Kako preveriti brskalnik za viruse: preproste načine, korak za korakom navodila

Ni skrivnost, da je pri delu na internetu okužba z različnimi računalniškimi virusi predvsem posledica samega brskalnika, kasneje pa tudi prelomov, ki so nastali v njem, grožnje zlahka prodrejo v računalnike in okužijo druge sistemske komponente, namenjene uporabniku datotek in nameščenih programov. Kako preveriti brskalnik za viruse, kljub dejstvu, da je sistem mogoče namestiti protivirusno programsko opremo, in poskusite ugotoviti. Najprej pa se odločimo, kaj natančno iščemo.

Katere viruse večinoma napadajo spletni brskalniki?

V zvezi s trenutnimi grožnjami, ki jih napadalci napadajo, se najpogosteje nanašajo na adware, malware in ugrabitelje. Takšni programčki so spontano vgrajeni v lupine brskalnikov, spremenijo začetno stran, naredijo stalno preusmeritev na spletna mesta z dvomljivimi vsebinami, zapolnijo brskalnike z oglaševanjem itd. Vendar pa je pogosto možno srečati vohunsko programsko opremo iz kategorije vohunske programske opreme, ki, ko je okužena z računalniškim sistemom, ukrade osebne podatke ali zaupne informacije (na primer gesla iz bančnih kartic ali kaj drugega te vrste). Najpogosteje to storijo brez vednosti uporabnika, ki delajo nekaj dejanj na istih straneh v družabnih omrežjih in včasih popolnoma blokirajo sistem, šifrirajo datoteke in zahtevajo plačilo za dešifriranje.

Kako preveriti viruse v brskalniku: vizualna metoda

Seveda,da je pred uporabnikom precej težka naloga, povezana s pravočasnim odkrivanjem takšnih groženj, saj nekateri prosti antivirusi niso vedno sposobni zaznati in blokirati. Toda kako preveriti virus za brskalnik "Yandex" ali katerokoli drugo, nameščeno v sistemu? Najprej je treba uporabiti metodo za tak vizualni pregled.


Znaki okužbe so lahko videz oglasa v brskalniku, sprememba domače strani ali iskalnika. Včasih se lahko ikona brskalnika (bližnjica) na namizju spremeni. Če so bili takšni simptomi zabeleženi, so v sistem groženj prodrli takojšnji nujni ukrepi za nevtralizacijo. In za uporabo rednih antivirus, kot je že, verjetno, je absolutno absurdno. Prvič, že je zamudil grožnjo, in drugič, nekateri virusni programčki imajo lahko varnostne certifikate ali celo digitalne podpise založnika, zato je običajno varnostno programsko opremo popolnoma prezrto.

Kako pregledati brskalnik za prisotnost virusov s pomočjo specializiranih skenerjev?

Če se pojavi vsaj eden od zgoraj navedenih simptomov, je priporočljivo uporabiti prenosni razred AdwCleaner, KVRT, Dr. Web CureIt !, Kaspersky TDSSKiller in podobno.
Toda tu ima preveč uporabnikov vprašanja. Na primer, nekateri uporabniki ne vedo, kako pregledati brskalnik Opera za viruse (ali katere koli druge): ali skeniranje samo za glavno mapo z nameščenim brskalnikom ali opravljanje celotnega sistema?
Seveda lahko najdete imenik znameščen s programom in ga preprosto določite kot glavno mapo. Vendar ni nobenega zagotovila, da virus ne bo ustvaril svoje lastne kopije nekje drugje ali okužil drugih datotek, ne! Zato je pri uporabi optičnih bralnikov priporočljivo določiti vse kontrolne točke, vključno s particijami trdega diska, izmenljivim medijem, če so trenutno povezane, ter pomnilnikom RAM in zagonskimi sektorji.

