Razlika med 64-bitnim 32-bitnim sistemom Microsoft Windows

Uporabniki morajo pri nakupu računalnika ali prenosnika brez nameščenih operacijskih sistemov pogosto sami namestiti operacijski sistem Windows. Ampak včasih je povsem nejasno, kakšne vrste bi izbrali za prihodnji sistem. Da bi vaš terminal deloval s polno močjo, morate jasno razumeti, kakšna je razlika med 32-bitnim sistemom in 64-bitnim sistemom. Če želite izvedeti vse subtilnosti delovanja OS z drugačno arhitekturo, boste morali narediti majhen izlet v zgodovino in se osredotočiti na nekatere pomembne vidike, ne le na del programske opreme, temveč tudi na komponente strojne opreme.

Razlika med 64-bitnim 32-bitnim sistemom Microsoft Windows: splošne določbe

Če pogledate grafični vmesnik kateregakoli znanega sistema Windows, ki pripada le eni generaciji, se ne razlikujejo povsem od zunaj. Vendar programska oprema, ki jo uporabnik poskuša namestiti na računalnik ali prenosni računalnik, ne deluje vedno pravilno, v primeru nezdružljivosti nameščenega operacijskega sistema pa program ne bo samo deloval, ampak ga sploh ne bo namestil.


Na svetu se skrivnostno verjame, da je glavna razlika med 32-bitnim sistemom od 64-bitnega sistema Windows (Windows XP in novejšim) ta, da so sistemi s arhitekturo x64 produktivnejši, če podpirajo veliko večje število. v procesu informiranja. Toda takšna obdelava se ne izvaja s programskimi komponentami samega operacijskega sistema, ampak je nameščena na računalniku"Železo". Zato je, da bi popolnoma razumeli razliko med Windows 8132 bitov od 64 bitov (vendar, kot vse druge spremembe, za katere obstajata dve različici izvršitve), je treba paziti na glavne komponente strojne opreme.

Malo o procesorjih

Srce katerega koli računalnika je osrednji procesor, ker ima on levji delež izračunov. Včasih je Intel razvil 32-bitno arhitekturo, ki je bila prvič uporabljena v procesorjih serije 80386, ki so bili pozneje označeni kot i386. Zelo malo označevanja procesorja se je začelo označevati kot x86.


Arhitektura 64 bitov po sodobnih standardih je pred kratkim uvedla AMD. Zaradi razširjenih zmogljivosti procesorjev je bilo potrebno uporabiti njihov polni potencial, zato je potrebno ustvariti operacijske sisteme in programsko opremo, ki bi lahko v celoti izkoristila računalniške zmogljivosti CPE. Toda kakšna je razlika med 64-bitnim 32-bitnim sistemom in procesorjem? Glavni problem pri obdelavi zahtevkov za programsko opremo je, da je treba informacije nekje shraniti. In z RAM-om ni ničesar skupnega. V samih procesorjih obstaja poseben ultra-hiter spomin, ki je predstavljen v obliki posebnih celic in se pogosto imenuje register. Razlika je očitna: ena celica s 64-bitno arhitekturo lahko vsebuje dvakrat več informacij (kot je jasno, 64 bitov proti 32). Toda kako deluje procesor?
Za en cikel pri uporabi 32-bitnegastruktura procesorja v maksimumu lahko obdeluje le 4 bajtov informacij (8 bitov x 4 = 32 bitov). Če blok vsebuje več kot 32 bitov, mora biti procesor ponovljen ali večkrat. S 64-bitno arhitekturo prehod v naslednjo zanko zahteva le, če blok presega 64 bitov. Vendar je celo obdelava podatkov, ki vključuje več konverzij, veliko hitrejša (samo z zmanjšanjem števila ciklov).

