Kako izvedeti čipov matične plošče: vse možne načine

Vprašanje, kako ugotoviti model čipov na matični plošči, se ne pojavlja pri navadnih navadnih uporabnikih. Takšne informacije bodo morda potrebovali vsi, ki se ukvarjajo s popravljanjem računalniške opreme ali zamenjavo komponent na matični plošči, tako da na novo nameščene komponente delujejo pravilno in ne povzročajo konfliktov z nameščenim "likalnikom". Vendar pa so včasih in za navadne uporabnike informacije o čipih zelo potrebne. Ampak tukaj je, kako izvedeti različico matične plošče čipov nameščen na stacionarni terminal ali laptop, ne vemo vse. Še več zmede nastane samo zato, ker nezavedni uporabniki pogosto mislijo, da je ime čipov in ime same matične plošče enako.


Kratek uvod

Za začetek bomo na kratko razpravljali o nekaterih pomembnih točkah, ki vam bodo pomagale razumeti razliko med glavno enoto (matično ploščo) in nameščenim čipom. Nabor čipov je niz mikrovezij in konektorjev, ki med seboj zagotavljajo interakcijo glavnih komponent, nameščenih na matični plošči. Ime modela "matične plošče" se lahko razlikuje od simbola nomenklature čipov. Pogosto v opisni dokumentaciji ali informacijah, pridobljenih z orodjem za operacijski sistem ali dodatno programsko opremo, najdete tudi posebne oznake, ki se nanašajo na severni in južni most.
AtDanes večinoma uporabljajo veže specifično na severnem mostu, vendar je samo posodabljanje isto ime čipov. Torej ugotoviti, kateri čipov je matično ploščo, je mogoče te podatke, ki se lahko uporabljajo polno ime matično ploščo, razen pri iskanju ustreznih informacij na internetu, na primer, na uradni proizvajalca spletni strani.


mora zdaj nadaljuje v praktičnem delu. Za nas zanimajo podatki se lahko uporabijo bodisi prek operacijskega sistema (na vzletno Windows) ali informacije, gospodarskih javnih služb tretje osebe, katerih uporaba je bolj privlačna, saj ponujajo veliko več informacij o kateri koli od "železne" komponento.

Kaj pa motherboard čipov, je najlažji način

Za določitev imena čipov kot najbolj preprosta metoda uporablja najenostavnejši način. Očitno mnogi uporabniki pozorni na dejstvo, da je takoj po vklopu računalnika ali prenosnika vidite vrste povzetek, ki včasih nimajo časa za branje.
Tu je potreba informacij. Odložiti na začetni zaslon za daljše časovno obdobje takoj ob zagonu morate pritisniti gumb za pavzo običajno označen na tipkovnici, ki se imenuje dvojno Pause /Break. Ime ali čipov bo prikazan v enem od zgornji vrstici ali spodnjem zaslonu takoj po tem, ko sistem, skupaj z navedbo tipko ali kombinacijo tipk nadostop do bios
Opomba: Ko gre za to, kako najti čipov matične plošče prenosnega računalnika, so lahko tipke za zakasnitev na začetnem zaslonu drugačne. Na tipkovnicah polne velikosti pavza pogosto sovpada z vstavnim ključem (vstavi), vendar je njegova uporaba možna le v povezavi s tipko Fn.

Informacije v primarnih sistemih BIOS /UEFI

Vredno je razmisliti, kako najti čipov matične plošče neposredno v primarnem sistemu.
Z zgoraj navedenim zagonskim zaslonom morate za prijavo v BIOS uporabiti tipke ali bližnjice na tipkovnici, nato pa poiskati razdelek čipov (podoben konfiguraciji čipov), ki se lahko prikaže na glavni plošči ali v naprednih možnostih. (Napredno). Pri uvajanju možnosti je prikazana konfiguracija mostov. Severni most je označen v odseku Severni most. Tam morate poiskati potrebne informacije.

Kako ugotoviti, kateri čipov matične plošče je v upravitelju naprav?

Vsi operacijski sistemi Windows imajo namenski krmilnik, ki prikazuje vse podatke o nameščeni strojni opremi. Tako kot pri primarnih sistemih morate najti komponento, v imenu katere je oznaka čipov.
Samo to je mogoče videti neposredno v odseku sistemskih naprav. Upoštevajte, da model matične plošče ni naveden tukaj. Če želite vedeti njegovo natančno ime, lahko uporabite ime čipov ali si oglejte identifikatorje naprav, ki so prikazani na kartici podatkov.

