Procesor Kaby Lake: pregled, test, povratne informacije

Konec ritma Intelove "teak-yes" pomeni, da je Kaby Lake že postal tretja arhitektura, ki temelji na 14-nm procesorju. Začenši s Broadwellom (5. generacija, "trenutno"), je podjetje uvedlo novo


Jezero Kaby

Prvo uradno lansiranje jezera Kaby je potekalo septembra 2016 in je vključevalo 6 mobilnih procesorjev, namenjenih za vgradnjo v vrhunske prenosne računalnike in mini računalnike. Pokazali so dobre rezultate, v začetku leta 2017 pa je Intel predstavil več kot 25 novih modelov. Glavna značilnost predelovalcev Kaby Lake je podpora Optane Memory in čipov 200. serije. Poleg tega so bile grafike Gen9 posodobljene z Main10 in drugimi video sistemi z zmanjšano porabo energije, vezje pa je bilo popravljeno za izboljšanje frekvenčne krivulje napetosti.
Pregled predelovalcev Kaby jezera
Intel svoje proizvodne linije opredeljuje po segmentih Y, U, H in S. Nedavne spremembe v shemi so otežile določitev segmenta čipa, ki mu pripada, če ne poznate TDP ali sheme jedra. .


Serija Y uporablja procesorje Kaby Lake Pentium, Core m3 Core, 5/7 in Core 5/7 in vPro, 2 in 4 jedra s hiperpopencialno in nazivno toplotno močjo 45 W, ki usmerjene na majhne in lahke mobilne računalnike. Tako nizko porabo energije dosežemo zaradi izredno nizke bazalne frekvence. To vam omogoča namestitev baterije z manjšo zmogljivostjo, ki zagotavlja majhno težo in dolgo življenjsko dobo baterije. Serija U porabi 28 in 15 W, ima 2 jedra s hipertoničnostjo, vendar z veliko višjo hitrostjopogostosti. Vključuje Kaby Lake Pentium, Celeron, Core in 3/7 procesorje. Pogosto so cenejši od serije Y, saj niso omejeni z zahtevami po napetosti in frekvenci in so na voljo v premium igralnih prenosnih računalnikih. Del procesorja je opremljen z dodatnim čipom eDRAM od 64 ali 128 MB, ki služi kot vmesni pomnilnik DRAM z glavnim pomnilnikom in vpliva na hitrost grafike. Čipi serije H imajo nazivno porabo električne energije 45 vatov in zagotavljajo največjo zmogljivost za mobilne naprave. Intel jih promovira pod blagovno znamko VR Ready, kar kaže na njihovo uporabo v sistemih virtualne resničnosti. Na voljo v različnih kombinacijah komponent in zmogljivosti. Serija S je namenjena namiznim računalnikom. Nič posebnega. Izdali smo 3 modifikacije Core in 7 s 4 jedrnimi procesorji Kaby Lake in hipertenzijo, od katerih ena omogoča overclocking, druga pa nizko moč. Prav tako sproščenih je več 4-jedrskih in5 v podobnih spremembah in 2-jedrnih čipov in3.

Medijske zmogljivosti

Čeprav se v smislu funkcionalnosti Intel Kaby Lake ne razlikuje veliko od Skylake, graf kaže očitne izboljšave. Kot pri procesorskih jedrih, je 14nm + procesor lahko povečal frekvenco in izboljšal zmogljivost grafičnega procesorja, vendar so morda bolj impresivne spremembe posodobljene multimedijske zmogljivosti. Osnovna arhitektura grafičnega procesorja Gen9 se ni spremenila, vendar je Intel popravil enote za obdelavo videa z dodajanjem funkcionalnosti in izboljšano zmogljivostjo.

Hkratno strojno pospeševanje 4K

. Podpora za dekodiranje HEVC je 4Kr60 do 120 Mbps, kar je potrebno za predvajanje.vrhunske vsebine in UHD Blu-ray. Zahvaljujoč izboljšavam v procesu lahko tudi 45-vatni Y čipi obdelujejo HEVC 4Kr30 v realnem času. Tako je bila v seriji U in Y dovoljena ena glavnih pritožb proti Skylakeu: pomanjkanje strojnega pospešenega dekodiranja 4Kp60 HEVC Main10. Obstajajo tudi druge izboljšave, ki potrošnikom zagotavljajo zadovoljivo multimedijsko izkušnjo.

Povezljivost

Grafični tok procesorja Kaby Lake U /Y je enak kot pri Skylake. To pomeni, da iGPU istočasno služi do 3 prikazov. Eden od razočarajočih vidikov Skylake, ki ga Kaby Lake-U /Y ni odstranil, je odsotnost lastnega priključka HDMI 2.0 s podporo za HDCP 2.2. Intel se zavzema za dodajanje programa LSPCon DP 1.2. Ta pristop je bil uporabljen na več matičnih ploščah in celo na mini osebnih računalnikih, kot sta Skull Canyon NUC (NUC6i7KYK) in ASRock Beebox-S.

Nabor čipov

Novi koncentratorji krmilnikov PCH so povezani z vtičnicami LGA1151 in tako podpirajo Skylake in Kaby Lake. Serija 100 čipov, kot je Z170, sta tudi združljiva z novimi procesorji po posodobitvi BIOS-a. Danes so Intelovi čipi precej predvidljivi. Serija Z se osredotoča na čipe z več čipi in overclocking, H se razlikuje od pomanjkanja slednjih, Q je namenjen platformam s podporo za vPro, B pa se osredotoča na cenejše rešitve. Obstajajo tudi trije mobilni čipi s podobnimi razlikami, vključno s setom za Xeon v CM238, ki omogoča uporabo novih procesorjev E3-1500 v6.

