Kaj lahko odstranim iz diska? Čiščenje diska C: Nasveti

Verjetno nihče ne razlaga, da je sistemska particija v procesu dela z računalnikom stalno zapolnjena z odpadki. Na koncu sistem izda opozorilo, da je sistemski pogon C poln. Kar je mogoče odstraniti iz tega oddelka, ne poznajo vsi začetniki, toda nepremišljeno posredovanje lahko povzroči tako veličastne probleme, da ne bodo prenehali delovati le programi, ampak tudi operacijski sistem. Nadaljnja obravnava je namenjena podrobni analizi komponent, iz katerih se lahko sistemska particija znebi popolnoma nebolečega za Windows in uporabniške aplikacije ali podatke druge vrste.

Kaj je shranjeno na disku C?

Začnimo s točnimi objekti, ki so prisotni v sistemski particiji. Glavni imenik je Windows. Vsebuje datoteke nameščenega operacijskega sistema. Ni treba posebej poudarjati, da je ne morete izbrisati (v bistvu sistem sam ne bo to storil v nobenem primeru, vsaj trikrat kot administrator).


Dve mapi, Programski podatki in Programske datoteke vsebujejo informacije o nameščenih programih. Komponente, ki so jim dodane, lahko izbrišete le, če nekateri programi niso bili v celoti odstranjeni. Če se popolnoma znebite map, bodo skoraj vsi uporabniški programi prenehali delovati. Boot Directory (skriti) vsebuje informacije o zagonu sistema. Tudi on se, kot je že razumel, ne more dotakniti. Nazadnje je mapa Uporabniki odgovorna za konfiguriranje in shranjevanje podatkov vseh registracij vsistema uporabnikov. Delno čiščenje tega imenika je možno. Oglejmo si o tem ločeno. In to še ni bil jezik varnostnih kopij. Torej ga lahko odstranite iz pogona C? Kje si videti, trdne prepovedi. Torej se zdi le na prvi pogled. Pravzaprav je veliko stvari, ki jih je mogoče izbrisati v sistemski particiji brez strahu pred posledicami.

Čisti disk C: zakaj se znebite prvega zavoja?

Začnimo torej z najpreprostejšimi. Če sistem nenadoma sporoči, da na disku C ni prostora, najprej preverite stanje košare.

Če nekdo ne ve, ko vnese oddaljene predmete vanje, ne bo izginil s trdega diska, temveč bo shranjen na posebej določenem območju. Čiščenje košev, če je izpolnjeno, bo samo sprostilo dodaten prostor v sistemski particiji (če obstaja navidezna particija in pod pogojem, da je bilo brisanje datotek in map opravljeno in iz njega, saj takšna skladišča v sistemu toliko, kot obstajajo odseki).

Sistemsko čiščenje

Windows operacijski sistemi so precej zmogljiva orodja za odstranjevanje nepotrebnih komponent. Brisanje diska C lahko izvedete s pritiskom na ustrezen gumb na zavihku Splošno v razdelku lastnosti izbranega dela.
Najprej bo to orodje testiralo in nato prikazalo seznam vseh tistih elementov, ki jih lahko znebite. Preverite vse, kar je tam, in nastavite gumb za začetek postopka, da počistite sistemske datoteke. V tem ni nič strašnega, ker so kritične komponente samega operacijskega sistema kritičnesistem je bil izbrisan.

Posodobitve

Če so na seznamu prisotne prenesene posodobitvene datoteke, je treba čiščenje pogona C opraviti z navedbo njihove odstranitve, saj prenesene posodobitve po integraciji v sistem običajno ne gredo nikjer. Znebite se jih z roko - to je precej problematično.

Začasni datotečni sistem

Zdaj je druga točka povezana z nastavitvami sistema Windows. Predpostavimo, da morate sprostiti prostor na disku C. Odstranitev? Čas je, da se znebite tako imenovanih začasnih datotek, ki so shranjene v mapi Temp, saj jih vdelano sistemsko orodje ne odstrani.
Dolgo časa ne iščete teh imenikov, v običajnem Raziskovalcu, po kriteriju% Temp%. Odstotki se uporabljajo samo zato, ker so mape lahko skrite in niso na voljo za ogled v običajnem načinu. Ko se najdejo, popolnoma očistite njihovo vsebino.

Custom Documents

Zdaj, ko gre za vprašanje, ki ga lahko odstranite iz diska C, razmislite o enem najpomembnejših trenutkov. Mapa »Moji dokumenti« je tudi v sistemskem odseku in da je veliko ljudi popolnoma pozabljenih na to, kar je tam shranjeno. Nekateri programi lahko privzeto shranjujejo, recimo, slike, glasbo ali videoposnetke v ustrezne imenike v uporabnikovem imeniku.

Preverite vsebino vsake podmape in se, če je potrebno, znebite nepotrebnih datotek (slike, glasba in video lahko zavzamejo veliko prostora). Ne pozabite na imenik »Prenosi«. ZaPrivzeta nastavitev je, da sistem omogoča, da isti odjemalci toka shranijo obremenitev vsebine točno tam. Na ta način boste sprostili prostor v sistemski particiji, še posebej, če menite, da je po namestitvi veliko distribucij nameščenih naprav očitno nepotrebno. Če so še vedno potrebni za prihodnost, jih premaknite v logično particijo ali izmenljive medije.

