MAZ-7907: tehnične lastnosti, poraba goriva, lastnosti in povratne informacije

Od 60. let prejšnjega stoletja se je proizvodni program avtomobilske tovarne v Minsku udeležil večosnih šasij in traktorjev. Eden od glavnih kupcev oblikovanja in oblikovanja takih strojev je bila vojska. Večosni avtomobili so se pogosto uporabljali kot traktorji in kot premične ploščadi za balistične rakete različnih razdalj.

Vzroki za nastanek

Med hladno vojno so ZSSR in Združene države izmenično ustvarjale raketna orožja, ki povečujejo težo in moč. Tako so v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja Američani razvili interkontinentalno balistično raketo MX s težo skoraj 90 ton. Sovjetska raketa RT-23, ki je sposobna dostaviti do deset ločenih bojnih glav z jedrskim nabojem, se odziva na ta projekt. Obseg takšne rakete je dosegel 10 tisoč km. Vojska je nujno potrebovala močne in prehodne ploščadi za prevoz raketnih kompleksov tega razreda.


Zgodovina ustvarjanja

Oblikovanje nove družine večnamenskih avtomobilov se je začelo spomladi 1983 pod vodstvom Borisa L. Shaposhnika. Družina je vključevala možnost z 12 osmi pod oznako MAZ-7907 in "skrajšana različica MAZ-7906 je imela osem osi. Prišlo je tudi do razlik v pogonskem kolesu - dolga različica avtomobila, ki je uporabljala električni prenos, in na kratkem ohišju, ki se je uporabljalo običajno mehansko. Glavni namen šasije MAZ-7907 je bil transportirati rakete RT-23 z začetno težo več kot 104 ton (projekt Celin-2), skupaj z vso potrebno opremo. Prvi vzorec 12-osnega avtomobila zNosilnost 150 ton je bila zbrana spomladi leta 1985. Malo kasneje je bil sestavljen še en stroj.

Dizelski "konkurent"

Podvozje MAZ-7906 je bilo opremljeno z ladijskim 1500-močnim dizelskim motorjem M-351, ki se je nahajal v sprednjem delu okvirja. Pred njim sta bili dve ločeni kabini, opremljeni z dvema vetrobranskima steklima. Za prenos navora na MAZ-7906 sta bila uporabljena dva hidromehanska štiristopenjska menjalnika. Na škatlah so bili menjalniki za pogon različnih pomožnih mehanizmov avtomobila. Vsako podvozje je uporabljalo 45 pogonskih gredi različnih dolžin in konfiguracij. Avto je bil zgrajen v dveh izvodih leta 1984.

Skupni preskusi

Preizkusi šasije obeh modelov so se začeli naslednje leto. Veliko jih je bilo izvedenih v temi v času Mogilove avtoceste med obvoznico Minsk in začetkom avtoceste do Gomela. Nadaljnje izboljšanje avtomobilov je potekalo na ozemlju vojaške tovarne "Barikade" na območju Volgograda. Dostava na podvozje MAZ-7907 je bila izvedena z železnico. V tovarni so bili stroji opremljeni z utežnimi in celovitimi modeli kompleksa Tsilina-2, po katerem so bili poslani v 7. stražarsko raketno divizijo v regiji Kalininsk. Celotni test je trajal približno eno leto in se je končal septembra 1987. V tem času je velikan MAZ-7907 prešel brez pritožb glede tehničnega stanja več kot 2 tisoč km. Največja hitrost med preskusom ni presegala 25 km /h. Tekmovalec MAZ-7906 je lahko razvil hitrost do 30 km /h. Glede na rezultate preskusov,Tehnične lastnosti MAZ-7907 so se štele za zadostne. V tem primeru je avtomobil pokazal pomembne prednosti pred 8-osno različico. Glavne prednosti jeklene konstrukcije so:
 • Razmeroma nizka osna obremenitev.
 • Udobje v kabini z visoko zvočno in vibracijo.
 • Hitra priprava za premikanje, zlasti pri nizkih temperaturah.
 • Večja prenosna zanesljivost zaradi električnega pogona.
 • Velika prilagodljivost prevoza po železnici.
 • Razgovori so povzročili nizko učinkovitost prenosa električne energije, nizko prepustnost stroja na makadamskih cestah in nezadostno dinamiko overclockinga. Zaradi nizke učinkovitosti prenosa je bila poraba goriva MAZ-7907 pretirana. Diagram prikazuje glavne dimenzije šasije.
  Zaradi tega obe vrsti šasije vojaške opreme nista zadovoljili. Med preskusi ni bilo mogoče najti nobene smeri za izboljšanje lastnosti šasije, zato je bilo nadaljnje delo na projektu MAZ-7907 ocenjeno kot brezupno. Nenazadnje je avto zakopal premirje na projektu "Tsilina-2". Po tem sta obe šasiji vrnjeni v obrat v Minsku.

