Kako formatirati trde diske FAT32, logične particije in izmenljive pogone?

Številni uporabniki datotečnega sistema FAT32 so rahlo zastareli, saj imajo veliko omejitev glede količine shranjenih datotek in hitrosti branja ali kopiranja informacij. To ni ravno tako. Konec koncev je včasih potrebno formatirati trdi disk v FAT32 ali uporabiti ustvarjanje takšnega datotečnega sistema na izmenljivem mediju. To je lahko predpogoj za nekatere operacije. Tu je nekaj načinov za formatiranje, ki se med seboj zelo razlikujejo, vendar vam omogočajo, da dosežete enak rezultat.


FAT32: Glavne slabosti in koristi

Najprej se je treba osredotočiti na to, zakaj se datotečni sistem FAT32 šteje za zastarelega in neuporabnega, ker so novejše strukture v datotečni strukturi ali organizaciji za zagonski zapis.
Da, res, tak sistem ne podpira količine trdega diska ali katerega koli zunanjega medija, ki presega 32 GB. Drug problem je nezmožnost zapisovanja in shranjevanja datotek, večjih od 4 GB. Zakaj na primer formatirati trdi disk v sistemu FAT32 v operacijskem sistemu Windows 7, če ima zgoraj navedeno količino? Takšne operacije so primerne le v primeru zunanjega trdega diska ali uporabe 32-bitnih različic operacijskega sistema. Ker operacijski sistem sam, čeprav ne zavzema takega prostora, ki je dodeljen v celoti, vseeno zahteva določeno rezervo za normalno delovanje. Praviloma na trdem disku ne sme biti manj kot 10-15%celotne sistemske particije.


Mimogrede, pri 32-bitnih različicah ta rešitev velja povsod. Ker lahko uporaba NTFS bistveno zmanjša zmogljivost. 64-bitne različice sistema Windows s sistemom FAT32 delujejo samo na ravni dostopa medijev in na njem prepoznajo shranjene informacije. Takšnih sprememb ne morete namestiti v FAT32. Po drugi strani je reševanje vprašanja, kako formatirati izmenljivi medij v FAT32, lahko samo en pogoj, da se naprava prepozna, recimo, avtomobilski sprejemniki, ki ne podpirajo NTFS. Poleg tega je ustvarjanje bootable medijev v FAT32 je predpogoj za računalniške sisteme. Pogosto namesto zastarelih primarnih BIOS sistemov namestijo UEFI, ki pa ne priznavajo NTFS.

Kako formatirati standardne diskovne pogone v FAT32?

Predvidevamo, da so izpolnjeni pogoji za največje možne podprte nosilce v sistemu, uporabnik pa mora formatirati logično, ne sistemsko particijo. Ne more spremeniti svojega delovnega sistema.
Kako oblikovati virtualno particijo v FAT32? Preprosto preprosto. V običajnem Raziskovalcu morate uporabiti formatni niz ali odsek lastnosti z isto možnostjo parametra v meniju PCM in v možnostih za nastavitev vrste datotečnega sistema FAT32. Če se vrnete na pogoje, upoštevajte, da celotna velikost particije ne sme presegati 32 GB. V nasprotnem primeru bodo na seznamu datotečnih sistemov na voljo NTFS, REFS (za izmenljive pomnilniške kartice exFAT itd.).
Na poti, ki jo lahko nastavite ali dokončateoblikovanje (najpogosteje se uporablja v primeru okvare ali, če je potrebno, popolna odstranitev podatkov brez možnosti obnovitve) ali brisanje vsebine (hitro oblikovanje). V prvem primeru so absolutno vsi podatki uničeni, v drugem pa jih je mogoče obnoviti. Opozorilo: če naj bi oblikovanje potekalo po akciji virusov, je treba uporabiti prvo možnost.

Formatiranje diska preko ukazne vrstice

Oglejmo si, kako formatirati trdi disk ali particijo FAT32 s pomočjo ukazne konzole. Jasno je, da lahko določite ukaz primitivne oblike, ki določa črko diska, particije ali medija, vendar bo v tem primeru oblikovanje potekalo s shranjevanjem trenutnega datotečnega sistema.
Da bi dobili izhod FAT32, je potrebno zapisati ukaz: format /FS: FAT32 D: /q, kjer:
 • parameter q pomeni hitro oblikovanje;
 • D je predvidljiva navidezna particija ali odstranljiva naprava.
 • Kako formatirati bliskovni pogon v FAT32: Diskpart in orodja tretjih oseb

  Ustvarjanje zagonskega bliskovnega pogona v FAT32 se lahko uporablja pri nameščanju operacijskih sistemov s 32-bitno arhitekturo ali pri izvajanju iz UEFI.
  Načeloma je vprašanje, kako formatirati izmenljive medije v FAT32 z vgrajenim sistemom Diskpart, preprosto rešeno pri ustvarjanju zagonskega medija. Na eni od stopenj se bo uporabljal zgornji ukaz, ki označuje FS: FAT32. Če želite poenostaviti svojo nalogo, lahko uporabite posebna orodja. Med njimi se lahko imenuje najpreprostejšiprogrami, kot je format FAT32. Predlagani pripomoček je prenosen, torej ne zahteva namestitve na trdi disk. Vmesnik je podoben oknu za oblikovanje v sistemu Windows. Bistvo procesa je izbrati disk, particijo ali odstranljivo napravo, določiti velikost grozda (ne nujno spremeniti privzete nastavitve) in aktivirati začetek procesa oblikovanja.

  Ali je vredno uporabiti ta datotečni sistem?

  Kot lahko vidimo, je problem, kako formatirati katerokoli diskovno particijo ali izmenljivi medij v FAT32, rešen zelo elementarno. Če govorimo o smotrnosti uporabe takega datotečnega sistema, je zgodaj, da ga zavržemo, tudi če obstajajo pomanjkljivosti. Konec koncev, pri najnovejših primarnih sistemih pri namestitvi operacijskega sistema Windows iz bliskovnega pogona je njegova uporaba edina možna možnost.

  Sorodne publikacije