Optimizacija trdega diska: Nasveti in triki

Eden od najpreprostejših in najbolj dostopnih načinov za izboljšanje učinkovitosti osebnega računalnika je optimizacija trdega diska. S tem postopkom lahko učinkovito razdelite razpoložljive podatke na trdi disk in tako povečate njegovo učinkovitost ter hitrost delovanja. Novi trdi diski takšne profilakse nikakor ne pomenijo, toda starejši je pogon, večja je verjetnost nepravilnega delovanja. Še posebej, ko gre za "delavca", ki deluje neprekinjeno brez počitka.

Nujnost postopka

Pri delu z računalnikom na trdem disku ni manj obremenitve kot isti procesor ali grafična kartica. Datoteke se nenehno prepisujejo v istih sektorjih, včasih pa je en del podatkov popolnoma drugačen od večine podatkov.


To otežuje iskanje potrebnih informacij, hkrati pa podaljšuje čas zagona aplikacij in aplikacij. V tem primeru samo pomaga optimizirati (defragmentirati) trde diske. Seveda se taki problemi ne pojavijo takoj, ampak šele čez nekaj časa. Toda izkušeni uporabniki vedno opazijo, kdaj se učinkovitost računalnika zmanjšuje. In razlog je praviloma neoptimiziran pogon. Optimizacija trdega diska, to je defragmentacija, je proces, pri katerem se posamezni deli datotek prerazporedijo vsak na svojem mestu. Preprosto povedano, tu imamo podobo knjižne police, kjer so detektivi na mestu in znanstvena fantastika -in bralec lahko vedno z lahkoto, in kar je najpomembnejše - hitro najde knjigo, ki jo potrebuje.


Optimizacija trdega diska Windows

Operacijski sistem Windows Vista zagotavlja standardna sredstva za ta postopek. Strokovnjaki in napredni uporabniki tega niso resnično zadovoljni, zato izvajanje testiranja in optimizacije trdega diska ni dobro izvedeno. Kljub temu se rezultat še vedno čuti, čeprav ne tako očitno, kot pri pametnejših javnih službah tretjih oseb. O slednjem bomo govorili malo kasneje.
Torej, kaj je optimizacija trdega diska v operacijskem sistemu Windows 7? Postopek izgleda takole:
 • Odprite meni Start.
 • V iskalni vrstici vtipkamo besedo "defragmentacija".
 • Kliknite na prvo zmanjšano orodje.
 • V oknu programa izberite "Analiza" ali "Defragmentacija".
 • Strinjamo se s postopkom in pričakujemo njegovo dokončanje.
 • Po zaključku programa bo poročal o opravljenem delu.
 • Tukaj ni nič zapletenega, saj bo proces razumel tudi začetnik v tej zadevi. Vrstni red optimizacije trdega diska v operacijskem sistemu Windows 10 je popolnoma enak, z edino razliko, da je gumb za iskanje že v opravilni vrstici, lokalni proces pa se ne imenuje defragmentacija, temveč optimizacija. Kot že omenjeno, imajo kadrovske ustanove le osnovno funkcionalnost in delo ne tako učinkovito. Kot rešitev, je najbolje, da si ogledate programe drugih proizvajalcev za optimizacijo trdega diska v operacijskem sistemu Windows 10 8 in mlajši "Seven". Ampak tukaj je izbira programske oprememorate biti obravnavani s skrajno previdnostjo, saj niso vsi pripomočki enako koristni, nekateri pa lahko celo škodijo vašemu računalniku.
  Razmislili bomo o najbolj inteligentnih programih za optimizacijo trdega diska v operacijskih sistemih Windows 10 8 in 7. Vsi so se odlikovali predvsem po svoji učinkovitosti, vendar šele potem s priročnostjo in drugimi koristnimi stvarmi.

