GB, MB, KB so enote za merjenje informacij in kaj se med seboj razlikujejo?

V našem času visoka tehnologija vse bolj pušča v življenje. Toda po nekaj desetletjih so se računalniki obravnavali kot drago blago, ki bi ga lahko imeli samo premožni ljudje. Ljudje, ki uporabljajo telefon, tablični računalnik ali računalnik, nujno naletijo na izraze, kot so »bajt«, »megabajti« ali »gigabajti«. In seveda se začenjajo spraševati, kaj pomenijo in na kaj so navajeni. To bo posvečeno našemu članku.

Kakšne so informacije in kje se nahaja na napravi?

Informacije so eno od najdražjih in najbolj spoštovanih dobrin, v nekaterih primerih pa lahko deluje kot glavno orožje proti drugi osebi. Še posebej je cenjena v krogu mednarodnih podjetij in korporacij.


Ta izraz je neposredno vplival na področje visoke tehnologije, kjer se informacije merijo na poseben način. Vsak, ki uporablja katero koli napravo, mora poznati in razumeti merske enote, ki se uporabljajo v tem primeru. MB, GB ali KB je količina informacij, ki jih uporablja računalnik in so shranjene na trdem disku. Beleži nove vnose in odstrani stare podatke.

Kje so shranjeni podatki v vašem računalniku?

Vsak osebni računalnik ali prenosni računalnik ima trdi disk, na katerem so shranjene vse obstoječe informacije. Pred definiranjem pojmov "kilobajt" ali "megabajt" je potrebno razstaviti strukturo kraja, kjerpodatki so shranjeni. Trdi disk je sestavljen iz elektromotorja, pogonov, glav in sklopa vezij.
Pred tem so diski (palačinke) v tej napravi imeli vsaj 2 kosa, njihovo skupno število pa bi lahko doseglo do 4 ali več. Zdaj imajo trdi diski 2 ali celo 1 "palačinko". To je posledica razvoja računalniške tehnologije, ki vam omogoča povečanje gostote zapisovanja informacij na medije.


Število diskov se je večkrat zmanjšalo in količina informacij, ki jih lahko sami napišejo, se je večkrat pomnožila. Najnovejše različice trdih diskov imajo samo en svinčnik in lahko vsebujejo do 3 terabajtov informacij.

Osnovne podatkovne enote

Najmanjši del informacije se imenuje "bit". Sprejme lahko samo 2 vrednosti - 0 ali 1. Naslednji izraz je "bajt". Byte ustvari celoten blok (oktet) iz informacij, ki so sestavljene iz 8 bitov. Kaj pomeni koncept "kilobajt (KB)"? Količina podatkov, ki jih shrani naprava, je vedno drugačna in vsako leto postane le še več. Na primer, lahko vzamete RAM. Pred tem je njegov obseg ni presegel 2 gigabajta, vendar v našem času ne bo dovolj in 4. To je zaradi tega prišel derivati ​​velikosti bajtov. To pomeni, da je KB derivat bajta. Uporabljajo se različne predpone, vključno s "kilo", "mega", "giga-" in tako naprej. Velikost KB je 1021 bajtov, kar je 2 10 bajtov.

Izvedene enote

Za zmanjšanje zapisa so bile dodane izpeljane enote za merjenje informacij. Takšne izpeljane besede se uporabljajo ne samo na področju visoke tehnologije, ampakin na primer v fiziki, kjer se merilnik uporablja za merjenje dolžine, njegovi derivati ​​pa so kilometri, nanometri in drugi. Tb, GB, MB in KB so derivati, ki nastanejo z dodajanjem različnih soglasnikov:
 • tera-;
 • giga-;
 • mega-;
 • kilo.
 • Široko razširjena uporaba teh konzol je bila pridobljena leta 1789, ko so bili uporabljeni v teh znanostih kot fizika. Prvi je bil "kilo" in "mega". Potrebne so za beleženje količine informacij, ki ni tako obsežna, da bi olajšala njeno branje. Na primer, če prenesemo 819200 KB v MB, dobimo le 100 MB, kar je izjemno priročno za vizualno zaznavo.

  Izveden prevod

  GB, MB ali KB je ista informacija, ki nas obdaja povsod. Ves čas se obseg informacij v napravah povečuje in včasih se sooča s potrebo po prenosu na drugo raven. Za večje udobje morate spoznati prve tri točke v spodnji tabeli:
  Zgoraj je bilo rečeno, da 1 bajt vsebuje 8 bitov, prevajanje bitov v kilobajtih pa mora biti drugače. Na primer, obstaja 128 bitov, ki jih je treba pretvoriti v bajtov. Ker je 1 B = 8 bitov, je število 128 deljivo z 8. Rezultat je številka 16. Računalnik, prenosni računalnik ali katera koli druga naprava zaznava informacije samo v svojem jeziku. V računalništvu obstaja sfera, kot je programiranje, programerji pa vse svoje delo pišejo v jeziku izvorne naprave, v večji meri pa je to binarni sistem, čeprav je na tem področju uporabljen drug sistem - šestnajstiški številski sistem. Prevajanje iz bitnega v kilobajt ni tako kompleksno, ampakobstajajo tudi druge nianse. Nekatere uporabnike računalnikov lahko zmedete, koliko KB v MB ali GB do 1 TB. Zadnji izraz se je pojavil pred kratkim zaradi znatnega povečanja prostora na trdem disku. Da ne bi bili zmedeni, morate razmisliti o tabeli, ki je bila že omenjena zgoraj. Zlasti je treba pokazati novincem pri uporabi računalnika, kar jim bo pomagalo pojasniti nekatere težke trenutke zanje.

  Sorodne publikacije