Levi gumb miške ne deluje ali deluje z zrušitvami: kako popraviti situacijo?

Kljub dejstvu, da je večina računalniških manipulatorjev ali mišk univerzalni tip naprave, so včasih lahko zelo resne težave. Ena najpogostejših je situacija, ko levi gumb miške ne deluje ali ne deluje tako, kot bi moralo (po določenem času povzroči kontekstni meni itd.). Zakaj se to dogaja in kako popraviti situacijo, bomo podrobnosti pogledali v največji možni meri.

Ne deluje levi gumb miške: kaj je razlog?

Ko govorimo o tem, kaj bi lahko bil vzrok takšnega pojava, je treba najprej opozoriti na problem z napravo. Različne vrste mehanskih poškodb lahko povzročijo situacije, ko levi gumb miške vedno znova deluje. Vendar pa je vzrok, čudno dovolj, da je lahko daleč od vedno.


Pogosto se lahko pojavijo težave pri gonilnikih naprav. Res je, da se večinoma nanaša na manipulatorje iger, za katere je potrebno namestiti zelo specifično programsko opremo. Toda s standardnimi napravami se to lahko zgodi. Prav tako so pogosti težave pri nepravilni povezavi ali celo v primeru blokade delovanja miške na ravni programske opreme. Za večino takih primerov je mogoče najti bolj ali manj primerno rešitev za obnovitev naprave. Poskusili bomo razmisliti o nekaterih izmed njih. Ne govorimo o virusih, ker so taki primeri zelo redki, čeprav njihov vpliv ni izključen.


Spreminjanje povezave manipulatorja

Torej, nadaljujmo z dejstvom, da levi gumb miške ne deluje. Kaj storiti za rešitev problema?
Če želite začeti, poskusite znova zagnati računalnik ali znova priključiti miško, če je to USB ali brezžično omrežje, v druga vrata. Za naprave PS2 ponovno omogočite le, ko je napajanje izklopljeno, in za USB-modifikacije manipulatorjev, lahko to storite, kot pravijo, na poti. Ampak to je najlažja stvar, ki je lahko, in ponavadi je problem skrit veliko globlje.

Nastavitve za varčevanje z energijo in napajalne sheme

Poglejmo, kaj je mogoče storiti, če levi gumb miške ne deluje ali ne deluje v tem načinu (na primer, dvojni kliki zahtevajo več kot dva klika ali pa se sploh ne odzove na klik gumba )
Predlagana rešitev se nanaša samo na naprave USB in na običajen tip manipulatorjev:
 • Za začetek, do sedaj, niso potrebni nobeni gonilniki, morate poklicati Upravitelja naprav (devmgmt.msc v meniju Zaženi).
 • Poiščite vse naprave v generičnem USB vozlišču in korenskih USB vozliščih (lahko jih je več).
 • Oglejte si razdelek z lastnostmi s prehodom na zavihek upravljanja porabe.
 • Če je kljukica ob prekinitvi električne energije nastavljena, jo je treba odstraniti, potem pa se shranijo nastavljene možnosti in ohrani pravilnost ponovnega zagona sistema.
 • Včasih se zgodi, da levi gumb miške nideluje zaradi nepravilno nastavljenih parametrov v trenutni shemi napajanja, kar je bolj značilno za prenosne računalnike.
  V tem primeru je potrebno:
 • vnesti ustrezne nastavitve z uporabo "Nadzorne plošče" ali menija PCM za ikono baterije;
 • razkriti dodatne parametre;
 • V možnostih za začasno prekinitev povezave USB-vrata nastavite prepoved.
 • Izključitev zakasnitve sledilne ploščice na prenosnem računalniku.

  Pri prenosnih računalnikih je ta težava pogosto povezana z dejstvom, da na sprožilec tipke miške (po izbiri levo) vpliva vključena sledilna ploščica. Onemogočite ga s kombinacijo tipk Fn ali neposredno v nastavitvah manipulatorja, ki so v ustreznem razdelku na nadzorni plošči. Podoben postopek lahko izvedete v upravitelju naprav, tako da izberete, da preklopite na dotik.

  Kaj storiti, če levi gumb miške deluje kot prav?

  Če je težava v tem, da levi gumb iz nekega razloga kliče kontekstne menije in ne deluje pri izbiri ali vnosnih operacijah, potem je očitno nekako spremenil nastavitve miške, povezane s spremembami gumba.
  Za odpravo težave uporabite nadzorno ploščo in razdelek za konfiguracijo miške. Tukaj morate počistiti potrditveno polje za namembni kraj gumbov, če je tam nastavljeno.

  Kaj bi lahko bilo več?

  Za vsak primer preverite, ali imate dodatno programsko opremo za upravljanje z miško ali za prerazporeditevza gumbe. Prav tako lahko povzroči nastanek takšnih situacij. Nazadnje, če nič ne pomaga, v upravitelju naprav preprosto odstranite miško s seznama in nato ponovno zaženite sistem. Lahko se zgodi, da Windows znova zažene potrebne gonilnike in problem bo sam izginil. Če pa se po tem nič ne spremeni, preverite delovanje manipulatorja na drugem računalniku in ga po potrebi popravite ali kupite novega. Na srečo so zdaj takšne naprave poceni.

  Sorodne publikacije