Ukaz Basic Git: jaslice

Pri programiranju resnih avtomatizacijskih kompleksov je praviloma vključenih več razvijalcev, ki delajo na enem projektu. Hkrati pa morate nekako uresničiti možnost vzporednega izvajanja naloge, ne da bi jo ogrožali. Vsak član ekipe mora vedeti, da piše kodo, ki je ni mogoče spremeniti ali izbrisati z drugim programerjem. Zelo pomembno je, da imamo priložnost pregledati zgodovino sprememb v oblikovanju in tako hitro in zanesljivo lokalizirati problemska področja in napake.

Te naloge so zasnovane za upravljanje sistema za nadzor različic. In eden izmed njih je izdelek, imenovan Git.

Sistemi za nadzor različic: malo teorije

Skratka, vsak sistem za nadzor različic vam omogoča, da shranite vse spremembe v datoteki projekta. To vam omogoča, da nadzirate napake v kodi in jih hitro popravite.


Sistem za nadzor pogojne različice lahko razdelimo v tri vrste:
 • lokalno;
 • centralizirano;
 • .
 • Vrste sistemov za nadzor različic

  Lokalna različica omogoča vzdrževanje baze podatkov z vsemi spremembami v datoteki projekta, ki se razvija. Ta vrsta je najlažja in najbolj dostopna in sposobna delati na računalniškem programerju ali udeležencu. Centralizirani sistemi za nadzor različic so rešili tako aktualno vprašanje kot delo na projektu več razvijalcev. Njegovo bistvo je v tem, da so datoteke shranjene ne na računalniku, temveč na določenem strežniku, na katerega je povezan. Tako lahko udeleženci projekta prejmejodostop do različnih različic datotek in lažje je nadzorovati, kdo in kaj je zaposlen pri načrtovanju. Vendar, če iz nekega razloga strežnik ni na voljo ali ne uspe, bo prišlo do resnih težav. To je lahko zapleteno zaradi dejstva, da ni vedno mogoče obnoviti vseh podatkov nazaj.


  Porazdeljeni sistemi za nadzor različic vsakič, ko dostopajo do centraliziranega strežnika, ustvarite polno kopijo vseh projektnih datotek na lokalnem računalniku uporabnika. To pomeni, da lahko v vsakem trenutku obstaja več kopij enega projekta - na strojih udeležencev in na strežniku. Upoštevajoč prilagodljive mehanizme razvejanosti v tem pristopu, lahko na splošno izvajamo vzporedni razvoj v različnih smereh, medtem ko ostanemo v okviru enega projekta. Git pripada distribuiranim sistemom za nadzor različic.

  Git: opis in značilnosti sistema

  Sistem za nadzor različic Git ima svoje posebnosti. Večina sistemov shranjuje datoteke tako, da jih spreminja glede na navodila v projektu. To je, na primer, različica trenutnega razvoja pod številko 3 lahko vsebuje podatke o spremembah v datotekah A in B. In že različica 4 bo imela A, B in B. Tako se datoteke po potrebi spremenijo. Git deluje nekoliko drugače. Vsaka različica projekta bo vsebovala različice vseh datotek A, B in V. ne glede na število sprememb. Seveda Git ne shrani vseh primerov datoteke, ampak uporablja samo sklic nanj.
  Druga pomembna značilnost je sposobnost neposrednega dela z lokalnim skladiščem. To je čemorate urediti, nato pa se izvajajo neposredno na računalniku udeleženca projekta. To je zelo priročno, ko je razvijalec daleč od interneta. Potem, ko boste dostopali do strežnika, boste lahko poslali vse podatke v splošno skladišče.
  Za ohranitev celovitosti podatkov se uporablja metoda zgoščevanja vsake spremenjene datoteke po metodi SHA-1. To omogoča sistemu za nadzor različic, da natančno ve, kje, kdo in kdaj je spremenil datoteko.

