EDS je elektronski digitalni podpis. Ključ EDS

EDS je elektronski digitalni podpis. Gre za rekvizite dokumenta, s katerimi lahko ugotovite, ali je prišlo do izkrivljanja informacij v elektronskem dokumentu od trenutka nastanka podpisa, prav tako pa vam omogoča, da lastniku potrdite lastništvo dokumenta.

Dekodiranje ključnih pojmov

Vsak elektronski podpis mora biti potrjen s posebnim potrdilom, ki potrjuje identiteto lastnika. Certifikat lahko pridobite v posebnem centru ali pri pooblaščenem zastopniku. Imetnik spričevala je fizična oseba, ki jo potrdi center, izda potrdilo o elektronskem podpisu. Vsak lastnik ima dva podpisna ključa: odprta in zaprta. Zasebni EP ključ vam omogoča podpisovanje elektronskih dokumentov, s katerim lahko ustvarite elektronski podpis. To je skrivnost, kot pinta bančne kartice.


Funkcija javnega ključa vključuje preverjanje pristnosti podpisa na dokumentih. Povezan je z zaprtim "kolegom" v nedvoumnem vrstnem redu.

Z zakonom

je zvezni zakon "o elektronskem digitalnem podpisu" EP razdelil na več vrst: enostaven EP, nekvalificiran in kvalificiran EP je okrepljen. S preprostim elektronskim podpisom lahko potrdite dejstvo o ustvarjanju EP za določeno osebo. To se izvede z uporabo gesel, kod in drugih sredstev. Okrepljen nekvalificirani EDS je rezultat kriptografskega preoblikovanja informacij, ki se izvajajo zaz uporabo zasebnega ključa EP. S takšnim podpisom lahko identificirate osebo, ki je podpisala dokument, in ugotovite morebitne spremembe, ki so nastale od podpisa dokumenta.


Kvalificiran podpis

Enake lastnosti je okrepljen tudi s kvalificiranim EP, vendar se za njegovo izdelavo preverjanje EDS izvaja s pomočjo sredstev za kripto zaščito, ki jih je potrdila Zvezna varnostna služba. Potrdila o podpisu se lahko izdajo samo v akreditiranem certifikacijskem centru in nikjer drugje. V skladu z istim zakonom je podpis prvih dveh vrst enakovreden podpisu na papirnem dokumentu. Med osebami, ki izvajajo katero koli operacijo, ki uporablja EP, je treba skleniti sporazum.
Tretja vrsta (kvalificirani EDS) je analogna ne samo podpisu, ampak tudi tiskanju. Tako so dokumenti, potrjeni s takim podpisom, pravno veljavni in jih priznavajo nadzorni organi (FPS, FSS in drugi).

Vloga za pravne osebe

Trenutno je EDS najpogosteje uporabljena pravna oseba. Široka uporaba tehnologije digitalnega podpisa v elektronski dokumentaciji. Namen slednjega je lahko drugačen: zunanja in notranja izmenjava, dokumenti so lahko osebni ali zakonodajni, organizacijski, upravni ali komercialni in industrijski, skratka, vse, kar je mogoče storiti le s podpisom in pečatom. Registracija EDS je treba opraviti na akreditiranem centru.


Za notranji promet dokumentovdigitalni podpis je uporaben, ker vam omogoča hitro sprožitev odobritve dokumentov, ki organizirajo notranje procese. EDS omogoča direktorju ne le podpisovanje dokumentov, medtem ko je zunaj urada, ampak ne za shranjevanje nizov vrednostnih papirjev. Elektronski digitalni podpis je v medpodjetniškem prometu eden najpomembnejših pogojev, saj brez njega digitalni papir ni pravno veljaven in ga ni mogoče uporabiti kot dokaz v primeru vložitve zahtevka. Elektronski dokument, ki ga podpiše okrepljen EP, ohranja legitimnost tudi z dolgoročnim shranjevanjem v arhivu.

Elektronsko poročanje

EDS je nujno potrebna za poročanje nadzornim organom. Veliko dokumentov je mogoče predložiti elektronsko, namesto da bi nosili cel niz obrazcev. Naročnik lahko ne samo izbere čas in ne stane v čakalni vrsti, ampak tudi pošlje poročilo na primeren način: prek programov 1C, portalov vladnih agencij ali ločene programske opreme, posebej zasnovane za ta namen. Osrednji element v takšnem procesu bo EDS. Za pravno osebo, ki je prejela potrdilo o elektronskem podpisu, bi moralo biti glavno merilo zanesljivost certifikacijskega centra, način dostave pa ni pomemben.

