Vrste vozil, značilnosti in destinacija

Vozilo je tehnična naprava, katere namen je prevoz oseb ali blaga na dolge razdalje. Danes je na svetu več deset tisoč takšnih naprav. Za razlikovanje enega prometa od drugega je bila za ljudi oblikovana standardna klasifikacija, s katero je mogoče vse vrste vozil razdeliti glede na njihov namen, porabo energije in okolje gibanja.

Glavne vrste vozil

Kot je navedeno zgoraj, se lahko glede na nekatere značilnosti vsa vozila razdelijo v tri glavne skupine:
 • po naročilu;
 • za porabljeno energijo;
 • s premikanjem okolja.
 • Ker imajo zgoraj omenjene vrste vozil svojo klasifikacijo, značilnosti in se med seboj razlikujejo po določenih značilnostih, jih je mogoče podrobneje obravnavati.

  Vrste prevoza po dogovoru

  Namen je omeniti območje, na katerem se najpogosteje uporablja določen način prevoza. To so lahko vozila:
 • Posebna uporaba. Med njimi so vojaški (oklepni avtomobili, tanki) in tehnološki transport (cestni avtomobili).
 • Splošna uporaba. Ta kategorija vključuje vse vrste vodnega, zračnega in kopenskega prometa, ki se uporablja na področju trgovine in storitev. Na primer, tovornjak, ki prevaža blago, ki je že vozilo, je splošna kategorijauporabo
 • Individualna uporaba, to je tista vozila, ki jih oseba uporablja osebno. Najpogostejši individualni prevoz je osebni avtomobil ali motorno kolo.
 • Poleg tega še vedno obstaja ločena podkategorija javnega prevoza. To vključuje mestni (javni) promet, to je tisti, ki prevaža potnike na določenih progah, po urniku in za plačilo. To so lahko avtobusi, tramvaji, trolejbusi itd.

  Vrste prevoza energije, ki se uporablja

  Glede na porabljeno energijo obstajajo vozila:
 • Poganja jih vetrna energija, na primer jadrnice (jadrnice).
 • Poganja ga mišična sila (premikajoča se oseba ali žival). Najpogosteje uporabljeno vozilo, premikajoča se oseba, je kolo, ki ga poganjajo pedala. Poleg tega se v vsakdanjem življenju manj uporabljajo majhna veslaška kolesa in kolesarji, ki se premikajo tudi s pomočjo človeške moči. Za vozila, ki se premikajo, so podrobnosti opisane spodaj pod ustreznim naslovom.
 • Z lastnim motorjem. Ta vrsta se deli na transport s termičnim in elektronskim motorjem.
 • Prevoz s toplotnim motorjem je mehansko vozilo, ki deluje s pretvorbo toplote v energijo, ki je potrebna za vožnjo. Vir toplote v takih motorjih je lahko na primer organsko gorivo. Eden od najbolj znanih predstavnikov prometa s toplotnimi motorji - lokomotiva, kipredelavo premoga. Elektronski se šteje za transport, katerega motor je dan na delo na račun električne energije. Glavna vozila tega tipa so tramvaji, vzpenjače, monoreti, električni avtomobili in elektrode.


  Vrste transportnih sredstev gibanja

  Glede na okolje je prevoz lahko:
 • zemljo (cestni, železniški, kolesarski, plinovodni, pa tudi transportni, premikajoči se živali);
 • v zraku (letalstvo in aeronavtika);
 • voda (površinska in podmorska plovila);
 • vesoljska vozila (vozila in vozila, ki se gibljejo na brezzračni način);
 • drugega tipa.
 • Druge vrste prevoza vključujejo stacionarna dvigala, dvigala, žičnice itd.

  Kopenski promet

  Obstajajo različna kopenska vozila, ki so razvrščena v skladu z več značilnostmi:
 • Pogon je po vrsti gosenica (nekatere vrste cistern, traktorjev in žerjavov), kolesna vozila (avtomobili, kolesa, mopedi, motorna kolesa) ter zemeljski prevoz, živali.
 • Število koles je: monocikli (vozila na eno kolo), kolesa (dvokolesna), tricikli (trikolesa) in ATV (štirikolesna vozila).
 • Po vrstah cest so prisotna železniška in ohlapna vozila. Vsako transportno vozilo, ki prevaža tovor in potnike na železnici, pripada železniškemu prometu. To so lahko lokomotive, avtomobili, tramvaji,enotirni in prtljažni prevoz. Za nepošteno velja vsak kopenski promet, vključno s cestnim prevozom, ki se premika po kopnem.
 • Motorna vozila

  Najbolj priljubljena in razširjena vrsta kopenskih vozil je cestni prevoz. Avtomobil vključuje vse vrste sredstev, s katerimi se prevoz tovora in potnikov izvaja na plazilnih načinih. Številna vozila niso namenjena samo za kratke razdalje, temveč tudi za velike razdalje, zlasti v primerih, ko potnikov, proizvodov ali materialov ni mogoče dostaviti na noben drug način.

