Kaj naj storim, če gumb Start (Windows 10) ne deluje?

V novem sistemu Windows 10, ki je bil pred kratkim brezplačno na voljo uporabnikom licenciranih različic 7 in 8, so se uporabniki soočili z neprijetnim problemom, da gumb Start ne deluje. Windows 10 ponuja več načinov za odpravo te situacije. Ampak za njihovo uporabo, v nekaterih primerih, morajo biti potrpežljivi, in brez posebnega znanja, se ne priporočajo na vseh.

Zakaj gumb Start ne deluje: Windows 10 in nadgradnja sistema

Po posodobitvi obstoječega operacijskega sistema na desetine ali tako imenovane "čiste" namestitve novi operacijski sistem ne spopade. Težava, da je gumb »Start« (Windows 10) prenehal delovati, se pojavi veliko kasneje. To je zlasti posledica namestitve nekaterih posodobitev paketa, ki povzročajo takšne zrušitve.


Kot pri vsakem drugem sistemu, je v deseti posodobitvi samodejno posodabljanje privzeto v aktiviranem stanju. Odvisno od tega, kateri paket je nameščen, se težava, da gumb Start (Windows 10) po namestitvi posodobitve ne deluje, se lahko pojavi prej ali pozneje. Naslednje rešitve bodo pomagale rešiti ta problem.

Gumb »Start« (Windows 10) ne deluje: odločitev o ponovnem zagonu grafičnega vmesnika

Prva rešitev za rešitev situacije je najlažja. Težava je v tem, da poleg ključa Win ni mogoče odpreti samega začetnega menija. Ne deluje v operacijskem sistemu Windows 10 (ikona »Start«) v spodnji vrsticine)


Tako boste morali poskusiti znova zagnati grafični vmesnik sistema, za katerega je odgovorna služba Explorer.exe (ne smete zamenjevati s standardnim "Raziskovalcem"). To se imenuje "Upravitelj opravil". Uporabite lahko Alt + Del + Ctrl, Shift + Esc + Ctrl ali Run, ki jih lahko pokličete s hitro kombinacijo programa Win + R z ukazom taskmgr. Tukaj na zavihku proces morate najti "Explorer" (to je Explorer) in iz menija desni klik izberite ukaz za ponovni zagon (ponovni zagon). Nato morate potrditi ponovni zagon. Toda ta metoda ni vedno v pomoč.

Povrnitev sistema v prejšnje stanje

Predpostavimo, da gumb Start ne deluje ponovno. Windows 10 se lahko vrne v prejšnje stanje ali izvede podobna dejanja ob vrnitvi v čisti sistem (na nekaterih prenosnih računalnikih je ta funkcija v meniju, ki jo povzročajo posebni gumbi).
Za ponovno vzpostavitev standarda se uporablja ustrezen oddelek "Nadzorne plošče", ki se v najenostavnejšem primeru brez pritiska na gumb glavnega menija lahko pokliče iz ukazne vrstice za zagon krmiljenje ukazov za zagon. V tem primeru pa je treba vsaj vedeti, kdaj je prišlo do okvare in na podlagi tega izbrati ustrezno točko odboja.


Registracija novega računa

Ko gumb Start (Windows 10) ne deluje, lahko poskusite ustvariti nov vpis za registracijo in preverite, ali je pri prijavi pod to težavo.
V ta namen "nadzorna plošča" uporablja računovodstvozapisov uporabnikov, ki se odločijo za novo registracijo.

Obnovitev delovanja prek sistemskega registra

Zdaj, ko gumb Start (Windows 10) ne deluje, razmislite o bolj zapleteni metodologiji za rešitev problema. Najprej uporabimo programsko konzolo (Win + R) in ukaz regedit pokliče urejevalnika sistemskega registra. Moral bi iti skozi vejo HKLM in prek podmap Microsoft Software pojdite v imenik CurrentVersion, ki vsebuje imenik Explorer, in mapo Advanced v njem.
Desno je parameter EnableXAMLStartMenu, katerega vrednost je treba spremeniti v nič, tako da pokličete urejanje z dvojnim klikom ali z uporabo menija za desni klik. Po tem morate shraniti spremembe in v celoti ponovno zagnati sistem. Opomba: Če takega ključa ni, morate najprej ustvariti DWORD z navedenim imenom.

