Datoteka je zasedena z drugim programom: kaj storiti? Računalnik za začetnike

Sistemi Windows so tako specifični, da lahko uporabijo nekatere svoje sisteme ali celo svoje komponente, da so popolnoma nepredvidljivi, in ko poskusijo dostopiti do nekega elementa, je uporabnik obveščen, da je datoteka zasedena z drugo aplikacijo. Kaj storiti v takem položaju, vem malo. Večina poskuša dokončati aktivne procese v upravitelju opravil ali prisiliti računalnik, da se znova zažene. Ta dejanja niso vedno primerna, še posebej, če ne veste natančno, kateri proces trenutno uporablja datoteka. Nato se obravnava več tipičnih situacij z rešitvami za njihovo odpravo.

Zakaj lahko datoteke predmetov uporabljamo hkrati?

Začnimo z osnovnim in pogledamo sam operacijski sistem. Zakaj je napisano "Datoteka je zasedena z drugim programom"? Konec koncev, uporabnik je prepričan, da je izbran za odpiranje ali ogled predmeta ob istem času v več aplikacijah ne uporablja.


Glavni problem je, da je uporabnik sam lahko nepazljiv, operacijski sistem pa lahko uporablja isto datoteko za svoje namene (to je lahko precej osnovno, če se ukvarjamo s še nekaj sistemskimi storitvami, pri katerih delo uporabnik sploh ne ugiba). Če poznate ime datoteke, jo zaprite v ukazni vrstici, kot je prikazano zgoraj.

Najenostavnejši primeri hkratnega dostopa do datotek

Da bi razumeli stanje je bilo najbolj popolno, razmislite o nekaterih tipičnihprimeri Za začetek upoštevajte običajno situacijo s priljubljenimi programi za prenos zvoka. Uporabnik je vsebino prenesel na prenos, pozabil pa ga je in poskušal odstraniti izhodno datoteko. Seveda, sistem in mu pove, da je datoteka zasedena z drugim programom. Kaj storiti v tem primeru? Če želite začeti, morate počakati, da se prenos konča ali ga dokončati pred predvidenim rokom. Po tem lahko izvirni predmet ali delno preneseno vsebino trajno izbrišete. Pogosto lahko naletimo na situacije, ko uporabnik ureja isti pisarniški dokument v različnih aplikacijah. Predstavljajte si, da ste v Word Padu odprli dokument z besedilom. Ta program je večji del brskalnika in vam ne omogoča popolnega urejanja vsebine. Seveda, uporabnik takoj odpre dokument v "Vardo", pozabi zapreti Word Pad, spremeni, in ko poskuša shraniti, prejme sporočilo, da je datoteka zasedena z drugim programom. Mislim, da je to, kar početi, že jasno. Zaprite prvi program, po katerem bo shranjevanje na voljo.

Stanje je slabše zaradi uporabe gonilnikov naprav, zlasti če so virtualni. Na primer, imate programatorja Kontakt, ki je nameščen v sistemu ne samo kot vtičnik VST ali RTAS, ampak tudi kot samostojna aplikacija (deluje neodvisno od priključenega gostitelja). V njem odprete vzorec, nato pa zaženete isti vtičnik v studiu DAW in ga poskusite prenesti že za različico VST predvajalnika.Jasno je, da v enem od programov dobite napako. Težava je predvsem v tem, da studio in predvajalnik ne moreta istočasno dostopati do gonilnikov ASIO4ALL. In spet bo sporočilo, da je datoteka zasedena z drugim programom. Kako odpiram takšno vsebino? Ponovno je rešitev na površini, da dokončate eno od aplikacij. Ampak to so le najpreprostejše situacije, ki jih je mogoče najti. Zdaj pa poglejmo, kako jih popraviti in popraviti nastajajoče napake.

Datoteka je zasedena z drugim programom: kaj storiti najprej?

Kot smo že omenili, mnogi poskušajo uveljaviti ponovni zagon sistema, ne da bi prekinili postopek blokiranja. V nobenem primeru se to ne sme storiti, razen če je seveda sistemski proces.
V primeru uporabniških podatkov ne bo groznega ponovnega zagona. Kako znova zaženem računalnik? Osnovno! Tudi prisilni ponovni zagon ni potreben. Preprosto izvedite standardni ponovni zagon prek menija Start ali upravitelja opravil (lahko tudi brez aktivnih procesov).

Datoteko zaseda drug program (Windows 10): kako dokončati procese blokiranja?

Vendar pa je mogoče drugače opraviti tako, da dokončamo nepotreben aktivni proces. Če želite to narediti, če obstaja vsaj predhodni pojem o tem, kateri procesi lahko uporabijo želeni predmet, lahko uporabite orodje "Task Manager", ki dopolni eno od storitev.

Če uporabnik nima koncepta, kaj natančno programi zasedajo datoteko, je bolje uporabiti pripomoček Process Explorer, ki ga je razvil Microsoft(lahko jo prenesete neposredno na uradno spletno stran podjetja).

Kaj storiti, če datoteke niso izbrisane?

Kako ponovno zagnati računalnik ali dokončati nepotrebne procese, ste ugotovili. Zdaj pa poglejmo problem, ki se pojavi pri poskusu brisanja datotek. Blokiranje dostopa se lahko izvaja na ravni samega operacijskega sistema, da ne omenjamo pomanjkanja pravic ali dejanj virusov. Ne govorimo o virusih.
Da bi obnovili popoln dostop, je najpreprostejša rešitev uporaba posebnega pripomočka Unlocker (pri Windows 7 je to veliko lažje, saj je v nekaterih spremembah ta aplikacija vgrajena v sistem (pred-aplet). , namestite ali uporabite program kot prenosni pripomoček, ki ne zahteva namestitve.

Dovoljenja

Za odstranitev izbranih predmetov lahko izkoristite vse pravice za urejanje in spreminjanje obrazov. tuši in mape.
Če želite to narediti, morate uporabiti odsek lastnosti, imenovan preko SCM na izbranem predmetu s spremembo lastnika ali dodajanjem določenega uporabnika v skrbniško skupino, nato pa kliknite potrditvena polja za vse razpoložljive elemente. Medtem, ko je potem, ko je dostop blokiran, lahko uporabite iskanje v sistemu Windows, poiščite oddelek za nadzor registracije UAC, tako da v iskalno polje vnesete želeno kombinacijo in nato znižate raven s premikanjem drsnika.v spodnjem položaju. Vendar pa je izvajanje takšnih operacij priporočljivo le za napredne uporabnike, saj znižanje ravni varnosti samodejno deaktivira nekatere pomembne elemente zaščite sistema.

Kratek povzetek

Tukaj je, kako popraviti napako: "Datoteka je zasedena z drugim programom, na splošno lahko postavite piko. Najpomembnejši zaključek, ki ga lahko izpeljemo iz vsega zgoraj navedenega, je, da ni potrebno prisilno ponovno zagnati sistema. Uporabite lahko še bolj prefinjene metode, da odpravite nastale težave. Toda vse je v celoti odvisno od situacije in od tega, kaj natančno je treba storiti v tem trenutku.

Sorodne publikacije