  Ves avtomobilski promet je razdeljen na:
 • na dirkalne avtomobile, ki se najpogosteje uporabljajo v avtomobilskih in sprintnih tekmah (dirkalne dirke, avto-slalom itd.). Med njimi so na primer monopoli - avtomobili za enkratno uporabo z odprtimi kolesi, ki se uporabljajo v dirkah Formule 1.
 • Za vozila, ki se uporabljajo izključno za prevoz blaga in potnikov. Glede na namen destinacije so to avtomobili (osebni avtomobili), tovornjaki (kombiji, tovornjaki itd.) In prevoz (avtobusi, taksije itd.).
 • Na posebnih strojih, ki so med drugim opremljeni z dodatno opremo, ki je namenjena temu ali drugemu namenu. Mednje spadajo na primer reševalna vozila, gasilska vozila.
 • Vozila, ki se premikajo

  Uporaba živali kot sredstvaljudje so bili usposobljeni, ko ni bilo drugih vrst kopenskega prometa. Čeprav so pretekla pretekla leta, so se pojavila sodobna vozila, mnogi še vedno raje vozijo konja ali živali, da bi vzeli tovor.
  Prevoz, ki ga morajo prevažati živali, vključuje:
 • Prevoz blaga. Kot vozila za prevoz blaga in potnikov z vozovi, vozovi se uporabljajo predvsem konji, psi, kamele, bivoli, sloni in drugi sesalci, ki jih je mogoče ukrotiti in usposobiti za prevoz.
 • Paketni prevoz. Samo ime paketa prevoza prihaja iz embalaže (kanal), ki je pritrjena na hrbtni strani živali. Podobno vozilo se uporablja v primerih, ko je prevoz nerazumen, na primer v gorskih območjih z zelo strmimi pobočji in ozkimi cestami, kar precej otežuje gibanje vagonov in kombijev. Poleg gorskih območij se divje živali uporabljajo tudi na podeželskih in močvirnih tleh, pa tudi v puščavah ali severnih regijah, kjer obstajajo slabe ceste ali praktično brez njih.
 • Prevoz konjev, namenjen prevozu potnikov, pa tudi za udeležbo na posebnih športnih tekmovanjih in tekmovanjih. V bistvu konj, kamela in slon pripadajo jahanju.
 • Cevovodna vozila

  Glavni namen cevovodnih vozil je samo prevoz blaga (kemikalij, tekočih in plinastih proizvodov) s posebnimi kanali (cevi). taVrsta kopenskega prometa je najcenejša in najbolj priljubljena, katere analogi v svetu ne obstajajo. Na primer, na ozemlju se uporabljajo cevovodi za prevoz več kot 95% proizvodnje nafte. Poleg nizkih stroškov ima cevovodni prevoz še druge prednosti:
 • hiter prevoz tovora;
 • nizki stroški prevoza;
 • pomanjkanje izgube tovora med dostavo;
 • cevovodi se lahko polagajo kjer koli in kadar koli je to potrebno (brez upoštevanja dihalnih poti).
 • Glavne vrste cevovodnih vozil: kanalizacija, oskrba z vodo, drenaža in pnevmatski transport (pnevmatska pošta).

  Zračni promet

  Letala so se pojavila na začetku 20. stoletja in hitro pridobila popularnost po vsem svetu. Ta vrsta prevoza vključuje tudi helikopterje, zračne ladje, zračne avtobuse, letala. Je ena izmed najhitrejših in najcenejših tipov vozil, namenjenih za potniški in tovorni promet na dolgih razdaljah (preko 1000 km) po zraku. Poleg tega obstajajo letala in helikopterji, ki opravljajo storitvene funkcije (npr. Gašenje požarov, škropljenje insekticidov na poljih, sanitarno letalstvo itd.). Običajno potovanje z letalom uporabljajo turisti in poslovneži, ki želijo hitro priti v drugo državo ali celo na drugo celino. Ta vozila nosijo dimenzijske in težke predmete, izdelke z nizkim rokom trajanja in dragocene predmete.

  Čeprav je ta vrsta prevoza glasna in draga, je nujno potrebna za znanstvene odpravepošljejo v oddaljene celine ali druga težko dostopna mesta, kjer je težko ali nemogoče priti na drug način.

  Vodni promet

  To je eden od klasičnih tipov vozil. Tak prevoz je namenjen za prevoz z umetnimi (rezervoarji, kanali) in naravnimi (jezera, reke, morja itd.) Vodnimi potmi. Za razliko od zraka je vodni promet eden najcenejših po cevovodu. Zato takšna vozila nosijo skoraj vse: od gradbenih materialov in konča z koristnimi minerali. Takšna plavajoča plovila, kot so trajekti, lahko celo prevažajo na drug prevoz.
  Toda potniški promet je v zadnjem času postal precej manjši. To potrjuje precej nizka hitrost, s katero se sodišče premika iz enega pristanišča v drugo. Glavne vrste vozil, ki se gibljejo po vodnih poteh: površinske vode (čolni, čolni, ladje, ladje) in podmornice.

  Vesoljski promet (vesoljska plovila)

  Vesoljski promet (vesoljsko plovilo) - motorno vozilo, namenjeno za prevoz blaga in potnikov z zračnim prostorom (v vesolju). Seveda, če govorimo o prevozu ljudi, to pomeni, da sta oba potnika in posadka, ki upravljajo z vesoljskim plovilom. V glavnem je takšen prevoz namenjen bolj specifičnim namenom. Na primer, vesoljske postaje so zasnovane za različne študije o reliefu, oceanih in atmosferi, ki jih ni mogoče izvajati na Zemlji, in sateliti omogočajo ljudem, dagledati mednarodne televizijske programe in vremenske napovedi meteorologov. Poleg tega se nekatera vesoljska plovila uporabljajo v vojaške namene (nadzorovanje bojnih con, obveščevalne operacije drugih držav, odkrivanje bližnjih vesoljskih objektov itd.). Glavnega vesoljskega prometa lahko ločite: satelite, vesoljska plovila, orbitalne in medplanetarne postaje, planetove.

  Sorodne publikacije