Intel GMA 950: funkcije, pregled, overclocking in pregledi

Integrirani video pospeševalnik Intel GMA 950 je bil del serije 940 G in 945 G sistemskih logičnih kompletov, ki so zagotavljali osnovno raven grafičnega podsistema, tako za namizne kot za mobilne računalnike. V prvem primeru je bila najbolj optimalno uporabljena v pisarni za izvedbo najpreprostejših nalog. V drugem pa je znižana poraba energije zagotovila večjo avtonomnost prenosnega računalnika. Gre za ta integrirani grafični mikrokrmilnik in bo šel v tem preglednem jeziku.

Ninja Accelerator

Najmanj produktivni grafični izdelki so včasih pripadali Intel GMA 950. Video adapter tega modela, kot je bilo že omenjeno, je bila vgrajena rešitev. Zato je bilo najprimernejše, da ga uporabljamo kot del pisarniških računalnikov. Ta strojna oprema vam omogoča, da izvajate najmanj iznajdljive naloge. Mednje spadajo brskalnik, multimedijski predvajalniki in pisarniški paketi. Tudi ta seznam se lahko dopolni z zastarelimi igračami, vendar bo v tem primeru kakovost slike zelo in zelo skromna. Zato, glede na računalnik opremljen samo s takim pospeševalnikom, kot popoln igralni sistem ne more, ampak za pisarniški računalnik, je zelo primerna.

Značilnosti procesorske naprave grafičnega pospeševalnika

V tehnologiji z tolerancami 130 nm je bil izdelan silicijev kristal Intel GMA 950. Specifikacije kažejo porabo energije pri 7 W.Ima samo 4 grafične procesorje, rasterizacijski blok pa je samo 1. Grafični podsistem v kompleksu deluje na frekvenci 250 MHz. Glavni priključek za priključitev v tem primeru je analogni VGA. V nekaterih primerih je za video izhod mogoče uporabiti tudi digitalna vrata DVI. Ampak o podpori glavni priključek za te namene danes HDMI v tem primeru ne more biti jezik za razlog, da v času oblikovanja GMA 950 je bil še v razvoju.

Pomnilniški podsistem

Poseben namenski pomnilnik za Intel GMA 950 ni bil zagotovljen. Toda tak inženirski pristop je značilen za integrirane grafične kartice. Del sistemskega pomnilnika na ravni Bios je rezerviran za potrebe grafičnega podsistema in z njim lahko komunicira samo grafični vmesnik. Največji video medpomnilnik je 224 MB. Vrsta pomnilnika v tem primeru je lahko samo DDR2 z največjo frekvenco 800 MHz, velikost bitov za povezavo z vodilom pa je enaka 64 bitov. To je zelo skromna tehnična specifikacija, ki bistveno zmanjša zmogljivost video podsistema.

Gonilniki

Windows Vista je glavni operacijski sistem za Intel GMA 950. Windows 7 in druge poznejše različice te sistemske programske opreme imajo že vgrajene gonilnike za ta adapter. Toda v primeru glavnega operacijskega sistema "Vista" in starejših različic jih je bilo treba namestiti ločeno. Firmware je bil razvit tudi za operacijske sisteme, kot sta MacOS in Linux. Toda UNIX je ni mogel podpretipohvali Ta operacijski sistem je zdaj zelo redko na voljo na namiznih računalnikih, zato je neprimerno razvijati gonilnike za to posebej.

Pospešeni potencial

Kot smo že omenili, je bila standardna taktna frekvenca za ta adapter 250 MHz. Vendar pa je bila možnost njegovega overclocking, in s tem vse dodatne zahteve za celoten sklop osebnega računalnika ni bilo predloženo. Potrebno je bilo le namestiti GMABooster iz Intela. Potem je bilo potrebno zagnati in nastaviti novo vrednost urne frekvence. Razvijalci so tako omejili uro frekvenco na 250–400 MHz. Njena rast v tem primeru je bila trdna 60%. V resnici pa je zmogljivost grafičnega podsistema precej nepomembna. Ključni dejavnik v tem primeru so skromni parametri pospeševalnika in ni bilo povečanja pogostosti določenega povečanja v smislu učinkovitosti.