Dodatne informacije o gonilniku čipov

Mimogrede, če gre za to, kako najti gonilnik čipov za matično ploščo, si lahko ogledate informacije o tem v lastnostih strojne opreme in po potrebi z uporabo identifikatorjev, ki so identificirani v informacijah, poiščite najprimernejši krmilnik Programska oprema za namestitev, na primer, posodobljenega gonilnika.
Običajno to ni potrebno, saj je zelo dvomljivo, da bo računalnik normalno deloval v prisotnosti napačno nameščenega ali manjkajočega gonilnika.

Iskanje informacij prek ukazne vrstice

Druga rešitev problema, kako najti čipov matične plošče, je uporaba informacij, ki jih je mogoče dobiti iz ukazne vrstice ali konzole PowerShell, ki je nekakšen razširjen analog prvega orodja.
Če želite to narediti, izvedite ukaz, prikazan na zgornji sliki, in si nato oglejte informacije, ki se nanašajo neposredno na čipov.

Uporaba sistemskih informacij

Včasih je priporočljivo uporabiti sistemske informacije. To informativno orodje se prek menija "Run" imenuje okrajšava msinfo32. Zahtevane informacije bodo prikazane v delu strojne opreme in hkrati na več mestih (na primer v deljenju konfliktov in deljenju ali prekinitvi IRQ). Pomanjkljivost take tehnike je, da je določeno samo splošno ime čipov določene družine, brez natančne označbe nomenklature.

Na primer, zgornja slika prikazuje nabor čipov družine Intel® Series 6 /C200, ki se uporablja za označevanje PCI priključkov, USB vrat itd.

CPU-Z Utility

Nazadnje, pojdimo do naprednejših programčkov programske opreme, ki omogočajo, da se, tako imenovano, "stisne" največ informacij o kateri koli komponenti računalnika v strojni opremi. Predstavljeni pripomoček je eden izmed najbolj priljubljenih in cenjenih programov med uporabniki celega sveta (poleg tega popolnoma brezplačen).
V samem programu je potrebno odpreti zavihek podatkov na matični plošči (Mainboard), kjer se malo spodaj prikaže ne le njegova oznaka, temveč tudi informacije neposredno na nameščenem čipu.

Program AIDA64

Več informacij je verjetno nekdanji program Everest, ki je pravočasno preimenovan v AIDA64. Da bi dobili največ informacij o vseh komponentah računalnika in ne samo o čipu, je bolje uporabiti različico Extreme.
Informacije, ki jih potrebujete, si lahko ogledate v informacijskem elementu North Bridge. Res je, da je edina in glavna pomanjkljivost tega pripomočka, da se plača, poskusna različica pa se lahko uporablja le v 30-dnevnem poskusu, čeprav v našem primeru ni pomembno.

Aplikacija PC Wizard

Prav tako je pridobivanje veliko informacij o čipu videti kot brezplačna aplikacija PC Wizard.
Vendar pa bo za posamezen razdelek potrebnih več dodatnih delov, vse potrebne informacije o čipu pa bodo predstavljene vInformacijska točka mikroprocesorja (informacije o severnem in južnem mostu bodo prikazane v spodnjem oknu).

Speecy Information Apete

Zdaj pa poglejmo, kako najti model čipov na matični plošči, ki uporablja model Speecy. Po svoji naravi je precej podoben zgoraj opisanim pripomočkom in ni nič manj informativen.
Prav tako mora uporabiti enoto, povezano z matično ploščo, vendar bo ime čipov prikazano v modelnih točkah in revizija severnega mostu.

SSU utility

Na koncu lahko dobite informacije o čipu iz posebnega prenosnega programa SSU, ki ga je razvil Intel. Po zagonu aplikacije, ki je že razumljiva, ni potrebno namestiti trdega diska, je treba opozoriti na komponente računalnika, za katere je treba najti informacije (za zvestobo je treba upoštevati matične plošče in procesor), nato pa v posebnem spustnem meniju izberite prikaz dodatnih informacij .
Splošne informacije bodo na voljo na koncu značilnosti matične plošče, podrobnejše informacije pa so na voljo v poglavju Opis procesorja.

Sorodne publikacije