Zakaj potrebujete programsko opremo za defragmentiranje diska in njegovo uporabo?

Za vsak uporabnik je potrebna programska oprema za defragmentacijo. Brez takšnih orodij je absolutno nemogoče domnevati, da bo delo na računalniku vedno udobno. Pripomočki vam omogočajo, da optimizirate lokacijo podatkov, shranjenih na trdem disku. V članku preberite, kaj je defragmentacija, kako jo izvesti z vgrajenim pripomočkom OS in nekaterimi orodji drugih proizvajalcev.

Fragmentacija

Zakaj potrebujem programe za defragmentiranje diska? Ne glede na datotečni sistem so podatki na trdem disku vedno razdrobljeni. Hitrost njenega povečanja je odvisna od števila transakcij s podatki, shranjenimi na trdem disku. Te operacije vključujejo pisanje, urejanje in brisanje datotek.


Informacije o trdem disku so shranjene v majhnih bitih v sektorjih. Deli prvega, ki so zapisani na disku datotek, se nahajajo drug poleg drugega. Naslednji dokumenti zavzemajo preostale sektorje. Po brisanju ene od datotek v vitkem številu podatkov je prazen. Ko je dokument take velikosti shranjen na takšnem mediju, se v te praznine dajo deli njegove vsebine. Kot rezultat, na trdem disku del datotek so kaotične, nereda le povečuje s časom. To se imenuje razdrobljenost. Zaradi tega se dostop do informacij, zaradi katerih je delo na računalniku manj udobno, upočasni. Za ločevanje delov iste datoteke zaporedoma potrebujete poseben program. DefragmentacijaWindows disk, ki uporablja posebna orodja, je lahka naloga, tudi z neuspešnim uporabnikom.


Defragmentiranje diska

V večini primerov je za defragmentacijo primeren vgrajeni pripomoček, imenovan Disk Defragmenter. Omogoča vam ogled informacij o razdrobljenosti in optimizacijo z nekaj kliki. Zagon pripomočka je možen na več načinov:
 • Uporaba standardnega menija Start. To storite tako, da v iskalno polje vnesete besedilo "defragmentacija" in kliknete ikono, ki se prikaže.
 • Uporaba pogovornega okna z lastnostmi trdega diska. Odprite Explorer. Pritisnite tipko ALT in dvokliknite ikono HDD. Na kartici storitve kliknite povezavo »Zaženi defragmentacijo«. S tem boste zagnali program Windows Defragmenter.
 • Uporaba pripomočka "Run". Če ga želite odpreti, kliknite Win + R. V pojavnem oknu vnesite dfrgui in pritisnite "ENTER".
 • Pred defragmentacijo v programu je treba izbrati del, na katerem bo delo opravljeno. Potem ga je treba analizirati. To storite tako, da kliknete napis "Analiza". Po tem se na zaslonu prikaže odstotek razdrobljenosti informacij na tem trdem disku. Če je vrednost večja od 15%, morate klikniti na gumb Defragmentiraj in počakati na konec postopka.

  Defraggler

  Program za defragmentiranje v ruščini, Defraggler, ki ga je razvil isti programer, ki je odgovoren za projekt CCleaner. Med delovanjem prikaže barvito slikofragmentacijska kartica Poleg tega program za realni čas prikaže informacije o datoteki in stanje trdega diska. Uporabnik lahko defragmentira določene datoteke ali najprej išče dokumente, ki zahtevajo optimizacijo.
  Najbolj zanimivo je, da je po analizi odstotek razdrobljenosti, določen v programu Defraggler, vedno višji kot vgrajeni pripomoček OS. V primerjavi z defragmentatorjem diska je hitrost defragglerja veliko višja.

  Auslogics Disk Defrag

  Auslogics ne more zaobiti opisov programov za defragmentiranje diska. Njegov vmesnik je popolnoma enak kot Defraggler. Obravnavani program je popolnoma brezplačen. Lahko defragmentira celotno particijo in določene datoteke. Poleg tega je program sposoben premikati sistemske dokumente in celo tak pripomoček nima niti pripomočka, ki ima nameščen privzeti OS. Kakovost optimizacije Auslogics je boljša od defragglerja in defragmentatorja diska.
  Med namestitvijo pripomočka v brskalnikih računalnika se lahko samodejno namesti orodna vrstica Vprašaj. Previdno preglejte vse zaslone namestitvenega programa, da počistite nepotrebne predmete. V programu za defragmentiranje diska obstaja več dodatnih orodij, vendar so vsi gumbi samo na straneh za prenos programske opreme drugega proizvajalca. Ne ujamejo ga razvijalci kavelj.

  Sorodne publikacije