Selitev sistema Windows 7 v drugo »Iron«: Nasveti in triki. Pomožni program Sysprep za prenos nameščenega sistema Windows 7 v nov računalnik

Pogosto se uporabniki računalnikov in prenosnih računalnikov srečujejo s situacijami, ko nadomestijo obstoječo opremo (na primer matično ploščo ali trdi disk). Seveda, stari OS je nova "matična plošča" ali neinicijaliziran trdi disk, kot je ta (kot druga vgrajena ali periferna strojna oprema, za katero potrebuje le namestitev gonilnika), ne bo sprejela. Nekateri trdijo, da je sistem najlažje ponovno namestiti. Ja, res, prav. Toda v starem operacijskem sistemu, ki poleg tega deluje precej dobro, lahko namestite potrebnega uporabnika programa, katerega ponovna namestitev lahko traja preveč časa, ali pa so njihove namestitvene distribucije uporabnika preprosto odsotne. Tu in tam je treba prenesti Windows 7 na drugo "železo" ali celo na nov računalnik, če stara nadgradnja ni predmet.


Toda tukaj ni tako preprosto. Dejstvo je, da po mnenju nekaterih ustvarjanje slike ne bo imelo nobenega učinka, saj je operacijski sistem sam "povezan" z opremo, ki je bila nameščena prej. In ni dejstvo, da bo možno preprosto kopiranje sistema iz slike na disk 2TB ali več, ki ima slog razdelka GPT in ne MBR. Če želite to narediti, lahko uporabite več možnosti za ukrepanje, o katerih bomo razpravljali kasneje, vendar bo glavni poudarek na vgrajenih sredstvih samega sistema, da ne bi uporabljali namestitve ali uporabe programske opreme tretjih oseb.zagotavljanje

Ali lahko prenesem Windows 7 na drugo "železo": možnosti za ukrepanje

Za začetek, naj na kratko razpravljamo o možnih situacijah, ki bodo odvisne od nadaljnjih uporabniških dejanj. Najbolj verjetno je, da je preprosta možnost zamenjava matične plošče. V tem primeru bo treba vgrajeno opremo izklopiti iz sistema, da bi jo pripeljali v to stanje, kot če bi šele začeli prepoznavati novo opremo (to je pogosto posledica zamenjave matične plošče). V drugem primeru, ko morate premakniti delovni sistem na nov trdi disk 1TB ali kateri koli drug nosilec, so dejanja nekoliko zapletena. Ampak, če sledite spodnjim navodilom, ne bi smelo biti posebnih težav.


Preverjanje strojne opreme novega računalnika ali prenosnega računalnika

Ni treba posebej poudarjati, da je treba upoštevati konfiguracijo nove strojne opreme, nameščene na matični plošči. Na primer, kaj je potrebno za 64-bitni "sedem"?
Seveda, samo tisti, ki ima ustrezno arhitekturo, sicer sistem ne bo deloval. Na nek način lahko to velja tudi za trde diske, samo tukaj je problem v slogu particije. Trdi disk z 1TB pomnilnika kateregakoli operacijskega sistema sedme različice je prepoznan brez težav, toda naprave z volumni 2TB in več lahko določite le delno (ni na voljo vsega razpoložljivega prostora na disku) ali pa sploh ne bodo prepoznane (da ne omenjamo SSD) . Na akciji s trdimi diski se ustavimo še malo kasnejeosredotočiti na nekatere pomembne vidike pred usposabljanja.
Uporabljajo se pripomočki
V zvezi s programsko opremo lahko uporabite različne pripomočke, kot je Acronis, ali celo dokončate kloniranje diska z delovnim sistemom. Če pa teh orodij nimate, lahko uporabite vgrajen »native« program Windows 7 Sysprep. Z njegovo pomočjo pa lahko prenos traja nekaj več časa, vendar se zdi, da je uporaba tega orodja v večini primerov najprimernejša za vsakega uporabnika.

Predhodni koraki

Nazadnje je zaželeno, da je nameščen protivirusni program, kot tudi aplikacije za delo s slikami diskov ali virtualnimi pogoni, kot je UltraISO ali Alcohol 120%, popolnoma odstranjen, preden nadaljujete s prenosom sistema Windows 7 v drugo "železo", kot v postopku Izvajanje njihove prisotnosti lahko povzroči konflikte ali nepredvidene napake.
Za odstranitev takih programov se priporoča IObit Uninstaller, tako da sistem nima nobenih ostankov neinstaliranih programov.
Tudi v primeru prenosa Windows 7 na drug računalnik, ki bo uporabljal razpoložljivi trdi disk, je priporočljivo, da ustvarite sliko izvirnega sistema. Če gre kaj narobe, se bo mogoče dovolj hitro obnoviti.

