RAW format za trde diske: kako popraviti? Navodila po korakih

Stanje, ko se na računalniku ali prenosnem računalniku pojavi neobnovljiva oblika RAW, namesto običajne particije, je za uporabnika zelo neprijetna. In mnogi preprosto ne vedo, kaj storiti, da bi pogon pognal na normalno, saj sistem sprva ne prepozna RAW formata HDD-jev. Kako odpraviti to težavo? V ta namen lahko uporabite več priporočenih orodij, vključno z orodji Windows in specializiranimi aplikacijami.

RAW format - kaj je to?

Nekateri uporabniki pomotoma menijo, da je videz takega formata posledica le dejstva, da se namesto običajnega datotečnega sistema RAW prikaže. Obnovite disk z utopitvijo stanja sistema v prejšnje stanje, rezultat pa je nič! Zakaj?
Ampak samo zato, ker format RAW ni datotečni sistem, ampak njegova odsotnost. Zato operacijski sistem ne vidi trdega diska ali logične particije (škoda lahko velja tudi za particijske tabele).

Včasih lahko sistem sprejme poškodovan HDD, vendar informacije, ki naj jih ne bi bilo. To je, to je, vendar je nemogoče prebrati. V tem primeru Windows pri poskusu dostopa do takšne particije takoj izda sporočilo o potrebi po formatiranju, preden ga uporabi. Na žalost formatiranje ne daje vedno želenega učinka, informacije pa se uničijo. Kasneje ga bo težko obnoviti, čeprav lahko uporabljate tudi posebne programe. Toda to ni najboljša metoda, ki vam omogoča pretvorbo RAW formataHDDs. Kako popraviti situacijo s shranjevanjem informacij? V te namene se morate najprej obrniti na sistemske vire, ki bodo posebej zapisani.

Zakaj se je format spremenil?

Med razlogi, ki povzročajo zamenjavo zahtevanega formata za nečitljiv, glavno mesto z namenom vplivajo virusi, skoki napetosti, nenaden izpad električne energije v procesu izvajanja nekaterih sistemov ali lastnih operacij itd.

Zgodi se, da je v sistemu trdi disk definiran kot RAW, datoteke in mape so prikazane, vendar je tu nekaj z njimi (nemogoče je kopirati, odpreti, premakniti, izbrisati, nemogoče je celo formatirati particijo, spremeniti oznako nosilca ali spremeniti pogoj ali dejanska velikost.

RAW format HDD-jev: kako popraviti najpreprostejšo metodo?

Najprej je treba uporabiti ukazno konzolo, da se zažene kot skrbnik. cmd kot univerzalno orodje Ukaz chkdsk se uporablja za obnovitev formata brez izgube podatkov. Če pokličete poškodovano sistemsko particijo, lahko ukazni poziv prenesete samo z USB-medijev, kot je LiveCD, namestitveni disk Windows ali zagonski flash pogon. Uporablja se Shift + F10.
Če želite zagnati sam ukaz, morate poznati črko pogona ali particijo (tako imenovano oznako nosilca). Na primer, poškodovani del v sistemu je označen s črko "D". V tem primeru se razglasiukaz bo izgledal takole: chkdsk d: /f. Ko ga vnesete, morate pritisniti tipko Enter in počakati na konec procesa obnovitve datotečnega sistema, potem pa je obvezno ponovno zagnati računalnik.

Oblika RAW za trde diske: priročnik za uporabo orodij za upravljanje particij

Windows ima še eno zmogljivo orodje v obliki upravljanja z diski in orodij za upravljanje particij. Z omenjenim ukazom lahko obnovite format diskovnih diskov RAW. Kako popraviti format particije s pomočjo? Prav tako je enostavno. Smiselno je upoštevati, da je taka tehnika namenjena izključno tistim primerom, v katerih ni podatkov v oddelku.
Najprej, z upravljanjem računalnika ali z uporabo ukaza diskmgmt.msc v Run Console (Win + R), morate poklicati vgrajeno System Disk Utility Management. Poleg izbranega razdelka, ki ima poškodovano obliko, morate z desno tipko miške klikniti in v kontekstnem meniju izbrati niz.
V parametrih, ki bodo predlagani naprej, je bolje, da ne spreminjate ničesar (običajno je NTFS nameščen kot datotečni sistem). Spremenite format samo, če ima trdi disk ali particija prostornino 2 TB in več.
V primeru, da sistem izda sporočilo o napaki ali ne more oblikovati, da bi obnovil disk RAW, ga morate najprej inicializirati z naknadnim ustvarjanjem enostavnega nosilca. Po izvedbi takšnih dejanj se bo oblikovalo in disk ali particija lahko ponovno uporabili za vaše potrebe.

