Krmilnik trdega diska: Opis in funkcije

Trdi disk je ena glavnih komponent v računalniku, brez katerega sistem ne bo mogel delovati, saj so vsi podatki, vključno z operacijskim sistemom, shranjeni na njem. Kot pri vsaki napravi je na voljo tudi krmilnik trdega diska. Mehanska struktura trdega diska postane najbolj ranljiva lokacija v celotni sistemski enoti. To je edina komponenta, ki je ni mogoče zamenjati samo zato, ker je stalno podatkovno skladišče.

Kaj je krmilnik in zakaj je potreben

Krmilnik trdega diska je naprava, ki se nahaja na matični plošči za povezavo pogona z njo. Njena naloga je zagotoviti neprekinjen prenos informacij z obeh strani, to je od trdega diska do računalnika ali podobnega pogona, in obratno.


Ta enota je lahko integrirana v matično ploščo, zunanji trdi disk pa je mogoče priključiti na razširitveno kartico matične plošče. Vendar pa se vedno pogosteje vidi delovanje multiporta, ki vključuje asinhroni adapter, igralno režo in krmilnik diska. Lahko deluje kot zunanji krmilnik trdega diska.

Gonilniki za napravo

Zahvaljujoč gonilniku krmilnika trdega diska BIOS prepozna pogon v sistemu, kar omogoča njegovo uporabo. Če se je izkazalo, da je BIOS odkril trdi disk brez gonilnikov, ni treba skrbeti za njihove potrebe. V odsotnosti voznikovmorate jih naložiti na disk ali bliskovni pogon, ki ga želite namestiti. Da bi to naredili, boste morali ugotoviti, kateri vmesnik se uporablja za povezavo, saj ima vsak priključek svojo hitrost prenosa podatkov. Podatke gonilnika namestite prek BIOS-a, ki ga morate aktivirati, ko zaženete računalnik.


Diagnostika težav

Razčlenitev vrstnikov krmilnikov trdega diska je pogosta, vendar to ni vedno tako. Najpogosteje so vzroki težave naslednji:
 • Napajalnik računalnika ne deluje pravilno, kar ne zagotavlja stabilnega napajanja krmilnika.
 • Slaba kakovost sistema za hlajenje telesa ali njegova popolna odsotnost vodi do pregrevanja delov ali naprave kot celote.
 • Nepravilno delovanje povzroči vstop in lepljenje tujih delcev in posledično prispeva k gorenju stikov.
 • Neupravičena uporaba lahko povzroči mehanske poškodbe - precej enostavno potiskanje krmilnika in trdega diska.
 • Ne da bi slišali tipično rotacijo glave trdega diska, je logično, da je naprava v okvarjenem stanju. Vendar pa obstajajo težave, kot so pritrjevanje magnetnih glav ali motenje motorja. To pomeni, da težava ni vedno v okvari krmilnika trdega diska. Kaj morate storiti, da povečate življenjsko dobo diska:
 • Da preprečite poškodbe, morate pravilno dvigniti napajanje. Na podlagi porabe energije celotnega sistema lahko določite, katero močpotrebno je napajanje. Vedno bodite pozorni na certifikat kakovosti - prikazan je na embalaži.
 • Prisotnost dodatnih ventilatorjev v primeru osebnega računalnika ne bo nikoli škodilo, poleg tega pa bo hlajenje celotnega sistema rešilo življenje računalnika.
 • Sistemske enote ne morete odpreti v odprtem stanju - povzroča prisotnost tujih delcev v ohišju.
 • Ponovna namestitev krmilnika trdega diska

  Če krmilnik pogona ne deluje pravilno, je vredno razmisliti ne o njegovem popravilu, ampak o popolni zamenjavi kartice, saj je to najbolj optimalna možnost. Vendar ni vse tako preprosto. Dejstvo je, da je matična plošča sama ROM, ima funkcijo zagona trdega diska. Odgovoren je za zagon drugih diskovnih sistemov - motorja, identifikacije glave, dostopa do servisnih mikroprogramov. Drug ulov je, da je za vsak trdi disk energetsko odvisen pomnilnik individualen. To pomeni, da preden premaknete ROM na plačljivo, morate zapisati "native" spomin. Za te namene obstaja programsko-strojni kompleks PC3000Express. Če krmilnik ne odpove več, lahko začnete postopek za branje podatkov. V nekaterih primerih, ko program ni zagnan ali ne deluje z ROM-om, ga mora izvaliti iz ene plošče in jo položiti na drugo. V vsakem primeru, če najdete ali sumite na težavo s trdim diskom, se obrnite na računalnik, kjer strokovnjaki lahko ugotovijo vrsto napake in pomagajo obnoviti podatke.

  Sorodne publikacije