Program za defragmentiranje diska za Windows 10: sistemska orodja in aplikacije tretjih oseb

Defragmentacija diska je eden od osnovnih pogojev, ki zagotavlja nemoteno delovanje operacijskega sistema, s čimer se skrajša čas dostopa do najpogosteje uporabljenih datotek storitev in aplikacij ter njihovega odkrivanja. Ta proces se lahko izvaja tako s pomočjo sistema kot z uporabo pripomočkov tretjih oseb. Ampak reči, kateri program za defragmentiranje diska v Windows 10 je boljši, je težko dovolj. Razlog za to je le dejstvo, da imajo vsi takšni programi med delom popolnoma različne algoritme, njihova uporaba pa lahko vodi do zrušitev sistema (v nadaljevanju bo jasno, zakaj).


Kaj program defragmentacije diska za Windows 10 ali kateri koli drug sistem potrebuje?

Začnimo s tem, kaj je opisan proces. Vsak program za defragmentiranje diska, ki temelji na sistemu Windows 10, se uporablja samo za organiziranje različnih datotek v vašem računalniku. Kljub temu, da uporabnik v istem "Raziskovalcu" vidi urejeno drevesno strukturo datotek in imenikov, v resnici ni. Datoteke in mape v upravitelju so združene le z nekaterimi funkcijami, vendar so razpršene po vsem trdem disku.
Program za defragmentiranje diska SSD Windows 10 ali celo kakršnega koli drugega trdega diska, ki ni tako pomemben, ni namenjen le za organiziranje datotek, temveč tudi za premikanje na najhitrejša območja diska, da se pospeši dostop do njih ali zažene programov. Kot kažejo analitične raziskave,Z defragmentacijo je mogoče izboljšati učinkovitost celotnega sistema. Ni presenetljivo, ker potrebuje manj časa, da najde pravo komponento in z njo povezane elemente za zagon programov (pri tem se združijo v bloke, ki se hitreje berejo s trdega diska).


Kako defragmentirati disk Windows 10 na svoje stroške?

Najprej se pogovorimo o lastnih sredstvih sistema Windows. Vgrajeni program za defragmentiranje diska v sistemu Windows 10 se prek menija PCM (desni klik) v izbranem razdelku v Raziskovalcu pokliče z izbiro zavihka storitve.
To standardno orodje je priporočljivo uporabiti ne glede na to, ali je program ali optimizator programa nameščen ali zunanji, saj je lahko naročanje popolnoma drugačno.
Utility uporablja svoj algoritem za premikanje datotek in map, v najboljšem primeru pa je treba zabeležiti vse diskovne in logične particije. Prej, da ne bi zapravljali časa, lahko analiziramo diske (morda za nekatere od njih defragmentacija ni potrebna). Žal, kot kaže praksa, je treba optimizacijo diskov in particij opraviti vsaj enkrat na mesec.

Zakaj imam težave z orodji tretjih oseb?

Zdaj pa poglejmo trenutek, ko program za defragmentacijo diska tretje osebe v sistemu Windows 10 ali druge spremembe teh operacijskih sistemov povzročijo nepravilnost v aplikacijah ali zmanjšajo potencial sistema. Bistvo tukaj ni niti, da za namestitev takšnih programov mnogi razvijalci uporabljajo oglaševanjestunts, kot je dejstvo, da je njihov defragmenter sposoben povečati produktivnost za skoraj 30-50%, vendar se za izvajanje vseh teh procesov uporabljajo različni algoritmi. Nekateri pripomočki lahko po mnenju razvijalcev optimizirajo diskovne pogone v ozadju, kar lahko povzroči povečano obremenitev procesorja in RAM-a. Toda vgrajeni defragmentator sistema se tudi ne utopi. Zato je večkratno premikanje datotek iz kraja v kraj, kar v najboljšem primeru vodi do zmanjšanja zmogljivosti, in najslabše - do samega trdega diska zaradi stalnega nadzora premika vretena in branja glave.

Kateri program je boljši?

Vendar pa mnogi uporabniki ne zaupajo lastnim sistemskim virom, medtem ko poskušajo uporabljati programsko opremo tretjih oseb. No, to je njihova stvar. Lahko pa dodelite več pripomočkov, čeprav so načeloma različni, vendar ne povzročajo težav niti s trdimi diski niti z operacijskim sistemom. Najprej je treba vključiti optimizatorje, kot je Advanced SystemCare, ki imajo vgrajene module za preverjanje in optimizacijo diska v enem kliku.
Tukaj je seznam pripomočkov, kot so Smart Defrag iz iObit, Disk Defrag iz Auslogics, PerfectDisk Professional, Magical Defrag iz Ashampoo, Vopt, itd. Na splošno je treba opozoriti, da sta programska oprema iObit in Ashampoo tako tesno povezani z Windows-sistemi, da je pojav konfliktov tretjih oseb odpravljen na skoraj vseh ravneh.

Sorodne publikacije