Uporaba TestDiska

Zanimive možnosti za obnovitev formata HDD zagotavlja brezplačni pripomoček TestDisk, ki se izvaja kot prenosna različica in ne zahteva namestitve na trdi disk.
Po zagonu programa v simulaciji načina DOS morate izbrati vrstico Ustvari in nato določiti disk, ki je bil pretvorjen v format RAW (izbrati morate pogon, ne particije). Slog razdelka se nato nastavi (običajno samodejno).
Naslednji korak je izbiranje vrstice za analizo, pritisnite Enter in nato ponovno vnesite z izbrano postavko hitrega iskanja.
V rezultatih analize bodo obnovitvene particije označene z zeleno in črko P, ki ostanejo sive s črko D. Če želite spremeniti atribut od P do D, se uporabijo puščice.
Če želite nadaljevati, znova pritisnite tipko enter, izberite spodnji gumb za pisanje, nato pa Enter znova in pritisnite Y (Da), da potrdite dejanje. Ko je konverzija končana, morate znova zagnati računalnik.

Pripomoček za obnovitev podatkov MiniTool

Ta program omogoča tudi obnovitev formatov trdega diska RAW. To lahko popravite na naslednji način.
Ko se pripomoček zažene, se orodje imenuje Lost Partition Recovery (Obnovitev izgubljene particije), podan je razdelek RAW in aktivira se Full Scan.
Na koncu skeniranja bodo prikazane vse datoteke in mape v razdelku s spremenjenim formatom. Lahko jih kopirate na drugo mesto in nato izvedete oblikovanje v sami aplikaciji ali pa jo uporabitezgoraj navedenih metod. Po mnenju večine strokovnjakov je program v vsem dober (deluje hitro, zanesljivo in stabilno), ima pa en velik minus - spada v kategorijo pogojno brezplačnih programov. Omejitve v preizkusni različici se nanašajo na dejstvo, da s tem pripomočkom ni mogoče obnoviti particij nad 1 GB (vendar je na internetu mogoče najti distribucije z aktivatorji, čeprav je njihova uporaba v smislu mednarodnega prava nezakonita).

DMDE predelava particij

DMDE je drug program za prenos iz RAW-a v normalno obliko diskov in particij katere koli vrste.
V aplikaciji je izbran fizični disk z RAW formatom (potrditveno polje na zaslonu se ne odstrani!), Ki ga je mogoče vizualno označiti s podčrtano, barvo, velikostjo ali datotečnim sistemom, potem pa ga je treba izolirati in gumb za odkrivanje obsega pritisniti nekoliko nižji. Nato preverite vsebino s klikom na gumb za prikaz razdelka. Če je to točno tisto, kar potrebujete, se uporabi gumb za obnovitev, nato se operacija potrdi in po končanem postopku pritisnete gumb "Uporabi". Da bi se izognili napakam, čeprav to ni potrebno, je zaželeno, da ponovno zaženete sistem.

Nekaj ​​besed na koncu

To so glavne metode za obnovitev poškodovanega formata HDD. Tu so bili podani le najbolj priljubljena orodja in programi. Na internetu lahko najdete številne druge zanimive pripomočke, vendar vse, kar dokazujejo mnenja strokovnjakov in uporabnikov, ki delajo na podobnih načelih. Pri spreminjanju formata v sistemuOddelek uporablja iste metode, vendar je v tem primeru zagon narejen iz izmenljivih medijev, glavno orodje pa deluje samo ukazna konzola ali prenosne različice zgoraj opisanih programov (na primer TestDisk).

Sorodne publikacije