Orodja za upravljanje sistema Windows: malo znane funkcije operacijskega sistema

Skoraj vsi operacijski sistemi v družini Windows, začenši z očitno surovimi in nepopolnimi spremembami 95 in 98, so preprosto obilni v navzočnosti sistemskih orodij, običajno skritih pred očmi povprečnega uporabnika. V splošnem lahko ta celoten sklop imenujemo orodje za upravljanje Windows, čeprav je sistem mogoče najti in posamično odgovoren za uporabo storitve. Poskusimo ugotoviti, kaj je to, kakšna orodja so vključena v komplet, zakaj jih mora uporabnik uporabiti in kako upravljati sistem z njihovo pomočjo.

Orodja za upravljanje Windows: Kaj je to?

Za začetek naj na kratko preučimo, kaj je za set. Najprej morate jasno razumeti, da gre za zbirko orodij in ne za ločen program. V priročniku za orodje Windows je to jasno povedano. Isti sklop je sestavljen iz številnih storitev in procesov, ki jih je mogoče uporabiti za povsem različne namene in po potrebi celo odpraviti težave. Glavne naloge celotnega orodja so naslednje:


 • pridobivanje informacij o delu operacijskega sistema, strojne in programske opreme računalnika;
 • nadzor konfiguracije sistema in drugih komponent;
 • spremljanje stabilnosti sistema in napetosti virov;
 • preverjanje in diagnostika operacijskega sistema in glavnih komponent računalnika;
 • Odkrivanje in odpravljanje morebitnih okvar in okvar.
 • Uporabna orodja, o katerihmorate poznati vsakega uporabnika

  Očitno je, da absolutno vsa orodja, ki so del orodja za upravljanje Windows 10 in različic spodaj, ne bodo obravnavana zgolj fizično. Zato se osredotočimo le na glavne in tiste, ki jih uporabnik najbolj pogosto potrebuje. Med njimi so najpogosteje uporabljeni naslednji razdelki:


 • informacije o sistemu;
 • konfiguracija sistema;
 • računalniško krmiljenje.
 • spremlja delovanje, stanje, zmogljivost in stabilnost dela;
 • diski za preverjanje in čiščenje ali odstranljivi mediji;
 • diagnostika spomina;
 • Program za odpravljanje težav.
 • Seveda, to je daleč od popolnega seznama vsega, kar bi lahko bilo vključeno v orodje za upravljanje Windows, vendar je povprečni uporabnik še vedno dovolj.

  Pridobivanje informacij o sistemu

  Na žalost le malo ljudi ve ali resno misli, da je pridobivanje praktično celovitih informacij o operacijskem sistemu, programski in strojni opremi mogoče pridobiti s pomočjo samega sistema, ne da bi uporabili tretje storitve Slednje so seveda nekoliko bolj informativne, vendar so številne plačane in se uporabljajo predvsem za overclockiranje opreme, kar ni priporočljivo brez posebnih znanj in spretnosti.
  Med glavnimi orodji za orodja za upravljanje operacijskega sistema Windows lahko posebej poudarimo msinfo32 in winver applete, ki se prikličejo iz menija Run. Prva vsebuje podatke v bistvudrugi del je namenjen pojasnitvi trenutne različice operacijskega sistema.
  Poleg tega se lahko zelo močno orodje imenuje "Device Manager", ki vam omogoča, da se naučijo skoraj vse o nameščenih "železo" in virtualne opreme, upravljanje voznikov, kot tudi odpraviti številne težave pri svojem delu. Na primer, posebni DEVs in VEN lahko uporabite za iskanje najustreznejše programske opreme za nadzor, če je sistem ne more najti in namestiti sam.

