Tipkovnica Apple: Možnost tipke za Mac in druge funkcije postavitve jabolk

Za večino ljudi so računalniki Apple nekaj znanstvene fantastike, nekaj čudnega, nerazumljivega in zelo neprijetnega. Delno so takšni komentarji dobri, saj so jabolčni prenosniki in namizni računalniki zelo različni od običajnih za vse računalnike z operacijskim sistemom Windows. Na novo izdelan Mac uporabnik je že v zgodnji fazi v stuporju in se sooča z dejstvom, da tipkovnica ne deluje tako kot prej. Ni znano, ali so takšne radikalne spremembe v sovraštvu Stevena Jobsa do Microsoftovih izdelkov ali korporacije Apple povzročile anatomijo rok, vendar znani hotkeji na njihovih računalnikih izgledajo in delujejo nekoliko drugače. V tem članku bo bralec našel odgovore na osnovna vprašanja, kot so: "Zakaj sprememba deluje?"; "Kaj je tipka za možnosti na Macu?" Rešitev teh in drugih problemov je zelo blizu, le nekaj časa pa se morate prilagoditi.


Bližnjice na tipkovnici (tipke za spreminjanje)

Bližnjice na tipkovnici v Apple računalnikih se razlikujejo od tistih v operacijskem sistemu Windows, razen sprememb postavitve. To pomeni, da so vse običajne kombinacije, kot so: "copy", "insert", "cancel" na mestu, spremenile samo modifikatorsko tipko, namesto Control uporablja Command. Command + C Command + V in tako naprej (kar je logično, ker je Command in Command za izvajanje ukazov). Pogosto so modifikacijske tipke označene s posebnimi znaki:

Naslov



Simbol



Vrednosti

20)
Ukaz



?



Izvaja funkcijo ključa Win, ki se uporablja kot osnova za modifikator.



Shift



?



Izvaja funkcijo, ki je podobna tisti v sistemu Windows.



Možnost



?



Povzroča alternativne možnosti.



Kontrola



?



Uporablja se v kompleksnih kombinacijah.



Caps Lock



?



Po namestitvi elementov Karabiner se lahko uporablja kot modifikator in ukazi se lahko dodelijo ročno, kljub sistemskim omejitvam.

Možnostni ključ na računalniku Mac: kje in kako ga uporabiti?

Nekateri napredni uporabniki Mac-a imenujejo ta čarobni ključ, saj skoraj vsaka funkcija s svojo aplikacijo odpira nova obzorja pri uporabi računalnika. Najprej poiščite, kje v računalniku Mac imate ključ Option. Na modernih prenosnih računalnikih in tipkovnicah iz Apple opcije se nahaja v bližini gumbov Command, in napisano na njem, pozornost, Alt. Isti Alt, poznan vsem, ki so vsaj enkrat v mojem življenju sedeli za sodobno tipkovnico. Katere funkcije ima ta gumb?


Dostop do dodatnih informacij v orodni vrstici:
 • S klikom na Option in lebdenjem nad ikono jabolka lahko dostopate do bolj popolnih informacij o sistemu.
 • Prenosniki lahko zagotovijo informacije o stanju baterije.
 • Če nastavitve zvoka odprete s pritiskom na tipko Option, lahko izberete vir predvajanja.
 • Hitri dostop do nastavitev in nadomestnih možnosti:
 • Če pritisnete funkcijske tipketipke imajo možnost Option, sistem samodejno odpre parametre, povezane z določeno funkcijsko tipko.
 • Vse aplikacije ponujajo alternativne bližnjice na tipkovnici, ki so na tak ali drugačen način povezane s tipko Možnosti, tako da je dovolj, da jo držite, ko pregledujete funkcionalnost v orodni vrstici.
 • Če uporabljate orodje za varnostno kopiranje Time Machine, lahko tipka Option zazna vse diske, ki vsebujejo vsaj eno kopijo.
 • Prav tako gumb Option omogoča vnos drugih znakov, ki so enaki Windows (to velja za tiste, ki še vedno postavijo pomišljaj namesto pomišljaja).

  Razporeditev tipkovnice

  Ker je dodelitev ključev na Mac računalniku drugačna od tistih v operacijskem sistemu Windows, so bili razvrščeni. Zdaj morate razumeti, kaj je postavitev in kako jo popraviti. Ja, to je popraviti, ker privzeto Mac uporablja tipkovnico, znano tistim, ki so uporabljali pisalni stroj - ruski pisalni stroj. Tehnična struktura pisalnega stroja je prisilila oblikovalce, da postavijo ločila v zgornjo vrstico tipk, tako da ne vplivajo drug na drugega. To storite preprosto:
 • Pojdite na "Sistemske nastavitve".
 • Podtočka "Tipkovnica".
 • Podmeni "Viri vnosa".
 • Nato morate dodati novo postavitev - ruski PC in izbrisati staro.
 • Zdaj so se vsi ključi vrnili na svoja mesta in čeprav graviranje na tipkovnici nienako kot dejanski namen gumbov, se seznanite z metodo vnosa besedila slepi, potem ko spremenite postavitev. Tudi po tem pismu se bo E vrnil na svoje mesto, ki ga mnogi še vedno uporabljajo v tisku.

  Preklapljanje postavitve

  Navada vseh uporabnikov Windows - bližnjica na tipkovnici Shift + Alt - je velik problem za začetnike v svetu jabolk. Obstajata dva načina za rešitev problema: bodisi se navadite na novo kombinacijo Command + space (ki je anatomsko ugodnejša) ali pa namestite Punto Switcher iz Yandexa, ki vam omogoča, da uporabite oba modifikatorja enkrat, da spremenite razporeditev tipkovnice, in ima tudi veliko drugih funkcij (npr. spremenite jezik brez uporabe bližnjice na tipkovnici).

  Namesto zaključka

  Kot je razvidno iz zgornjega gradiva, prehod v vesolje Apple ni le užitek, ampak tudi številne težave, povezane z določenimi navadami, ki jih najdemo v uporabi računalnika. Da bi se z njimi in nastavite računalnik ali zavrnili vrnitev v Microsoft - rešiti kupca, vendar je treba težave vedno nagrajevati, in v primeru Mac, je res vredno. Še več, s premagovanjem navade lahko razumemo, da je bližnjica na tipkovnici bolj logična in priročna kot Windows, tipka Option na Macu pa je resnično šarmantna in zloglasni Alt ga nima.

  Sorodne publikacije