo. Toda takšni programi za čiščenje podjetja od nepotrebne programske opreme imajo še eno prednost, ki jo le malo ljudi ve. Očitno ni treba reči, da imajo operacijski sistemi Windows sami veliko vgrajenih aplikacij, ki jih je mogoče odstraniti samo v ukazni vrstici ali konzoli PowerShell. Toda ta proces je zelo delovno intenziven in za izvedbo potrebnih ukrepov neodvisno brez posebnega znanja navadnega uporabnika ni verjetno, da se izkaže.
  In zelo opisani programi za čiščenje podjetja iz nezaželenih programskih datotek, vgrajenih v sistem, jim omogočajo, da se jih znebijo v dveh računih. Na splošno se z njihovo pomočjo lahko znebite skoraj vsega, kar obstaja. Druga stran medalje je odstranitev vseh vrst plošč brskalnika, ki jih je mogoče namestiti same ali vgrajene v sam brskalnik. In z njimi lahko deinstallers ročaj zelo elementarno. Končno, posebej je treba omeniti nadgradnjo samih operacijskih sistemov. Lahko jih odstranimo iz standardnega odseka, vendar jamči, da po njih ne bo več ostalo. Tudi s ponovnim zagonom se takšne operacije izvedejo samo z enim klikom. Ti programi med drugim zagotavljajo možnost paketnega brisanja programov. To pomeni, da lahko izberete tiste pakete, ki jih želite znebiti, in preprosto kliknite gumb za brisanje. Potem bo program vse naredil sam. To je mogoče vključiti tudi pripomočke, ki so namenjeni za nadzor namestitvePosodobitve za Windows. Praktično vsi znani deinstallers jih lahko odstranite. Toda kako ga narediti tako, da ko so aktivirane samodejne posodobitve, niso ponovno nameščene? Izključite takšne pakete iz seznama ročno - postopek je zelo delovno intenziven.
  In tukaj prihaja pomoč programa za čiščenje podjetja iz potencialno namestljivih posodobitev, imenovanih Prikaži ali Skrij posodobitve. Presenetljivo je, da avtorstvo razvoja te aplikacije pripada Microsoft Corporation. V programu lahko izberete servisne pakete, ki jih ne potrebujete, in v prihodnje bo njihovo iskanje in namestitev sistema prezrta. Toda taki programi lahko ignorirajo zaščitene komponente sistema. To se zlasti nanaša na imenik z namestitvenimi sistemi za komponente sistema in nameščenimi programi za namestitev. Vsebino te mape lahko le delno očistite s pripomočkom PatchCleaner.

  Upravljanje komponent operacijskega sistema

  Ni skrivnost, da je privzeto v operacijskem sistemu Windows aktiviranih toliko nepotrebnih uporabniških storitev, ki neprestano prevzemajo RAM procesov, ki jih pravkar sprašujete. In daleč niso vsi potrebni za delo. Na splošno je za povečanje zmogljivosti sistema in sprostitev znatnega dela virov, kar bo zmanjšalo obremenitev pomnilnika RAM in CPU, priporočljivo, da jih odklopite. Ampak ne vsi vedo, kaj natančno je mogoče deaktivirati. Poleg tega, če ne veste natančno, kateri proces je mogoče zaustaviti ali zaustaviti brez težav za sistem, je možno, da se bo Windows začel sesiti ali sploh nehati delovati. In ne vse storitve lahko izklopite ročno. V tem primeruOptimalna rešitev bo uporaba pripomočkov, ki vam omogočajo, da takšne ukrepe izdelate s previdnostjo.
  Ko gre za procese, ki se začnejo z operacijskim sistemom, jih je najbolje onemogočiti z uporabo paketa CCleaner, ki prikazuje tako zagonske elemente, njihove registrske ključe in razporejene naloge. V smislu deaktiviranja nepotrebnih komponent in storitev Windows, ki niso vidne v samodejnem nalaganju, je najboljši program za čiščenje podjetja iz takšnih komponent program Windows Manager, ki ima več različic in je nameščen na računalniku izključno za določeno spremembo operacijskega sistema. Potrebno je samo določiti nepotrebne sistemske module, shraniti spremembe in ponovno zagnati računalnik.

  Kaj je najboljša izbira za celovito računalniško nego?

