Stanje trdega diska. Programi za diagnosticiranje in vrednotenje stanja trdega diska

Trdi diski so pomemben del vašega računalnika. Če njihov status ni znan, ne morejo shraniti dragocenih podatkov. Vse nesreče se ne zgodijo po naključju, zato mora uporabnik poskrbeti za varnostno kopijo, dokler sistem ne zavrne. Vsi sodobni pogoni so opremljeni s tehnologijo SMART monitoringa, ki nenehno spremlja vrsto parametrov, vključno s pogostostjo branja, pisanja in iskanja napak, časom overclockinga, temperaturo in še več. Če želite nastaviti trenutek, ko se določeni parametri poslabšajo ali dosežejo svoj prag, potrebujete program, ki lahko spremlja in spreminja te spremembe. Preveriti mora, ali lahko pogon varno shrani podatke, tako da lahko uporabnik vnaprej kopira pomembne datoteke in po potrebi začne z zamenjavo.


En program za vrednotenje trdega diska ne more v celoti pokazati, ali je sposoben ohraniti celovitost datotek. Poleg tega, da se pogon ne poslabša in se informacije ne izgubijo, je treba vsaj enkrat mesečno preveriti neberljive podatkovne bloke. Ta članek ponuja najboljša brezplačna orodja za diagnosticiranje, kloniranje, obnovitev in čiščenje diskov, med katerimi bodo vsi našli vse, kar potrebujete za izboljšanje življenja in zanesljivosti vašega računalnika.

TestDisk

Program povrne podatke, oddaljene particije in zagonske sektorje, popravi poškodovane tabele. Aplikacija podpira večsistemi, vključno z FAT, NTFS, exFAT, ext2. Programski paket vključuje pripomoček PhotoRec, ki ob robu datotečnega sistema obnavlja fotografije, videe in dokumente na različnih medijih ter išče določene podatkovne bloke (skupine), ki pripadajo manjkajoči datoteki.


Ko prvič zaženete TestDisk, se mora uporabnik odločiti, ali je dnevnik potreben. Nato izbere seznam vrst tabel particijskih diskov (to vam bo omogočilo, da pri branju uporabite pravilen podpis). Aplikacija prikaže seznam razpoložljivih particij in možna dejanja z njimi:
 • analizira stanje trdega diska (program preveri njegovo strukturo in jo popravi);
 • Izbriše vse podatke iz tabele razdelkov;
 • spremeni geometrijo diska;
 • obnavlja zagonske sektorje;
 • prikaže seznam datotek in jih kopira;
 • ustvarja particijske slike;
 • obnovi izbrisane datoteke.
 • WinDirStat

  Ta program za preverjanje trdega diska za operacijske sisteme Windows 7 8 XP, 2000 NT4 ME, 98 SE in 95 ter njegovo brisanje vam omogoča vizualizacijo distribucije podatkov in njihovih tipov ter določanje, kateri so velik del skladišča. Po izbiri analiziranega diska se prikaže drevo datotek in map na vsakem disku in grafično predstavitev datotek, kar vam omogoča, da prepoznate tiste, ki imajo več pomnilnika. S klikom na polje v grafu lahko najdete ustrezno datoteko v levem podoknu.

  EaseUS Partition Master Free

  To je upravljalnik particij, ki vam omogoča, da spremenite velikost, združite, premaknete in razdelite, obnovite po brisanju ali izgubi,preverite za napake, pretvorite, prenesite operacijski sistem na drug trdi ali polprevodniški pogon, defragmentirajte itd.
  Če želite izvesti dejanja na eni ali več particijah, morate po zagonu programa izbrati operacijo, ki je navedena v levem ali zgornjem meniju.

  CloneZilla

  To je orodje za ustvarjanje slik in diskov za kloniranje, vključenih v Parted Magic, ki je na voljo tudi kot dve pripomočki. CloneZilla Live je zagonska distribucija Linuxa, ki vam omogoča, da klonirate posamezne stroje, in CloneZilla SE - paket, ki je nameščen in konfiguriran za hkraten prenos preko omrežja diskov na več odjemalcev.

  HD Tune

  Še en pripomoček za nadzor stanja trdega diska. Program HD Tune določa zmogljivost snemanja in branja, skeniranje napak, preverjanje zmogljivosti in prikaz podatkov na pogonu. Ko ste s spustnega seznama zagnali program, izberite HDD in pojdite na jeziček, da si ogledate informacije o njem ali začnete skeniranje.

  OSFMount

  C z uporabo tega pripomočka lahko priklapljate slike kot virtualne diske in nato neposredno pregledujete njihove podatke. OSFMount podpira formate, kot so DD, ISO, BIN, kot tudi VMWare (VMDK) in Nero Burning ROM (NRG). Glavna značilnost programa je njegova zmožnost za ustvarjanje pomnilnikov RAM, uporabno, če je potrebna dodatna varnost (saj RAM izgine, ko izklopite računalnik), ali za shranjevanje podatkov, ki potrebujejo hiter dostop (npr. Predpomnilnik brskalnika, datoteke zbirke podatkov itd.).
  Po začetku izvajanja programa je to potrebnoizberite meni Datoteka - Namesti nov virtualni disk. Da slike ne bi spremenili, je treba označiti polje "Samo za branje".

