IDE-SATA adapter je drugo življenjsko obdobje za starejše trde diske

Proizvodnja trdih diskov ne miruje. Tehnologije se aktivno razvijajo: hitrost beleženja in beleženja narašča, povečuje se življenjska doba operacijskega sistema, pojavljajo se novi standardi in faktorji oblike, zaradi česar so mnoge stare naprave nezdružljive s sodobnimi računalniki. S pomočjo adapterjev IDE-SATA lahko stari stroj celo prisilite v delo z novimi pogoni.

Razlike med SATA in IDE

IDE (ATA) - Vzporedni vmesnik za priklop pogonov ali optičnih pogonov na matično ploščo. Stari standard devetdesetih let. Tehnologija IDE uporablja 40-pinski priključek za priključitev na matično ploščo in ločene 4 pene za hrano. Trenutno je skoraj izven razreda. Izjema je stara tehnika, ki se še vedno izkorišča iz neznanih razlogov.


SATA je serijski vmesnik za izmenjavo informacij. Zdaj velja za vse nove naprave. Ima več prednosti pred starim sistemom. Glavne prednosti SATA:
 • visoke hitrosti branja /pisanja informacij;
 • Povečana prostornina pogona neposredno;
 • možnost priključitve naprav brez ponovnega zagona sistema.
 • Obstaja tudi novejša vrsta eSATA. Isti SATA, vendar zagotavlja stabilen stik skozi ves delovni čas. Velja za zunanje trde diske.

  Zakaj potrebujem adapter?

  Obstaja več vprašanj, ki lahko povzročijo željo po nakupu adapterja IDE-SATA. Na primer, doma je stari trdi disk velikosti 80 GB in viNenadoma mu je bilo treba "potegniti" sliko. Priključitev na nov računalnik s priključki SATA ne bo delovala.


 • Na računalniku je prišlo do močnega padca količine pomnilnika, na strani pa je bil IDE trdi disk želenega volumna, ki je na prvi pogled neuporaben.
 • Situacija je lahko obratna: brez nadgradnje starega računalnika na vmesnikih IDE želijo več pomnilnika ali obnovitve datotek.
 • V vseh primerih je ena od rešitev uporaba SATA /IDE ali SATA IDE adapterja. Sposoben je pretvarjati pretok podatkov iz enega sistema v drugega in s tem izbrisati meje med različnimi standardi. Zahtevnost aplikacije - ne več kot uporaba adapterja za kartice microSD.

  Kako izbrati?

  Najprej je treba ugotoviti, kateri adapter je potreben. Obstaja kar pet različic:
 • IDE /SATA.
 • SATA /IDE.
 • IDE USB.
 • SATA USB.
 • USB IDE-SATA.
 • Prva dva elementa sta primerna za notranjo montažo. Uporabne bodo, če želite v računalnik namestiti enega ali več trdih diskov ali SSD-jev različnih standardov. Običajno ti adapterji nimajo niti primera in niso zaščiteni. Izgleda kot navaden odbor, kjer je intuitivno jasno, kje in kaj povezati. Pomemben parameter za adapter iz IDE v SATA je hitrost branja in prenosa informacij. Pri adapterju USB je lahko različica 2.0 ali 3.0. Slednje omogoča hitrejše delovanje informacij, vendar je odvisno od različice vrat računalnika, pa tudi od zmožnosti samega trdega diska.

  IDE-SATA z izhodom USB

  Poleg adapterjevČe preklopite med standardi SATA IDE, lahko na policah najdete USB adapterje IDE-SATA. Ta naprava omogoča povezavo vseh trdih diskov neposredno z vrati USB, ne glede na standarde. Da, dovoljeno je uporabljati običajne trde diske kot velike pogone. To je bolj uporabno za prenosne računalnike ali tablične računalnike.
  Spoznajte se kot univerzalni (SATA adapter za IDE na eni plošči, ki povezuje več nosilcev ene ali več vrst naenkrat) in ločene (samo SATA ali IDE) adapterje. Izbira je odvisna od posebnih potreb in cen. Pomemben parameter pri izbiri je prisotnost vgrajenega ali dodatnega napajanja. Brez nje, bo adapter malo cenejši, vendar bo manj funkcionalen. Možno je uporabiti centralno napajanje računalnika, vendar to ni vedno priročno, poleg tega pa morate vsakič odviti pokrov.

  Napajanje

  Pogoni IDE se napajajo iz običajnega priključka Molex z 12v in 5v izhodi. Na vseh napajalnikih je. Pogoni SATA zahtevajo priključitev 12v, 5v in 3.3v kartic. Za to lahko najdete običajni SATA IDE napajalni adapter na 15-polnem Molex priključku. Problem je, da standardni Molex nima 3.3 V žice, kar pomeni, da ne more napajati enote na plošči. To funkcijo so proizvajalci diskov upoštevali v določeni meri.
  Adapter Molex /Sata, ki ga poganja SATA in je povezan z vmesnikom SATA, bo deloval na vseh strojih, vendar ne bo mogel podpreti tehnologije vročega dipanja (izvleči ali povezati s sistemom med delovanjem).Večina sodobnih agregatov ima ločen izhod - priključek SATA, ki ne pripada Molexu in vključuje napajanje 3.3 V. Tako ali drugače, vendar za delo sodobne naprave SATA ne potrebujejo 3,3 v.

  Adapter ali nov pogon?

  Na to vprašanje ni nedvoumnega odgovora. Vse je odvisno od vaših koristi in proračuna. Trenutno so se cene pomnilnika znatno znižale, vendar še vedno niso zadovoljne. Morda bi bila bolj racionalna rešitev nakup novega pogona ali priklopne postaje, ki vam bo omogočila hitro povezavo trdih diskov različnih formatov, ki temeljijo na bliskovnem pogonu.
  Upoštevati je treba, da lahko nakup novega trdega diska privede do nadgradnje celotnega sistema, medtem ko namestitev adapterja ne zavezuje ničesar.

  Naredi sam

  Najbolj uporabne elektronske naprave se lahko zberejo le za nekaj dolarjev z lastnimi rokami, brez veliko znanja o elektroniki, vendar pa adapter IDE-SATA verjetno ne bo spadal v kategorijo zlahka ponovljivih naprav. Navsezadnje je verjetno, da se bo porabilo veliko več časa in denarja kot nakup končanega adapterja, čeprav je na internetu enostavno najti veliko delovnih tokov. Toda "tehnomostrami" takšne naloge morajo pasti v srce.

  Sorodne publikacije