Digitizer: kaj je to, načelo dela, priložnosti

Sodobni tehnični trg je poln različnih vrst pripomočkov in elektronske opreme. Izbira kupcev je odvisna predvsem od namena uporabe naprav. V 70. letih prejšnjega stoletja se je na komercialnem področju pojavil čudež tehnologije - digitalizator. Kaj je to in zakaj je potrebno danes, na žalost ne pozna vseh. Poskusimo ugotoviti.

O napravi

Odstranjevanje bizarnih tehničnih izrazov omogoča digitalizator grafično tablico, ki pretvarja pripravljeno, papirno ali vektorsko sliko v digitalni format. Toda ne zamenjajte ga z običajnim skenerjem.


Digitalizator je sestavljen iz zaslona na dotik (lastne tablice) in nariše napravo (pero, pisalo, kurzor itd.). Delo na taki napravi se lahko postavi v dveh korakih:
 • postavitev slike na zaslon;
 • fiksiranje koordinat peresa ali kurzorja nad tablico.
 • V primeru animacije potrebujete samo profesionalno posedovanje pisala.

  Vrste

  Tehnologija vnašanja grafičnih informacij v digitalizator je drugačna. V zvezi s tem razlikujejo pet tipov naprav:
 • akustična. To je ena prvih grafičnih tablet. Pero ustvarja tako imenovane zvočne iskre, ki na zaslonu zajamejo mikrofone. Tako je naprava določila koordinate informacij. Bistvena pomanjkljivost pri delovanju s tabličnim računalnikom je bila, da je bilo vnos podatkov potreben v popolni tišini, saj bi akustične ovire lahko pokvarile sliko. Ta tip digitalizatorja je znan po proizvodnji številkenaprave pod splošnim imenom Spark Tablet.
 • Elektromagnetno. Naprava teh tablet je bila nekoliko lažja in bolj produktivna kot prejšnji modeli. Pod površino zaslona je bila žična mreža, ki oddaja šibke elektromagnetne signale. Pero jih je ujela, tako da se je zgodilo, da je določila njeno lokacijo. Ta kategorija naprav vključuje RAND tableto, ki se je pojavila leta 1964.
 • Pasivni kurzor. Uporablja isto načelo elektromagnetne indukcije, samo v teh napravah, žične mreže in prenos signalov, in je. Vnos informacij je potekal pod pritiskom pisala in brezkontaktno. Slikana naprava ne potrebuje hrane. To je bil tehnični preboj. Primer take naprave je lahko grafična tableta Wacom.
 • Aktivna kazalka. V tej napravi se generator signala premakne v pero. Zato potrebuje hrano. Električni signali dajejo jasnejšo sliko kot elektromagnetni. To kategorijo naprav je predstavljalo podjetje FinePoint Innovations.
 • Senzorična digitalizator je sodobna naprava. Pod površino zaslona so koordinatne žice. So ločeni s tankim izolatorjem. Pritisk na pisalo spremeni prevodnost. Občutljiv zaslon je občutljiv na koordinate, sila tiska pa potegne napravo. Nekateri sistemi omogočajo razlikovanje tridimenzionalnih objektov.
 • Seveda bi moral biti poudarek na značilnostih naprav na dotik. Po vrsti skeniranja informacije razlikujejo ultrazvočni, magnetni in laserski zaslon na dotik. Prvi je manj natančen inzanesljiva, saj je hitrost zvoka odvisna neposredno od temperature, zračnega tlaka in drugih okoliških pojavov.


  Magnetni digitalizatorji so natančnejši, vendar občutljivi na kovinske predmete, ki so blizu (stoli, računalniki, različna oprema). Takšne motnje lahko povzročijo popačenje slike. In končno, laserski digitalizatorji so najbolj natančni, vendar dragi danes. Vendar imajo te naprave tudi številne omejitve. Nemogoče je digitalizirati predmete z odsevno, svetlo ali konkavno površino. Poleg tega je danes na tehničnem trgu mogoče najti trdne in prilagodljive digitalizatorje. Slednje so bile predstavljene leta 1994. So lažji in kompaktnejši pri transportu. Napajanje v njih je lahko vgrajeno in zunanje.