Uporaba programa PowerShell

Če in ko zgornji koraki ne delujejo, vam gumb »Start« v sistemu Windows 10 omogoča uporabo še enega sredstva - konzole PowerShell, ki jo lahko pokličete iz upravitelja opravil ali naročite isti ukaz v meniju »Zaženi« začetek je treba opraviti v imenu administratorja). V oknu ukazne mize je napisana naslednja vrstica: Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $ ($ _. InstallLocation) AppXManifest.xml}}
Tipka Enter se nato pritisne. Po operaciji bi se moralo vse umestiti. Če zagon z administratorskimi pravicami iz nekaterih razlogov ni mogoč, boste morali odpreti mapo System32 v sistemskem imeniku, kjer boste našli mapo PowerShell inbo šel v podmapo v1.0, kjer se nahaja in želena datoteka. Potrebno ga je pognati z desnim klikom, kjer je zagon izbran kot skrbnik (to se, mimogrede, nanaša na začetek vseh izvršljivih programov v razdelku Zaženi, ko ni uporabe skrbniških pravic).

Uporaba programa Microsoft Correction Utility in drugih metod

Načeloma lahko svetujete nekaj enostavnejših odločitev, ki pa v vseh primerih ne pomagajo.
Na primer, lahko se sklicujete na Microsoftov uradni vir, kjer morate prenesti posebno orodje za odpravljanje težav v razdelku za prenos kot datoteko CAB z imenom StartMenu, nato pa jo zaženite in počakajte na konec postopka testiranja in samodejno odpravo sesutja. Včasih je težava lahko povezana s preimenovanjem mape po meri s cirilicami, čeprav mora njeno ime vsebovati samo latinico. Pot lahko spremenite v imenik in jo preimenujete v razdelku "upravljanje računalnika".
V nekaterih primerih lahko pomaga aktiviranje samodejnega vzdrževanja sistema. Če želite poklicati to orodje, uporabite meni z desno tipko miške na ikoni računalnika v Raziskovalcu, kjer je izbrana vrsta lastnosti. V novem oknu se spodaj levo nahaja iskalni del. Potrebno je razmestiti storitev in klikniti gumb za začetek. Po tem bo sistem izvedel popolno skeniranje za nesreče in napake, katerih čas je odvisen od količine prostih sistemskih sredstev.

Izhodi

Na podlagi zgoraj navedenega so v smislu prednosti uporabljenih metod najboljši urejanje registra in uporaba konzole PowerShell. Praviloma rešujejo problem enkrat za vselej. Za tiste, ki ne želijo takšnih stvari ali pa preprosto nimajo potrebnega znanja ali veščin, je bolje uporabiti uradni Microsoftov diagnostični program, da aktivirate storitev ali uporabite druge lažje metode, ki so bile opisane na začetku. Ta pristop velja tudi, če celo izkušeni uporabnik ne želi sodelovati pri urejanju vnosov v registru samo zato, ker se lahko nekaj po nesreči izbriše zaradi malomarnih dejanj. Žal žal ni mogoče preklicati sprememb ali pa rezultatov ne shranite v tem urejevalniku. Zato je treba, če lahko tako rečete, upoštevati določena varnostna pravila. V vsakem primeru, vsaj na en način, vendar deluje, in težave z glavnim menijem in odgovoren za njegov klicni gumb izginejo. Seveda lahko še vedno deinstalirate posodobitve, vendar jamči, da če je omogočena samodejna posodobitev, ne bodo ponovno nameščene ali ne bodo povzročile novih težav, ki jih nihče ne more dati. Torej jih onemogočite točno v deseti spremembi ni priporočljivo, čeprav Microsoftovi strokovnjaki in že prej trdili, da za ta sistem nadgradnje ne bodo izdane. Zlasti se nanašajo na varnost operacijskega sistema in drugih izdelkov podjetja, kot je Urad.

Sorodne publikacije