Javne storitve

Večina državljanov je naletela na izraz "elektronski podpis" na različnih mestih. Eden od načinov preverjanja računa, na primer na portalu, je zagotavljanje dostopa do številnih javnih storitev, kar je preverjanje elektronskega podpisa. Poleg tega lahko EDS podpišejo posameznikevse digitalne dokumente, namenjene eni ali drugi agenciji, ali prejmejo podpisana pisma, pogodbe in obvestila. Če izvršilni organ sprejme elektronske dokumente, lahko vsak državljan pošlje podpisan digitalni podpis in ne izgublja časa za predložitev papirja po vrstnem redu naročila v živo.

UEC

Analog EDS za posameznike je univerzalna e-kartica, ki uporablja okrepljen eP. UEC ima obliko plastične kartice in je identifikacija državljanov. Edinstvena je kot potni list. S to kartico lahko naredite veliko stvari - od plačevanja in prejemanja vladnih storitev, do zamenjave takšnih dokumentov, kot so medicinska politika in kartica SNЛLС. Univerzalno e-kartico je mogoče kombinirati z elektronsko denarnico, bančnim računom in celo potovalno kartico, skratka, s katerim koli dokumentom, ki ga je mogoče digitalno prejeti. Ali je priročno nositi samo en dokument? Ali je lažje ohraniti v papirni obliki na stari način? To vprašanje mora rešiti vsak državljan v bližnji prihodnosti, saj tehnologije postajajo vse bolj trdno uveljavljene v našem življenju.

Druga področja uporabe

Tudi dokumenti, ki jih je podpisal EP, se uporabljajo za izvajanje elektronskih dražb. Prisotnost digitalnega podpisa v tem primeru kupcem zagotavlja, da so ponudbe resnične. Poleg tega pogodbe niso podpisane s pomočjo EDS, niso pravno učinkovite. Elektronski dokumenti se lahko uporabijo kot dokaz v zadevah pred arbitražnim sodiščem.Potrdila ali potrdila in drugi dokumenti, potrjeni z digitalnim podpisom ali drugim analogom podpisa, so pisna dokazila. Delo med posamezniki poteka predvsem v papirni obliki, vendar obstaja možnost prenosa vrednostnih papirjev ali sklepanja pogodb s pomočjo EP. Zaposleni na daljavo lahko z digitalnim podpisom pošljejo elektronsko potrdilo o sprejemu in potrdilo o dostavi.

Kako izbrati potrdilo

Ker obstajajo tri vrste elektronskega podpisa, se državljani pogosto sprašujejo, kateri certifikat je boljši. Ne smemo pozabiti, da je vsak EP analogni lastnemu podpisu, in trenutno je zakonodaja RF določila, da ima oseba pravico, da jih uporablja po lastni presoji. Izbira digitalnega podpisa je neposredno odvisna od nalog, ki se bodo s tem reševale. Če se pripravljate na poročanje regulativnim organom, boste potrebovali kvalificiran podpis. Za medpodjetniški dokumentni promet je najpogosteje potreben najbolj kvalificiran EP, saj samo ne daje dokumentov pravne veljavnosti, temveč omogoča tudi avtorstvo, nadzor nad spremembami in integriteto vrednostnih papirjev. Notranji pretok dokumentov se lahko izvede z vsemi vrstami elektronsko-digitalnih podpisov.

Kako podpisati dokument EDS?

Glavno vprašanje za tiste, ki morajo prvič uporabiti digitalni podpis, je, kako je dokument podpisan. S papirjem je vse preprosto - podpisano in izročeno, in kako to nareditiračunalnik? Takšen postopek ni mogoč brez uporabe posebne programske opreme. Program za EDS se imenuje kriptoproizvajalec. Nameščen je na računalniku in že je v svojem okolju drugačna dejavnost z obrazci. Obstaja veliko število kripto ponudnikov, komercialnih in brezplačnih. Vsi so potrjeni s strani državnih organov, če pa potrebujete interakcijo z "1C: Enterprise", morate prekiniti izbiro na enem od dveh izdelkov: VipNet CSP ali CryptoPro CSP. Prvi program je brezplačen, drugi pa bo treba kupiti. Prav tako morate vedeti, da pri nameščanju dveh kripto-strežnikov hkrati neizogiben konflikt, zato je za pravilno delovanje treba izbrisati eno od njih. Priročno, glede na povratne informacije uporabnikov, se aplikacija za oblikovanje EDS imenuje CyberSafe. Ne samo, da vam omogoča podpisovanje dokumentov, temveč deluje tudi kot center za preverjanje, to pomeni, da ta program preveri EDS. Prav tako je uporabnik na voljo za prenos dokumentov na strežnik, tako da bo podpisan sporazum ali potrdilo na voljo vsem strokovnjakom podjetja, ki imajo dostop do programa in jih ne bo potrebno pošiljati po elektronski pošti. Po drugi strani pa lahko to storite tako, da lahko dostopa samo do določene skupine ljudi.