Komunikacija CPU z RAM-om

Druga razlika 32-bitnega sistema od 64-bitnega se nanaša tudi na RAM, saj je neposredno vključen v obdelavo informacij. Naslavlja CPU, vendar so naslovi točno shranjeni v istem ultra hitrem pomnilniku. Tako lahko pri bitni hitrosti 32 bitov procesor dostopa samo do pomnilniških naslovov s skupno 2 ^ 32 stopinjami in pri uporabi 64-bitne strukture - 2 ^ 64 stopinj. Na podlagi tega je enostavno sklepati, da je podprta največja količina RAM-a. 2 ^ 32 stopinj je 4 GB in 2 ^ 64 stopinj - že 16 Eb (eksabajtov). Seveda je to vsa teorija, saj takšne količine RAM-a še niso ustvarjene (čeprav je spet teoretično mogoče). Poleg tega ni potrebe po tem, ker za danes ni programske opreme, ki bi zahtevala tako velike zmogljivosti. Če v računalnik namestite operacijski sistem, ki temelji na x86, ne boste mogli uporabljati več kot 4 GB pomnilnika RAM, ne glede na to, koliko ste tam namestili dodatne proge (sistem preprostone "glej"). Pri sistemih x64 je mogoče palice namestiti celo v neskončnost. Poleg tega je kljub največ 4 GB za 32-bitne sisteme na voljo samo 3 GB! Toda to je ravno v primeru operacijskih sistemov.
Kar se tiče samega operacijskega sistema v obliki programske opreme (na primer Windows 10), je razlika med 32-bitnim sistemom in 64-bitnim sistemom v tem, da arhitektura x86 lahko uporablja največji RAM in x64 ni.
Samo teoretično bi moral 64-bitni OS po definiciji delovati s kapaciteto 16 Eb, v praksi pa je omejitev samo 192 GB.

Dodatne funkcije

Med drugim je razlika med 32-bitnim Windows 764-bitnim sistemom (ali OS drugih generacij) lahko prikazana tudi na ravni programske opreme. Na primer, za sistemski predpomnilnik na sistemih x86 je mogoče rezervirati največ 860 MB, medtem ko 64-bitni podprti nosilec doseže 1 TB.
Druga značilnost sistemov x64 je razpoložljivost vgrajene zaščite DEP, katere glavni namen je preprečiti izvajanje neznanih programskih programčkov v neuporabljenih pomnilniških celicah. Nazadnje, sistemi x64 imajo orodje Kernel Patch Protection, ki je nekoliko podobno prejšnji funkciji, vendar je njegov namen blokirati spremembe v jedru sistema in preprečiti obdelavo podatkov na strojni opremi, namesto na ravni programske opreme, ki se pogosto uporablja za voznike, ki nimajo gonilnikov digitalni podpis.

In zadnji. Kljub temu, da je v prisotnosti 8 GB RAM-a v sistemih 64 bitnih virtualnihpomnilnika sploh ni mogoče uporabiti (zahteve se pošljejo neposredno v RAM z obdelavo prenesenih komponent, namesto da se shranijo na trdi disk, ko pokličete ostranjevalno datoteko). Seveda ni nobenega smisla v tem, kljub temu

Datotečni sistemi

Eno najbolj spornih vprašanj za vse uporabnike je razumevanje datotečnega sistema, ki se uporablja pri namestitvi operacijskega sistema Windows z drugačno arhitekturo. Danes so najpogostejši standardi FAT32 in NTFS.
Toda prvi ima na začetku nekaj 32 bitov in lahko upravlja z datotečnimi predmeti, ki niso večji od 4 GB. Za NTFS takih omejitev ni. Tudi z 32-bitno arhitekturo Windows, vendar z uporabo NTFS, se zmogljivost računalnika bistveno poveča. To se doseže z "razumno" porazdelitvijo prostora na disku. FAT32 v določenem smislu velja za moralno zastarelo strukturo, vendar včasih brez nje ne more. In to je povezano s procesi namestitve operacijskega sistema, ko se kot medij za shranjevanje uporablja katerikoli USB-pogon.

Razumevanje prednostnih nalog in UEFI BIOS

Pomembno vlogo imajo tudi primarni I /O sistemi (zastareli BIOS in novejša sprememba UEFI).
In to ni niti njihov neposredni namen (prepoznavanje "železa", ohranjanje informacij o njem itd.), Ampak da so zelo tesno povezani z datotečnimi strukturami, ki jih je mogoče najti na namestitvenih medijih. ali na trdih diskih. Razlaga tukaj je dokaj preprosta. Čenamestitev operacijskega sistema Windows je narejena iz UEFI, izmenljivi nosilec mora imeti datotečno strukturo FAT32, ker se prvotni medijski sistem NTFS ne prepozna.
V BIOS-u lahko uporabljate oba, vendar se ponavadi pojavijo težave pri namestitvi, ko namestitveni program pove, da izbrane particije ni mogoče namestiti.

Slogi razdelkov

V primeru zgornje napake je treba del pretvoriti iz GPT v MBR in obratno. Toda z MBR (glavnimi zagonskimi zapisi) lahko delate samo na OS, ki temelji na x86. Po drugi strani pa, če namestite Windows na trdi disk z 2 TB ali več, MBR s takimi nosilci ne deluje, to pomeni, da celotna razpoložljiva velikost ne bo vidna. Da bi disk lahko v celoti uporabili, mora imeti slog razdelka GPT. No, samo zaprt krog, torej, preden namestite OS na vaš računalnik, je potrebno predhodno preveriti skladnost z vsemi merili in nameščenim operacijskim sistemom, tako primarnim sistemom kot strukturo datoteke in slog particije.

