Radiator za RAM: fikcija ali potreba?

Na trgu računalniških rezervnih delov lahko najdete veliko zanimivih in včasih nepotrebnih stvari. V nadaljevanju so opisani radiatorji za RAM in njihove potencialne potrebe v sistemu. Obstaja tudi več možnosti hlajenja za RAM.

RAM brez radiatorja

Prve različice plošč RAM so bile predstavljene brez hladilnih delov. V današnjem priljubljenem formatu DDR3 je napajalni sistem tako napreden, da noben trak ne zahteva dodatnega hlajenja. Strokovnjaki priporočajo namestitev dodatnih hladilnikov v primeru, če vas skrbi ogrevanje. Temperaturo RAM-a lahko preverite na dva načina: z uporabo programa in fizičnega vpliva.


Prvi način bo priljubljen program AIDA64, ki prikazuje temperaturo vse opreme v mirovanju in v delovnem stanju. Za drugo metodo morate samo dobiti palico, in če je toplo na dotik, je normalno. V nasprotnem primeru je RAM pravkar pogorel.

Zakaj potrebujemo radiatorje

Pri delovanju je vsak RAM izpostavljen toploti. Če dovolite, da se pregreje, bodo čipi sčasoma popolnoma prikrajšani in bar bo treba zamenjati. To zahteva hladilnik za RAM. Princip delovanja radiatorja je naslednji: ko se bar segreje, se radiator segreje iz RAM-a. Za doseganje maksimalne toplotne izgube, radiator zaRAM je sestavljen iz materialov z visoko toplotno prevodnostjo in z večjo površino kot sam trak.


Večina proizvajalcev najnovejših modelov trakov za sprostitev RAM z nameščenimi radiatorji. V tem primeru potreba po ločenem hlajenju izgine, saj sodobni trakovi z vgrajenimi radiatorji za RAM popolnoma obvladajo problem hlajenja in odvajanja toplote.

Radiator ali celoten hladilni sistem?

Kot je opisano zgoraj, je hladilni radiator RAM na voljo bodisi s trakom bodisi z OZ brez integriranega radiatorja. Obstajajo izjeme, kot so strežniški sistemi ali inženiring. Za strežniško strojno opremo se uporabljajo posebne komponente, vključno z RAM. Strežniki delajo 24 ur na dan, zato je obremenitev sistema izjemno visoka. Vsi rezervni deli morajo biti odporni na napake in zanesljivi, zato mora biti stanje temperature RAM-a v skladu z normo. Za delo na inženirskem področju, kot v primeru strežnika, je bolje uporabiti celoten hladilni sistem s hladilniki in radiatorji za RAM. Ker ta hladilni sistem ne bo le absorbiral toplote z aluminijastimi ali bakrenimi radiatorji, ampak ga bo tudi popolnoma odstranil s pomočjo hladilnika. Lahko namestite hladilni sistem v preprost sistem igre, kjer je RAM nenehno predmet overclocking. Konec koncev, manj se segreva trak, dlje bo deloval.

Primeri hlajenja

\ tTu je nekaj primerov hlajenja za RAM. Geil Cyclone 2 je ena izmed najbolj priljubljenih vrst hlajenja za pomnilnik. Pakiran hladilnik v obliki plastičnega ohišja. Na hrbtni strani paketa je podrobno navodilo za namestitev.
Zato sta na hladilnem sistemu dva radiatorja, med njimi pa 5-centimetrski ventilator. 3400 obr./min zagotavlja visoko kakovostno hladilno telo, ki deluje z napetostjo 12 voltov. Povezava z matično ploščo preko 3-pinskega napajanja. Približen čas službe - 25 tisoč ur. Obstaja rdeča osvetlitev. Kingston HyperX Fan je na voljo v razstavljeni obliki, komplet vsebuje navodila, vijake, noge in dvojne ventilatorje.
Dva ventilatorja zagotavljata enakomerno odvajanje toplote, premer vsakega od njih pa je 6 centimetrov. 3000 vrt /min ustvarja hrup pri 28 decibelih. Ta hladilni sistem je sposoben zagotoviti hladilno telo na šest trakov. Povezava poteka preko 3-polnega napajanja.

Sorodne publikacije