Kako izklopiti vgrajeno grafično kartico na prenosnem računalniku ali računalniku?

Prisotnost dveh vrst strojne opreme za računalniško grafično obdelavo - vgrajeni procesor ali matična plošča grafičnega jedra in diskretni video adapter je postal praktično standard za sodobne računalnike in prenosne računalnike. Opozoriti je treba na visoko učinkovitost takšnega pristopa za obravnavo množice nalog uporabnikov in opreme servisnega osebja. V tem primeru je v nekaterih primerih treba rešiti vprašanje: kako izklopiti vgrajeno grafično kartico na računalniku ali prenosnem računalniku? Vzroki te potrebe in načini reševanja tega vprašanja bodo podrobneje obravnavani v članku.


Kdaj lahko potrebujete vgrajeno grafiko?

Prisotnost vgrajenega grafičnega vmesnika omogoča poenostavitev postopka za diagnosticiranje komponent strojne opreme v primeru težav z računalnikom. Poleg tega, ker neuspeh diskretne grafične kartice do njegove zamenjave, lahko uporabite računalnik skoraj v celoti, z izjemo nalog, ki zahtevajo močan grafični procesor, zlasti računalniške igre in video obdelavo aplikacij.
Na področju prenosnih računalnikov je na prvem mestu varčevanje z energijo. Preklop na vgrajeno grafično kartico pri opravljanju nalog, ki ne zahtevajo velikih računskih virov, ki jih v sistem vnese diskretni grafični vmesnik, kar vam omogoča varčevanje z baterijo prenosnega računalnika. V večini primerov ni potrebe po togem izklopu vgrajenega vmesnika. Izjema je lahko situacijav katerih so napake in zruši v delu, in sama grafika, vgrajena v matično ploščo, onemogoča uporabo celotnega nabora posameznih programov. Preden izklopite vgrajeno grafično kartico matične plošče, morate v primeru nenadne okvare zunanjega grafičnega vmesnika analizirati morebitne negativne učinke takšne rešitve.


Metode

Kadar je potrebno preprečiti uporabo vgrajene grafike, lahko uporabite eno od več metod. S temi metodami lahko preprosto izklopite vgrajeno grafično kartico in jo ponovno vklopite. Uvajanje integriranega grafičnega jedra lahko izkoristijo BIOS, upravljalnik naprav in specializirana programska oprema proizvajalcev grafičnih kartic AMD ali Nvidia.

Prekinitev povezave z BIOS-om

Kako onemogočiti vgrajeno grafično kartico preko BIOS-a? V bistvu ni univerzalnega priročnika za vse osebne računalnike in prenosne računalnike. Dejstvo je, da je raznolikost modelov in različic BIOS-a privedla do velikega števila možnosti za zaporedje dejanj za izvedbo zahtevane operacije. Poleg tega ni vsak prenosni računalnik ali računalnik sposoben izklopiti vgrajene grafike prek BIOS-a, ki ga zagotovi proizvajalec. Opišite samo splošne točke:
 • Po prijavi v BIOS morate najti razdelek, imenovan Config, Advanced Settings, ali kaj podobnega.
 • Ciljno točko lahko imenujemo Grafična konfiguracija, Integrirana grafika, Video na krovu, VGA adapter ali drugače, vendar v večini primerov hranimo besedo Grafika ali Video.
 • Vrednostinajdeni parameter je treba spremeniti v Disabled.
 • Za matične plošče osebnih računalnikov je za izključitev integrirane rešitve običajno dovolj, da spremenite vrednost primarnega zaslona na PCI-E.
 • Ne pozabite ohraniti nastavitev BIOS-a, preden zaprete. To je običajno ključ za F10.
 • Device Manager

  Drug odgovor na vprašanje, kako izklopiti vgrajeno grafično kartico, je uporaba vgrajenih zmogljivosti operacijskega sistema Windows ali natančneje upravitelja naprav. Metodologija metode je naslednja:
 • Odpremo upravitelja naprav, ki vam omogoča ogled vse opreme, nameščene v sistemu. Če želite to narediti, morate z desno miškino tipko klikniti na ikono "Moj računalnik" na namizju, v meniju izberite Lastnosti in v desnem oknu se odpre okno, kliknite na povezavo "Upravitelj naprav".
 • V "Dispečerju" najdemo razdelek "Video adapterji", s klikom na ime katerega odpiramo seznam grafičnih kartic.
 • Najdeni so adapterji, ampak kako izklopiti vgrajeno grafično kartico? V ta namen:
 • Ugotovite, katera rešitev je integrativna. Če je to težko razumljivo, lahko uporabite iskanje po komponentah za svojo napravo v internetu.
 • Z desno miškino tipko kliknite ime naprave, ki jo želite odklopiti, in v meniju izberite »Onemogoči«.
 • Po potrditvi namere o zavrnitvi uporabe naprave v oknu za poizvedbe je treba zapreti upravitelja naprav in ponovno zagnati prenosni računalnik ali računalnik.
 • Uporabnost proizvajalcev adapterjev

  računalniki in prenosni računalniki so opremljeni z diskretnimi grafičnimi karticami enega od dveh proizvajalcev - NVIDIA ali AMD. V paketu z gonilniki za te rešitve je običajno na voljo posebna programska oprema, ki nadzoruje funkcije grafičnih vmesnikov in njihovo konfiguracijo. Pripomočki nudijo veliko funkcij, vključno z onemogočanjem neželenih komponent strojne opreme za uporabnika. Če želite razumeti, kako s temi orodji izklopite vgrajeno grafično kartico, morate poiskati in zagnati enega od naslednjih programov.

  Nadzorni center NVIDIA

  Če želite onemogočiti vgrajeno grafiko ali jo vsaj uporabiti za različne aplikacije prek Nadzornega centra NVIDIA, moramo iti na ta način:
 • Zaženite aplikacijo in jo poiščite, nato pa odprite " Možnosti 3D ».
 • Izberite razdelek "Upravljanje nastavitev 3D".
 • Odprite zavihek »Software Settings« na desni strani zaslona.
 • Za vsak posamezen program določimo samo uporabo zunanje video kartice.
 • Catalyst Control Center

  V večini primerov je programska oprema Catalyst Control Center na voljo lastnikom grafičnih vmesnikov AMD. Postopek za onemogočanje integrirane grafike je naslednji:
 • Zaženite Nadzorni center, poiščite in odprite razdelek »Napajanje«.
 • Vrstica, ki jo moramo preiti na grafično kartico s preklopnim zaslonom, se imenuje "preklopni grafični adapterji".
 • Po kliku na zgornjo povezavo se odpre okno, v katerem je na voljo izbira grafične karticeuporabo V našem primeru morate klikniti na "High Performance GPUs". Ko shranite nastavitve, bo sistem zagnal aplikacije brez uporabe integrirane grafične rešitve.
 • Upajmo, da je zgoraj navedeno pomagalo bralcu ugotoviti, kako izklopiti vgrajeno grafično kartico na prenosniku ali računalniku. Ne glede na izbrano metodo ne hitite s potovanjem. To je mogoče storiti brez takšnih kardinalnih rešitev, vendar je problem z video adapterji rešen z drugimi metodami.

  Sorodne publikacije