Matična plošča AMD 760G: specifikacije, opis, pregledi

Čas se nadaljuje. Vendar pa obstajajo ljudje, ki jih še vedno zanimajo ne samo novosti, ampak tudi stari modeli različnih naprav. Danes bomo govorili o zanimivem čipu AMD 760G, ki nima ene matične plošče. Najbolj priljubljeni med njimi so bili modeli Asusa, MSI in Biostar, ki jih bomo obravnavali nekoliko kasneje. In zdaj je čas, da se spet seznanite s čipom.

Zamenjano

Pred samo 8 leti so bili uporabniki seznanjeni s priljubljenim 740G čipom, ki je zadovoljil vse in vse. Toda družba "Red" se je odločila za posodobitev in zamenjavo tega modela. Tako je bil napovedan AMD 760G čipov. Procesorji te vrste se običajno nahajajo v javni mavrici. Enako se je zgodilo s to logiko. Poudariti je treba, da v tem primeru črka G nakazuje na prisotnost vgrajenega grafičnega jedra in čeprav se ni razlikovala v visokih številkah, je bila še vedno dobro sprejeta. Tako je Radeon HD 3000 postal alternativa in v mnogih variantah edini grafični čip v sistemu. Delal je pri 350 MHz, podprl je deseto različico DirectX-a. Tehnologija CrossFire X in sodelovanje z vodilom HyperTransport 3.0 in vmesnikom PCI Express 2.0 prav tako niso bili nič manj pomembni.

Kar zadeva novost, ni postalo presenečenje, ki bi lahko uporabniku odprlo nepomembne priložnosti, vendar se je izkazalo, da je uspešen, zanesljiv in, kar je najpomembnejše, za številne proračune. Zaradi tega je bilo treba opustiti nekatere funkcije, kot je obdelava videa ali delo z režami HDMI in DisplayPort.

Podpora

AMD 760Gznačilnosti na splošno so bile dobre. Seveda, najbolje jih je videti v paru matičnih plošč, ki so dobile novost, a kljub temu je bilo jasno, da je novi sklop logike sodeloval s Phenom, Sempronom in Athlonom, ki je prejel dobro znane in precej uporabljene formate Socket AM2 /AM2 +. Za leto 2009 so te lastnosti zadostovale za zadovoljitev vsakogar, ki želi zgraditi dober sistem. Model naj bi deloval z južnim mostom SB710, ki ga je mogoče enostavno obvladati z 12 USB priključki in šestimi SATA-300. Bolje je, da se seznanite s tem setom že v paru z matičnimi ploščami.

Asusov model

Eden izmed najbolj priljubljenih modelov, ki je prestregel zamisel o delovanju na novem čipu, je bilo podjetje Asus. Tako se je na trgu pojavila platforma M3A76-CM. Na splošno, dostojno motherboard prišel ven. AMD je poskušal zagotoviti pravilno in produktivno sodelovanje 760G /SB710. Ta model, ki je delal s konektorjem Socket AM2 /AM2 +, podpiral je vse zgoraj omenjene procesorje in se preprosto ukvarjal z dvokanalno arhitekturo pomnilnika. Na plošči so štiri reže za OPTIONAL pomnilnik z zmogljivostjo do 8 GB. Prišlo je do razširitvenih rež: enega PCIE x 16 x PCIE 1 in para PCI.

Dobava

Pakiranje je bilo praviloma opazno in živo. Matična plošča AMD 760G je vgrajena v kompaktno zeleno škatlo, ki je opisala glavne specifikacije plošče. Gre za podprte tehnologije, funkcije in funkcionalne zmogljivosti.
Zadnja stran informacijskega polja je postala še večja. Ja, pojavil se je tukajpodoba naprave, in pod njo s pomočjo majhnih grafičnih elementov so navedene glavne prednosti in načeloma, kaj lahko ta matična plošča. Ne pozabite določiti parametrov samega AMD 760G (Chipset).
Uporabnik je v škatli čakal na slabo postavitev, kar je na splošno zadostovalo za začetno fazo dela. Skupaj z navodili in gonilniki je bil tukaj par kablov IDE in SATA ter vtič za vmesniško ploščo.

