Matična plošča ASUS P5QL-E: Pregled modela

Vrhunska plošča za vtičnico LGA775 z odličnimi tehničnimi specifikacijami in dobro stopnjo funkcionalnosti je ASUS P5QL-E. Njegove značilnosti, zmožnosti in povratne informacije bodo podrobno obravnavane v tem gradivu.

Priključek procesorja in čipov

ASUS P5QL-E je temeljil na naprednem priključku za časovni procesor - LGA775. Komplet sistemske logike v tem primeru je vključeval 2 mikrovezja. Eden od njih, imenovan severni most, je bil P43, ki ga je razvil vodilni proizvajalec računalniške tehnologije s strani Intela. Druga komponenta, ki se je že imenovala južni most, je bila ICH10R iz iste družbe. Prisotnost tako precej svežega sklopa sistemske logike, ki je dovoljena v računalniških sistemih, ki temeljijo na tem dodatku, uporablja najnaprednejše modele procesorskih naprav, ki vključujejo samo 4 bloke obdelave programske kode. Prav ti računalniki imajo še vedno sprejemljivo raven učinkovitosti in še vedno lahko vodijo vse obstoječe igrače.


Seznam podprtih procesorskih naprav

ASUS P5QL-E matična plošča lahko deluje tako z enojnimi CPU-ji kot najbolj produktivnimi v quad-core čipu LGA775. Seznam modelov procesorjev v tem primeru je naslednji:
 • rešitve ekonomskega razreda, ki so bile Celeron (raven proračuna) in Pentium (sistemske enote začetnega razreda). Takšni polprevodniški izdelki so vključevali 1 ali 2 bloka obdelave kode, ki so imeli relativno poenostavljeno arhitekturo, ki je bila zakritafrekvenco in omogočila reševanje enostavnih in povprečnih zahtevnosti nalog.
 • Srednji segment so predstavljali procesorji Core 2Duo. Vključevali sta obvezna 2 računalniška modula, izboljšano arhitekturo, višje frekvence in večje velikosti predpomnilnika. Vse to na zelo pozitiven način vpliva na njihovo uspešnost. Vse igrače za obdobje 2007-2010 na takih čipih so brez težav delovale v prisotnosti močnega diskretnega podsistema grafike.
 • Najbolj produktivni računalniki ASUS P5QL-E bi morali vključevati procesorje družine Core 2QAD. V tem primeru se je število jeder povečalo na največjo možno velikost za LGA775-4, prav tako pa so se bistveno izboljšale tudi druge komponente polprevodniškega kristala. Kot rezultat, računalniška moč takih procesorskih naprav že zdaj omogoča zagon vseh igralnih aplikacij.
 • Reže za razširitev in zunanja vrata: vrste podprtega RAM-a

  Samo 4 reže za namestitev plošč RAM so bile v ASUS P5QL-E. Značilnosti iste sistemske plošče so pokazale podporo za največjo velikost DDR2, ki bi v tem primeru lahko dosegla 16 GB. Na tej računalniški opremi so bile na voljo tri vrste razširitvenih rež:


 • PCI-Express je bil zasnovan za namestitev zmogljivih grafičnih pospeševalnikov pri delovanju 16X.
 • Zastarele spremembe notranjih krmilnikov podaljšanja bi se lahko namestile v katero koli od treh rež standarda PCI.
 • Na PCI-E različici 1X so že nameščeni novi modeli notranjih kontrolerjev.
 • Sklop perifernih napravvrata so v tem primeru vključevala naslednje:
 • Z dvema priključkoma FireWire in PS /2.
 • 4 vrata USB za revizijo 2.0.
 • 6 priključkov 35 mm za ustvarjanje visoko kakovostnih zvočnikov na osnovi tega izdelka.
 • Z 1 priključkom RJ-45 za LAN povezavo), COM in eSATA.
 • Povzetek: povratne informacije lastnikov

  Odličen standard funkcionalnosti in prilagodljivosti za LGA775 je bil ASUS P5QL-E. To je res ena najboljših plošč za to računalniško platformo.

  Sorodne publikacije