  Če upoštevamo programe, ki združujejo največje zmogljivosti, priporočamo uporabo zgoraj omenjenih optimizatorjev. Vendar ne vsak tak program za čiščenje in pospeševanje podjetja ima vse opisane module. Na primer, CCleaner deluje dobro z registrom, očisti začasne sistemske datoteke in brskalnike, odstrani programe in podvoji datoteke, obriše prostor na disku, obnovi sistem, upravlja zagon, vendar pa ne more zmanjšati obremenitev sistemskih virov ali odkriti potencialno nevarne applete. Aplikacija Advanced SystemCare je zelo podobna prejšnji, vendar ne ve, kako odstraniti program, vendar je več namenjena čiščenju smeti, popravljanju napak v registru, pospeševanju interneta,povečanje varnosti sistema, optimizacija zagonskega sistema Windows itd.
  ​​Velik plus - možnost optimizacije z enim klikom. V glavnem oknu mora uporabnik izbrati samo potrebne module, zagnati skeniranje in označiti točko samodejne optimizacije.
  AVZ Utility, prvotno prenosni protivirusni program, ima sredstva za odpravljanje težav s sistemskimi komponentami (na primer lahko odklene upravitelja opravil), vendar ni dobro, da optimizirate sistem. Tako so programi za čiščenje podjetja zaželeni za uporabo v svežnju. Recimo nekaj ASC in iObit Uninstallers ali popolno namestitev z CCleaner, Windows Manager in AVZ. Obstaja veliko možnosti za združevanje aplikacij in ni povsem potrebno uporabljati samo tistih, ki so bile omenjene zgoraj, saj je danes na voljo toliko paketov. Posebno pozornost je treba nameniti dejstvu, da je večina teh programov čiščenja v ruskem jeziku, in skoraj vsi so brezplačni. Vendar pa je vgrajen v lastnih orodij za spremljanje po sprostitvi posodobitev nenehno priporočamo, da kupite posebne različice Pro, s širšim obsegom zmogljivosti, vendar že plačane.

  Kako očistiti računalnik pred smeti?

  Oglejmo zdaj na kratko o primerih, ko uporabnik nima programa tretje osebe. Kako narediti v tem primeru? V najbolj preprosto možnost, da se znebite računalniških smeti lahko in samostojno z brisanjem svoje datoteke velikih velikosti, odstranjevanje neporabljenihprograme in sistemske posodobitve iz standardnega odseka z brisanjem predpomnilnika, piškotkov in začasnih datotek brskalnika itd.
  Za čiščenje lahko uporabite standardno orodje, do katerega lahko dostopate prek lastnosti izbranega diska ali particije. Če želite počistiti sistemske datoteke, se lahko znebite starih posodobitev za Windows ali sprostite prostor z odstranitvijo obnovitvenih točk itd.

  Kako očistite RAM in ročno zmanjšate obremenitev RAM-a in CPU?

  Onemogočite nepotrebne procese, preobremenite tudi sistemske vire. Da bi to naredili, je najbolje, da uporabite ustrezen odsek konfiguracije (msconfig), v sistemu Windows 10 pa uporabite razdelek Upravitelj opravil za te namene.
  Sistemske komponente lahko tudi onemogočite (storitve tiskanja, moduli XPS, komponente Hyper-V in drugo). V ustreznem razdelku (services.msc) lahko zaustavite storitve, ki zahtevajo veliko virov ali so nepotrebne, in jih nato nastavite na neaktivno stanje. Malo bolj zapleteno izgleda, kot je onemogočanje razporejevalnika opravil, toda s tem, če hočeš, lahko tudi ročaj. Ampak, kot je že jasno, za izvajanje takšnih operacij, morate imeti ustrezno znanje in spretnosti, in v registru lysta na splošno ni priporočljivo. Spremembe ne bodo mogoče vrniti nazaj ali shraniti, če ne naredite vnaprejšnje kopije. Ja, in na splošno vse to naredi velikost več kot pri uporabi specializiranih programov.

  Post mortem

  Zato je vprašanje izbire želenega še vedno delno nerešeno.Če jasno rečemo, kateri program čiščenja je boljši, je to načeloma nemogoče, ker so programi zelo različni tako po svojih zmožnostih kot po kakovosti optimizacije. Povprečen uporabnik lahko svetuje programe za celovito oskrbo, kot je ASC, v povezavi z neinstalaterji. Kot dodatke lahko uporabite orodja, ki nadzorujejo komponente sistema ali optimizatorje z vgrajenimi protivirusnimi moduli. Toda edini program, ki bi združil vse opisane zmožnosti, danes sploh ne obstaja, zato boste morali eksperimentirati.

  Sorodne publikacije