Kako prenesti Windows 7 na drugo "železo" z razpoložljivim trdim diskom?

Zdaj, neposredno o dejanjih, ki se izvajajo. Prva stvar, ki jo lahko storite, je zagon pripomočka Sysprep (Windows 7 se bo začel prenašati samo znaslednji zagon)
Pokličemo ukazno vrstico v imenu skrbnika, vpišemo ukaz z istim imenom in nato v oknu v pozdravnem oknu (OOBE) izberemo prehodno točko, označimo točko priprave za uporabo in nastavimo način zaustavitve. Na tej stopnji bo storitev izbrisala vse identifikatorje strojne opreme, informacije o aktivaciji itd. Ko izklopite računalnik, odstranimo trdi disk, zamenjamo matično ploščo in jo ponovno priključimo (ali jo namestimo na nov računalnik). Po vklopu sistem samodejno posodobi parametre registra, zažene potrebne storitve, namesti strojno opremo in jo preizkusi ob ponovnem zagonu.

Nastavitev sistemskih parametrov neposredno po prenosu

Nato, tako kot pri prvi namestitvi sistema, boste morali izbrati jezik in regijo ter nato ustvariti novo lastno registracijo.
Zelo pomembno je, da se razlikuje od tistih, ki so že v sistemu! Nato se ta vnos lahko izbriše. Nato morate izvesti standardne postopke za nastavitev časa, interneta, itd. Ko se sistem zažene, morate v pozdravnem oknu izbrati registracijo, ki je bila nameščena v sistemu (in ne tiste, ki je bila ustvarjena med prenosom) in izbrisati začasno "preverjanje". Opomba: Upoštevajte, da bo sistem treba ponovno aktivirati. Če nimate licence, uporabite pripomoček KMSAuto Net ali podobno, čeprav se šteje, da je, milo rečeno, nezakonit ali celo nezakonit.

Prenos sistema na nov HDD

V primeru prenosa operacijskega sistema Windows 7 v drug pogon, so izvedeni ukrepi povsem podobni opisanim, samo disk z sistemom se poveže kot zunanji pogon in se postavi na prvo prednostno mesto v zagonskem BIOS-u. Ko se operacijski sistem zažene, morate na nadzorni plošči odpreti razdelek za arhiviranje in obnovitev ter ustvariti sliko sistema. Za shranjevanje slike bo potreben še tretji medij (na primer zunanji USB-HDD). Stopnjo ustvarjanja obnovitvenega diska lahko preskočite. Nato morate onemogočiti izvirni disk, ga zagnati z namestitvenega diska DVD, izbrati obnovitveno particijo in določiti obnovitev od predhodno ustvarjene slike.
Nato se prikaže slika na zunanjem pogonu, ki jo boste morali uporabiti. Naprej se bo začel postopek prenosa vseh parametrov, ko se bo računalnik zaključil, se bo računalnik znova zagnal, po ponovnem zagonu boste prejeli sistem v obliki, v kateri je bil na starem trdem disku. Kot lahko vidite, pripomoček Sysprep v operacijskem sistemu Windows 7 (ali kateri koli drug operacijski sistem te družine) ni tako težko uporabljati, kot se zdi na prvi pogled.

Kaj je treba upoštevati pri prenosu operacijskega sistema na velike količine?

Nazadnje, nekaj besed o samih trdih diskih. Najprej, če prenesete sistem na nov trdi disk, upoštevajte, da je pogosto potrebno inicializirati disk in ustvariti preprost nosilec (na primer, ko ste stari disk priključili na nov računalnik kot zunanji).
Drugič, zaželeno je, da se novi disk razdeli na odseke, da se celoten sistem pusti nedotaknjenkolikor je potrebno. Tretjič, za velike količine (2 TB in več) je treba v povezavi z UEFI uporabljati samo 64-bitni Windows, ne pa BIOS. V nasprotnem primeru prenos Windows 7 na drugo "železo" ne bo mogoč. V skrajnem primeru lahko trdi disk velikega obsega razdelimo na več kot dve logični particiji (vendar ne več kot štiri) z nastavitvijo MBR, ne GPT, za vsako od njih. Ni treba posebej poudarjati, da je za pravilen prenos, kot je že bilo omenjeno, treba upoštevati, kaj se uporablja, koliko RAM-a je nameščen in kateri del OS-a sam. In na splošno, ali nov ali nadgrajen PC izpolnjuje minimalne zahteve prenosne različice "Sedem".

Sorodne publikacije