Procesor Intel Xeon 5440: Pregled, funkcije in pregledi

Xeon 5440 je strežniška procesorska rešitev za ustvarjanje visoko zmogljivih računalniških sistemov. Pregled tega modela CPU, njegovih značilnosti in povratnih informacij lastnika o tem polprevodniškem kristalu bomo podrobneje predstavili v članku.

NIC procesorske naprave

Glavno področje uporabe PROCESORJEV Xeon 5440 so strežniki. Poleg tega je procesor dejansko zelo vsestranska rešitev in se lahko uporablja tako v računalniškem sistemu vstopne ravni kot v visoko zmogljivem omrežnem računalniku srednjega in celo premium razreda. V prvem primeru se uporablja samo en tak čip, v strežniku srednji strežnik - 2, v bonus računalnik pa je treba namestiti samo 4 podobne procesorje, kar je največja dovoljena konfiguracija za ta model CPE.


Razpoložljive možnosti. Kaj je proizvajalec vključil v njih?

VOX je najpogosteje najdeni cenik za možno različico Xeon 5440. Značilnosti same CPE v tem primeru so bile označene na kartonski škatli. Sam čip je bil v zaščitni embalaži iz prozorne plastike. Tudi proizvajalec je vključil blagovno znamko hladilnega sistema (vključuje hladilnik in termopast), garancijsko kartico in seveda uporabniški priročnik. V komercialnih ponudbah je redko mogoče najti varianto dobave TRAIL-a. V njem ni bilo nobenega blagovne znamke hladilnega sistema in stroškov za to zaradi tegabil precej nižji.

Arhitektura silicijskega kristala

Harpertown je kodno ime arhitekture, ki je osnova Intel Xeon 5440. Značilnosti te procesorske naprave kažejo, da je sestavljen iz štirih popolnih fizičnih jeder. Izdelani so po standardih 45 Nm tehnološkega procesa. V tem čipu ni podpore za lastniško tehnologijo logičnega večjedrnega omrežja. Kot rezultat, na ravni programske opreme dobimo vse štiri logične tokove obdelave informacij.


Za razliko od sodobnih osrednjih procesorjev ta strežniški izdelek ni vključeval niti severnega mostu niza sistemske logike niti integrirane grafične kartice v silicijevem kristalu. In če odsotnost slednjega ni tako kritična za visoko zmogljiv računalniški sistem, ker je v takšni situaciji potrebna le diskretna grafična kartica, potem ločen severni most znatno zmanjša zmogljivost računalnika zaradi dejstva, da izmenjava podatkov iz RAM-a ni tako hitra.

Frekvenca

V tem CPU ni nobene podpore za takšno blagovno znamko tehnologije, kot je Intel kot TurboBuster. V skladu s tem se taktna frekvenca med procesom računalniškega sistema ne spreminja, ne vpliva na temperaturo polprevodniškega kristala niti na stopnjo kompleksnosti izvršljive kode. Dejanska frekvenca vodila za to procesorsko napravo je 333 MHz (efektivna vrednost 1333 MHz), multiplikator proizvajalca pa je določen na 85. Posledično lahko v nominalnem načinu ta procesor deluje pri 283 GHz.

Predpomnilnik: organizacija in količina

Še en pomemben minus v primerjavi s sodobnimi procesorskimi napravami je organizacija predpomnilnika v Xeonu 5440. Najnovejše generacije procesorjev so obvezno opremljene s sistemom predpomnilnikov 3 2. ravni. Taka organizacija hitrega pomnilnika lahko bistveno poveča hitrost. V obravnavanem CPU samo 2 ravni predpomnilnika. Prva ima volumen 256 kb, ki je razdeljen na 4 segmente po 64 kb. Posamezen segment lahko neposredno komunicira samo z določeno enoto za obdelavo kode. Poleg tega so ti 64 kb razdeljeni na segmente po 32 kb. Eden od njih shrani podatke, drugi pa kodo. Druga raven je sestavljena iz dveh skupin po 6 MB. To pomeni, da je v velikosti vsote predpomnilnik druge ravni 12 MB. Prav tako je treba opozoriti, da lahko vsaka skupina izmenjuje informacije samo z določenim parom računalniških jeder. Predpomnilnik tretje ravni, kot je bilo že omenjeno, ni prisoten na tej procesorski napravi.

RAM. OCP Controller

Procesor Xeon 5440 ni imel vgrajenega krmilnika MEMORY. Kot smo že omenili, je bila ta komponenta računalniškega sistema del čipov. Trije sklopi sistemskih logičnih sklopov so izdali Intel za procesorski priključek LGA771:
 • G3X.
 • G4X.
 • P4X.
 • Vsi so bili izostreni z pomnilnikom DDR2. Priporočena frekvenca modulov je 1066 MHz. Največja količina RAM-a za konfiguracijo z enim procesorjem je 16 GB.

