Kako preimenovati diske v sistemih Windows?

Na splošno je vprašanje, kako preimenovati disk v sistemih, ki temeljijo na Windows, težko za mnoge uporabnike, da najdejo optimalno rešitev. Sodelovanje v takih govorih je smiselno le v tistih primerih, ko je bilo za določeno poglavje pismo napačno usmerjeno. V drugih primerih to ni priporočljivo, ker ima Windows svoja posebna pravila, ki so predmet organizacije nameščenih trdih diskov in logičnih particij.

Kako se porazdelijo črke diskov in nosilcev?

Preden se lotite problema preimenovanja diskov, morate jasno razumeti strukturo in organizacijo particij.
Izkazalo se je, da črka "C" vedno ustreza sistemski particiji, črke "A" in "B" pa so označene z disketami, za druge trde diske, ki vključujejo optične medije, , kot tudi za logične particije, se uporabljajo črke razpona od D do Z (za zagonske medije se v večini primerov uporablja črka "X").


V vprašanju, kako spremeniti črko pogona, morate biti zelo previdni, saj lahko dodelitev določenega odseka zasedenemu pismu povzroči nedostopnost enega od delov. Na primer, če logični particiji podate črke "F" ali "H", ki so privzeto preslikane na pogone flash ali optični pogon, ko jih skušate uporabiti, ko so priključene, lahko pride do številnih težav in jih ne boste prebrali.

Kako spremeniti črko pogona vWindows sistemi: najpreprostejša metoda

Toda predpostavimo, da je uporabnik ta problem obravnaval zelo resno in da je sprememba pisma vseeno potrebna. Problem preimenovanja diskov v sistemu Windows je, ali je najnovejša različica rešena z uporabo posebne particije za upravljanje diskov, ki jo lahko pokličete prek administracije ali konzole z vnosom ukaza diskmgmt.msc (Windows 10 lahko uporabi tudi desni klik na gumb Start) .


Recimo, da moramo spremeniti črko logičnega razdelka D. Dodelimo odsek in skozi PCM uporabimo linijo spremembe črke ali poti.
V novem oknu pritisnite gumb za spremembo črke, nato izberite ciljno vrstico črke in na seznamu na desni nastavite želeno možnost. Potem samo shranite spremembe.
Prosimo, upoštevajte, da se ob spremembi pisem izda opozorilo, da nekateri programi prenehajo delovati. To je razumljivo. Konec koncev, če je njihova konfiguracija se nanaša na oddelek s črko "D", po spremembi pisma ne bo samodejno spremeniti parametre aplikacij sami, in bodo morali ponovno jih ročno.

Spreminjanje imena particije

Na drugi strani se lahko obrnete na problem, kako preimenovati diske. Zgoraj je bila upoštevana metoda, ki vam omogoča, da spremenite samo črko, pod katero bo naprava prikazana v sistemu. Vendar pa je disku ali particiji lahko dodeljeno tudi poljubno ime.
V ta namen v standardnem Explorerju na izbranem disku ali v razdelku izdelamo PCMin v kontekstnem meniju izberite "Preimenuj". Po tem lahko particije dodelite svoje ime (na primer, da sistem poda SYSTEM ali WINDOWS, logično vnesite PROGRAM ali kaj drugega). Vse je odvisno od domišljije uporabnika. Hitrejši način je, da izberete particijo in uporabite tipko F2 kot za mape in datoteke.

Kako preimenovati trdi disk: spremenite particije na mestih

Nekaterim radovednim umom se postavljajo vprašanja o spreminjanju krajev črk sistemske particije in nekaterih drugih logičnih. Takoj bi morala povedati, da se z njimi ne bi smeli ukvarjati, ker je mogoče izključiti celoten sistem. Vendar, če se zavedate resnosti takšnih dejanj, obstaja rešitev. Torej, razmislite, kako preimenovati CD-je "C" in "D", tako da bodo zamenjali mesta. Za izvedbo takšnih operacij potrebujete urejevalnik registra (regedit), ki ga morate nujno zagnati s skrbniškimi pravicami (pred dovoljenji za skrbniško skupino v dovoljenjih morate imeti popoln dostop).
V podružnici HKLM prek imenika SYSTEM pojdite v imenik MountedDevices. Na desni strani bodo prikazani vsi diski in particije (parametri, ki se začnejo z "DosDevice"). Splošna shema je naslednja:
  • Prek PKM preimenujemo parameter "DosDeviceD:" z dodelitvijo neoznačene črke;
  • Podobno preimenovati disk "c" z dodelitvijo sproščenih črk "D";
  • dodeli črko "C" prvemu preimenovanemu oddelku, ki je bil prej naveden pod črko "D".
  • Na koncu

    Nazadnje je vredno reči, da taka dejanja (poleg spreminjanja imena oddelka)lahko povzroči, da večina nameščenih naprav ali naprav v napačnem pristopu preneha delovati. Ko spremenite črke sistemskih in logičnih particij in se celoten sistem lahko popolnoma zruši. Zgoraj opisana dejanja morajo biti torej na lastno odgovornost.

    Sorodne publikacije