  Defraggler

  To je zamisel znanega razvijalca Piriforma. Mnogi ljudje zagotovo vedo zelo učinkovito orodje za čiščenje diska CCleaner. Program za optimizacijo trdega diska Defraggler se je izkazal za slabšega in se ponaša tudi s produktivnim delom.
  V procesu defragmentacije ima uporabnik dostop do podrobnih statistik, ki naštevajo vse skladbe in sektorje pogona, pa tudi druge informacije. Vsi podatki so lahko predstavljeni v obliki golih številk in bolj razumljivi za analizo grafov. Prva optimizacija trdega diska traja veliko časa, vendar se nadaljnja redna defragmentacija pojavi bistveno hitreje. Prav tako je treba omeniti, da funkcija programa omogoča avtomatsko vzdrževanje sistema v skladu z določenimi parametri: določen čas, doseganje določenega praga prostornine trdega diska, priključitev novih pogonov itd.

  Značilnosti pripomočka

  priporočiti začetnikom. Vmesnik pripomočka je preprost, priročen in intuitiven. Tudi če obstajajo kakršna koli vprašanja o funkcionalnosti, lahko v meniju vključuje čarovnika, pomočnika, ki vas bo vodil do vse travelokacij programa.
  Izdelek je distribuiran po brezplačni licenci, njegove zmogljivosti pa so povsem zadostne za osebni računalnik. Če imate v lasti več kot tri trde diske ali več računalnikov, je smiselno kupiti izboljšano različico Pro. To bo olajšalo transportne naloge in zagotovilo podrobnejša poročila o vsakem pogonu.

  PerfectDisk Professional

  To je program, ki je zelo priljubljen v strokovnih krogih, ki ne bo samo izvajal rutinske optimizacije računalnika, temveč tudi, kako bi ga bilo treba uporabljati v particijah in nosilcih RAID kot tudi v omrežnih pogonih. Vsi postopki bodo v interesu vašega računalnika in po koncu dela boste takoj začutili povečanje produktivnosti. Še posebej, ko gre za stare in trde jedra.
  Vmesnik pripomočka je enostaven za učenje, za začetek morate samo izbrati trdi disk in začeti postopek optimizacije. Za večjo udobje so nastavljeni profili, kjer lahko prilagodite seznam postopkov za vsako nalogo in jih zaženete z enim klikom.

  Značilnosti programa

  Prav tako je treba omeniti prisotnost razumnega pomočnika, ki spi na pladnju in po potrebi izvede preverjanje ali selektivno defragmentacijo. Izdelek se distribuira pod plačano licenco, vendar ne stane toliko (približno 100 rubljev). Če imate samo en trdi disk, je smiselno namestiti poskusno neprekinjeno različico. Funkcionalnost tukaj ni omejena, vendar je za optimizacijo na voljo samo enaWinchester

  PageDefrag

  Ena od pomembnih značilnosti programa je zmožnost defragmentacije neposredno pri delu z datotekami. To pomeni, da proces teče v ozadju in optimizacija ne pomeni nujno prekinitve trenutnih nalog.
  Na šibkih računalnikih lahko takšen "čip" bistveno zmanjša zmogljivost med postopkom, vendar bo na bolj ali manj močnih osebnih računalnikih vse ostalo neopaženo. Po zaključku postopka bo operacijski sistem začel delovati hitreje. Utility je edinstven za preprost vmesnik in intuitivno funkcionalnost. Vse, kar potrebujete od uporabnika, je, da izberete disk za optimizacijo in kliknete gumb "Start". Po tem se program razteza v pladnju in lahko opravljate svoje posle brez skrbi za napredovanje defragmentacije. Po dokončanju bo namizje imelo podrobno poročilo o opravljenem delu in odstotku povečanja hitrosti trdega diska v primerjalnem razmerju (pred in po optimizaciji).

