Ko vklopite prenosni računalnik, se prikaže modri zaslon: odpravljanje težav, možni vzroki, navodila za odpravljanje težav

Dejstvo, da lahko nekatere različice sistemov Windows pri zagonu, namesto običajnega grafičnega vmesnika, proizvajajo modre zaslone, poznajo skoraj vsi uporabniki. In ni vedno mogoče natančno ugotoviti, zakaj se to dogaja. Za začetek si oglejte, ali je pri vklopu prenosnega računalnika s tako imenovanim zaslonom smrti (BSoD) ali pa je nekaj podobnega namizju, vendar brez kontrolnih elementov, prikazan modri zaslon. Drugi primer ni tako katastrofalen kot prvi, saj je možno, da je sistem v čakalnem načinu nalaganja vseh potrebnih komponent. Toda, ko bo zaslon smrti (ali ko se elementi namizja sploh ne aktivirajo), bo treba odločno ukrepati.


Zakaj, ko je prenosnik vklopljen, se modri zaslon prikaže enkrat ali neprekinjeno?

Kar zadeva prvo možnost, je delno takšna napaka lahko posledica kršitev pri delu Explorerja, odgovornega za zagon grafičnega vmesnika.
Če vklopite modri zaslon, medtem ko je prenosni računalnik vklopljen, vendar prenos elementov vmesnika ne traja predolgo, ga lahko znova zaženete v varnem načinu in uporabite ročni zagon storitve, tako da vnesete isti ukaz v meniju Run (Win + R) ali uporabite ta "upravitelj opravil". Potem lahko odkrijete morebitne zrušitve. V primeru smrti zaslona, ​​običajno posebna stop-koda, se navede opis napake in povezava do datotekevoznika (včasih manjka). Kaj je povzročilo vedenje sistema, morate sami ugotoviti. Toda najpogosteje je videz modrega zaslona, ​​ko vklopite prenosni računalnik, povezan z naslednjimi razlogi:


 • poškodba komponent samega sistema;
 • nezdružljivost nove opreme s sistemom;
 • nepravilno delovanje ali pregrevanje opreme;
 • vprašanja voznika;
 • Spori z nameščeno programsko opremo;
 • nepravilno nastavljene nastavitve BIOS-a;
 • vpliv virusov;
 • motnje v programih zaščite.
 • Razlaga napak na modrem zaslonu po vključitvi prenosnega računalnika ali stacionarnega računalnika

  Nekaj ​​besed bi bilo treba povedati o hitri razlagi vzrokov za neuspeh, v katerem se prikaže natančen prikaz smrti. Takoj poglejte opis napake in stop-kodo. Glede na to boste lahko ustrezno ukrepali. Če je podana poškodovana datoteka gonilnika (ponavadi format SYS), se bo rešitev nanašala na to posebno komponento. Včasih se zgodi, da se modri zaslon prikaže, ko vklopite prenosni računalnik, vendar čez nekaj časa ali celo, ko ponovni zagon izgine.
  Napako lahko ugotovite s posebnim pripomočkom BlueScreenView, ki lahko po preklopu na povezavo AppCrashView zazna poškodovano komponento. Potem bo takoj postalo jasno, kaj točno je vplivalo na pojav napake.

  Ponovna vzpostavitev učinkovitosti sistema s preprostimi metodami

  Toda izhajamo iz dejstva, da uporabnik, ki ima pri roki, takega programa ni prisoten, in laptop ali računalnik naredita napako.nenehno. V tem primeru lahko modri zaslon, ko vklopite računalniško napravo, nastavite s klikom na poseben zagonski meni, ki ga pokličete s pritiskom na tipko F8 na samem začetku zagona sistema.
  Izbrati mora začetek zadnje delovne konfiguracije. Če to ne deluje, lahko poskusite večkrat prisiliti zaustavitev in vklopite terminal, da se sistem samodejno obnovi. Lahko pa uporabite zagon v varnem načinu, nato pa obnovite sistem iz posebnega razdelka ali naredite diagnostiko komponent računalnika.

