Zakaj zvočniki hripajo Vzroki in načini odstranjevanja hripavosti v zvočnikih

Nič tako ne zasenči motorista na cesti ali ljubiteljev glasbe, ko poslušajo njegove najljubše skladbe, kot je nenadno pojavljanje hripanja v avdio sistemu. Hkrati je pogosto precej težko ugotoviti, zakaj se v popolnoma novi akustiki zgodi hripanje kolon.

Vzroki

Hripanje v stolpcih se lahko dejansko zgodi v kateri koli vmesni fazi obdelave signala. Glavna naloga v tem primeru je identificirati vir napak pri delu akustičnega sistema, pri čemer najde problematično področje, zaradi katerega zvočniki hripajo. Kaj storiti z uspešnim določanjem dela mesta bo odvisno od vzroka okvare in narave škode. V večini primerov zvočniki začnejo jokati nad ojačevalnikom. Rum je torej le zvočno nelinearno izkrivljanje. Ta izkrivljanja nastanejo zaradi neznatnega premika ojačevalnega elementa, ko ga vnesemo v linearni način, v katerem deluje čip ojačevalnika.


Brez posebnega znanja o elektronskih vezjih in spretnostih spajkanja je v tem primeru problematično samostojno reševanje problema, zato je treba pripisati oster stolpec v servisnem centru.

Smrčanje in sikanje zvočnikov

Pogosto se vozniki soočajo s situacijo, ko se zvočnik ali takoj vsi akustični sistemi soočajo. Večina pritožb pride takoj po namestitvi novih zvočnikov ali avtoradia. Včasih je problem rešen na najlažji način. Dejstvo je, da ga nekateri zaznavajoto je zvočni zvok. Opazujejo, da v avtomobilu zvijajo pero snemalnika, ki je s povečanjem glasnosti kolone hrapav, čeprav v resnici dajejo močno sikanje. Če ga slišijo vsi priključeni zvočniki, je razlog verjetno slabo usklajen zvočniki in kasete. To je običajno pri zelo visoki moči ojačevalnika nad sistemom zvočnikov.


Ustreznost moči akustike in ojačevalca

Treba je omeniti, da povprečni avto dobi 45-55 vatov moči. Avtomobilski zvočniki imajo kapaciteto približno 20-40 W ali več. Proizvajalci na škatlah in trgovinah s karticami za izdelke praviloma označujejo največjo moč akustike ali RMS-vatov. Da bi dobili realno vrednost, je treba zahtevano deliti z okoli 10. To pomeni, da tipični 300-vatni stolpci dejansko dajejo okoli 30 vatov nazivnega volumna. Vse to velja za zvočnike domačega računalnika.

Diagnosticiranje hripavih zvočnikov

Predvideti je treba situacije, v katerih se lahko slišijo tuji zvoki, zobci in piskanje. Šele potem lahko razumete, zakaj zvočniki ali ločeni zvočniki hripajo. Za začetek morate odgovoriti na dve osnovni vprašanji za lokalizacijo okvare:
 • Hripanje zvočnika ali vse naenkrat?
 • Ali je najbolje slišati piskanje?
 • Pletenica v eni dinamiki ali v vseh stolpcih

  Istočasno kihanje vseh zvočnikov je povezano bodisi z napačno izbiro ojačevalnika (opisano zgoraj) bodisi s problemomje v slabem stiku, nizko kakovostnih žicah ali obrabljenem priključku na kasetofonu. Slednje je možno, ko so vsi zvočniki povezani preko enega vhoda. Prav tako ni izključena sočasna odpoved vseh stolpcev, vendar je to malo verjetno.
  Če je samo en zvočnik hrapav, je vredno preveriti korozijske kontakte in priključek na predvajalniku. Žica in kakovost stika s priključkom se preskušata na enak način. Hitro preverjanje zvočnika je, da ga priključite na zavestno delujočo napravo. Če hkrati ne bo več hrupa, bo treba starega govornika zamenjati ali popraviti.

  Hripanje pri najmanjši ali največji prostornini

  Razlog, zakaj govornik govori z minimalnim volumnom, je skoraj vedno zajet v sami dinamiki. Pogosto je žica od priključka do tuljave med uporabo zlomljena ali razpokana. Zaradi slabega stika pride do hripanja, ki ga je mogoče rešiti le s spajkanjem novih žic. Pomembno je omeniti, da morajo biti v preseku popolnoma enaki. Pri maksimalni prostornini se večina težav pojavi na izhodu ojačevalnika zvoka. Izkrivljanja v obliki hripavosti se pojavijo pri visoki obremenitvi. Ojačevalnik ga ne more obdelati zaradi zlomljenega kondenzatorja, ki ga je treba zamenjati z novim. Drugi razlog je lahko zadetek vlage v dinamiki na stopničkah. Dovoljena je tudi zamenjava vzmetenja, ki je podaljšana od vlage. Tretji razlog za hripanje pri visokih količinah se šteje za umazanijo v dinamiki. Za popravilo je potrebno odstraniti tečaj in difuzor ter nežno očistiti zvočnik s kompresorjem.To so le glavni razlogi, zaradi katerih kolone piskajo. Če te manipulacije ne vodijo do pozitivnega učinka, potem govorci ne morejo brez strokovnega pregleda v servisnem centru.

  Sorodne publikacije