  Posebne značilnosti programske opreme

  Med kritičnimi pomanjkljivostmi uporabniki opažajo odsotnost lokalizacije v ruskem jeziku. Ampak, kot je bilo že omenjeno, je celoten proces intuitiven, saj ga lahko razumete tudi brez slovarja. Seveda, če vas tuja pisma pripeljejo do tresenja, lahko na tematskih forumih vedno najdete amaterske razsodnike. V tem primeru, prisotnost velikega in močnega ste zagotovljeni, ampak tukaj je stabilno delovanje pripomočka, žal, ne.
  Izdelek se distribuira prosto, v pravicah "kot je".To pomeni, da razvijalec ne nosi nobene odgovornosti za kakršno koli škodo ali nestabilno delovanje operacijskega sistema pri uporabi svoje programske opreme. Ampak koristnost ima veliko pozitivnih povratnih informacij od strokovnjakov, tako da se lahko varno sprejme na krov.

  IObit SmartDefrag

  Izdelek je dobro znan in dobro dokazan v strokovnih krogih razvijalca IObita. Slednji se ukvarja z izdajo programov za servisiranje katerega koli obrazca PC in za skoraj vse operacijske sisteme. Še več, optimizira kodo, kot je potrebno in ne za preverjanje, zato ni težav pri delu na priljubljenih platformah in še posebej na "Windsor".
  Utility je bil označen z velikim številom pametnih skriptov, ki omogočajo, da se defragmentacija izvede čim prej. Prav tako je treba omeniti prisotnost treh polnopravnih načinov za izboljšanje trdega diska - preprosto, globoko in optimizirano. Prva se dotika samo površinskih sektorjev in le delno izboljša zmogljivost trdega diska, vendar je najhitrejša in najzahtevnejša. Globoko defragmentiranje zlaga vse in vse na police, vendar traja veliko dlje. Ta način vključuje tudi delo z registrom in drugimi sistemskimi datotekami ter zagotavlja največjo možno vrnitev. Vmesnik programa je preprost in razumljiv, poleg tega pa ima tudi ustrezno lokalizacijo v ruski jezik. Sodeč po povratnih informacijah, se nekateri problemi z začetkom dela ne pojavijo niti za začetnike v tem poslu, da ne omenjamo naprednejših uporabnikov.

  Značilnosti programa

  Kot žlica katrana stojipovpraševanje po sistemskih virih. Program je neprijeten - za normalno in hitro delo potrebuje vsaj 4 GB RAM-a in povprečni procesor. V nasprotnem primeru lahko optimiziranje trdega diska poteka dalj časa. Razvijalec je zagotovil dve spremembi orodja - profesionalno in amatersko. Prvi s predpono Pro se distribuira pod plačano licenco in bo koristen za tiste, ki imajo na razpolago več kot dva trda diska. Za navadne uporabnike z enim ali dvema trdimi diski zadostuje brezplačna različica glave. Nekateri se pritožujejo zaradi velikega števila oglasov v prosto porazdeljenih spremembah, vendar to ni preveč naporno, saj je tukaj dovolj, da kliknete gumb za zagon in pošljete pripomoček na pladenj in mu ne posvečate pozornosti. Ampak, če bloki in pasice še vedno dobite, potem lahko uporabite programe, kot je Adguard, ki blokirajo podoben spam. No, bodisi kupite razširjeno različico, kjer oglasi sploh ne vonjajo.

  Povzetek

  Za optimizacijo trdega diska lahko izberete katerega koli od zgoraj navedenih programov. Vsi so zelo učinkoviti in bodo močno povečali vaš trdi disk. Še posebej, če še niste izvedli podobnih optimizacijskih postopkov. Pomembno je tudi opozoriti, da defragmentacija zahteva samo trde diske razreda HDD, ne pa tudi hitrega SSD. Zadnji tak postopek lahko samo škoduje in skrajša življenjsko dobo njihove službe. Tako, da je v tem primeru potrebno pristopiti k umu in ne "optimizirati" vsega, kar bo padlo v roko.

  Sorodne publikacije