  Poraba energije. Temperaturne značilnosti CPE. Energetska učinkovitost

  Vrednost porabe energijenamestil proizvajalec pri oznaki 80 W. Glede na to, da predpomnilnik vključuje samo dve ravni, kristal pa je izdelan s 45 nm tehnologijo, dobimo popolno skladnost s tehničnimi lastnostmi CPE-ja in njegovega toplotnega paketa. Najvišja vrednost temperature silicijeve osnove za to procesorsko napravo je 67 ° C. V nominalnem načinu ta čip deluje v temperaturnem območju od 40 do 55 ° C. To pomeni, da je iz položaja temperaturnega načina v tem CPU resnično velika varnostna meja.

  Pospeševanje

  Skromna procesorska rešitev z vidika povečanja produktivnosti je Xeon 5440. Lahko jo pospešimo le s povečanjem zmogljivosti sistemskega vodila na matični plošči. Multiplikator frekvence CPU je blokiran pri oznaki 8.5. Nazivna frekvenca sistemskega vodila je v tem primeru 333 MHz ali efektivna 1333 MHz. V primeru overclockinga, kot kaže praksa, se te vrednosti lahko povečajo z zračnim hlajenjem 410 MHz in 1640 MHz. Ob upoštevanju faktorja CPU 85 dobimo resnično 35 GHz ali 20-odstotno povečanje hitrosti. Vrstni red razpršitve je v tem primeru sestavljen iz naslednjih faz:
 • Frekvence vseh komponent računalniškega sistema se zmanjšajo (za to lahko uporabite BIOS ali specializirano programsko opremo), razen sistemskega vodila.
 • Postopoma poveča frekvenco sistemskega vodila. Potrebno je nadzorovati, da frekvenca drugih komponent računalnika ni presegla omejitve (na primer za RAM).
 • Po vsakem povečanju frekvence sistemskega vodila se izvede preskusstabilnost računalniškega sistema z uporabo posebne programske opreme.
 • Po doseganju meje stabilnosti se napetost na CPU v prihodnosti poveča, nato pa se izvede preverjanje stabilnosti.
 • Nato se postopno poveča frekvenca faze avtobusa in napetost na CPU. Ko napetost 135 doseže maksimalno vrednost procesorske frekvence.
 • Testi

  Primerjava v nominalnem načinu Xeon 5440 in Core i5 3. generacije bo pokazala brezpogojno in polno prednost slednje. Če ujemate frekvenco v obeh čipih in primerjate njihovo zmogljivost, bo razlika približno 20-30 odstotkov. Kot primer v spodnji tabeli so podani rezultati sintetičnega testiranja v paketu AIDA64 obravnavanega procesorja z i5-3750K.

  Rezultati preskusov v AIDA 64  Ime podtesta  E5440 točke  i5 - 3750K, točke

  Razlika, točke  Razlika v odstotkih  CPU QUEEN

  34103  3491  114
  77)

  CPU FOTOGRAFIJA  5903  14314  8411 93)

  1425  CPU ZLIB  1837  ) 12146  509  277  CPU HASH


  )
  2330  2924  594

  34)
  255  FPU VP8  4301  5543
  149)

  1242  289  FPU JULIA  9871  17717  7846  795

  V večini preskusov razlika med pregledanimi CPE in predstavniki trenutne generacije procesorskih naprav ne presega 30%. Izjema v tem načrtu je le CPU PHOTO in FPU JULIA. V tem primeru se bistveno preoblikuje arhitektura in zagotavlja solidno povečanje učinkovitosti.

  Stroški

  Intel Xeon 5440 je prvotno ocenil proizvajalec pri 700 USD (opcijska verzija TRAIL) in pri $ 735 v VOX. Vendar so bile podobne cenovne oznake pomembne za prvo četrtletje leta 2008. Zdaj je ta čip, kot kažejo rezultati testiranja, popolnoma popolnoma zastarel. V novi državi ga je nemogoče kupiti, ker je že dolgo umaknjena iz proizvodnje, skladišča pa so že dolgo razprodana. Toda v uporabljenem stanju lahko tako procesorsko napravo kupite na različnih spletnih dražbah. V tem primeru njegova cena ne bo presegla 50 $, kar v celoti in popolnoma ustreza njegovim specifikacijam.

  Mnenja

  Za svoj čas je bila primerna procesorska naprava Xeon 5440. V strežniške računalnike je lahko vnesla od 1 do 4 kosov. Istočasno je ena CPU ležala na bazi računalniških sistemov vstopne ravni. Če sta bila 2 ali 3 - je bil strežnik srednjega razreda. Štiri takšne mikroprocesorji so omogočili izdelavo visoko zmogljivih strežnikov premijske ravni. Kot del igralniškega osebnega računalnika se lahko uporablja Xeon 5440. V tem primeru mora biti grafična kartica diskretna in zelo produktivna. Prav ta poudarek na lastnikih takšne mikroprocesorske naprave v letu 2007. \ Ttrenutne preglede na celotnem spletu.

  Rezultati

  Še vedno pomemben čip je Xeon 5440. Njegove strojne značilnosti še vedno omogočajo reševanje vseh nalog. Na kaj lahko tako strežniške programske opreme, in vse igrače. V slednjem primeru konfiguracija ne sme biti maksimirana, vendar takšna programska oprema na takšnem računalniku "železo" ne bo delovala zagotovo. Tako je ta procesorska naprava, tudi danes, vsestranska in vam omogoča reševanje širokega nabora nalog.

  Sorodne publikacije