  Preverjanje glavnih komponent računalnika

  Kot je jasno, se lahko zaradi težav s strojno opremo pojavi modri zaslon po vklopu prenosnega ali stacionarnega računalnika. Najprej pa preverite, ali je na trdem disku dovolj prostora (v sistemski particiji). Če kdo ne ve, za normalno delovanje sistema Windows na disku "C" prosti prostor zahteva vsaj 10% skupne velikosti particije, ki ima nameščen operacijski sistem. Zato se morate znebiti nepotrebnega računalniškega smeti. Vendar lahko vplivajo tudi "železne" komponente na videzu modrega zaslona pri vklopu prenosnega računalnika. Pri izračunu ne uporabljamo strojne diagnostike, ker je malo verjetno, da bi nekje prišlo do šibkega stika, vendar preverite njihovo delo, če lahko uporabite varen začetek prenosa, se prepričajte. Najprej gre za preskušanje procesorja,RAM in trdi disk.
  Bolje je, da za CPU uporabite programe drugih proizvajalcev, vendar pa za preverjanje pomnilnika RAM ustreza vgrajeni pripomoček (mdsched v runtime konzoli). Testiranje trdega diska je najbolje opraviti z nepravilnimi sredstvi, vendar z ukazno vrstico (orodje za ukazno vrstico CHKDSK z dodatnimi atributi kot je "/x /f /r" brez narekovajev). Za testiranje sistemskih komponent, absolutno vsi strokovnjaki svetujejo uporabo ukaza sfc /scannow.

  Vozniška dejanja

  Glavni problemi s pojavom modrega zaslona pri vklopu prenosnega računalnika so samo gonilniki. V večini primerov to velja za upravitelja grafičnih kartic, ker sodelujejo pri prenosu sistema.
  V tem primeru mora voznik popolnoma posodobiti ali odstraniti napravo in ponovno zagnati računalnik. Če je vzrok napaka posodobljenega gonilnika, morate povrniti. Za posodobitev je bolje uporabljati avtomatizirane programe, kot je Driver Booster, vendar morate v tem primeru zagnati sisteme v varnem zagonu z omrežnimi gonilniki. Če želite obnoviti staro različico gonilnika, bo to primerno in običajno "Device Manager".

  Težave z združljivostjo programske opreme

  Včasih, čeprav redko, je vzrok takšnega pojava lahko nedavno nameščena programska oprema, ki ni združljiva z operacijskim sistemom ali uporabljeno opremo.
  V najboljšem primeru strokovnjaki priporočajo uporabo aktiviranja izvedljive programske datoteke v načinuzdružljivost prek lastnosti bližnjice, v najslabšem primeru - popolnoma odstranite aplikacijo z vsemi njenimi komponentami. Ampak v ta namen je priporočljivo, da uporabljate ozko usmerjene programe, kot je iObit Uninstaller, ne "native" odsek programov in komponent sistema.

  Enako stanje je mogoče opaziti pri posodobitvah. V nekaterih primerih ga lahko uporabite za ročno odstranitev posodobitev iz najnovejših nameščenih paketov s ponovnim zagonom, za ročno pridobivanje posodobitev in izločitev posodobitev z zrušitvijo s seznama namestitev. Opomba: Za poenostavitev izvedljivih datotek lahko uporabite program Prikaži ali skrij posodobitve.

  BIOS Setup

  Drug pogost razlog za pojav modrega zaslona med vklopom prenosnega računalnika so napačne nastavitve BIOS-a, overclocking in staranje vdelane programske opreme primarnega sistema, ki ne prepozna nove strojne opreme.
  Za začetek je najbolje, da opravite ponastavitev s pomočjo menijskega ukaza, na primer Load Setup Defaults. Vendar posodobitev firmware BIOS-a brez posebnega znanja ni priporočljiva. V najboljšem primeru, če imate nameščen UEFI, lahko posodobitev izvedete neposredno iz operacijskega sistema Windows, vendar mora biti vdelana programska oprema v celoti skladna z izdelovalcem čipov in razvijalcem protivirusne programske opreme.

  Virusi in zaščita ZA

  Nazadnje, nekaj besed o virusih in protivirusni programski opremi. Dejstvo, da lahko virusi povzročajo podobne pojave, nikogar ne preseneča. Samoumevno je, da je treba sistem preizkusiti glede groženj. Če prenos ni mogoč v nobenem odPriporočljivo je, da uporabite Kaspersky Rescue Disk, ki vam pri snemanju na izmenljivi medij omogoča zagon z njega. Ampak, nenavadno, ni bilo zvok, antivirus sama ni nič manj sposoben izzvati videz modre zaslone. Dober primer tega je ponosni Avast! Free antivirus, ki je opazil takšne pomanjkljivosti. V celoti ga je treba odstraniti, pri tem pa uporabiti "native" pripomoček za razvijalce ali program za odstranjevanje in nato namestiti drugo zaščitno programsko opremo.

  Sorodne publikacije