Kako namestiti procesor na matično ploščo z lastnimi rokami: navodila za namestitev po korakih

Ni veliko uporabnikov, ki bi se morali ukvarjati s prevajanjem sistema. Računalnik ni tako težko graditi sam po sebi, vendar je v tem primeru treba najti veliko odtenkov. Na primer, vsi ne vedo, kako namestiti procesor na matično ploščo.

Delo procesorja in matične plošče

Preden se lotimo, kako pravilno namestiti procesor na matično ploščo, moramo razumeti nalogo teh dveh komponent. Da ne bi šli v tehnične podrobnosti, je najbolje, da se izrazimo figurativno. Na primer, matična plošča je živčni sistem računalnika. Zaradi velikega števila mikrovezk vsaka komponenta prejme potrebno količino električnega toka. Tako bodo začeli delovati vsi elementi.


Procesor v tem primeru igra vlogo možganov. To je računalniški čip, ki je odgovoren za rezultate katere koli sistemske naloge. To je tudi ena od glavnih komponent, ki bodo pomagale zagnati operacijski sistem in delati s katerim koli programom. Ampak, seveda, za to boste potrebovali modul RAM, trdi disk in napajanje.

Namestitev procesorja

Kako namestiti procesor na matično ploščo z lastnimi rokami? Dovolj je, da razumemo njegovo konfiguracijo. Čip mora biti nameščen v vtičnico na plošči, ki se imenuje vtičnica. Ker se razvoj tehnologije neizprosno premika naprej, se podoben priključek stalno spreminja. Intel in AMD imata veliko število vtičnic, ki so primerne za določene generacijeprocesorjev Vsak čip ima številne noge s posebno postavitvijo. Nameščen je v vtičnico in je idealen za priklop pod priključkom. Značilno je, da je površina čipa pokrita s termopastom, hladilnik z radiatorjem pa je nameščen od zgoraj.


Hladilni sistem je pomemben tudi v sistemu in brez njega računalnik ne bo deloval pravilno. Namestitev je del procesa namestitve čipa. Pomembno je, da skrbno in pravilno naredite vse, kar je potrebno.

Prvi korak

Kako namestiti procesor na matično ploščo? To je enostavno, vendar morate biti previdni. Glavna stvar je izbrati pravilen format čipa. Uporabnik bo moral skrbno preučiti vse možne možnosti in se naučiti potrebnih informacij.
Na kaj moram biti pozoren? Običajno pri sestavljanju računalnika izbere procesor in grafično kartico, po tem, ko že izbere matično ploščo. Izbira čipa mora biti pozoren ne le na število jeder in pogostost dela, ampak tudi na vtičnico. Najbolj priljubljen Intel je Socket 1151. Kako namestiti procesor na matično ploščo? Po določitvi vtičnice, morate izbrati isto na sistemski platformi. Če sistem temelji na 1151, potem morate izbrati ustrezen priključek na plošči.

Drugi korak

Če namestite čip v novo matično ploščo, morate ploščo postaviti na posebno podlogo iz penaste gume. Običajno je na voljo kot komplet za platformo. Tako se lahko zaščitite pred statično elektriko. Zdaj morate razmisliti o matični plošči. Največji pravokotni konektor je vtičnica za namestitev čipa. Skupaj z njim jeposebno zaklepanje, ki ga je treba dvigniti. Ko gre za sistem Intel, je treba odstraniti tudi kovinski pokrov procesorja, ki ščiti noge čipa. Obstaja tudi možnost s plastičnim čepom.
Ko je procesor nameščen, ga lahko odstranite iz škatle.

Tretji korak

Kako namestiti procesor na matično ploščo? Ko gre za AMD, potem je treba vedeti eno stvar: čip prihaja s termopasto takoj. Po eni strani je to dobro, saj ni potrebno, da ga sam postavi na površino procesorja, na drugi strani pa moraš biti previden in ga ne mazati pri namestitvi komponente. Intelovi čipi počnejo drugače. Večina novih modelov ni opremljena s termopastom, ampak se nanaša na radiator ali pa je popolna. Za pravilno namestitev čipa, morate upoštevati noge procesorja in vtičnice. Odvisno od lokacije utorov boste morali namestiti čip. Prav tako bodite pozorni na trikotnik v kotu. To je vodilo za pravilno namestitev procesorja. Brez uporabe gravitacije, morate namestiti čip v vtičnico, tako da vsaka noga pade v luknje. Po tem boste morali preveriti pravilno namestitev, vendar v nobenem primeru ne morete uporabiti sile. Ob koncu postopka zadostuje, da spustite zapah ali zaprete kovinski pokrov.

Namestitev hladilnika

Ko uporabnik razume, kako namestiti procesor Intel na matično ploščo, se bo moral ukvarjati s hladilnim čipom. Nič zapletenega, če je to lastniški sistemhlajenje (CO). Vendar pa obstaja razlika v namestitvi hladilnika Intel in AMD.
Intel ima štiri noge, ki so idealne za štiri odprtine na sistemski platformi. Ko nameščate ventilator, morate vse urediti tako, da je moč lažje priključena na režo. Pomembno je, da žica ne visi in se ne drži drugih elementov. Potrebno je namestiti hladilnik, tako da noge padajo v luknje in jih pritrdijo. AMD pritrditev je drugačna. In če je vprašanje, kako namestiti procesor na matični plošči, nato pa z namestitvijo hladilnika bo moral to ugotoviti. V sredini radiatorja je trak, ki vsebuje luknjo. Na vrhu sistema je poseben vzvod, ki bo pomagal pritrditi na ploščo. Za pravilno namestitev hladilnika jo morate nežno pritrditi na čip, tako da ostane ročica na vrhu. Ko boste morali narediti dno in zgornji del v utore, in po določitvi zasnove.

Zamenjava čipa

Nekateri uporabniki morajo spremeniti procesor na močnejši. Ampak za to, boste morali odstraniti zastarele čip iz matične plošče. Če želite to narediti, morate odklopiti hladilni sistem od napajanja, potem ko ga odstranite in priti do procesorja. Načeloma se ta postopek ne razlikuje od namestitve komponent. Vse morate narediti v obratnem vrstnem redu. Glavna stvar, ki jo morate imeti v mislih je, da ne morete uporabiti sile in potegniti zavese za hladilnikom ali procesorjem. V nasprotnem primeru lahko poškodujete predmete na matični plošči.

Zamenjava termopasta

V tem primeru boste morali zamenjati termalno pasto. Za nekoga lahko ta postopek postanekompleksno. Toda stvar je preprosto preprosta, saj ne zahteva dodatnih virov in posebnega znanja.
Na splošno je potrebna sprememba termopasta v vsakem primeru, saj je priporočljivo, da to storite večkrat na leto. Zato bodo naslednje informacije koristne za vse uporabnike osebnih računalnikov. Torej, potrebujete bombažno ploščo in alkohol, da jo nadomestite. Na ta način lahko odstranite staro plast termopasta. Zdaj lahko začnete uporabljati zaščitno plast. Za to stisnite majhno količino termopasta v sredino kovinskega pokrova procesorja. Običajno je dovolj zrna jabolk, ki pokrivajo celotno površino. Za distribucijo termalne paste morate uporabiti posebno lopato ali nepotrebno kreditno kartico. Nekaterim uporabnikom svetujemo, da zaščitni sloj razdelijo z brizgo.

Sorodne publikacije