  Git: namestitev

  Da bi začeli delati z Git, ga morate namestiti. Sistem za nadzor različic je na voljo za uporabo v operacijskih sistemih Windows, Mac OS, Linux. Različico za Windows lahko prenesete na git-for-windows.github.io. Ko prenesete program, morate namestiti. Preprost namestitveni program, zato ta postopek ne sme povzročati težav.
  Zelo pogosto se uporabniki soočajo s problemom, v katerem konzola zapiše, da Git pri notranjih podatkih ni notranji ali zunanji ukaz. Rešitev je lahko dodajanje celotne poti v imenik v spremenljivki okolja PATH.

  Prvi ukazi

  Po namestitvi sistema za nadzor različic na računalnik mora biti konfiguriran. Treba je omeniti, da mora Github do takrat registrirati svoj račun. Če želite izvesti začetno nastavitev, morate poklicati konzolnega odjemalca, saj boste morali vnesti ukaze. To lahko storite tako, da z desno miškino tipko kliknete miško in izberete element Git Bash. Odprite okno odjemalca konzole, ki vas pozove, da vnesete podatke. V njej je potrebno zaporedoma izvesti ukaz Git Bash:
 • gitconfig --global user.name "Ime";
 • git config - globalni user.mail "E-poštni naslov".
 • Na tej stopnji morate konfigurirati metodo konca nizov z uporabo dveh ukazov:
 • git config --global core.autocrlf true;
 • git config - globalno core.safecrlf false.
 • To je dovolj za začetno nastavitev Git-a. Nato bodo uporabljeni samo ukazi za upravljanje projekta.

  Ukazi Basic Git

 • Init: Ta ukaz ustvari novo skladišče.
 • Primer uporabe: ime projekta init.
 • Klon. Ustvari kopijo obstoječega skladišča iz oddaljenega vira.
 • Tu je ukaz git clone: ​​clone git: //github.com/to drevo.
 • Dodaj. Najpogosteje uporabljen ukaz v sistemu za nadzor različic Git. Opravi preprosto nalogo - doda te datoteke v posebno območje, imenovano indeks ali scena. Lahko nosi več datotek ali map, ki jih bo treba naknadno dodati v skladišče ali, v jeziku Git, "sveženj".
 • Primer uporabe tega ukaza Git izgleda takole: add some_file.txt.
 • Status. Omogoča ogled seznama datotek, ki so prisotne v indeksu in delovni mapi. Služi za spremljanje in pregledovanje vnaprej pripravljenih podatkov ali njihovih spremenjenih, a ne uvedenih različic v prizoru.
 • Razl. Prikazuje razliko med državami. Z uporabo tega ukaza Git lahko na primer ugotovite, ali je prišlo do spremembe med mapo projekta in indeksom.
 • Obvezno. Izvede predpomnilnik vsega, kar je bilo v indeksu, neposredno v bazo podatkov. Zaradi ukaza Git se na zaslonu prikaže besedilna datotekaDoločite lahko, katere spremembe so bile narejene. Prav tako bodo prikazane informacije o številu datotek, ki jih je preizkusil, in njihovi kontrolni vsoti. Glavna stvar - ne pozabite, da bo po spremembi v podatkovni bazi padla samo podatki, ki jih je v indeks vnesel ukaz git add.
 • Dodatni ukazi Git

 • Ponastavitev. O funkcijah te ekipe je njeno ime. Preprosto vrže posebno vmesno regijo - indeks, ki je naveden v datoteki, postavljen po nesreči. Pri uporabi ukaznega ukaza - - je dobro paziti na reset, saj bo to vplivalo na datoteke v delovni mapi, kar lahko privede do nepredvidenih posledic.
 • Rm. Najbolj natančno ta ukaz lahko opišemo kot obratni git add, saj odstrani datoteke iz indeksa. Res je, s tem tudi iz delovne mape.
 • Primer uporabe: git rm some_file.txt.
 • Mv Uporablja se za premikanje datoteke.
 • Čisto. Zasnovana je tako, da očisti mapo projekta od nepotrebnih datotek.
 • Predstavljeni ukazi se uporabljajo za celotne potrebe projekta.