Razlika med sistemi 32 bitov in 64 bitov: problem učinkovitosti delovanja programske opreme

Še ena ovira je pravilno delovanje programske opreme, nameščene v računalniku. Pomembno vlogo igrajo tudi arhitektura in "železo" ter sam operacijski sistem. Glavna razlika med 64-bitnim 32-bitnim sistemom v tem primeru je, da bo vsaka aplikacija, zasnovana za arhitekturo x86 v 64-bitnem okolju, delovala kot nič. Ravno nasprotno - nikakor ne! Ista stvar, mimogrede, velja za ingonilnike naprav. Prepričajte se, da Windows x64 preprosto podpira izvajanje aplikacij s arhitekturo x86.
Samo poglejte korenski imenik sistema, kjer lahko najdete mape System32 in SysWOW64. Na prvem mestu so komponente, odgovorne za pravilen zagon 32-bitnih programov v 64-bitnem okolju, druga pa samo za 64-bitne aplikacije, vendar je nekakšen dvojnik, saj lahko najde natanko iste aplete in knjižnice. ki so v mapi System32. Enako velja za imenike, za katere je nameščena programska oprema. V 64-bitnem OS sta za to na voljo dve mapi Program Files, ena od njih pa ima oznako "x86", kar pomeni njen namen za shranjevanje 32-bitnih datotek. Na poti se lahko preuči še ena razlika med 32-bitnim sistemom in 64-bitnim sistemom. 1C zelo pogosto povzroči, da uporabniki dvomijo v to, kakšne vrste bitov daje prednost, da se zagotovi pravilno delovanje paketa. Nekateri trdijo, da ni razlike, drugi pa samo 64-bitni OS. Kdo ima prav? Glede hitrosti dela se izkaže, da razlika ni posebej opazna. Samoumevno je, da če je strežniški del nameščen na terminalu s 4 GB RAM-a, bi moral imeti nekaj 64 bitov. Po drugi strani pa je z minimalnimi kazalniki povečanje bitnosti potrebno le za doseganje višjega merjenja in uvajanja, ki nima nobene zveze s hitrostjo dela.

Kaj naj izberem pri namestitvi sistema Windows v računalnik?

Toda kakšen sistemizbrali sami? Mnogi se zdi, da so že našli odgovor na to vprašanje. Seveda imajo 64-bitni sistemi, tako v smislu strojne kot programske programske opreme, bistveno višjo zmogljivost in skrite potencialne zmožnosti. Če nameravate v prihodnosti nadgraditi "železo" (zamenjavo strojne opreme z novejšo), je seveda bolje namestiti in spremeniti Windows (ali kateri koli drug operacijski sistem) z bitnim x64. Toda v prisotnosti razmeroma šibke konfiguracije, ki ne namerava uporabiti programsko intenzivnih programskih izdelkov, delali boste le s pisarniškimi dokumenti, arhitektura OS x86 pa bo dovolj. Ampak, če načrtujete prihodnost, morate jasno razumeti, da je zdaj težnja za povečanje bitnosti (medtem ko je načrtovan prehod na 128 bitov), ​​in 32-bitni sistemi v bližnji prihodnosti lahko preprosto moralno zastareli. Vendar pa takšen prehod, če in kdaj se lahko zgodi, še ni znan. Poleg tega ima večina 64-bitnih struktur še vedno precej močan potencial, ali tako rekoč, varnostno rezervo.

Epilog

Če povzamemo, lahko izpostavimo nekatere glavne razlike med obravnavanimi sistemi:
  • 64-bitna arhitektura ima višjo zmogljivost, vendar je zelo zahtevna za strojni del;
  • 32-bitni sistemi so relativno poceni in so primerni za uporabo na računalnikih samo najpreprostejši programi;
  • Pri izbiri operacijskega sistema je treba upoštevati minimalne zahteve glede konfiguracije in omejitev (na primer glede na obseg).DELOVANJE pomnilnika in trdih diskov);
  • V prihodnosti se je treba osredotočiti na nadgradnje, prednost pa je treba nameniti 64-bitnim kompleksom;
  • Za uporabo 32-bitnih operacijskih sistemov na "železu", ki podpira 64-bitno arhitekturo, je to nepraktično (celoten potencial ne bo stisnjen).
  • Sorodne publikacije