Elementarna podlaga

Ne moremo zamuditi opisa elementne osnove na peronu, kjer se nahaja novost. Na splošno je vsaka naprava našla svoje mesto, reže so na priročnem mestu in praktično brez napak niso opazne. Poleg tega je to presenetljivo ne samo zaradi modela iz leta 2009, ampak tudi zato, ker je imel obliko mikro-ATX. "Materiali" tega formata so pogosto imeli težave s kapaciteto, itd. Edina stvar, ki bi jo lahko opazili čez nekaj časa, je pomanjkljivost namestitve diskretnega "piha" na ploščad in velik hladilni sistem. Zaradi te namestitve je bila reža PCI blokirana. In čeprav je slaba slabost, pa je. Ampak s takšno povezavo dostop do SATA in RAM je brezplačna, in zato ni nobenih težav.
Znano je, da AMD 760G matična plošča čipov porabi malo energije, kar je seveda plus. Električni sistem na krovu je deloval v petih fazah. sheme. Tu so bili uporabljeni polimerni kondenzatorji, poljski tranzistorji in dušilke. Čipov tukaj hladi aluminijaste radiatorje, kar seveda ne bo dovolj, če boste zbrali zmogljiv sistem.

Vmesniška plošča je dobila vse potrebne priključke. VNačeloma ni bilo nobenih omejitev v specifikaciji čipov, zato je bilo na plošči šest vgrajenih USB 2.0 vrat, par video izhodov, slušalke in mikrofon, internetni kabel in miška za tipkovnico.

Priložnosti

Odvisno od tega, kaj bo v matični plošči, in takšne funkcije bodo pokazale celoten sistem kot celoto. Če je nameščen procesor s štirimi jedri, se čipov pregreje, zato je za to potreben nakup hladilnega sistema. Slaba v grafični kartici AMD 760G, če govorimo o vgrajenem adapterju. Jedro niti ne doseže srednje ravni, zato ni vredno pričakovati njegove produktivnosti brez primere. Toda komaj kdo se odloči za zbiranje sistema brez nakupa diskretne grafične kartice, zato je to vprašanje individualno.
Grafična kartica je bila tudi zelo dobra. Zaradi nizkocenovnega sklopa logike se nanaša na proračunske modele, vendar še vedno kaže dobre rezultate, čeprav ne precej uspešnega pospeševalnega potenciala.

MSI Model

MSI je izdal odličen model matične plošče, ki temelji na AMD 760G. 760GA-P43 (FX) je postal znan tri leta po namestitvi logike, vendar se je izkazalo, da je pomemben in zelo produktiven. North Bridge 760G ima kodno ime RS780L. Od tu postane jasno, da je bila novost nekoliko šibkejša od starejšega brata 780G. Tako rekoč imamo poenostavljen nabor čipov s frekvenco 350 MHz, pri visoki hitrosti pa je dosegel 500 MHz. Kot že omenjeno, uporabnik ni našel podpore za nekatere vmesnike HDMI in DisplayPort. Crystalizdelani na 55 nm tehnološkega procesa, v nekaj pa lahko postane le nekaj modelov južnih mostov, vključno s SB710, ki je bila v prejšnji matični plošči. Dostava tudi ni izjemna. Pred nami - matična plošča v navadni škatli, v notranjosti je priročnik, disk z voznikom, vtič na vmesniški plošči in dva SATA terminala.

