Optimizacija OS: defragmentiranje diska

Defragmentiranje trdega diska je eno od prednostnih področij pri pospeševanju dela katerega koli računalniškega sistema, saj pravočasno izvajanje takšnih dejanj omogoča organiziranje najpogosteje uporabljenih datotek s premikanjem na najhitrejša območja trdega diska. Točno, pospeševanje se doseže predvsem zaradi dejstva, da bralčeva glava ne potrebuje dodatnega gibanja okoli področij trdega diska in trdih diskov pri iskanju želene komponente. Za defragmentiranje diska se uporabljajo posebni programi, ki jih lahko predstavimo kot vgrajena orodja samega operacijskega sistema in kot programsko opremo tretjih oseb. Toda kateri defragmentator diska povprečni uporabnik izbere, da bi povečal učinkovitost trdega diska? Poskušali bomo razmisliti o nekaterih najbolj priljubljenih javnih službah, ki so po mnenju velike večine strokovnjakov najboljše na tem področju.


Takoj je treba opozoriti, da se za sodobne SSD diske za visoke hitrosti sploh ne priporoča defragmentiranje, zato bo spodaj predstavljeni material uporaben samo za uporabnike, katerih računalniki imajo standardne trde diske. Še posebej je vredno reči, da so storitve takšne smeri doslej zelo razvite in opisujejo, da se absolutno vsi takšni programi ne bodo izkazali zgolj fizično, zato se bomo zadrževali le na tistih, ki zasedajo prva mesta v vsehsvetovni lestvici.

Nekaj ​​besed o vgrajenih orodjih Windows: kaj je narobe?

Za začetek naj na kratko preučimo, zakaj mnogi uporabniki ne želijo uporabljati vgrajenih sistemskih orodij. V vsaki spremembi sistema Windows obstaja vgrajen programček, ki ga lahko pokličete prek običajnega menija PCM na izbranem disku ali v razdelku neposredno v Raziskovalcu. Pomanjkljivost uporabe "native" defragmenter trdega diska operacijskega sistema je pogosto povezana le z dejstvom, da izvajanje standardnega procesa defragmentacije, če ga primerjamo s podobnim razvojem tretjih oseb, z enako količino trdega diska, je preveč dolga (čeprav je pri Windows 10 to mogoče in trditi). Poleg tega, tudi če primerjate kartice za defragmentacijo, so ponavadi prikazane med procesom, lahko se bistveno razlikujejo, in Windows-orodja, na žalost, so zelo slabo izgubljena, da bi lahko organizirali strukture datotek. Zato uporabniki pogosto raje razvijajo tretje osebe.


Najboljši programi za defragmentacijo

Kot smo že omenili, je iskanje takšnih programov na istem internetu lahko ogromno. Vendar pa, če pogledate natančneje nekatere svetovne in domače ocene programske opreme na tem področju, brez dvoma lahko najbolje defragerje diskov imenujemo naslednje aplikacije:
 • Defraggler.
 • iObit Smart Defrag.
 • "Računalniški pospeševalnik".
 • Auslogics Disk Defrag.
 • Puran Defrag.
 • Disk Speedup.
 • Orodjarna Smart Defrag.
 • WinDotilities DiskDefrag.
 • O & amp; Defrag Free Edition.
 • UltraDefrag.
 • MyDefrag.
 • Samoumevno je, da v podrobnostih dela vsakega apleta, predstavljenega na seznamu apletov, ni nobenega pomena, zato si bomo na kratko ogledali najpomembnejše razlike in prednosti vsakega od njih.

  Program za defragmentiranje Defragmenter Defraggler

  Torej, prvi na seznamu je zelo zanimiv pripomoček, ki vam omogoča izvajanje vseh procesov, povezanih z organizacijo datotek, da bi pospešili dostop do njih, kar je po mnenju mnogih eden najboljših v opisani smeri.
  Da ne omenjam izvajanja samega procesa, med njegove nedvomne prednosti je mogoče poudariti, da lahko analizira in defragmentira disk, tudi ko zaženete računalnik, skupaj s preverjanjem trdega diska za napake in celo odstranitvijo nepotrebnega smeti iz »Trash«. Lahko optimizirate ne le diske ali particije, ampak tudi posamezne imenike, da ne omenjamo premika redko uporabljenih datotek na koncu diska. Ni presenetljivo, da je ta aplikacija velja za najboljši trdi disk defragger, saj je bil razvit s strani Pirifrom, ki je ustvaril tako edinstven programski izdelek kot CCleaner. Treba je omeniti prisotnost prenosne različice, ne zahteva namestitve.

  iObit Smart Defrag

  Ta aplikacija nikakor ni slabša od prejšnje, vendar je njen razvijalec iObit, ki je prav tako ustvarila veliko programov za optimizacijo sistemov Windows (iObit Uninstaller, ASC, Driver Booster).
  Glavne prednosti tega defragmentiranja diskov lahko imenujemo hitra optimizacija v smislu premikajočih se sistemskih blokov v procesu.zagon operacijskega sistema Windows z naknadnim popravljanjem na nameščenem mestu operacijskega sistema, priročna nastavitev razporeda defragmentacije, predhodno odstranitev začasnih datotek brskalnika in le optimizacija aplikacij vmesnika Metro. Druga "lastnost" programa je, da lahko zamenja standardno sistemsko orodje tako, da v kontekstne menije vgradi svoje lastne povezave.
  Opomba: Orodje Advanced SystemCare istega razvijalca ima tudi modul za optimizacijo diska skupaj s preverjanjem napak in se lahko uporablja tudi kot orodje za hitro defragmentacijo (vključno s sistemskim registrom).