Preverjanje plošč in razširitev brskalnikov

Zdaj pa poglejmo, kako preizkusiti brskalnik za viruse z isto vizualno metodo. Za mnoge viruse je značilna situacija, ko v brskalnik in nekatere dodatne plošče vdelajo lastne razširitve.
Zato je priporočljivo, da greste v nastavitve vsakega brskalnika, pojdite v razdelek razširitve in odstranite vse sumljive aplete, ki jih niste dodali. Posebno pozornost je treba nameniti dejstvu, da mnogi oglaševalski virusi namestijo ne le plošče ali dodatke, temveč tudi namestijo svoje programe (takšna dejanja so značilna za številne spletne igralnice). Ne bodite leni, da greste v programski in komponentni del prek običajne "Nadzorne plošče" in če imate kakršne koli dvome glede nekaterih nameščenih aplikacij, jih poskusite izbrisati.
Če odstranitev ni mogoča, je uporaba posebnih namestitvenih programov za posebne namene iObit Uninstaller, ki bodo lahko odstranili glavne in preostale komponente vprašljivih aplikacij, tudi če je dostop mogoče odstraniti, najprimernejše orodje za odstranjevanje aplikacij in plošč brskalnika. da se izkaže, da jeblokiran

Preverjanje bližnjic brskalnika

Drug preprost način za odkrivanje groženj je preverjanje bližnjice brskalnika. Če želite začeti, si oglejte, kako preverite Chrome za viruse.
Prek PCM-ja izberite lastnosti bližnjice in si oglejte polje tipa objekta. Po navedbi celotne poti do izvršljive datoteke Chrome.exe ne bi smelo biti ničesar drugega. Če po končnicah EXE obstaja nekaj drugega (npr. URL ali povezava na skript), izbrišite vse vnose v registru in shranite spremembe. Če govorite o tem, kako preveriti viruse brskalnika Opera, so dejanja podobna prejšnjim, vendar ne pozabite, da brskalnik ne uporablja predmeta z imenom brskalnika, ampak datoteko Launcher.exe za zagon brskalnika. Ista dejanja je treba izvesti za vse brskalnike, ki so v sistemu, vključno z Internet Explorerjem in Edgeom, ki je prisoten v operacijskem sistemu Windows 10. Če tega ne storite, se lahko virus znova znova aktivira, na primer, ko samodejno zaženete IE, da odpre stran na internetu ali izvedite skript.

Ukrepi z gostitelji datotek

Kako preveriti brskalnik za viruse na najpreprostejši način, malo razčlenjen. Ločeno pa moramo povedati o vsebini datoteke hosts, ki neposredno sodeluje na spletnih straneh. Zaženite Notepad v imenu skrbnika (prek menija Run ali v upravitelju opravil). Nato odprite želeno datoteko iz kataloga itd. Tako, da v polje Vrsta dokumenta namestite "Vse datoteke" in nato odstranite vse povezave, ki se začnejo z naslovom IP, ki mu sledi ime virov, ki je prisotno v vrstici (!) Opis.lokalnega gostitelja (12700.1 localhost), to je nad njim. Vse spodaj je blokirano in te zapise, če jih res potrebujete, je bolje, da se ne dotaknete.

Preverjanje brskalnikov s spletnimi viri

Končno, za poenostavitev vaše naloge lahko uporabite specializirane vire za pomoč pri preverjanju brskalnika, ki ste prijavljeni neposredno iz spletnega načina.
Na primer, pojdite v vir Qualys Browser Check, zaženite skeniranje brez namestitve vtičnika in v rezultatih pregleda zabeležite elemente, označene z rdečo barvo, ki označujejo virusno okužbo. Če se želite znebiti grožnje, kliknite gumb Popravi. Opomba: V prihodnje vsak varnostni brskalnik nastavite na višjo raven varnosti tako, da onemogočite samodejno posodabljanje vtičnikov ali celo zaganjate skripte s kontrolniki ActiveX.

Sorodne publikacije