  Delo z vejami skladišč v Git-u

  Obstajajo posebni ukazi za krmiljenje niti v Gitu. V Git-u lahko združijo, izbrišejo in ustvarijo podružnice. Seznam ukazov spodaj.
 • Podružnica. V tem ukazu je na voljo več ključev, ki omogočajo fleksibilno upravljanje niti v projektu. Podružnica je nekakšno multiprofilno orodje za popoln nadzor nad stanjem skladišča. Preprost klic git podružnice bo prikazal vse razpoložljive veje skladišča. Gumb -v, dodan ukazu, bo pokazal, kateri kometi so bilinedavno zabeleženih. Uporaba -d bo odstranila podano vejo. Podružnica ne more samo izbrisati, ampak tudi ustvariti. Izvedba imena git-podružnice bo privedla do organizacije nove podružnice v projektu. Treba je omeniti, da je istočasno indeks trenutnega delovnega položaja drugačen. Na primer, tako da ustvarite ime samostalnik, lahko dejansko ste v glavni veji.
 • Če se želite premakniti na želeno postavko, obstaja ukaz Git checkout, ki potrebuje sporočilo, ki prenaša kazalko v želeno vejo.
 • ​​
 • Checkout. Kot smo že omenili, opravi preklapljanje.
 • Združite. Ta ukaz vam omogoča, da združite več vej.
 • Dnevnik. Funkcija prikaže vse spremembe od začetka projekta do zadnjega odbora. Uporaba različnih tipk v povezavi s skupinskim klicem omogoča razširitev njegove funkcionalnosti. Na primer, klic git log -p -2 vam bo omogočil, da si ogledate podrobne informacije o spremembah v vsaki vejici. Drugi ključ -2 pravi, da morate pokazati le zadnje dve spremembi. Argument -stat, ki je dodan klicu git log, se izvede skoraj enako kot -r, vendar v bolj podrobni in kompaktni obliki. Uporabite lahko tudi git dnevnik, da prikažete informacije o spremembah, tako da ustvarite lastno obliko prikaza z možnostmi oblikovanja precej ključa. Če želite dodati posebno vrsto, morate uporabiti neke vrste regularne izraze. Na primer, tak zapis dobi log --pretty = format "% h,% an,% ar,% s" bo prikazal kratek hišni odbor, nato njegov avtor, datum in komentar o spremembi. To je zelo priročno za uporabo, ko gledate veliko število kometov.
 • Ekipe zaporazdeljeno delo v sistemu

 • Fetch. Ko vnesete ta ukazni ukaz, bo konzola vse spremembe prenesla iz oddaljenega pomnilnika lokalno.
 • Povlecite. Ukaz git pull je simbioza obeh zgoraj - git fetch in git spajanje. To pomeni, da najprej prejme informacije iz oddaljenega skladišča in nato izvede združitev z trenutno uporabljeno vejo.
 • Potisnite. Točno iz imena tega ukaza v uporabnikovem okolju se je pojavil izraz "zoprushit", ki pomeni povezavo z oddaljenim skladiščem in prenos tam spreminja iz lokalnega.
 • Ukazi za daljinsko upravljanje

 • Daljinski upravljalnik. Je zmogljivo orodje za upravljanje oddaljenih repozitorijev. Z možnostjo Remote lahko brišete, pregledujete, premikate ali ustvarjate nove.
 • Arhiv. Ime govori sama zase. Ukaz vam omogoča, da ustvarite arhiv s potrebnimi spremembami, na primer za pripravo za prenos na spletu.
 • Kako uporabljati to posteljico

  Gradivo, predstavljeno v članku, ne odraža vseh ukazov Git. Goljufija list je bolj verjetno, da pomaga začetnike, ki želijo obvladati ta precej zapleten izdelek za nadzor različic. Že nekaj časa ljudje aktivno uporabljajo Git, saj vam bo pomagal zapomniti nenadoma pozabljen ukazni ključ ali njegovo pisanje.
  V resnici ima sistem za nadzor različic Git ogromen potencial v smislu konfiguracije in upravljanja. Veliko število ukazov in več ključev, ki se uporabljajo v njih - najboljša potrditev. Za tiste, ki želijo podrobno raziskati vse lastnosti in nastavitve Git-a, je velikospremenljivko, vključno z uradnim Githubom, ki podrobno opisuje sistem kot celoto in vse subtilnosti uporabe ukazov.

  Sorodne publikacije