  Podvozje

  Okvir grebena se uporablja kot osnova za podvozje MAZ-7907. V sredini slednjega je horizontalni šarnir, to je sestavljen iz dveh 6-osnih delov. Ta okvirna enota je omogočila zmanjšanje upogibnih obremenitev v obliki podvozja. Na sliki v članku si lahko ogledate MAZ-7907 na strani.

  V neodvisnih vzmetnih kolesih se uporabljajo hidropnevmatikielementov Takšna shema je omogočila veliko vertikalno gibanje vzmetenja in visoko gladkost gibanja. Poleg tega ima vsak par vgrajenih koles MAZ-7907 pnevmatsko povezavo balanserja, kar še dodatno izboljša prepustnost podvozja.

  Krmilni sistem

  MAZ-7907 vrti edinstven sistem, v katerem se uporabljajo kolesa štirih sprednjih in štirih zadnjih osi. Pri vrtenju volana se sprednje in zadnje osi vrtita na nasprotne strani. V tem primeru se uporablja samodejni sistem krmiljenja za pravilno medsebojno nastavitev kotov vrtenja. Zaradi tega se dolžina stroja 281 metrov ujema s polmerom vrtenja okoli 27 metrov. Na sliki, predstavljeni v članku, lahko zlahka razumemo skupno kinematiko obračanja koles na sprednji in zadnji osi.

  Elektrarna

  Ena ključnih značilnosti podvozja je bila uporaba plinske turbine kot glavnega motorja. VMD-1000TFM je bila posodobljena različica turbine glavnega rezervoarja T-80B. Ena od prednosti takega motorja je bila velika moč, ki je bila približno 1250 litrov. z
  Motor je kot glavna vrsta goriva uporabljal letalski kerozin. In kot rezerva je bilo mogoče uporabiti dizelsko gorivo ali bencin v vseh razmerjih. Motor lahko deluje v pogojih visokega prahu, pri vsaki vlagi in temperaturi. V primerjavi z batnimi motorji je veliko tišja, brez hlajenja, izpušni plini so praktično neobčutljivi. Motor se je nahajal vSprednji del šasije na ločenem okvirju in vrh je bil zaprt s kabino posadke, ki je imela tri sedeže. Kabina je imela tri ločena vetrobranska stekla in je bila opremljena s sistemom čiščenja in klimatizacije. Za dostop do njega sta bila dva vrata, opremljena z zložljivim steklom. Na fotografiji je vidna kopija ohišja, ki je ohranjena.
  Vrtljivi oscilator VSG-625 je z električno energijo dobavil vsa vozlišča šasije MAZ-7907. Konstruktivno, generator ni imel analogov in je bil zasnovan izključno za opremljanje šasije. Vsi električni prenosi so ustvarili oblikovalci raziskovalnega inštituta NIIKE v Novosibirsku.

  Prenos

  Pogon vsakega kolesa je bil izveden iz posameznega elektromotorja modela TSS180-6 z močjo 30 kW. Motorji so bili nameščeni v okvir in vodili kolesa skozi pol osi s kardanskimi tečaji. V kolesnih moljih so bili planetarni menjalniki. Pri izvedbi menjalnika so obstajali dodatni koordinatni menjalniki. Prvotna zasnova MAZ-7907 je omogočala polno hlajenje olja vseh vlečnih motorjev. Toda na izkušenih avtomobilih so obstajali motorji s kombiniranim zračno-naftnim sistemom odvajanja toplote. Enote za nadzor motorja in njihovi radiatorji so bili nameščeni v hladilnih modulih, nameščenih na straneh okvirja na zadnji strani šasije. Na vrhu so bile te naprave zaprte s snemljivimi omarami z odtoki za dovod hladilnega zraka. Na sliki so prikazani napajalni kabli in cevovodi hladilnega sistema, ki gredo do modulov.
  Kolesa so opremljena s posebnimi pnevmatikami ²-207 z nizkonotranji tlak, proizveden v tovarni pnevmatik v Voronežu.

  Naknadni delež strojev

  Oba stroja sta bila dolgo shranjena v tovarni. Redno so sodelovali pri različnih edinstvenih delih. Ena od takih nalog je bila leta 1996 prevoz 90-tonskega plovila na dolžini približno 250 km. Na začetku je šasija MAZ-7907 delovala kot ogromna prikolica in jo je vlekel traktor MZKT-79221. Vendar je uspel raztezati avtomobilski vlak, ki je bil oddaljen približno 30 km, nato pa je izginil iz težav. Naslednja pot na eno stran šasije je bila sama. Ko je bil raztovorjen, so ga spustili v vodo brez kakršnega koli tesnjenja vozlov. Tak preizkus in dolg prosti čas nista bila v prid tehniki - na MAZ-7907 so bili vsi vlečni motorji, avto zavrnjeni in vrnjeni v tovarno v vlačilcu. Na fotografijah si lahko ogledate postopek prevoza ladje.
  Leta 2006 je bilo zbrano eno od dveh šasij, ki se trenutno popravlja. Po zaključku popravila naj bi imetnik rekordnega vozila MAZ v muzej postavil Volat MZKT Volkswagen traktorski obrat na kolesih.

  Sorodne publikacije