Združljive matične plošče

Matične plošče za procesorje Kaby Lake - ASUS Maximus IX koda, GIGABYTE Z270X, Supermicro C7Z270-CG, ASRock Z270 MSI Z270 ECS Z270H4-I. Imajo nove krmilnike, vključno z USB 3110 Gbit /s ASMediaASM2142, ki uporablja dva pasova PCIe 3.0 z do dvema priključkoma. Pred tem je bilo za to uporabljeno samo 1 režo PCIe 3.0. Prav tako je bil posodobljen avdio krmilnik Realtek ALC1220: izhod 120 dBa in vhod 113 dBA. Zagotoviti mora najboljšo merljivo kakovost. Omrežna povezava je bila predhodno izvedena s krmilnikom gigabitnega Etherneta Intel I219-V. Velika sprememba bi morala biti uvedba multi-gigabitnega Aquantia 5G /2.5 G AQC107. Novi 10-Gbit /s USB 3.1 vmesnik je na sprednji strani MSI Z270 Gaming M7. Trenutno je aktiviran prek ASM2142 z uporabo dveh RSEE pasov za zagotavljanje ene USB 3.1. Tehnično, vse matične plošče, opremljene s Kaby Lake, bi morale podpirati Optane Memory. LED osvetlitev igra pomembno vlogo tudi pri matičnih ploščah serije 200: manjka le nekaj modelov v vsaki cenovni kategoriji.

Uspešnost

Kot je bilo pričakovano, pri uspešnosti ni bilo nobenih zmag. Po mnenju uporabnikov je 3-GHz Kaby Lake i7-7700K procesor podobno kot Core i7-6700K s 3 GHz uro (s off-line hipertenzijo). Edina razlika je v ohranjanju spomina. Če je Skylake združljiv z DDR4-2133, potem Kaby Lake - z DDR4-2400 pa ne vpliva bistveno na skoraj vsa merila.

Poraba energije

Ena od glavnih prednosti procesorja Kaby Lake je enaka frekvenca pri nižji moči ali visoka pri enaki moči kot Skylake. I7-7700K podpira turbo način 45GHz s toplotno močjo 91 vatov. V vseh procesorjih, ki jih je Kaby Lake preučil, je celo pri ročnem overclockingu poraba blizu ocenjeni, čeprav je ponavadi dobavitelj CPEmočno precenjuje napetost, potrebno za stabilno delovanje čipa.

Overclocking

Glede na povratne informacije uporabnikov, se je njihovo dojemanje povečanja frekvence ure v Kaby Lakeu spremenilo zaradi nove funkcije AVX Offset, ki je v BIOS-u vsake matične plošče Z270. Znano je, da AVX navodila poškodujejo pospešek, zmanjšajo stabilnost in otežijo promocijo kode brez AVX. Zdaj lahko uporabnik uporabi pristranskost (na primer -10x), kar zmanjša faktor, ko se poveže ukaz AVX. To pomeni, da ko je procesor Kaby Lake nadgrajen na 48 GHz z odmikom AVX 8x, bo ukaz AVX deloval pri 40 GHz, izolira manj toplote in ohranja stabilnost sistema. Po mnenju uporabnikov je 48 GHz AVX lahko dostopen tudi pri razumni napetosti. i7-7700K doseže 49 GHz s pomikom AVX-10 in 5-7600K-50 GHz, tudi če je AVX vklopljen. Na splošno overclock in7-7700K od 42 do 48 GHz ne daje praktične prednosti. Razlika v 600 MHz ustreza 13-14% povečanju zmogljivosti, kar ni toliko. Vendar pa glede na napetostni profil čipa frekvenca 45 GHz zagotavlja dobre temperature in napetosti, ki še vedno presegajo območje 7-4790K ali 7-6600K.

Rezultati testov

Po ocenah uporabnikov je primerjava predelovalcev Kaby Lake potrdila, da Core in7-7700K zmagata v skoraj vsakem testu (razen nekaj, kjer je i7-5775C še vedno boljši od 128 MB eDRAM-a). Core in5-7600K deluje skoraj enako, razen pri skriptih z majhnim številom niti (npr. Pri sledenju žarkom), vendar pri izvajanju dnevnih nalog procesor seveda nikakor ni slabši. Core in 5-7600K zaradi pomanjkanja rasti IRS je v bistvu tambasic in 5-6600K, razen nekaj dodatnih megahertzov. Procesor dobro cveti - njegova temperatura je veliko boljša od 7-7700K, vendar ne predstavlja nič bolj nenavadnega. Slon na klopi za krožnik pa je Core in 3-7350K. Po ceni $ 159 je le $ 11 od Core in $ 5 - $ 7400, ki stane $ 170, vendar ima dve polni dve jedri, čeprav na nižji frekvenci (3 GHz proti 42 GHz).

Ali je nova arhitektura Intel postala nov mejnik?

Kaby Lake večinoma ne ponuja veliko sprememb. Podpora optanskega pomnilnika je plus, v drugi pa le premik krivulje moči in učinkovitosti. Energija, ki je bila lani porabljena pri 30 GHz, daje 33 GHz, kar pomeni prihranek časa, porabljenega za delo ali varčevanje z elektriko. Speed ​​Shift v2 je resnično lepa funkcija, vendar je omejena na uporabnike operacijskega sistema Windows 10. Novi komplet krmilnikov (ALC1220 E2500 Aquantia) je zanimivejši. Arhitektura za optimizacijo ne dobi navdušenja, ampak zagotavlja 10-odstotno povečanje učinkovitosti.

Sorodne publikacije