Redko uporabljeni programi

Kaj še lahko odstranim iz pogona C? Programi, ki jih redko uporabljate ali jih ne uporabljate v svojem vsakodnevnem delu. Poleg tega imajo nekatere aplikacije možnost namestitve v sistem brez vednosti uporabnika in prostora na disku.
Če želite začeti, pojdite v oddelek programa in komponente ter si oglejte, kaj je na seznamu. Ne mudi se, da bi odstranili nepotrebne aplikacije, saj lahko vgrajeni programi za odstranjevanje operacijskega sistema ali nameščeni programi pustijo veliko smeti po opravljenem standardnem postopku. To so registrski ključi ter datoteke in imenike. Vse to je potrebno očistiti ročno. Da bi se izognili temu, je najbolje, da takoj uporabite programe, kot so iObit Uninstaller, ki ne samo odstranijo nepotrebne aplikacije, temveč tudi preprečijo ročno čiščenje "repov". Za to uporabljajo poseben način močnega (poglobljenega) skeniranja. Ko pa odstranite ostanke, ne pozabite uporabiti elementa, ki uničuje datoteko.

Smeti v brskalnikih

Disk z operacijskim sistemom Windows 7 ali katerim koli drugim sistemom je mogoče očistiti tudi z odstranitvijo nepotrebnega smeti,Združuje se v spletnih brskalnikih, ker so privzeto nastavljeni v sistemski particiji. Torej so tam shranjeni predpomnilnik in začasne datoteke.
V nastavitvah katerega koli brskalnika lahko najdete posebno točko za brisanje zgodovine obiskov, po katerem se prikaže meni, ki vas prosi, da izbrišete več vrst postavk. Označite vse, kar potrebujete, in jih očistite. Mimogrede, po takem postopku bodo brskalniki začeli delovati veliko hitreje.

Swap file

Na koncu najdemo najpomembnejše postopke. Ostranjevalna datoteka, ki je odgovorna za uporabo navideznega pomnilnika, ko program ne deluje učinkovito, v sistemski particiji zaseda mesta dostojna. Če je mogoče, ga je treba izključiti.
Do nastavitev lahko dostopate prek oddelka za uspešnost. Običajno je nastavitev nastavljena tako, da sistem sam določi svojo velikost. Izklopite to možnost in nato vsaj poglejte, kaj je v načrtu velikosti. In ne bodite v skušnjavi glede velikosti vzorca 1-2 GB na dnu okna. Dejstvo je, da pri uporabi navideznega pomnilnika, ki je dodeljen prostor na disku lahko desetkrat večji. Na primer, pri namestitvi samodejnih nastavitev na računalnik s 8 GB pomnilnika, ki je dodeljen sistemski particiji, bo to 3-4 krat večje. Ali razumeš kaj? Uporabite možnost »Brez ostranjevalne datoteke«, shranite nastavitve in ponovno zaženite. Po ponovnem zagonu se bo prostor sprostilsamodejno.

Spalna datoteka

Nazadnje je treba v vprašanju, kaj je mogoče odstraniti z diska C, posebno pozornost nameniti datoteki mirovanja, ki ustreza ustreznemu načinu, shranjenemu v odseku konfiguracije sistema, in parametre vseh trenutno aktivnih programov. . Njena velikost je lahko tudi precej velika. Ne morete ga izbrisati ročno, lahko pa onemogočite sam način, po katerem je bila datoteka izbrisana iz sistema. Uporabite to ukazno vrstico, ki se izvaja v imenu skrbnika, in vnesite ukaz powercfg.exe -h off. Po izvedbi znova zaženite računalnik in si oglejte, koliko prostora je bilo izdanih.

Dodatni pripomočki

Kot dodatna orodja lahko uporabite posebej zasnovane za optimizacijo sistemskih pripomočkov, kot je CCleaner (zdaj jih je veliko). Poleg čiščenja diska obstajajo posebni moduli, ki omogočajo optimizacijo celo sistemskega registra. Kar zadeva čiščenje sistemske particije, lahko nastavite enkratno optimizacijo ali pa pustite programe v samodejnem nalaganju, da bodo njihovi odjemalci čiščili v ozadju. Če ne želite, da se pomožni programi zaženejo s sistemom, onemogočite njihov zagon neposredno v programu ali prek ustreznega razdelka nastavitev sistema Windows. Uporabite lahko tudi ozko usmerjene programe, ki so namenjeni izključno za odstranjevanje smeti iz sistema, vendar je celovita oskrba boljša.

Sklep

Zgoraj so bile obravnavane glavne metode, ki vam omogočajo, da se znebite vsega, kar je lahko precej visokozamašite sistemsko particijo. Mnogi imajo morda vprašanja o onemogočanju ostranjevalne datoteke in navideznega pomnilnika. Nič ni groznega glede tega. Kot kaže praksa, če ne delate na računalniku težke programe, kot so AutoCAD ali strokovni programi za delo z večpredstavnostjo, in samo delo s pisarniškimi dokumenti, sistem in brez njega ne deluje normalno, in še hitreje, ker ko zaženete program je neposreden dostop do RAM-a, ne do trdega diska. To potrjujejo tudi pregledi lastnikov nizkocenovnih prenosnih računalnikov s šibkimi 2-jedrnimi procesorji in dvema gigabajtoma RAM-a.

Sorodne publikacije