Oblika

Videz na tej ploščadi je normalen. Tekstura rjave barve je sestavila vse potrebne priključke, reže in elemente. Radiatorji na plošči so preprosti, iz aluminija, katerih hlajenje ni dovolj za močan sistem. Energetski pretvorniki nimajo vgrajenega hladilnega sistema, vendar so na voljo opazne odprtine za vgradnjo. Pred nami je petfazni napajalnik, ki deluje na priključku z osmimi kontakti. Skratka, dovolj je, da nahranimo naš čipov. Krmilnik ASM1061 se poveže na severni most in takoj deluje z dvema šest-Gigabitnim SATA slotom. Poleg njih je na platformi še šest SATA, ki delujejo z južnim mostom in podpirajo drugo različico tega vmesnika. Na severni most je priključen tudi USB 3.0, ki je v tem primeru NEC /Renesas μPD720201. Zaradi dejstva, da novi sklop logike ni podpiral DisplayPort in HDMI, je iskanje na sprednji plošči neuporabno. Izkazalo se je, da je frustrirajuće in da DVI ni bilo. Na koncu, preden je bil uporabnik edini analogni D-Sub.
PCI-Express x16 polne velikosti je na splošno predstavljen v enem primeru. Po drugi strani pa SLI podpora ni tukaj, zato je malo verjetno, da bo nekdo potreboval drugegareža za "razstrelitev".

Podpora

Nova komisija ni več spremenila ničesar. Platforma, kot vedno, podpira vse formate, ki jih potrebujemo. Sempron, Athlon II X2 /X3 /X4 Phenom II X2 /X3 /X4 /X6 je mogoče namestiti med procesorje, vendar so že nameščeni v priključku Socket AM3 +, kar je ključna sprememba v tem primeru. Kot ponavadi čipov predstavlja severni in južni most: AMD 760G + AMD SB710. RAM na tej platformi je že nadgrajen v format DDR3. Še vedno pa so samo štiri reže. Podpira do 32 GB. Audio kodek Realtek ALC887 je povprečje, ki se je načeloma obrnilo na vse uporabnike. Realtek RTL8111E se je odzval na omrežje.

Overclocking

Rekel je, da je AMD 760G overclocking in varnostno kopiranje vseh številk težko, saj je vse odvisno od sistema kot celote in od sposobnosti matične plošče. Kljub temu je avtobus uspel pospešiti do 365 MHz, če upoštevamo prisotnost procesorja Phenom II X6. Uspelo je tudi, da ne bi delovala ena od frekvenc pomnilnika, zato je en modul OZP popolnoma zavrnil delo.
Isti sistem je stabilno deloval na frekvenci 345 MHz, RAM pa ne bi mogel delovati pravilno in presegel 1840 MHz. Pospešek CPE NB Core je dosegel 3 GHz. Toda v povezavi s sistemom FX-8350 Vishera je "matična plošča" pokazala zelo slabe rezultate pri overclockingu. Za uspeh poskusa so bile ovirane napetostne omejitve in nepopolno delo CPE. Zaradi tega je bilo mogoče namesto 3 GHz dobiti samo 24, NTT kazalniki pa ne smejo preseči 220 MHz.

Tekmovalci

Med objavo AMD 760G je postalo jasno, da je tomožnost je v nasprotju z Intel G41. V tem času je internet dobil prve primerjalne teste čipov. Hkrati sta oba preizkusila World of Warcraft. Ločljivost je bila nastavljena na 1280 x 1024. Grafika je bila visoka, Athlon X27750 je bil do 760G, G41 pa je delal z Intel E5200. Vrednosti fps so bile v prid "rdeči" ekipi: 31 proti 19. Tudi ta par je bil pred testi 3DMark. Kljub temu, da so bili stroški obeh modelov enaki, je AMD 760G bistveno presegel zmogljivost in naredil velike korake. Ima več SATA in USB slotov, kar je vsekakor plus, prav tako pa je delal tudi s PCI Express Gen 2 RAID in ATI Hybrid CrossFireX. Kot rezultat, za samo $ 79 je bilo mogoče kupiti dobro matično ploščo, ki temelji na tem čipu.

Mnenja

Matične plošče na osnovi AMD 760G so prejele dobre ocene. Uporabniki so zlasti pohvalili proračunsko platformo. Prav tako zadovoljni z razpoložljivostjo potrebnih konektorjev, če nimate HDMI, boste morda morali dodatno plačati in kupiti starejšo različico. Uživali in precej nizko temperaturni indeksi. Včasih so se pojavili problemi z gonilniki za vgrajene grafike, ki še vedno niso bili zelo produktivni. Trdi disk, ki je bil priključen na SATA 2, ni deloval dovolj hitro.

Sorodne publikacije