  Orodja za računalniško upravljanje

  Oddelek za računalniško upravljanje je eden najpomembnejših. Vključuje več glavnih komponent, od katerih je mogoče posebej poudariti "Task Scheduler", upravljanje diskov, zmogljivost, pregledovalnik dogodkov, storitev in že omenjeni "Device Manager".
  Pozornost je treba nameniti dejstvu, da je mogoče katero koli od teh orodij imenovati ločeno, ne da bi uporabili glavni del. Kar zadeva orodja, malo povprečnih uporabnikov popolnoma razume zmožnosti istega razporejevalnika. Toda zato, ker lahko ustvari samodejno izvedene načrtovane naloge, vključno z vključitvijo in izključitvijo računalnika. Primer tega je delo aplikacije KMSAuto Net, ki je omogočila aktiviranje samega operacijskega sistema ali pisarniških izdelkov. Seveda program sam ustvarja novo nalogo, vendar lahko po želji spremenite obdobje ponovnega aktiviranja. Upravljanje diskov -orodje je nujno potrebno. Pojavil se je samo v sedmi različici in s pomočjo tega je bilo mogoče razstaviti diske na odseke ali opraviti bolj zapletene ukrepe neposredno z njimi na delovnem sistemu (prej je to zahtevalo pripomočke tretjih oseb).
  Del pregleda dogodkov govori sam zase. Zagotavlja informacije o vseh najnovejših računalniških dejanjih, vključno s poročili o napakah, ki lahko služijo kot izhodišče za odkrivanje in odpravljanje kritičnih zlomov v računalniku. Razdelek storitev se uporablja za upravljanje vseh komponent programske opreme. Omogoča vklop ali izklop absolutno vseh procesov programske opreme, vključno s tistimi, ki se izvajajo v sistemu v ozadju. V tem razdelku lahko na primer v celoti onemogočite nadgradnjo sistema, tako da deaktivirate več komponent, ki so zanj odgovorne (če kdo ne ve, izklop samodejnega iskanja in namestitve posodobitev v centru za posodobitev ni dovolj za popolno deaktiviranje storitve). Koristnost produktivnosti je bolj pomembna za del spremljanja, vendar ga ne smemo izločiti iz računov.
  Toda konfiguracija sistema (msconfig) - orodje je absolutno nepogrešljiva, saj je tu izbira OS naložena ob zagonu, če jih je več, je vrsta zagona nastavljena, nekateri zaganjalniki s sistemom storitev in zagonski elementi so upravljani (Windows 10 je izdelan v » Task Manager "), itd.

  Spremljanje

  Kar zadeva učinkovitost, večina uporabnikovobičajno se nanaša na "upravitelja opravil", v katerem lahko spremljate aktivne ali neaktivne procese in upravljate njihovo vedenje. Da, tako je, vendar uporabnik ne dobi popolne slike o tem, kaj se dogaja.

  Za prikaz podrobnih informacij je bolje uporabiti tako imenovane nadzornike virov in stabilnost sistema, v katerih lahko dobite čim več informacij o svojem računalniškem sistemu in po potrebi sprejmete ukrepe za preprečevanje napak in okvar.

  Preverjanje komponent in odpravljanje napak

  Kar zadeva orodja za preverjanje, je mogoče poudariti dejanja z diski ali izmenljivim medijem in testnim pomnilnikom. Vendar pa niso primerni za testiranje komponent sistema. V primeru kritičnih napak se lahko sistem prenese v operativno stanje s pomočjo ukazne vrstice. Na primer, lahko preverite celovitost pomembnih datotek, ki so odgovorne za zagon sistema Windows, in jih obnovite, če je ukaz sfc /scannow zaznal težave. Na splošno v ukazni ukazni mizi, ki je povprečnemu uporabniku ni všeč, lahko naredite naslednje ukrepe, ki se z grafičnim vmesnikom zdijo nedostopni.
  Nazadnje, včasih se lahko okvare uporabijo tudi za odpravljanje težav, ki so zasnovane tako, da same odkrijejo in popravijo okvare. Včasih daje rezultat, včasih - ne. Ampak kot prva rešitev pri ugotavljanju napak v sistemu ali pri delu z opremo, ki jo uporabljamo, je nedvoumna.

  Druge pomembne komponente

  Kot je navedeno zgoraj, vvsaka različica operacijskega sistema Windows lahko šteje in še veliko drugih potrebnih orodij. Najpomembnejši so urejevalnik registra, kot tudi orodja za delo s skupinskimi in tujimi politikami, ki v glavnem podvajajo registrske parametre, vendar z nižjo prioriteto. In če lahko povprečen uporabnik izvaja eksperimente s politiki, je vmešavanje v register brez popolnega razumevanja dejanj kategorično prepovedano, saj urednik sam nima sredstev za preklic dejanj (na voljo so le, ko se spremenijo ključne vrednosti). Vendar je operacijski sistem s pomočjo registrske datoteke, ki je bila izvožena, brez ustreznega znanja pri delu (enako velja za ročno ustvarjanje vseh vrst varnostnih kopij in vzorcev diskov z nameščenim operacijskim sistemom in vse njegove vsebine).

  Kako onemogočiti orodja za upravljanje sistema Windows in ali naj to storim?

  Preučiti moramo eno od glavnih vprašanj. Nekateri uporabniki pogosto poudarjajo, da aktivni proces upravljanja z orodji Windows prenese procesor in ga poskusi onemogočiti. Pri tem je treba razumeti, da obremenitev sredstev v takih trenutkih ne izvaja glavna služba, temveč tekoči sistem ali lastni procesi.
  Deaktiviranje orodja je mogoče najti v razdelku Storitve, vendar, kot je že jasno, onemogočanje storitve Windows Management Instrumentation sploh ni priporočljivo, saj bo dostop do številnih orodij omejen ali blokiran, da, inceloten sistem, vključno z nekaterimi aplikacijami, lahko deluje nestabilno.

  Sorodne publikacije