  Seagate SeaTools

  Aplikacija zahteva .NET Framework 2.0. Vključuje teste površine diska in SMART. Ko zaženete Seagate SeaTools, morate izbrati preverjen pogon in eno od naslednjih možnosti:
 • popraviti vse napake;
 • kratka samotestiranje (v 2-90 sekundah);
 • prejemanje informacij (vključno s številom prerazporejenih sektorjev).
 • Defraggler

  To je lahko, a močno orodje, ki omogoča defragmentacijo celotnih pogonov ali posameznih objektov. Ima intuitiven vmesnik, ki vam pomaga hitro vizualizirati, katera območja pogona so napolnjena z razdeljenimi datotekami in kaj prispeva k temu. Po analizi grafikona lahko vidite, katere datoteke so razdrobljene. Z lebdenjem nad določenim kvadratom in klikanjem nanj lahko prikažete predmete, ki so z njim povezani.

  Orodje za shranjevanje diskov USB

  Utility vam omogoča, da hitro in temeljito formatirate skoraj vsak flash pogon v datotečnem sistemu exFAT, FAT, FAT3 ali NTFS. Glavne značilnosti orodja USB Storage Storage Format Tool so:
 • preverite disk pred napakami pred formatiranjem;
 • izbris vseh podatkov, ki niso predmet tradicionalnih metod odstranjevanja;
 • ustvarjanje particij FAT32 več kot 32 GB;
 • popravljanje napak particije na disku;
 • Ustvarjanje oznake obsega za bliskovni pogon.
 • SSDLife

  Aplikacija prikaže informacije o diskih SSD, njegovem stanju delovanja inpričakovana življenjska doba. Vse to je koristno za pomoč pri načrtovanju in sprejemanju ustreznih ukrepov. SSDLife samodejno določi model pogona SSD in ga sporoči ob zagonu.

  Vsak proizvajalec SSD bi moral imeti lastno programsko opremo za spremljanje stanja tovrstnih pogonov, ki bi zagotavljal informacije, podobne SSDLife. Na primer, Intel SSD Toolbox lahko uporabite za prikaz uspešnosti, podrobne podatke o strukturi in pričakovano življenjsko dobo.

  DBAN

  To je zagonska aplikacija, ki izbriše trde diske in tako prepreči krajo osebnih podatkov. Pripomoček je uporaben pri odstranjevanju ali onemogočanju strežnikov ali delovnih postaj. Dve glavni možnosti programa sta interaktivni in samodejni način. Prvi vam omogoča, da izberete, katere pogone želite izbrisati in katere možnosti uporabite. Druga uniči vse odkrite pogone, ne da bi postavljala vprašanja.

  CrystalDiskInfo

  Zasnovan za spremljanje trdega diska. Aplikacija prikaže svoje podatke, temperaturo in nadzoruje atribute SMART. Lahko se konfigurira za opozarjanje (beleženje dogodkov, pošiljanje e-pošte ali opozarjanje z zvokom), ko je dosežen določen prag, tako da lahko zaženete program CrystalDiskInfo za aktivno kontrolo HDMI in samodejnega obveščanja uporabnikov.
  Zgornja vrstica okna aplikacije prikazuje vse aktivne particije. Če kliknete na eno od njih, lahko preberete informacije o njem. Onemogočene ikonein temperature spremenijo barvo glede na vrednost. Privzeto je kritično opozorilo za trdi disk podano pri 50 ° C, vendar je to nastavitev mogoče spremeniti. Okno prikazuje število prerazporejenih sektorjev in pričakuje zamenjavo napak.

  Recuva

  Recuva miška vam v nekaj klikih omogoča, da obnovite poškodovane ali nenamerno izbrisane datoteke. Čarovnik za hitri zagon vam bo pomagal pri postopku obnovitve tako, da bo zastavil nekaj preprostih vprašanj o tem, kaj in kje popraviti, in nato začeti hitro skeniranje. Lahko jo preskočite in se neposredno obrnete na aplikacijo. V vmesniku Recuva, s seznama na levi strani, morate izbrati optično prebrano disketo, na desni pa filter s podano vrsto datoteke. Za zagon programa morate klikniti gumb "Scan". Filtre lahko urejate tako, da dodate ali odstranite pripone datotek. Gumb "Možnosti" vam omogoča, da omogočite globoko skeniranje (namesto hitrega), spremenite način prikaza in način varnega prepisovanja (število ponovnega zapisa podatkovnega bloka).