Sintetični preskusi

Precej skromni rezultati pri Intel GMA 950 pri sintetičnih testih. Ampak nekaj drugega, da pričakujejo od vgrajene grafične kartice ni treba. Kot nasprotnik so najbolj optimalno izbrani GMA 3150 in GMA 500 od Intel in Mirage 3 671MH iz SIS. To so vsi integrirani pospeševalniki in imajo enako raven učinkovitosti. Pri preskusu 3 DMark 06 ti adapterji pridobijo naslednje pogojne točke:
 • GMA 3150 - 144.
 • GMA 950 - 107.
 • Mirage 3671 MX - 68.
 • GMA 500 - 68.
 • GMA 3150 se lahko šteje za odločitev o igralništvu na vstopni ravni, in glede na rezultate tega testa je jasno, da junak našega članka na njegovo raven ni dovolj. Tudiopažamo, da imajo celo diskretni grafični adapterji začetnega razreda višjo zmogljivost.

  Rezultati v igrah

  Nekatere igre so še vedno na voljo s to rešitvijo, čeprav je grafični procesor, ki ni igralni sistem, Intel GMA 950. Igre lahko v nekaterih primerih potekajo z zmanjšano ločljivostjo in manjšo kakovostjo slike. . Glede na rezultate preskusov na tem pospeševalniku se lahko uvedejo naslednji projekti:
 • Mafija z ločljivostjo 800 x 600 in celo s kakovostnimi slikami.
 • GTA v različici San Andreas v formatu 640 × 480 povprečna kakovost slike in 16-bitni format slike.
 • Civilizacija 4 v 1024x768 in z visoko stopnjo podrobnosti.
 • Starejši zvitki v modifikaciji mornaričnega vetra. Treba je imeti ločljivost 800 x 600, kakovost slike pa je povprečna.
 • Hitman: Začeli se bodo tudi pogodbe pri 800 x 600 in povprečna stopnja podrobnosti.
 • V vseh zgoraj navedenih igrah število okvirov ne pade pod 30, zaradi česar so v udobnem "igranju".

  Ocene lastnikov

  Grafična kartica Intel GMA 950 je namenjena predvsem delovanju računalniških sistemov v pisarni. Praviloma so v tem primeru rešene najpreprostejše naloge, vključno z urejevalniki besedil, pisarniškimi paketi, brskalniki in multimedijskimi predvajalniki. Pri izvajanju takšne kode je obremenitev video podsistema osebnega računalnika minimalna. S takšno programsko opremo brez težav GMA 950 obvladuje preproste logične igre, kot so šah, dama ali "morska bitka". VV tem primeru so zahteve za "železo" minimalne in možnosti obravnavanega pospeševalnika so povsem zadostne za njihovo uspešno delovanje.
  Poleg tega je mogoče opozoriti, da ta adapter omogoča izvajanje strategij po korakih, kot so črvi ali junaki moči in moči; Magic III. Tudi preprosti grafični urejevalniki razreda Paint.Net na računalniku s tem video pospeševalnikom bodo prav tako šli. Prav tako lahko lastnik sistemske enote z GMA 950 razvije preprosto spletno stran ali začetni program. Zdaj to ne bo pravilno delovalo na takšni strojni opremi. To so zahtevne, z viri intenzivne igre najnovejše generacije in grafičnih paketov. V tem primeru je prisotnost diskretne grafike obvezna. Tako imajo ocene lastniki tega pospeševalnika.

  Sklep

  Seveda visoki pospeševalnik ni Intel GMA 950. Ampak za svojo nišo je vreden adapter, ki se brez težav spopada z najpreprostejšimi in najpogostejšimi nalogami danes. Tudi nekatere zastarele igre na tej napravi bodo izginile.

  Sorodne publikacije