  Izbira

  Pri izbiri digitalizatorja je pomembno, da se spomnite, da je tako resna in poceni naprava, ki mora takoj izpolnjevati zahteve posameznih uporabnikov. Zunanja zanesljivost mora ustrezati notranjim značilnostim. Kakovostni gonilniki, podpora za potrebno programsko opremo in priročna kazalna naprava - to so trije kiti, na katerih mora temeljiti izbira kupca. Današnja vodilna tehnološka podjetja na digitalnem trgu so Genius. Hitachi, CalComp, Wacom. Ustvarjajo grafične tablice z drugačnim vmesnikom, operacijskim sistemom, diagonalo.
  Pomembno je govoriti o kazalnih napravah.

  Cursors

  Danes indikativne (ali risalne) naprave, ki jih predstavljajo dve vrsti: kazalci in perje.Prvi so še posebej priljubljeni. Odvisno od modela lahko imajo 4812 ali 16 tipk. Vendar pa nekateri proizvajalci (na primer One Graphics) dodajo še en "najpomembnejši" gumb. Ampak, kot kaže praksa, enostavnejša je naprava, zato je bolj priročna, zanesljiva in bolj priljubljena med uporabniki. Zato imajo naprave s štirimi tipkami večji uspeh kot njihovi napredni kolegi. Ti modeli so v lasti podjetja CalComp.
  Po mnenju strokovnjakov bi morala biti izbira kazalca povezana ne le z enostavnostjo upravljanja in številom gumbov, ampak tudi z uporabljenimi programi. V tem primeru je primerno govoriti o AutoCAD-u.

  Perje

  Te naprave so bolj udobne in občutljive. Zagotavljajo le en, dva ali tri gumbe in se odzivajo na pritisk rok. Perje - idealno žrebanje za umetnike in animatorje. Stopnja pritiska na pero se kaže v spreminjanju debeline črte, barve, odtenka. Po obvladovanju takšnega trika lahko uporabnik simulira risanje z akvareli, oljnimi barvami ali toploto. Vendar pa izvajanje takšnih mojstrovin zahteva posebne programe. Izbira perja se določi subjektivno. Nekateri uporabniki imajo obložene naprave, ki jih ponuja grafična tableta Wacom. So relativno tanke in lahke. Druga je težka in uravnotežena znamenja perja Kurta. Vse kazalne naprave so lahko žične in brezžične. Slednje zahtevajo energijo iz baterij in so zato težje. Uspešen poskus popravljanja te pomanjkljivosti je postal model z zunanjim napajanjem.
  Vendar neVredno je pozabiti na pasivno perje proizvajalca Wacom, ki je gostitelj, in ne razdeliti elementa. Res je, da so te naprave manj dovzetne za pritisk.

  Vprašanja potrošnikov

  Preprosto je oceniti obseg zmogljivosti, ki jih ima digitalizator. Kaj je to in zakaj je to potrebno - glavna vprašanja potrošnikov. Njegov glavni namen je strokovno grafično delo, kjer je potrebno gibanje roke operaterja spremeniti v digitalno grafiko. Zato je enostavno določiti občinstvo povpraševanja. To so oblikovalci, računalniški umetniki, animatorji, arhitekti, ki potrebujejo avtomatizirano oblikovanje. Toda v preteklem stoletju se je v trgovini pogosto uporabljal tablet-digitizer. Danes je to področje povezano z nepremičninami, prevozom itd. Kupci še vedno postavljajo vprašanja, ki jih pogosto postavljajo: "Kaj dopuščajo risarji in digitalizatorji in zakaj jih pogosto kupujejo skupaj?" Tukaj lahko naredite analogijo s skenerjem in tiskalnikom. Če digitalizator prejme in digitalizira informacije, potem lahko uporabnik s pomočjo določenih programov prilagodi sliko na računalniku, nato pa so risalniki nekakšen tiskalnik. Informacije iz digitalnega formata prenašajo v že pripravljen papir. Te naprave se razlikujejo tudi po vrstah, značilnostih itd.

  Povzetek

  Enostavna, razumljiva in dostopna vsaki upravi - morda najpomembnejša značilnost, ki jo ima digitalizator. Kaj je to in kar potrebujemo, smo se naučili. Jasno je, da analogi takšnih naprav še niso bili najdeni. Seveda lahko uporabite običajne skenerje. Vendar pa za profesionalno tridimenzionalnoOblikovanje najbolj popolnih so digitalizatorji.

  Sorodne publikacije