  GParted

  To je odprtokodna aplikacija za upravljanje particij. Omogoča ustvarjanje, premikanje, kopiranje, spreminjanje in brisanje. Poleg tega lahko program poskuša obnoviti izgubljene podatke o particijah. Številni datotečni sistemi so podprti. GParted prihaja kot podoba zagonske diskete z distribucijo Linuxa. Datoteka ISO mora biti zapisana na CD ali navodila za namestitev na pomnilniško napravo USB. Po zagonu GParteduporabniku je dana možnost, da izbere del s seznama. Ko končate, se morate odločiti za dejanja, ki jih izvaja, kliknite ikono v opravilni vrstici ali pa pojdite na možnost v menijski vrstici.

  TreeSize

  Alternativa WinDirStat je enostavna aplikacija, imenovana TreeSize. Ko preverjate stanje trdega diska, ga program hitro pregleda in prikaže velikost map v padajočem vrstnem redu (privzeto), da pomaga določiti, kje zasedajo veliko prostora. Oznako stiskanja NTFS lahko omogočite neposredno iz nje. Ko je aplikacija nameščena, jo lahko zaženete iz kontekstnega menija z desnim klikom na disk ali mapo in izberete TreeSize Free. Program se samodejno odpre in prikaže informacije o predmetu, na katerem je bil klican. Če so nameščene aplikacije Defraggler in Recuva, se lahko njihove funkcije za disk ali mapo zaženejo neposredno iz TreeSize. V meniju ali opravilni vrstici lahko izberete razvrščanje po velikosti ali imenu, enoti velikosti prikaza (GB, MB ali KB), za katere diske prikažete podrobnosti itd.

  HDDScan

  To je ruski pregledovalnik trdega diska, ki se uporablja za odkrivanje napak, prikaz atributov SMART, nadzor temperature pogona in izvajanje preskusa branja /pisanja. HDDScan je odlična aplikacija, vendar se mora uporabiti vmesnik. Za trde dele trdega diska program prikaže graf z odzivnim časom, tako da lahko vidite, koliko jih je blizu kritične meje. Obstaja tudi preizkus poškodb pogona med prevozom. Za to so orodjanadzor nad porabo energije in hrupom HDD. Ko je HDDScan zagnan s spustnega seznama na levi, morate izbrati pogon, ki zahteva preverjanje veljavnosti. Nato kliknite na ikono v sredini.

  Disk2vhd

  Disk2vhd vam omogoča, da ustvarite navidezni trdi disk za uporabo z Microsoft Virtual PC ali Microsoft Hyper-V. To je odlično orodje za modeliranje realnega okolja v virtualnem za namene testiranja ali če potrebujete virtualizirano varnostno kopijo. Orodje je enostavno za uporabo. Izbrati morate ime in mesto datoteke VHD, ki jo želite vključiti v disk, in kliknite Ustvari. Disk2vhd lahko zaženete tudi s parametri ukazne vrstice. To vam omogoča ustvarjanje navideznih pogonov s skripti.

  NTFSWalker

  Diagnostični pripomoček za trdi disk izvaja analizo podatkov na nizki ravni (vključno z daljinsko) na MFT tabeli na pogonu NTFS. Uporabnik lahko preveri lastnosti vsakega vnosa in prenese njegovo vsebino v datoteko. Ko zaženete NTFSWalker, izberite pogon, ki ga želite pregledati, in potrdite, katero particijo si želite ogledati. Po tem se na levi plošči prikaže zapis MFT in podrobnosti bodo prikazane na desni. Na desni strani si lahko ogledate lastnosti zapisa, kot tudi datoteko ali njeno vsebino v neobdelanem formatu (Hex Data).

  Victoria

  Program se uporablja za diagnosticiranje, testiranje in obnovitev trdega diska. Omogoča vam ogled parametrov SMART HDD in njihovo vrednotenje. Podpira 5 načinov testiranja površine pogona, prikaže na zaslonu nestabilne sektorje, zabeleži njihove naslove vločeno datoteko in jih znova dodelite. Poleg tega program za trdi disk Victoria določa zmogljivost pogona in omogoča njegovo čiščenje.

  SpeedFan

  Testiranje statusa trdega diska aplikacije SpeedFan vključuje atribute za nadzor temperature in SMART. Glavni zavihki, ki se uporabljajo za pridobivanje informacij o HDM, so zavihki "Indikacije" in "SMART". V zavihku "Ura frekvence" lahko primerjate temperaturo, napetost in hitrost ventilatorjev dveh ali več predmetov.

  MyDefrag

  To je pripomoček za defragmentiranje in optimizacijo HDD, ki izboljša zmogljivost z defragmentiranjem sistemskega pogona ali pomnilnika flash. To vam omogoča, da ustvarite svoje lastne skripte. Obstaja različica za ukazno vrstico, tako da lahko načrtujete, da se program zažene ob določenem času. Na začetku se uporabniku ponudi več skriptov. Vsak skript izvede določeno operacijo na diskih, ki so prikazani na spodnji plošči. Ko izberete ustrezen pogon in skript, ki ga želite zagnati, morate klikniti gumb "Run".

  Sorodne publikacije