Procesor Intel Celeron D 331 Prescott: pregled, funkcije

Celeron D 331 procesorji podjetja Intel so bili zasnovani za pripravo računalniških sistemov na začetni ravni. Takšni računalniki so imeli nizko hitrost in omogočali so reševanje najenostavnejših nalog. Gre za to sprejemljivo rešitev mikroprocesorja in bo obravnavana v tem preglednem članku.

Specializacija

Intelovi mikroprocesorski izdelki v okviru računalniške platforme LGA775 so bili razdeljeni tako: arhitektura v tistem času je imela visoke frekvence in je bila opremljena z večjo količino hitrega predpomnilnika. Zato so te CPE še vedno pomembne in zagotavljajo precej visoko raven učinkovitosti.
 • Osebni računalniki srednjega razreda so temeljili na čipih Core 2Duo. Njihova ključna razlika v primerjavi s starejšimi modeli je zmanjšano število računalniških blokov. Če so starejši čipi Core 2Quad imeli štiri računalniške enote, potem so mikroprocesorji Core 2Duo le dva. Zato je bila raven zmogljivosti takih računalniških sistemov bistveno nižja.
 • Začetni računalniki v priključku procesorja so temeljili na CPU linije Pentium. Ta skupina rešitev ni temeljila na arhitekturi jedra, temveč na NetBurstu. Slednji je bil takrat zelo zastarel. Zato je bila učinkovitost teh čipov zelo nizka.
 • Večina proračunskih osebnih računalnikov je temeljila na procesorskih napravah Celeron.Eden ali dva računalniška bloka v zastareli arhitekturi z nizkimi frekvencami in manjši obseg predpomnilnika sta takim čipom omogočala, da sta v tistem času obravnavala samo najpreprostejše naloge. V tej skupini je značaj tega pregleda - Intel Celeron D 331.
 • Možnosti

  Na Celeron D 331 je bilo mogoče najti dve možnosti dobave. Najcenejša od njih glede stroškov je bila Trail. Intel je v svoje podjetje vključil čip v zaščitno transportno škatlo iz plastike, nalepko - logotip, potrdilo o skladnosti in uporabniški priročnik. To možnost so najpogosteje kupovala velika podjetja, specializirana za sestavljanje sistemskih enot. Kasneje so ločeno kupili hladilni sistem po zelo nizkih veleprodajnih cenah, kar je omogočilo manjše prihranke na vsakem računalniku. Druga možna možnost dostave je polje. V tem primeru je bil seznam dobav dopolnjen s kartonsko škatlo, hladilnikom za osebje podjetja "Intel" in cevjo iz termopasta. V tej obliki je ta mikroprocesor že pridobil majhne zbiralnike računalniških sistemov.


  Osnovni parametri CPU

  Kot smo že omenili, je glavni priključek za procesorje za obdelavo podatkov - vtičnica 775. Ta čip je vseboval en računalniški modul, katerega kodno ime - Prescott . Njena nazivna frekvenca je 26 GHz. Med ostalimi lastnostmi Celerona D 331 je tudi razpoložljivost podpore za 64-bitno računalništvo. To pomeni, da sodobne pisarniške aplikacije, ki temeljijo na takšni strojni opremi, še nisolahko deluje

  Cache. RAM

  Že eno število procesorskih jeder tega modela kaže, da je opremljeno s sistemom za predpomnilnik vseh dveh ravni. V tem primeru je velikost prvega le 16 KB, druga pa 256 KB. Že ta okoliščina zelo negativno vpliva na delovanje računalniškega sistema kot celote. Krmilnik RAM-a ni bil del mikroprocesorja, temveč se nahaja v severnem čipu »set sistemske logike. Praviloma je podpiral dvokanalni način in lahko deluje le z DDR2 pomnilnikom. Poleg tega bi morala biti priporočena frekvenca čipnih modulov 533 MHz. Največja količina RAM-a v tem primeru je bila omejena na 4 GB.


  Termični paket. Tehnološke značilnosti

  Značilnosti Celerona D 331 kažejo, da termični paket te CPE ne presega 84 W, njegova najvišja dovoljena temperatura pa je 67 0 C. Danes se tega mikroprocesorja ne da imenovati energetsko učinkovita rešitev, temveč po standardih iz leta 2005. leto je bil še vedno tako. Silikonska podloga tega čipa je bila izdelana z uporabo tehnologije z toleranco 90 nm. Tudi ta proces je postal popolnoma zastarel, vendar je bil v času začetka prodaje te modifikacije mikroprocesorja napredoval.

  Seznam nalog

  Zgoraj omenjeno število procesorskih jeder te spremembe ne omogoča zagotavljanja visoke ravni učinkovitosti. Zato je tak čip najbolj uporaben samo za najpreprostejše naloge. ZaSlednje vključujejo različne pisarniške pakete, brskalnike, računovodske in bančne programe, multimedijske predvajalnike in preproste igrače. Toda bolj intenzivne aplikacije na takem čipu se ne bodo začele.

  Stroški

  V tem trenutku lahko še vedno najdete procesor proste prodaje Celeron D 331. Tako v novi državi kot v starem. V slednjem primeru ga je mogoče kupiti na domačih trgovskih tleh po ceni 70-100 rubljev. Tudi stanje CPE-ja v tem primeru je mogoče le ugibati. Pogosto so ti čipi overclockani in delujejo na meji svojih zmožnosti. Ko prvič neuspeh pri njegovem delu, lastnik prodaja tak računalnik v celoti ali v delih. Zato v tej obliki ta model mikroprocesorja ni močno priporočljiv za nakup. Možno je tudi kupiti polprevodniško napravo v novem stanju že na kitajskih platformah za trgovanje na internetu. V tem primeru bo njegov strošek 300-350 rubljev. V tej obliki je modifikacija procesorja vredna nakupa samo za popravilo sistemskih enot na osnovi LGA775.

  Ocene. Prednosti in glavna pomanjkljivost

  Samo ena pomembna pomanjkljivost je vtičnica za procesor 775: ta računalniška platforma je trenutno zastarela. Samo najbolj produktivni čipi le delno izpolnjujejo sodobne zahteve. Junak tega pregleda se nanaša na segment najmanj učinkovitih procesorjev. Zato je treba takšen mikroprocesor uporabljati le kot del računalniških sistemov z nizkimi zmogljivostmi. To je, obLastniki povratnih informacij ta čip imenujejo odlična rešitev za pisarniške računalnike. Prednosti vključujejo stroške in zanesljivost tega mikroprocesorja.

  Zaključek

  V okviru tega gradiva je bil upoštevan model mikroprocesorja Celeron D 331. Nekaj ​​izjemnega, tudi v času izdaje, se ni moglo pohvaliti s tem čipom. To je tipičen CPU, zasnovan za proračunske sistemske enote. Tako ga uporabljajo lastniki do danes. Seveda je treba tak računalnik nadgraditi. To je tisto, kar bi morali razmisliti lastniki takšnih blokov pisarniškega sistema.

  Sorodne publikacije