EDO - nujno ali ne?

Veliko podjetij je že ocenilo, da je EDS priročno, elektronsko upravljanje dokumentov (EOD) pa prihrani čas, toda ali ga uporabiti ali ne, je to povsem osebna izbira. Za izvajanje EDO ni nujno povezati operaterja, po dogovoru, lahkoza uporabo redne elektronske pošte ali katere koli druge metode elektronskega prenosa informacij, je vse odvisno od dogovora med strankami na borzi. Organizacija elektronskega toka dokumentov je povezana z določenimi stroški, poleg tega, da je treba namestiti in konfigurirati program za podpisovanje dokumentov - cryptoproider. To lahko storite sami in uporabite storitve strokovnjakov, ki programsko opremo namestijo na daljavo, tudi brez obiska stranke.

EDS v notranjem EDO

Pri cirkulaciji med podjetji so prednosti in slabosti takoj jasne, pozitivna stran v veliki večini. Od slabosti lahko omenimo le stroške ključnega EDS, organizacije (tudi če je to enkraten strošek), kot tudi zmanjšanje osebnih sestankov s predstavniki podjetij in vodilnih delavcev, če pa je potrebno, se lahko sestane. Toda kakšen je uporaben elektronski tok dokumentov znotraj podjetja? Kako se bodo povrnili stroški oskrbe vseh zaposlenih z ključi EDS? Uporaba digitalnih dokumentov prihrani čas: namesto da bi najprej natisnili zahtevani papir in ga poiskali v nizih natisnjenih dokumentov ali celo šli v drugo pisarno, lahko zaposleni, če uporabljate omrežni tiskalnik, podpiše in pošlje vse, ne da bi vstal od mize. Poleg tega se pri prehodu na EDO bistveno zmanjšajo stroški vzdrževanja papirja, tonerja in tiskalnika. Digitalni dokumenti so lahko tudi varčevalno orodjezaupnosti Elektronskega podpisa ni mogoče ponarediti, kar pomeni, da tudi če zaposleni v podjetju ali vodja v podjetju nepošteno dela, ne bo mogel zamenjati dokumentov. Pogosto se inovacije gibljejo s škripanjem, zato se lahko zaposleni najprej težko navadijo na novi podajalnik dokumentov, vendar takoj, ko cenijo udobje EDS, se ne želijo več vrniti k delu s papirjem.

Psihološka pregrada

Elektronski digitalni podpisi so se pojavili razmeroma pred kratkim, zato jih mnogi težko dojemajo kot pravi analogni običajni papirni dokumenti. Na številnih podjetjih je podoben problem: zaposleni preprosto ne menijo, da je pogodba podpisana, na papirju pa ni pravega pečata in podpisa. Uporabljajo skenirane papirne dokumente, zlahka izgubijo ključni EDS. Premagati to psihološko oviro bo pomagalo še en papir. Uradno potrjen "mokri" podpis določb o elektronskem upravljanju dokumentov bo zaposlenim omogočil razumeti, da je to resna zadeva in da je treba digitalne dokumente obravnavati enako kot analogne dokumente. Druga težava se lahko pojavi v izobraževalnem delu. Veliko podjetij ima starejše delavce. So dragoceni kadri, izkušeni na svojem področju, imajo veliko izkušenj, vendar jim je težko razložiti, kako uporabljati elektronsko-digitalni podpis, saj so se dobesedno ukvarjali z razvojem elektronske pošte, vendar je vse veliko bolj zapleteno, vendar obstajajo številne nianse.Naloge usposabljanja se lahko prenesejo v oddelek IT ali pomagajo strokovnjakom tretjih oseb. Mnoga podjetja zagotavljajo računalniška usposabljanja in tečaje za svoje zaposlene, kjer pojasnjujejo osnove dela z e-pošto in različne programe. Zakaj ne bi v ta seznam vključili prošnje za oblikovanje EDS?

Sorodne publikacije