  Ruski defragmentator diska »Računalniški pospeševalnik«

  Ta razvoj je precej zanimivo in drzno tekmovanje z mnogimi znanimi aplikacijami, vendar se večinoma nanaša na kompleksne optimizatorje.
  Vendar pa ima program lep vmesnik in lahko optimizira trdi disk tudi v ozadju, ko je računalnik v stanju mirovanja. Aplikacijo lahko namestite na vse znane različice operacijskega sistema Windows in jo pogosto imenujemo najboljši defragger disk za Windows 7 (tudi zaradi izjemno nizke porabe sistemskih virov z veliko grafičnimi učinki samega sistemskega vmesnika). Edina pomanjkljivost je, da je program plačan, preizkusna različica pa vsebuje precej omejen nabor orodij.

  Auslogics Disk Defrag

  Ta defragmentator diskov je mogoče pripisati klasikitovrstne programe. Glavna prednostna naloga pri uporabi tega pripomočka je največja popolna optimizacija različnih komponent in knjižnic, ki v procesu uporabe računalnika uporabljajo operacijski sistem.
  Na račun tega pa se tako imenovani čas odziva sistema na dejanja uporabnika bistveno zmanjša, rast skupne produktivnosti pa je na precej visoki ravni.

  Puran Defrag

  Ta defragmentator je zanimiv, ker ima lasten motor, ki omogoča optimizacijo, da je tako optimalna, da po "inteligentnem" prenosu datotek na zunanji površini trdega diska bere disk na enoto časa pri isti hitrosti vrtenja Vreteno lahko traja daljšo razdaljo in prebere več informacij.
  Med drugim je treba opozoriti, da lahko ta aplikacija izvaja defragmentacijo ne samo po urniku, temveč tudi ko vklopite ohranjevalnik zaslona v načinu mirovanja. Edini minus je namestitev nepotrebnih dodatnih programov pri nameščanju glavnega apleta.

  Disk Speedup

  Ta pripomoček se lahko začne na začetku operacijskega sistema. Vendar pa je po mnenju večine strokovnjakov njena glavna prednost, da lahko v nastavitvah pripomočka uporabite posebne parametre, povezane z izključitvijo datotek, manjših od 10 MB, ali predmetov, ki so sestavljeni iz več kot treh fragmentov.
  Izgleda tudi, da lahko ročno premikate prevelike količine podatkov, kot je video ali grafika.na koncu diska, če se uporabljajo zelo redko.

  Toolwiz Smart Defrag

  Ta pripomoček ima minimalno število nastavitev iz vseh pogledov, predstavljenih v pregledu, in čim bolj poenostavljeni vmesnik. Vendar to ne vpliva na njegove zasluge.
  Po različnih ocenah lahko ta aplikacija defragmentira približno desetkrat hitreje kot vgrajeno orodje Windows, da ne omenjamo najvišje kakovosti rezultata.

  WinUtilities DiskDefrag

  Ta aplikacija se večinoma nanaša na kompleksne optimizatorje, vendar je v konfiguraciji čim bolj prilagodljiva in vam omogoča, da povečate zmogljivost sistema ne samo s pospeševanjem dostopa do trdega diska, ampak tudi z dodatnimi orodji za odstranjevanje smeti ali optimizacijo zagona.

  O & amp; O defrag Free Edition

  Imamo še en zanimiv program, ki ga pogosto najdemo tudi v številnih ocenah.
  Najprej je zanimivo, ker ima tudi njegova brezplačna različica dobro premišljen vmesnik, ima veliko dodatnih možnosti in vam omogoča tudi izvajanje defragmentacije, skupaj s preverjanjem diskov za napake.

  UltraDefrag

  Ta pripomoček naj bi bil koristen tako za začetnike kot za strokovnjake. Za napredne uporabnike ima precej dobro tehnično opremo, vendar je za njihovo polno uporabo potrebno imeti vsaj osnovno znanje dela z izvedljivimi datotekami v BAT formatu.

  MyDefrag

  Končno še ena vloga, ki je prav tako vključena na seznam najboljših. Ta program je eden od najpreprostejših in deluje na osnoviveč skriptov, ki jih je napisala samo ena oseba. Kljub temu je aplikacija odlična za tiste, ki se želijo naučiti procesov defragmentacije, saj lahko vse skripte spreminjate neodvisno, vključno z novimi funkcijami. Toda standardne nastavitve so namenjene povprečnemu uporabniku, ki se ne mudi, da bi se ukvarjal z zapletenostjo takih dejanj.

  Sorodne publikacije